Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 2. 2011 15:26

Lékaři budou mít od března vyšší platy, rozhodla vláda

Až o 8 tisíc korun se zvýší platové tarify pro lékaře. Peníze na vyšší mzdy půjdou z uspořených prostředků ve zdravotnictví.

Vláda schválila postup ministra zdravotnictví při vyjednávání s představiteli Lékařského odborového klubu a České lékařské komory. Vláda také jednoznačně konstatovala, že použije na zvýšení platů lékařů a ostatního zdravotnického personálu v nemocnicích v letech 2012 a 2013 výhradně prostředky získané reformou zdravotnického systému a restrukturalizací lůžkových zařízení bez dalšího navýšení prostředků ze státního rozpočtu,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda také deklarovala, že zvýší v letech 2012 a 2013 platy i ostatním zdravotnickým profesím. Vláda dále uložila ministru práce a sociálních věcí předložit návrh novely nařízení vlády č. 564/2006 sb. o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, kterými se zruší tarifní platy ve zdravotnictví k 1. lednu 2013, jak je předpokládáno v koaliční smlouvě a také ve vládním programovém prohlášení.

Vláda také schválila změnu příslušného nařízení, kterým se mění platové poměry zaměstnanců. „Účelem schválených změn je zvýšit platové ocenění lékařů a zubních lékařů poskytujících zdravotní péči ve zdravotnických zařízeních ústavní péče a v zařízeních záchranné služby, a to formou posílení platového tarifu,“ dodal premiér.

Tento záměr se naplní od 1. března zavedením samostatné stupnice platových tarifů pro lékaře s tím, že se oproti současné stupnici platových tarifů zvýší platové tarify lineárně ve všech stupních v 11. a 12. platové třídě o 5 000 Kč, ve 13. platové třídě o 6 500 Kč a ve 14. a vyšších platových třídách o 8 000 Kč.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie