Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 7. 2008 12:40

Chronologie jednání o případné české účasti v systému protiraketové obrany

2002

Americko - české konzultace o protiraketové spolupráci začaly v roce 2002 (viz. protiraketam.cz, protiraketovaobrana.cz, commersant.com a zejména toto potvrzuje zpráva pro Kongres USA). V září 2002 tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík během své návštěvy v USA diskutoval zde o protiraketové obraně a představitelé USA mu prezentovali projekt MDA. J. Tvrdík poté veřejně usuzoval o tom, že může být zaujato kladné stanovisko k zapojení ČR do projektu MDA. České ministerstvo obrany poskytuje americké vládě předběžné technické informace o možných lokalitách pro umístění protiraketového zařízení.

Mimo jiné v roce 2002 zřídil Kongres Spojených států agenturu MDA (Missile Defense Agency), která koordinuje budování protiraketové obrany.

2003

Americká strana zaslala Ministerstvu obrany ČR na podzim 2003 technické požadavky týkající se možností výstavby základny US MD v České republice. USA v témže roce prohlásily, že protiraketová obrana je defenzivní projekt a není namířen proti konkrétní zemi.

2004

V lednu 2004 připravilo Ministerstvo obrany ČR materiál, na jehož základě by získalo mandát pro další jednání s americkou stranou v této věci. Vláda usnesením číslo 119/D ze dne 4. února 2004 pověřila Ministerstvo obrany ČR dále pokračovat ve výměně technických informací o předběžných technicko-organizačních otázkách týkajících se problematiky US MD. Usnesení vlády číslo 119 (k průběhu výměny technických informací o systému protiraketové obrany )ze dne 4. února 2004 bylo přijato v režimu DŮVĚRNÉ, odtajněno bylo usnesením vlády číslo 866 ze dne 12. července 2006.
V l á d a
I. b e r e n a v ě d o m í informace o průběhu výměny technických informací o systému protiraketové obrany;
II. p o v ě ř u j e ministra obrany pokračovat ve výměně technických informací o předběžných technicko-organizačních otázkách, týkajících se problematiky uvedené v bodě I tohoto usnesení.

V listopadu 2004 (20. - 24.11.) proběhlo ve Washingtonu bilaterální jednání mezi delegacemi Ministerstev obrany ČR a USA k výměně technických informací o systému US MD. Cílem jednání bylo získat podrobnější relevantní informace ve věci dalšího postupu v problematice US MD v duchu usnesení vlády.

V průběhu ledna a února 2004 připravilo Ministerstvo obrany ČR podklady k obdrženým technickým požadavkům americké strany. V souladu se zadanými parametry (především geologické hledisko a infrastruktura) byly v materiálu popsány tři vytipované vojenské újezdy, a to Libavá, Brdy a Boletice.

2006

16. - 26. července 2006 přijíždí tým amerických expertů na obhlídku navrhovaných lokalit.

2007

V pátek 19. ledna 2007 oficiální nótou Spojené státy oznámily, že chtějí jednat s Českou republikou o jejím zapojení do systému protiraketové obrany USA. Konkrétně jde o možné umístění radarové stanice tohoto systému v jihozápadní části vojenského újezdu Brdy.

Bezpečnostní rada státu projednala 24. ledna 2007 „Informaci o žádosti USA na zahájení jednání s ČR o umístění radarové stanice v rámci systému protiraketové obrany na území ČR“ a rozhodla ustavit expertní tým složený ze zástupců Ministerstva zahraničních věcí (MZV) a Ministerstva obrany (MO) pro otázky možného umístění uvedené radarové stanice na území ČR. Vedoucím týmu je 1.náměstek ministra zahraničních věcí. Za MO tým vede 1. náměstek ministra obrany a tvoří jej dále 9 expertů obou resortů.

Ve dnech 4. – 10. března 2007 vykonali 1. náměstek MZV, 1. náměstek MO a náčelník generálního štábu v rámci delegace prezidenta ČR cestu do USA. V průběhu cesty proběhlo několik jednání s představiteli USA k otázce možné spolupráce ČR a USA v projektu protiraketové obrany.

28. března 2007 vydává vláda usnesení č. 322 k odpovědi na nótu Spojených států amerických ze dne 25. ledna 2007 č. 33.

Dne 2. dubna 2007 předala americká strana ČR první návrh dohody. Jedná se o dohodu o statusu ozbrojených sil, která vychází z tzv. NATO SOFA podepsané v Londýně dne 19. června 1951. Návrh obsahuje úpravy pro potřeby bilaterálního vztahu mezi ČR a USA (do českého právního řádu byla NATO SOFA inkorporována pod č. 1/2002 Sb.m.s. počátkem roku 2002).

Dne 27. dubna 2007 česká strana obdržela návrh tzv. Hlavní smlouvy o protiraketové obraně. V této smlouvě by měly být upraveny podmínky umístění a provozu eventuální radarové stanice, přístup na základnu, možnosti návštěv apod.

Český expertní tým poté zahájil práce na předložení českého protinávrhu obou smluv projednávaných s americkou stranou a přípravu podkladů pro výběr možné lokality pro umístění radarové stanice v rámci vojenského újezdu Brdy.

Ve dnech 14. a 15. června se v Bruselu konalo formální zasedání ministrů obrany NATO. Českou republiku zastupovala Vlasta Parkanová. Jednání bylo významným milníkem pro protiraketovou obranu. Členské státy se shodly na tom, že NATO bude zkoumat, jak využít protiraketovou obranu USA pro vybudování protiraketové obrany celé aliance.

Směrnice MZV a MO pro jednání (vypracované experty během května) byly po vypořádání mezirezortního připomínkového řízení na základě rozhodnutí expertního týmu předloženy Bezpečnostní radě státu (BRS), která je dne 3. července 2007 vzala na vědomí. Směrnice schválené gestory daly vyjednávacímu týmu mandát pro další jednání o smlouvách. Obě směrnice jsou klasifikovány jako Vyhrazené podle zákona 412/2005 Sb.

Dne 14. srpna 2007 bylo pod vedením hlavního hygienika Armády České republiky a ve spolupráci se Státním zdravotním úřadem zpracována studie týkající se předběžného posouzení vlivu zvažovaného radaru na zdravotní stav populace v okolí vojenského újezdu Brdy.

Ve dnech 13. – 16. srpna 2007 provedl třicetičlenný tým specialistů z americké Agentury protiraketové obrany (Missile Defense Agency, MDA) (odborníci na radarové technologie, životní prostředí, dopravní a stavební infrastrukturu, geologii a hydrologii) ve vojenském újezdu Brdy podrobná technická měření a průzkum s důrazem na geologické podmínky, infrastrukturu a dopravní dostupnost v lokalitě, která byla navržena pro případné vybudování radarové stanice protiraketové obrany.

České protinávrhy vytvořené v souladu se Směrnicemi vlády přijatými v červenci byly americké straně předány 7. srpna 2007.

Vyjednávání o konkrétním znění smluv s americkou stranou začalo 5. září 2007 (hlavní smlouva), resp. 11. září 2007 (bilaterální SOFA).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie