Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 6. 2011 15:48

Vláda se shodla na další skupině reformních zdravotnických zákonů

Reforma zdravotnictví - ilustrační obrázek
Vláda jednohlasně schválila další část z balíčku reformy zdravotnictví. Mezi schválené normy patří zákon o zdravotních službách, zákon o specifických zdravotních službách a zákon o zdravotnické záchranné službě.

Je to jakýsi kodexový soubor, který určuje pravidla, jakým způsobem mají být zdravotnické služby poskytovány,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Zákon o zdravotních službách

Cílem zákona o zdravotních službách je především stanovení pravidel poskytování zdravotní péče a úprava povinnosti jejího poskytovatele. Zároveň také stanovuje práva a povinnosti jak zdravotnických pracovníků, tak pacientů. Důraz je kladen nejen na práva pacienta, ale také na jeho individuální potřeby.

Jako jedno ze základních práv pacienta zákon nově zavádí právo na svobodnou volbu poskytovatele zdravotních služeb. Pacient si tak bude moci zvolit, v jakém zdravotnickém zařízení péči podstoupí.

První z balíčku navrhovaných zákonů z dílny ministerstva zdravotnictví se zabývá také přesnými definicemi zdravotnické péče, jejími subjekty, pravidly pro nakládání s dokumentací či podmínkami provozu a registrace zdravotnických zařízení.

Návrh z dílny ministra Leoše Hegera na rozdíl od původní normy také upravuje správní delikty včetně sankcí, které bude možné v případě těchto deliktů uložit. Za přestupky a správní delikty bude možné uložit pokuty ve výši od padesáti tisíc až do jednoho milionu korun. Práva pacientů a povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb se tak stanou lépe vymahatelnými.

Navíc nyní chybí i přesné definování zdravotní péče, které se vláda na základě návrhu ministra Hegera snaží zavést.Vrtulník záchranné služby - ilustrační foto

Zákon o zdravotnické záchranné službě

Návrh zákona o zdravotnické záchranné službě má za cíl stanovit podmínky poskytování této služby a upravit práva a povinnosti záchranářů či poskytovatelů akutní lůžkové péče. Součástí návrhu jsou i podmínky jejího financování. Zabývá se také podmínkami, které mají při řešení krizových situací zajistit, aby poskytovatel zdravotnické záchranné služby byl na tyto mimořádné události připraven.

Dostupnost zdravotnické záchranné služby je nově řešena tzv. plánem pokrytí území kraje výjezdovými základnami, který bude vydáván příslušným krajem. Plán nabízí nové řešení pro dostupnost zdravotnické záchranné služby. Díky němu by pak dojezdová doba neměla přesáhnout dvacet minut v minimálně 95 procentech výjezdů na základě tísňového volání.

Změny financování se dotknou především poskytování přednemocniční neodkladné péče výjezdovými skupinami. To bude nyní hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Provozní náklady, které použijí záchranáři na svou činnost a provoz svých zařízení, pak půjdou z prostředků jednotlivých krajů.

Zákon o specifických zdravotnických službách

Vzhledem k tomu, že dosavadní právní předpisy díky své značné zastaralosti dostatečně neupravují poskytování některých druhů zdravotní péče v konkrétních případech, bylo třeba tyto služby nově vymezit a zároveň se podrobněji zaměřit na jejich právní úpravu.

Návrh tedy upravuje řadu specifických oblastí zdravotních služeb, jakými je například sterilizace, kastrace, asistovaná reprodukce, tzv. psychochirurgické výkony či změna pohlaví u transsexuálů. Zabývá se i ochrannou léčbou a posudkovou činností lékařů, jež je právně rovněž velmi nedostatečně upravena.

Podle premiéra Petra Nečase by se tento reformní balíček měl projednat 12. až 13. července na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. Zákony by měly po svém schválení začít platit počátkem ledna následujícího roku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie