Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

4. 6. 2013 12:26

Tiskový brífink v povodněmi zasažených Zálezlicích, 4. června 2013

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Považuji za důležité, že se i tady v obci, kde bohužel jsou stovky lidí, kteří trpí strázněmi povodní, prokazuje účinnost naší snahy, budovat hrázní systémy. Myslím, že pan starosta potvrdí, že ta hráz, která se protrhla, byla pouze provizorní hrází, nikoliv stabilní součástí hrázního systému a já jsem přesvědčený, že dokončení tohoto hrázního systému v budoucnosti velmi výrazným způsobem vylepší ochranu obce před vodou. Je mi velmi líto těch občanů, kteří se musí evakuovat, kteří přichází o majetek. Chci jednoznačně říci, že stát je připraven v tomto pomoci, jsou vyhrazeny prostředky přímo pro obce, teď přímo aktuálně 300 mil. Kč, s tím že další finanční prostředky nabídneme obcím i v následujícím období. Již nyní máme na odstraňování těch povodňových škod a na rekonstrukci území v rozpočtu připraveny zhruba čtyři miliardy korun ještě v letošním rozpočtu. V rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury je připraveno 1,3 miliardy korun, které budou určeny na opravy komunikací, čili silnic I., II. a III. třídy, a také přerušených železničních tratí. Současně je i připravena finanční výpomoc pro občany, kteří přišli o majetek a o prostředky k životu. Ta může dosáhnout až patnáctinásobku životního minima, čili 51 000 korun, samozřejmě v závislosti na příjmové a majetkové situaci konkrétních občanů. Vedle toho teď velkou pozornost věnujeme samozřejmě i tomu, že povodeň v Praze již kulminovala na té úrovni necelých 3 300 kubíků, je evidentní, že problémy na Vltavě a Labi nyní nastávají za Prahou, proto i pan ministr po dohodě s Povodím Vltavy domluvil pokles průtoku z vltavské kaskády. My teď maximálním způsobem se budeme snažit o to, aby práce vltavské kaskády přispívala tam, kde je to možné, kde snížení průtoku tak, aby města a vesnice, které jsou po toku Vltavy a Labe, byly ochráněny. Chci ale zdůraznit, že vltavská kaskáda bohužel nemůže zabránit těmto povodním, ona pouze může ovlivnit částečně průtok a může zdržet ty vyšší průtoky, aby města typu Prahy nebo Ústí nad Labem, Děčína a podobně se mohly připravit na tu povodňovou situaci.

Jiří Čížek, starosta Zálezlic: Já musím teďka zkonstatovat a jsem potěšen, že jsem slyšel zprávu, že v Praze voda už kulminovala, že za čtyři hodiny by měla i u nás, což je samozřejmě velmi potěšující, protože my jsme se tady připravovali na velkou vodu, která byla v roce 2002, řekli jsme si, že nebudeme něco podceňovat a radši se budeme řídit horším scénářem než lepším. Musím opět zdůraznit, že ta hráz protržená, jak se objevily titulky, byla opravdu jenom provizorně navezená, kdy firma Eurovia, která to staví, tak naběhla a okamžitě začala navážet a stavět, zvyšovat to na průtok, který nám byl v té době znám, a nebýt souhry faktorů, kdy počasí si udělalo, co chtělo a ten průtok byl daleko větší, tak možná jsme tu vesnici zachránili i tak. Bohužel došlo k tomu, že ten materiál byl jenom navezený, nebyl zhutněný a ten tlak vody nevydržel. Další potěšující zpráva je, že na škody po povodních jsou vyčleněny peníze, teď asi není třeba řešit kolik, kde, jak a komu, ale důležité je, že ty peníze jsou. Jsem rád, že to dopadlo, jak to dopadlo, protože kdyby se mělo opakovat to co v roce 2002, byly by ty následky mnohem větší, bylo by to dražší. A další potěšitelné je to, že ta hráz opravdu funguje, je tam náznak toho, že je naddimenzovaná od toho roku 2002 a že je opravdu k něčemu, že je dobrá, účinná a že vydrží. Chci poděkovat všem lidem, kteří na nás myslí, kteří nám pomáhají, ať už jde o vládu nebo občany této republiky, kteří si na nás vzpomněli po tom roce 2002 a opět nás kontaktovali, bylo nám pomoženo. Za všechny obyvatele moc děkuju, i vám novinářům, že o nás informujete v dobrém slova smyslu, že nehledáte zbytečné senzace a že to funguje, jak to funguje. Teď se budeme modlit, aby to opadlo co nejdříve.

Petr Bendl, ministr zemědělství: My jsme tedy především proto, abychom na vlastní oči viděli, jak funguje hráz, kterou financovalo ministerstvo zemědělství, protože možná víte, že my jsme tedy investovali částku cca 500 mil. Kč právě do té protipovodňové hráze, bohužel o zhruba 2-3 měsíce se nepodařilo stavbu dokončit, ta stavba běžela dlouhé měsíce, ovlivnila to dlouhá zima a další jiné okolnosti, nicméně alespoň trochu se podařilo tuto část obce ochránit. Já věřím, že brzy hráz dostavíme. To byl jeden důvod. A za druhé, nám dnes záleží na tom, abychom řešili situaci na severu Čech, informoval jsem pana primátora Mandíka, že jsme se dohodli na tom, že sundáme množství propouštěné vody o cca 100 kubíků a zvažujeme, že bychom to posunuli ještě o dalších 300. Jde nám o chemičku, nechceme, aby byla vypláchnuta Spolchemie, zároveň si uvědomujeme, že ty mobilní hráze u Ústí bohužel nejsou pravděpodobně vyšší než ta velká voda, ale počítáme teď schopnost retence Orlíka a Slap, protože jsme upouštěli, jak víte, ráno ta hladina kulminovala, upouštěli jsme, abychom byli schopni ještě něco ovlivnit, nějaký prostor na Orlíku a na Slapech máme, pokusíme se to využít k tomu, abychom maximálně ochránili sever Čech a tu povodňovou vlnu, kterou čekáme a která tam bude kulminovat v následujících spíše hodinách, tak abychom ji co možná nejvíce stlačili, aby ty zábrany, které tam jsou, co nejvíce pomohly.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X