Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

1. 3. 2012 17:46

Brífink premiéra Nečase před jednáním Evropské rady, 1. března 2012

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Jedeme především s tím, že do závěru Evropské rady chceme prosadit více ze společného dopisu třinácti zemí. Mimochodem to složení ukazuje, že vůbec nejsme v izolaci, protože patříme mezi hnací motory této iniciativy a v této iniciativě jsou zapojeny z šesti největších zemí Evropské unie čtyři, takže je to přesně naopak a my chceme, aby skutečně tady byla razantnější cesta k dokončení vnitřního trhu a ke zvýšení konkurenceschopnosti Evropské unie, protože jedině to je skutečným řešením ekonomických problémů unie.

Novinář: A jaké konkrétní opatření bychom si představovali v rámci toho prohlubování vnitřního trhu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Chceme v prvé řadě, aby se rychleji liberalizoval trh se službami. Uvědomme si, že v rámci celé Evropské unie 80 % jejího hrubého domácího produktu je tvořeno v sektoru služeb a 60 % všech služeb není vlastně součástí vnitřního trhu. Chceme, aby se skutečně důsledně dokončil vnitřní trh s energiemi, aby se implementoval do roku 2014 třetí energetický balíček, aby se vytvořil jednotný digitální společný trh a podobně. Takže je tady obrovský mimochodem růstový potenciál české, ale i evropské ekonomiky.

Novinář: Přece jenom, pane premiére, podobných dopisů už tady byla celá řada a dopis a smlouva, myslíte si, že je to srovnatelné, že to má stejnou váhu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem přesvědčen, že dokonce důležitější je to, co směřuje k dokončení vnitřního trhu a k urychlení ekonomického růstu ze střednědobého a dlouhodobého hlediska, toto jsou klíčové faktory evropské integrace. Takže evropská integrace je založena především na jednotném trhu a až pak na jednotné měně.

Novinář: Jak je reálné, že se vám něco z toho podaří prosadit i vzhledem k tomu, že ve Francii se budou konat prezidentské volby a asi Francie není úplně nadšená z nějakého dokončování vnitřního trhu. Takže do jaké míry je to reálné, do jaké míry zůstane jenom u požadavků?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vždy výsledná podoba závěru Evropské rady je výsledkem politického kompromisu a konsenzu a já věřím, že ten kompromis bude pozitivním krokem směrem k závěrům, o kterých mluvím.

Novinář: Neobáváte se toho, že by se k závěrům mohlo dostat něco k další harmonizaci, nebo prohlubování harmonizace v otázce daní?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: V závěrech jsou návrhy na zrychlení přípravy daně z finančních transakcí a společného konsolidovaného základu korporátní daně. Na druhé straně já si dovedu velmi těžko představit, že by Evropská unie v rámci toho, že chce být konkurenceschopnou, jednostranně zaváděla na celém území Evropské unie nějaký nový typ daně, který by ji konkurenčně znevýhodnil proti zbytku světa.

Novinář: Měli byste se bavit také o tom, jestli bude Herman van Rompuy nadále euro-prezidentem, jestli bude předsedat summitům? Nemá žádného protikandidáta, znamená to, že není nikdo lepší?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem především přesvědčen, že není žádný důvod měnit prezidenta Evropské rady. Herman van Rompuy tuto práci zvládá velmi dobře. On také si vědomě zvolil cestu jakéhosi prvního úředníka Evropské rady a nikoliv mediální star a myslím si, že nalézání kompromisů v této velmi turbulentní době to pomáhá a já nevidím žádný důvod, proč na této pozici činit jakoukoliv změnu. Čili Herman van Rompuy má moji plnou podporu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink premiéra Nečase před jednáním Evropské rady, 1. března 2012

Související zprávy