Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

28. 1. 2011 16:15

Brífink premiera Petra Nečase po jednání M. Kubkem z České lékařské komory a M. Engelem předsedou Lékařského odborového klubu, 28. ledna 201

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, hezké odpoledne, vítám vás na tiskovém briefingu po jednání předsedy vlády Petra Nečase s prezidentem ČLK Milanem Kubkem a předsedou LOK Martinem Engelem. O úvodní slovo prosím předsedu vlády.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, děkuji, že jste přišli, já jsem se dnes opakovaně sešel s panem prezidentem ČLK doktorem Kubkem i s panem doktorem Engelem poprvé s šéfem LOK. My jsme měli jednání, které se samozřejmě týkalo aktuální situace ve zdravotnictví, já mohu pouze konstatovat, že stojím jednoznačně za návrhy, které dnes předložil zástupcům těchto tvou institucí pan ministr Heger. Pan ministr Heger má v tomto moji plnou podporu. Je to návrh, který byl koordinován na širší bázi než jenom vedení ministerstva zdravotnictví. Chci zdůraznit, že pro nás vždycky základní tezí bylo, je a bude, že do zdravotnictví za současné situace nemůže přijít nějaký balík peněz ze státního rozpočtu. To je věc, která je vyloučená a je nepřekročitelná pro vládu. To, co je možné, je hledat zdroje uvnitř systému zdravotnictví, právě tímto je založen návrh, který dnes zazněl, to znamená návrh, který bere v potaz přerozdělení podle kmenu pojištěnců, které by se upravilo z hlediska konkrétního přepočítávacího vzorečku pro další rok a v letošním roce by bylo řešeno jednorázovým krokem, který by umožnil přesunout dvě miliardy korun do nemocnic s tím, že naprosto jednoznačně platí to, že prostředky, které v poslední době šly jak v oblasti medicínských technologií, tak v oblasti lékové politiky, tak vytvořili jakýsi poklop, který neumožňoval zvyšovat platy zdravotníkům. Tyto prostředky by měly jít primárně na tyto potřeby, na platy zdravotníků. Já jsem dnes samozřejmě slyšel i některé další požadavky, které zazněly. Musím říci, že na některé z nich je pro mne velice těžko představitelné, že bych mohl přistoupit, nicméně ta jednání dnešním dnem nekončí. Nekončí ani příští týden, budeme jednat dál. Já jsem přesvědčen, že zvítězí zodpovědnost, která umožní pozitivní vyřešení této situace, která ve zdravotnictví nastala.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím pana prezidenta Kubka.

Milan Kubek, prezident ČLK: Děkuji, dámy a pánové. Před dvěma týdny jsme jednali s panem premiérem a dohodli jsme se, že není třeba zvyšovat výdaje na zdravotnictví, aby se mohly uspokojit oprávněné požadavky lékařů. Za ty dva týdny se udělal obrovský kus práce, dnes jsme s panem ministrem Hegerem projednávali už konkrétní návrh. Chci říci, že řada těch návrhů, které ČLK předložila, byla do určité míry akceptována. V dané chvíli jsou 2 miliardy korun, což jistě nejsou splněné požadavky lékařů-zaměstnanců, ale je to solidní nabídka, a pokud se zajistí, že ty peníze neutečou do předražených léků, že se neutratí za zbytečně drahé přístroje, a že budou použity na platy lékařů, pak by ta nabídka byla zajímavá. Jistě je možno bavit se o tom, kolik konkrétně by to navýšení mělo představovat pro jednotlivé skupiny lékařů. To je věc dalšího jednání. Každopádně je zde obrovský posun. Ten materiál má i to světlo na konci tunelu. To znamená, reformní změny, na kterých se ČLK chce spolupodílet a převzít část spoluzodpovědnosti za tvorbu sítě zdravotnických zařízení, za personální vybavení nemocnic, za změny v seznamu zdravotních výkonů, za definování standardů zdravotní péče a za kvalitu vzdělávání lékařů. A výsledkem těchto reformních změn by mohly být další peníze, které se uspoří na zdravotnictví, na zvýšení jeho efektivity a tyto peníze by podle našeho názoru mohly už od příštího roku sloužit ke zvyšování platů všech zdravotníků. Takže ta nabídka je férové a my jsme požádali pana premiéra, aby i on sám vahou své autority nám pomohl k tomu, že ta nabídka bude realizována a chtěl bych poděkovat za ten obrovský zájem tu situaci skutečně řešit tak, aby k těm odchodům lékařů nedošlo. Pane premiére, ještě jednou děkuji.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím pana předsedu Engela.

Martin Engel, předseda LOK: Tak já myslím, že už všechno bylo řečeno. Já se k tomu přidám. Také chci poděkovat za to, že jsme napřímo s panem premiérem, nebo já napřímo mohl o té situaci mluvit, že pečlivě naslouchal a pevně věřím, že ty body, které ještě nejsou zcela doladěny, tedy najít nějaký průnik konsenzu těch garancí, se nám podaří najít tak, aby mohly být obě strany spokojeny.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, nyní je k tomuto tématu prostor pro tři vaše otázky. První, Jakub Dospiva ČTK.

ČTK: Pane premiére, s kterými těmi body byste tedy těžko, obtížně mohl souhlasit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že těžko je akceptovatelné, aby existovala nějaká jednosměrka, která by řekla, že v případě, že tyto prostředky půjdou do nemocnic, že se musí použít pouze, výhradně a 100% na platy lékařů. To si myslím, že takto detailně jaksi modifikovat situaci v jednotlivých nemocnicích a takto striktně to udělat, asi je těžko představitelné. Pak požadavek, který se přiznám, jsem neslyšel poprvé, aby existovala garance, že se opravdu všichni naprosto ve 100 % lékaři bez ohledu na to, zda třeba tam již nějaké místo není smluvně obsazeno někým jiným, mohou vrátit do nemocnic na svá původní místa po stažení výpovědi. To si dovedu představit skutečně jenom velmi těžko. To podle mého názoru není reálný požadavek.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Další otázka k tomuto tématu, aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Dobrý den, chci se zeptat, pane premiére, zda tedy budete jakýmsi garantem této dohody mezi ministerstvem zdravotnictví a LOK? To je první otázka. Druhou, mimo rámec tohoto tématu. Rád bych se zeptal přesto na pana ministra Vondru, poté co expremiér Topolánek řekl, že je to jeho odpovědnost, zda uvažujete o tom, že byste ho byť jen na krátko z vlády jakoby uvažoval o jeho odvolání z vlády do doby, než se to vyšetří? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já myslím, že bude-li uzavřena dohoda mezi ministerstvem zdravotnictví a představiteli ČLK, případně dalších institucí, tak to musí být dohoda, která je založena na širší podpoře vlády a samozřejmě podmínkou je také to, aby tam byly věci, které opravdu můžeme 100 % garantovat. Takže toto je jakýsi základní předpoklad, který musí být splněn.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, máte-li ještě nějaké dotazy ke zdravotnickým tématům? Pokud tomu tak není, děkujeme za vaši pozornost k tomuto tématu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink premiera Petra Nečase s Milanem Kubkem z České lékařské komory a Martinem Engelem, předsedou Lékařského odborového klubu, 28. ledna 2011

Související zprávy