Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

20. 5. 2012 20:05

Brífink premiéra Petra Nečase po jednání s kanadským premiérem, 20. května 2012

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Jednání se týkalo jak problematiky vzájemných kanadsko-českých vztahů, ale také jejich vlivu na politiku Evropské unie. Jsou tady dvě klíčové oblasti. První je samozřejmě obnovení vízové povinnosti vůči českým občanům. Já jsem opakovaně panu premiérovi Harperovi vyjádřil nesouhlas s tímto krokem a požadoval jsem řešení této situace. Pan premiér Harper přislíbil, že ještě do konce prvního pololetí letošního roku by do parlamentu měl být předložen návrh reformy azylového systému v Kanadě, který by zavedl systém zemí bezpečného původu. To znamená zemí, ze kterých by se nepřijímali žadatelé o politický azyl. Vedle toho jsme se samozřejmě bavili i o problematice uzavření obchodní a ekonomické smlouvy mezi Evropskou unií a Kanadou, která by liberalizovala obchod. My jsme silní zastánci liberalizace obchodu a vytváření zón volného obchodu s Kanadou a Spojenými státy, Japonskem, Jižní Koreou a dalšími oblastmi. Nicméně jsem považoval za svoji povinnost korektně informovat kanadského premiéra, že samozřejmě za situace, kdy tady není změna vízového režimu, tak se sjednání této dohody ze strany České republiky může setkávat s celou řadou problémů a potíží, včetně možných potíží s ratifikací v parlamentu, které jsou z politických důvodů naprosto pochopitelné.

Dotaz: To jednání se uskutečnilo na žádost kanadské strany. Co chtěli Kanaďané?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Toto jednání se uskutečnilo na žádost kanadské strany právě proto, abychom probrali problematiku vízového režimu, ale také uzavření smlouvy o ekonomické, hospodářské a obchodní spolupráci mezi Evropskou unií a Kanadou, která vyžaduje souhlas samozřejmě členských zemí Evropské unie, a já jsem byl ujištěn kanadským premiérem Harperem, že je maximální snahou kanadské vlády problém vízového režimu řešit účinně novou legislativou.

Dotaz: Zeptám se takhle. Pokud bude ta reforma azylového systému schválena v Kanadě, padá tím hlavní překážka zrušení té vízové povinnosti, nebo jsou tam ještě nějaké další problémy, které je potřeba vyřešit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: S vysokou pravděpodobností to bude vyžadovat jistý čas, jistou náběhovou křivku. Já jsem vyjádřil přesvědčení, že například návrat odmítnutých žadatelů o azyl je možné dělat naprosto běžně podle vzájemné re-admisní smlouvy, kterou máme z roku 1997, že to nevyžaduje žádné legislativní změny. A především jsem vyjádřil ten názor, že žádný občan České republiky nemá důvod hledat politický azyl kdekoliv a že i v rámci Evropské unie se vzájemně uznáváme jako bezpečné země.

Dotaz: To téma té nové smlouvy se objevilo také, o které jste mluvil myslím včera? Kanada chce novou smlouvu o vydávání?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tam je spíše úvaha, dneska jsme to neprojednávali, ale byly zaznamenány diplomatické signály z kanadské strany, že by chtěli ještě nějakou smlouvu v podstatě, když to řeknu zjednodušeně, o návratu odmítnutých azylantů mezi Evropskou unií a Kanadou, nebo některými zeměmi Evropské unie a Kanadou. Ale my k tomu nevidíme vůbec žádný důvod. My jsme přesvědčeni, že stačí stávající re-admisní smlouva. Navíc uzavření podobné smlouvy neumožňuje protokol 24 k Lisabonské smlouvě.

Dotaz: Po všech těch krocích, co jste vyjmenoval, dá se říct nějaký horizont, kdy by mohlo dojít skutečně k tomu zrušení víz, nebo ne?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já považuji za klíčové především to, aby v Kanadě v průběhu léta byl schválen nový zákon, reforma azylového systému a jeho součástí by měly být i příslušné časové harmonogramy, které budou hotové, až teprve kanadský parlament schválí tyto návrhy. Ale my jsme se také dohodli na tom, že budeme mít spolu kontakt v této věci, že si případně budeme telefonovat a budeme si upřesňovat všechny tyto záležitosti.

Dotaz: Takže v tuto chvíli nelze říct ten horizont, to je brzo ještě?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: V tuto chvíli nelze říct tento horizont, protože již včera bylo pozdě.

Dotaz: Jestli se můžu zeptat, já to nechci posouvat příliš, ale přece jenom, když jednáte přímo s kanadským premiérem, cítil jste z toho, že on to bere opravdu upřímně, jako že by ty víza chtěl pro Čechy zrušit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že můj, ano máte pravdu, že je to pocit, instinkt, tušení je, že skutečně kanadský premiér má zájem tuto věc vyřešit. Nicméně Kanada je komplikovaná země i z hlediska státního zřízení ve smyslu velkých pravomocí provincií a tam jsou například provincie, které přímo zvou azylanty, mají velkorysejší systém. Oni jsou si vědomi, že když se jedná o Českou republiku, že se primárně jedná o turistiku za sociálními dávkami. Jakkoliv nechci bagatelizovat situaci romské komunity u nás, tu musíme řešit. Ale není důvodem k politickému azylu. Všichni víme, že primárně se jedná o sociální dávky a oni mají problémy s některými provinciemi, které se nedají přesvědčit k tomu, aby zpřísnily svůj sociální systém ve vztahu k azylantům.

Dotaz: To jednání bylo poměrně stručné. Řekl byste, že je to důsledek toho, že mezi sebou máte jasno?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já myslím, že vzhledem k tomu, že se jedná pouze o dva problémy, to znamená problém nové ekonomické a obchodní dohody a o azylový systém a že máme v těchto názorech jasno i například z naší strany, tak to sdělení je poměrně přímočaré. Včetně sdělení, že v případě, že nedojde k viditelnému pokroku v odbourávání víz, tak já samozřejmě mohu velmi těžko garantovat úspěšný proces dojednání nové ekonomické a obchodní smlouvy s Kanadou, včetně ratifikace v českém parlamentu.

Dotaz: Zaznělo tedy jasně něco za něco?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: To se v politice nedělá. To je přeci ošklivý politický obchod. Nicméně přímočarost je něco, co šetří čas a vzájemnou energii.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink premiéra Petra Nečase po jednání s kanadským premiérem, 20. května 2012

Související zprávy