Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

24. 2. 2022 10:01

Vyjádření předsedy vlády Petra Fialy v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu, 24. února 2022

Dámy a pánové, Evropa se ocitla v situaci, kterou si donedávna mnozí nedokázali vůbec představit. Ničím nevyprovokovanou ruskou vojenskou agresi, invazi na Ukrajině, nelze označit jinak než jako akt agrese vůči suverénnímu státu. Postup ruského prezidenta Vladimira Putina jednoznačně odsuzuji a nemůže zůstat bez odpovědi. Chtěl bych vyzvat všechny české občany na Ukrajině, aby zemi neprodleně opustili. Velvyslanectví České republiky v Kyjevě bylo nyní dočasně uzavřeno, ale konzulární pomoc českým občanům poskytuje generální konzulát České republiky ve Lvově.

Vláda od rána aktivně jedná. Jsem v kontaktu s jednotlivými ministry. Na příslušných ministerstvech zasedají krizové štáby. Komunikuji také s asociací hejtmanů a se všemi složkami státu, které jsou relevantní pro řešení bezpečnostních a humanitárních otázek.

Vážení spoluobčané, vím, že pro řadu z vás je to nečekaná a stresující situace. Obracíte se na mě a vyjadřujete své hluboké zneklidnění. Chci vás ujistit, že v tuto chvíli nejsou žádné informace, ani signály o tom, že by naší zemi hrozilo bezprostřední nebezpečí. Nehrozí naší zemi, ani našim občanům jakékoliv bezprostřední nebezpečí. Naštěstí jsme součástí Evropské unie a jsme součástí Severoatlantické aliance, které garantuje naši bezpečnost. Dopady ruské agrese a naší reakcí se budeme intenzivně zabývat, proto jsem na dnešní den svolal jednání Bezpečnostní rady státu, která bude řešit zabezpečení chodu země v současné situaci, přípravy na další vývoj a koordinaci dalšího postupu jednotlivých resortů.

Večer odlétám na mimořádné zasedání Evropské rady do Bruselu, kde budu v souladu s pozicí vlády České republiky prosazovat co nejtvrdší sankce vůči Rusku a jednotný postup Evropské unie. Bezpečnostní rada státu začíná v 11 hodin. Poté vystoupím spolu se svými kolegy na tiskové konferenci, kde odpovíme na vaše otázky. Děkuji za pozornost.

Petr Fiala,
předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X