Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

14. 10. 2011 15:56

Projev premiéra Petra Nečase a ředitele ÚSTR Daniela Hermana u příležitosti podpisu Smlouvy o založení Platformy evropské paměti a svědomí

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, přeji vám všem hezké odpoledne, dovolte mi, abych vás přivítal na slavnostní ceremonii a podpisu smlouvy o založení Platformy evropské paměti a svědomí a stanov Platformy evropské paměti a svědomí. Dovolte mi zde srdečně přivítat především předsedy vlád, předsedu vlády České republiky pana Petra Nečase, předsedu vlády Maďarska pana Viktora Orbána a předsedu vlády Polska pana Donalda Tuska. O úvodní slovo prosím předsedu vlády ČR.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, středoevropský region a čtyři země – ČR, SR, Polsko a Maďarsko ve svých moderních dějinách zažily dva totalitní režimy. Tyto dva režimy likvidovaly nejen elity našich národů, ale zaútočily i na široké společenské skupiny, na tradiční vztahy, na tradiční kulturu a také na soukromé vlastnictví. Naše národy tomuto tlaku odolaly a nesou si výsledky tohoto tlaku a odolání tomuto tlaku také do nových demokratických a svobodných poměrů. Toto období nesmí být zapomenuto, protože to bylo období boje za svobodu našich národů. Jsem velice rád, že dnešní den vytváří příležitost pro podepsání spolupráce mezi institucemi, které se výzkumem totalitní minulosti zabývají, a to dokonce institucemi z obou stran bývalé železné opony. Naše národy si pravdu o své historii zaslouží a já věřím, že vytvoření této platformy k nalézání pravdy o této historii pomůže. Dámy a pánové, děkuji za vaši pozornost.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji za vaše slova, pane premiére, nyní bych k mikrofonu rád pozval pana Daniela Hermana, který je ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů.

Daniel Herman, ředitel ÚSTR: Vážení páni premiéři, dovolte mi, abych v této slavnostní chvíli na předním místě poděkoval vám, pane premiére Nečasi, i všem podporovatelům myšlenky uzdravení historické paměti a svědomí z Visegrádských zemí, z dalších států i z EP. Nyní nastává významný okamžik vzniku Platformy evropské paměti a svědomí, která byla v uplynulých třech letech pečlivě připravována. Tento moment nás nejen naplňuje radostí, ale je pro nás i velkým závazkem do budoucna. Jsme připraveni se maximálně vynasnažit stát ve službě pravdy, jejíž poznání osvobozuje. Děkuji vám.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Projev premiéra Petra Nečase a ředitele ÚSTR Daniela Hermana u příležitosti podpisu Smlouvy o založení Platformy evropské paměti a svědomí

Související zprávy