Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

5. 5. 2009 17:35

Tisková konference designovaného premiéra Jana Fischera k obsazení letní překlenovací vlády, 5. května 2009

Moderátor:

Dobrý den, omlouváme se za drobné zpoždění, nebudeme se déle zdržovat, předám slovo panu premiéru Janu Fischerovi.

Jan Fischer, předseda vlády ČR:

Dámy a pánové, dobré odpoledne. Já jsem zhruba před hodinou předal prezidentu republiky návrh na složení nové vlády. Dovolte, abych vás s její sestavou představil. Tady je dopis, který jsem prezidentu republiky předal a navrhuji prezidentu republiky, aby jmenoval ministrem zahraničních věcí pana Jana Kohouta, ministrem pro evropské záležitosti pana Štefana Fülleho, ministrem vnitra Martina Pecinu, ministrem obrany Martina Bartáka, ministrem financí Eduarda Janotu, ministrem práce a sociálních věcí Petra Šimerku, ministrem průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského, ministrem dopravy Gustáva Slamečku, ministrem pro místní rozvoj Rostislava Ondrušku, ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou, ministryní zdravotnictví Danu Juráskovou, ministrem zemědělství Jakuba Šebestu, ministrem kultury Václava Riedlbaucha, ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavu Kopicovou, ministrem životního prostředí Ladislava Mika a ministrem pro lidská práva Michaela Kocába.

Předpokládám, že prezident republiky bude jmenovat vládu, předpokládám, že dle dohody jmenování vlády proběhne v pátek v odpoledních hodinách. Jsem rád, že končíme období poměrně dlouhé sestavování vlády, přípravy kabinetu a že počínaje pátečním jmenováním se nový kabinet bude moct ujmout plnohodnotně svých funkcí.

Moderátor:

Děkuji pane premiére, teď prosím prostor pro vaše dotazy.

ČTK:

Já jsme se v souvislosti s tím pátkem chtěl zeptat, Východní partnerství tedy ještě bude v gesci vlády v demisi?

Jan Fischer, předseda vlády ČR:

Odpověděl jste si sám, bude v gesci této vlády v demisi.

Mladá fronta Dnes:

Já mám takový dotaz, co jste říkal na složitý výběr ministra financí a jak byste ho okomentoval? Jestli vám nepřišel teď v době hospodářské krize za trošku nedůstojné, jak se nakonec včera z hodiny na hodinu měnila ta jména?

Jan Fischer, předseda vlády ČR:

Tyto otázky neklaďte mne, já jsme jména neměnil. Já jsem si osvojil to jméno, které jsem dostal, jsem s tím výsledkem naprosto spokojen. Eduarda Janotu znám 25-30 let a myslím, že je to člověk naprosto způsobilý tuto funkci plnohodnotně vykonávat.

Moderátor:

Děkuji.

iDnes.cz:

Dobrý den, co vás přimělo k tomu rozhodnutí, aby naproduhé byla na post ministryně spravedlnosti jmenována přeci jen Daniela Kovářová, která nepoporvé neprošla?

Jan Fischer, předseda vlády ČR:

Je to výsledkem kompromisu. Opakuji, že slovo kompromis nepovažuji za sprosté slovo, ale výsledek jakéhokoliv rozumného vyjednávání. Nechci rekapitulovat tu historii, já jsme se vymezil vůči třem postům, reakci politických stran, které si jsou za tu nominaci zodpovědny znáte a ten nedělní kompromis vyzněl tak, že obě strany, sociální demokracie a ODS, přinesly návrhy na ministra financí a na ministra průmyslu a obchodu s tím, že jsme se dohodli na tom, že ministerstvo spravedlnosti bude obsazeno podle původního návrhu.

Moderátor:

Děkuji.

TÝDEN: Pane premiére, vy jste řekl, že jste rád, že končí to období hledání a sestavování té vlády. Jak byste to zhodnotil? Čekal jste, že to bude tak složité, když jste tu funkci přijímal?

Jan Fischer, předseda vlády ČR:

Když by člověk na začátku věděl, jak to bude probíhat a jak budou věci končit, to bychom byli všichni šťastní. Natolik nikdo ale nejsme dobrým prognostikem, jakkoliv to období bylo náročné, tak si myslím, že nakonec jsme vyšli z respektováním půdorysu na kterém ta vláda vznikla, tedy politické dohody. Na místech, která já jsme považoval za nutné provést korekce, tak byť ne v úplném rozsahu, tak k těm korekcím došlo, nyní jsem s těmi návrhy spokojen, respektuji je. Využil jsme tu dobu k tomu, že jsem se všemi kandidáty měl možnost hovořit. To bylo pro mne velmi užitečné, abych si objasnil, jak oni vidí priority těch resortů, jejich organizaci, abych uměl zvážit jejich schopnosti a schopnost s nimi dobře komunikovat.

Moderátor:

Děkuji. Poslední tři dotazy.

Televize Prima:

Pane premiére, chtěl jsem se jenom zeptat. Ministrem vnitra by měl být Martin pecina. U něj panuje ta dohoda, že by měl opustit svůj psot šéfa Antimonopolního úřadu. Myslíte si tedy, že je to nevyhnutelně nutné, když i jiní ministři jsou šéfy státních úřadů a nikdo je k opuštění jejich stávající pozice nevyzýval?

Jan Fischer, předseda vlády ČR:

Veškeré právní kvalifikace v případě pana Peciny jsou trošku jiné, protože tam je ten konflikt zájmů opřený o to, že by musel druhoinstančně rozhodovat a dokonce ve věcech zakázek, výběrových řízení v působnosti jeho budoucího resortu, což je jistě zcela nepřijatelná situace. On tyto argumenty respektoval a podle toho se zařídí.

Moderátor:

Vladimír Keblůšek, televize Nova. Zřejmě tedy byl dotaz zodpovězen. Ještě někdo? Ještě ČTK.

ČTK:

Já jsem se chtěl zeptat trošku do budoucna. Jak bude probíhat vaše praktická spolupráce s politickými stranami v parlamentu? Máte domluvené nějaké schůzky s předsedy stran či primárně jednáte s šéfy klubů? Jak je toto vymyšleno? Děkuji.

Jan Fischer, předseda vlády ČR:

Ty mechanismy ladíme. Mezi ně bude patřit i setkávání s šéfy stran. připomínám, na jakém půdorysu tato vláda vzniká. Na základě politické dohody. Připomeňme si tu skutečnost. Nechci školit, ale to prostě není úřednická vláda ve stylu První republiky, která mohla poklidně vládnout bez důvěry, toto není ten případ. Tuto realitu vláda nežije mimo ústavní a politickou realitu. Čili komunikace s představiteli politických stran na růstných úrovních bude probíhat průběžně a témata jako rozpočet a další to vyžadují.

ČTK:

Znamená to, že se budete bavit primárně s těmi stranami, které tu vaši vládu teď podpoří nebo i ostatními?

Jan Fischer, předseda vlády ČR:

Zaprvé, především,a le tím neříkám, že se nebudu bavit s jakýmkoliv politickým subjektem, který patří do parlamentní sestavy. JE to zcela přirozené. Tato vláda bude jednat se sociálními partnery, odbory, s představiteli podnikatelských svazů, bude to vláda dobře komunikující, vše pro to udělám.

Moderátor:

Dámy a pánové, mockrát děkuji za vaše dotazy, že jste měli trpělivost a počkali na pana premiéra. Těch 9 minut zpoždění, doufám, že nám to odpustíte. Děkuji panu premiérovi a těším se s vámi na viděnou.

Jan Fischer, předseda vlády ČR:

Za to zpoždění jsem se měl omluvit osobně, tak to teď činím. Hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference designovaného premiéra Jana Fischera k obsazení letní překlenovací vlády, 5. května 2009

Související zprávy