Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

24. 5. 2017 16:36

Tisková konference k aktuální bezpečnostní situaci, 24. května 2017

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Hezké odpoledne, dámy a pánové, já jsem dnes svolal sem na Úřad vlády poradu v návaznosti na teroristický útok, ke kterému došlo v Manchesteru a který si bohužel vyžádal velké množství lidských životů. Jak jistě víte, tak na základě tohoto útoku Velká Británie výrazně zvýšila stupeň ohrožení. Já jsem dnes pozval na Úřad vlády ministra vnitra, policejního prezidenta, zástupce všech tří tajných služeb a také zástupce Ministerstva zahraničí.  Jednak jsme dnes tady odpoledne vyhodnotili informace, které jsme doposud obdrželi z Velké Británie, to znamená, zabývali jsme se vyhodnocením toho, co jsme získali na základě spolupráce s Brity. Mohu potvrdit, že jsme s britskou stranou v kontaktu. Vyhodnotili jsme také bezpečnostní situaci tady v České republice. Konstatovali jsme, že nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí. Nebyla identifikována žádná konkrétní vazba mezi tím teroristickým útokem, ke kterému došlo v Manchesteru, a mezi Českou republikou. A na základě tedy doporučení zpravodajských služeb nezvyšujeme stav ohrožení terorismem v České republice. To znamená, ten stav zůstává na stupni jedna, to znamená na úrovni žlutého trojúhelníku. Poslední věc, kterou jsme se dnes zabývali, já jsem požádal jak pana ministra vnitra, tak pana policejního prezidenta, aby mě osobně informovali o opatřeních, která byla přijata ze strany Policie České republiky v návaznosti na to, co se odehrálo v Manchesteru, a v návaznosti na velké společenské akce, které očekáváme v České republice. Já jsem rád, že policie okamžitě zareagovala a že dojde k posílení policejní asistence na velkých společenských akcích, takže vláda tuto věc velmi pozorně monitoruje, vyhodnocujeme průběžně informace, které dostáváme z Velké Británie, a pružně na ně reagujeme z pohledu přijímaných bezpečnostních opatření na úrovni České republiky. Chci jednoznačně ujistit občany České republiky, že jsme připraveni velmi rychle reagovat a budeme postupovat tak, abychom lidem zajistili maximální možnou míru bezpečí, a samozřejmě jsme připraveni spolupracovat s našimi britskými kolegy a spojenci, pokud jde o potírání mezinárodního terorismu. Děkuju.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji panu premiérovi, poprosím ministra vnitra, pana Milana Chovance.

Milan Chovanec, ministr vnitra: Já pouze doplním pana premiéra v tom, že ochrana měkkých cílů nebo takzvaných měkkých cílů je naší prioritou. Věnujeme se této problematice už mnoho měsíců. Byl to jeden z výstupů auditů vnitřní bezpečnosti, to znamená, pro nás ten systém ochrany měkkých cílů není nic nového. My nechceme řešit vždycky ad hoc problémy, pokud nastanou někde u našich sousedů, ale chceme dlouhodobě k této věci přistupovat s vysokou mírou, s vysokou mírou dejme tomu vhledu na ni. Vidíme to jako jedno z velkých rizik, nejsou to jenom kulturní, společenské akce, jsou to dejme tomu školy a další zařízení, kterých máme po České republice velké množství. Já bych rád připomněl, že stále tady existuje možnost volat na infolinku policie, přímo na policejním prezidiu, tato linka slouží právě pořadatelům společenských a kulturních akcí, aby se s policií mohli domluvit na případné konzultaci, byť ty konzultace probíhají vždy standardně na úrovni krajských ředitelství, je tady tedy ještě možnost ad hoc řešit tu věc přímo s policejním prezidiem, kde  specialisté na tuto problematiku pořadatelům pomohou, případně je nasměrují k ještě lepší komunikaci s krajským ředitelstvím policie. Ty velké kulturní společenské akce, které nás čekají, jsou plně pokryty, ale byly pokryty i ty předchozí. Policie je už po dobu více než tři čtvrtě roku přítomna na většině velkých akcí ve větším rozsahu, na tom se nic nemění, nebude se na tom měnit ani nic do budoucna. Dnes jsme od pana premiéra také dostali úkol, abychom předložili určité systémové řešení, tak jak jsme to řešili v rámci fotbalové ligy, kdy jsme zhruba před rokem a půl řešili bezpečnost na českých stadionech spolu s fotbalovou asociací, tak máme zde připravit na základě pokynů premiéra komplexní náhled na tuto problematiku. Zde to nebude tak jednoduché, protože pořadatelé těchto velkých akcí se prolínají, nejsou to subjekty, které by byly pouze dejme tomu z jedné složky Hospodářské komory, ale ve lhůtě do čtrnácti dnů dáme tedy podkladový materiál, který by měl řešit komplexní náhled na ochranu měkkých cílů v České republice jako takový. Děkuji.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji panu ministrovi, poprosím nyní policejního prezidenta, pana Tomáše Tuhého.

Tomáš Tuhý, policejní prezident: Děkuji za slovo, dámy a pánové, já jsem dnes prezentoval panu premiérovi a ministru vnitra, že česká policie je i v rámci Národního kontaktního bodu proti terorismu v kontaktu se zahraničními partnery. Skutečně v tuto chvíli žádné informace nejsou toho charakteru, že by Česká republika byla v bezprostředním ohrožení terorismem. Připomínám, že od zavedení prvního stupně ohrožení terorismem v České republice jsou policisté přítomni na  nejklíčovějších místech, to znamená mezinárodní letiště, obchodní centra, samozřejmě i některá vybraná nádraží, ať už vlaková, autobusová, ale zejména akce, kde je větší kumulace osob. Musím říct, že v současné době je velmi dobrá zkušenost s organizátory těch mega akcí, kteří skutečně využívají informační linku Policie České republiky na prezidiu a komunikují možné postupy při zabezpečování těchto akcí.  V současné době doporučení vedení policie je, aby opravdu každý, kdo bude pořádat akci s větší koncentrací osob, kontaktoval nejbližší policejní služebnu, popřípadě se obracel na komunikační linku policejního prezidia, kde dostanou příslušné, příslušné informace. Po událostech ve Velké Británii česká policie samozřejmě je ve větší míře zastoupena také policisty z pořádkových jednotek, které se pohybují ve vybraných objektech a budou samozřejmě k dispozici i občanům České republiky. Stále trvá první stupeň a k tomu jsou přijata adekvátní opatření.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference k aktuální bezpečnostní situaci, 24. května 2017

Související zprávy