Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

2. 6. 2020 11:10

Tisková konference k dotačnímu programu COVID – Sport, 2. června 2020

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci k restartu sportu po pandemii koronaviru. O úvodní slovo bych chtěla požádat pana premiéra Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové. Od mého vstupu do politiky se snažím významně podporovat sport. Když jsem začínal jako ministr financí, tak šlo do sportu asi 3,1 miliardy. To byly ještě časy, kdy Český olympijský výbor dostával stále víc a víc peněz a ministerstvo školství málo.

Dnes po včerejšku na vládě jsme navýšili rozpočet o miliardu a blížíme se devíti miliardám a jsem přesvědčen, že ten příští rok je překročíme, protože samozřejmě my hlavně chceme, aby sportovaly naše děti. A samozřejmě ty dotace by měly být hlavně určené pro malé sportovní kluby.

Mě velice mrzelo - a bohužel za rok 2019 jsme ani rozpočet nevyčerpali. Hlavně mě mrzely dotace v programu Můj klub, kde jsem seděl s těmi kluby, které nedostaly nakonec tu dotaci kvůli jedné absurdní věci a to byl jeden formulář. Byrokracie. Byrokracie úředníků ministerstva školství.

Od příštího roku ten rozpočet na sport má v kompetenci pan Hnilička, sportovní agentura a samozřejmě takové věci se nesmí opakovat. Proto Můj klub, to znamená financování dětských oddílů, tento rok jsme dostali šest a půl tisíce žádostí a je tam alokováno jeden a půl miliardy. Pravděpodobně vám to pan Hnilička ukáže.

Žádosti pro rok 2021 na Můj klub bude vypisovat Národní sportovní agentura na podzim letošního roku. Je potřeba, aby ty peníze dostaly kluby co nejdřív. Pro malé obce do 3 000 obyvatel, a proto považuji za absurdní tu kampaň některých stran do krajských voleb, kde vlastně říkají, že my pro obce nic neděláme.

Naopak. Do obcí máme speciální programy i v rámci sportu. Ten program Kabina, kde je připraveno 2,9 miliardy a kde tento program každé obci, pokud si zažádá, garantuje 500 tisíc korun na rozvoj sportovní infrastruktury. Celkem 5 805 obcí do 3 000 obyvatel a je tam těch vzpomínaných 2,9 miliardy.

Takže tento program umožní celorepublikový rozvoj sportovní infrastruktury v malých obcích. U nás nemá obdoby od roku 1993 a ten program se vypíše letos v červenci a vyplácení bude probíhat do začátku nového roku 2021.

Samozřejmě nezapomínáme ani na hendikepované sportovce. Za posledních pět let jsme více než zdvojnásobili podporu parasportovců z 52 milionů korun v roce 2015 na letošních 120 milionů. Celkově dostávají parasportovci podporu ze tří dotačních programů. Většinu peněz na letošní rok již obdrželi.

Osobně jsem se zúčastnil několika jednání s těmito sportovci a samozřejmě jsem je ujistil, že v podpoře plánujeme pokračovat. Programy pro parasportovce na rok 2021 bude agentura vypisovat na podzim letošního roku.

Jak už bylo řečeno, včera jsme schválili navýšení rozpočtu sportu o miliardu. Národní sportovní agentura vykomunikovala se sportovním prostředím jejich potřeby, kam je nutné finance alokovat. Je důležité, když naplánujeme ty peníze, aby to ty kluby, a hlavně sportovci, a hlavně mladí sportovci dostali.

Myslím si, že je dobře, že vznikla agentura. Je to její hlavní činnost. Ministerstvo školství má plno dalších aktivit a priorit. V minulosti bohužel některé ty peníze nebyly vyčerpané už kvůli té vzpomínané byrokracii.

Já doufám, že v rámci činnosti Národní sportovní agentury, která začíná vlastně s rozpočtem 2021, se to nebude opakovat,

Protože samozřejmě sport je spojený se zdravím, se zdravím našich lidí, našich dětí, a proto je dobře, že budeme pokračovat v navyšování rozpočtu. Sport má z mé strany absolutní podporu tak, jak jsem to deklaroval při vstupu do politiky. Děkuju.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Předseda Národní sportovní agentury pan Milan Hnilička.

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury: Dobrý den, dámy a pánové, já bych chtěl předem poděkovat panu premiérovi, protože kompletně shrnul ten stav ve sportovním prostředí v současné době. My jsme se dnes sešli nad programem COVID - Sport, který nad rámec těch řádných programů se právě věnuje těm sportovním organizacím, kde právě se nám pohybují naše nejmenší děti a mládež.

Týká se to především provozovatelů těchto sportovních areálů, týká se to samozřejmě organizátorů akcí, které v té složité době koronavirové nemohly proběhnout, a samozřejmě ta podpora se bude týkat i sportovních organizací, které jsou v nájmu, mají v nájmu své sportovní areály.

To, jak pan premiér zmínil prostředky, které jdou do sportovního prostředí, skutečně Můj klub je prioritou Národní sportovní agentury. Ta vznikla především na popud sportovního prostředí a vláda adekvátně zareagovala.

Co je důležité, je komunikace. Tady bych chtěl zmínit, že Národní sportovní agentura si udělala vnitřní průzkum na svých webových stránkách a během 10 dnů zareagovalo 4 200 klubů, 4 200 sportovních organizací, které s námi komunikovaly parametry té výzvy COVID - Sport. Tudíž je tam velký předpoklad, že i spousta z nich si opravdu zažádá.

My dále komunikujeme to, aby věděly o tom programu, aby mohly v podstatě restartovat svou činnost po té době koronavirové, a chceme podpořit právě tyto sportovní organizace, které jsou neziskové a jsou zapsané v našem sportovním rejstříku. Tak právě je chceme podpořit, protože jsou to právě tyto organizace, které pracují s mládeží.

Děkuji za slovo.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, dotazy prosím, pokud nějaké jsou.

Kamila Nešporová, ČTK: Dobrý den. Já bych měla dotaz k tomu programu COVID-Sport. Tam, co se týče těch významných sportovních nebo vůbec sportovních akcí, které musely být nějakým způsobem omezeny, zrušeny, tak je tam zatím lhůta do konce července. Neuvažujete o tom, že by se ta lhůta prodloužila, protože pořád jsou tam akce, budou tam akce, které budou pravděpodobně bez diváků nebo s velmi omezeným počtem diváků, protože uvolnění tohoto opatření se zatím nerýsuje. Jak jestli tam je možné nějaké parametry ještě změnit? A jak máte ten průzkum, máte nějakou představu, jaké částky řádově by jednotlivé ty sportovní organizace mohly žádat? 

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury: Tak lhůta té výzvy u toho pořádání těch akcí, jsme vycházeli z rozvolňujících se opatření vlády. Tudíž jsme tam dali dvouměsíční lhůtou právě po tom květnu tak, jak je to u těch jiných kritérií. Předpokládáme, že do konce července už se většina sportovních akcí bude moct konat. A je to i naší prioritou v jednání s Ministerstvem zdravotnictví.

A samozřejmě máme možnost upravit tu výzvu. Toto jsou pouze obecné rámce programu, které organizace chceme, kam chceme zacílit a je i možnost samozřejmě adekvátně zareagovat. I právě proto ten program zatím plánujeme s tím, že ta výzva bude průběžná.

Tak, jak nám vyšla ta částka, tak jenom z těch 70 procent nebo z těch 4 200 respondentů jenom 70 procent z nich, kterých se týkal ten provoz, tak tam zmiňovali částku 420 milionů.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Další dotaz. 

Martin Šnajdr, Česká televize: Dobrý den, já bych se tedy nejdříve zeptal na ten COVID – Sport, kdy reálně mohou kluby očekávat, že k nim ty peníze doputují a že se nestane to, co tady zmiňoval pan premiér, tedy že to ztroskotá na nějaké byrokracii? A pak, pane premiére, vy jste tady zmínil ještě včerejší vládu. Tam jste měli také ten zákon ohledně určení skutečných vlastníků. Co říkáte na tu kritiku, že vám ta schválená verze může pomoci nějak v tom sporu s Evropskou komisí?

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak je to nesmysl. Já myslím, že právníci to dostatečně vysvětlili, a podsouvat tady, že naši ministři mi jdou na ruku s něčím, já zásadně odmítám. Myslím si, že to bylo i vysvětleno. Já těm zákonům ani nerozumím. Já chápu, že opozice má stále jenom antibabiše, ale to je jejich problém. Určitě o tom bude plamenná diskuse, já k tomu ani nemám co říct. Já se jen divím, že stále někdo pokračuje jenom v programu proti Babišovi a nic jiného ani neumí. Takže víceméně to nepotřebuje další komentář.

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury: Tak já jestli můžu k těm termínům, tak my připravujeme vypsat tu konkrétní výzvu nejdéle 15. 6. s tím, že jakmile si začnou sportovní organizace žádat o tuto dotaci, tak v nějakém termínu tří týdnů by mohly už k nim doputovat první prostředky. Takže cílíme někdy na první půlku července.

Co bych ještě rád zmínil, o čem se tu nemluvilo, bylo, že na včerejším jednání vlády byly zároveň schváleny zásady pro neziskové organizace, což velmi prospěje sportovnímu prostředí. Je to v určitých detailech, ale ti, kteří skutečně provozují sport, tak to ocení.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já jsem chtěl ještě dodat, že jsem s těmi kluby mluvil, a bohužel se mi nepovedlo přesvědčit Ministerstvo školství, aby upustilo od té nesmyslné byrokracie. I to arogantní jednání úředníků je nepřijatelné. Ti úředníci a my jsme tady na to, abychom pomáhali občanům. My bychom tady měli chodit za těmi kluby a radit jim a nabízet.

A taky ty investice, ten program Kabina, nebo jak se to jmenuje, tak v minulosti tam vždycky byly peníze vlastně jen na 10 procent těch požadavků. Takže tak jak já jsem vyzval ministra životního prostředí a zemědělství a MMR, i paní Schillerovou, aby zabezpečili v rozpočtu všechny peníze pro obce, jak to požadují, ty investice, no tak samozřejmě tady je důležité, aby ty požadavky malých klubů z obcí, jsme jim vyhověli. Protože to jsou malé částky a není důvod jim nepomoci.

A když jsem viděl některé ty kabiny a v jakých šatnách se naše děti převlékají, tak je to fakt ostuda. Proto znovu opakuji, že my musíme zabezpečit takové finance, abychom uspokojili maximum těch klubů, aby tam žádné převisy nebyly a aby nedocházelo k tomu, že zkrátka na některé se nedostane.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Televize Nova.

Háta Sassmanová, TV Nova: Dobrý den. Mě by nejdříve zajímalo: Tady zaznělo, že byste příští rok chtěli opět navyšovat ty investice do sportu, tak jestli máte zhruba představu o kolik. A pak na pana premiéra, mimo téma, by mě zajímal komentář ke stávkové pohotovosti starostů, kteří stávkují kvůli přenesení úsporných opatření ze státu na obce, protože jde celkem o 20 miliard, který by obcím potom mohly chybět. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak je to kampaň. Už slyším twitter, jak řve. Ano, je to kampaň. Je to kampaň a vlastně mě to velice mrzí, protože my jsme od roku 2014 do roku 2019 navýšili příjmy obcí o 100 miliard a navýšili příjmy krajů o 100 miliard díky kontrolnímu hlášení a rekonstrukci finanční správy a výběrů daní a EET. A teď, bohužel, ten kompenzační bonus pro ty živnostníky, pro zaměstnance. Ano, nešlo to jinak než z toho, že samospráva se s námi podělila.

Na druhé straně, my máme pro ně peníze, i pro ty sportovce. To jde také do obcí. A my připravujeme program, který je v rozsahu až desítek miliard. Pan Havlíček tam má asi za 500 milionů opravu chodníků. Brabec tam má kanalizace, má tam převis asi 5,5 miliardy, 6,3 miliardy.

To jsou všechno požadavky, které jsou na stole od obcí, kterým my chceme vyhovět. Paní Dostálová, pan Toman, ano. Takže vždycky byly převisy. Mateřské školky, školy. A tady jede kampaň STAN, který se tváří, že zastupuje všechny starosty, akorát si vzali ten název, a KDU-ČSL a samozřejmě to je celý Senát. A je to krajská kampaň, nic jiného. A my říkáme, že my ty peníze pro ty obce dodáme. Jednak tím, že jim dodáme, tam je jenom škol, těch projektů, asi za 3,5 miliardy, bytů.

Takže ty nápady opozice, že dáme 1 000 korun každé obci a městu, tak nevím, jestli se koukáte na Čau, lidi, ale já vám to zopakuji. Praha je město i kraj, takže Praha by dostala 1 400 korun, Praha by dostala 1 miliardu 850 milionů. Přitom má na účtu 82 miliard. A neinvestuje. A Brno, paní primátorka si také stěžovala, má 8,7 miliard na účtu. Možná by mohla začít tu halu Komety, co jsme chtěli stavět. Nebo ten atletický stadion nebo cyklostadion nebo ten koncertní sál. A ta by dostala 380 milionů. A pan poslanec, nebudu ho jmenovat, mi dal nějaký seznam a tam byla obec, která má 77 obyvatel. Tak ta dostane 77 tisíc korun. To je ten návrh? To je ten návrh opozice? Na tom dělají krajskou kampaň? Že se nestydí.

A včera starosta z Němčovic, ten má 210 obyvatel. Říkám: Dostanete 210 tisíc, to je v pohodě? Jemu chybí milion korun na kofinancování. Takže my budeme řešit ty malé obce. Těch 6 000 obcí do 5 000 obyvatel, které skutečně ty peníze potřebují. A já jsem jasně řekl všem ministrům, že se nemůže stát, protože samozřejmě to je jen krajská kampaň, jako že jsou ohrožené investice. Nejsou ohrožené investice.

Je to jen politika a my samozřejmě, pokud bude potřeba, a já budu tlačit na ministryni financí, abychom dali ne poměr 70 ku 30, ale možná poměr 80 ku 20, a když bude potřeba, možná 100 procent. Protože nám se to vyplatí, investice. My chceme investovat.

Takže já tyhle věci odmítám. Je to samozřejmě… Tady máme dva europoslance, kteří místo toho, aby seděli v Bruselu a tam bojovali za české zájmy, ne proti českým zájmům, tak tady se tváří, že zastupují obce. A je to nefér. Protože nikdy jak za nás obce ani kraje nedostali.

V rámci koronaviru my jsme dali 13,2 miliardy. 5,3 miliardy jsme dali na instituce sociálních zařízení, domovy seniorů, které patřili komu? Krajům, obcím, města, soukromníci, odměny záchranářům. 1,230 miliardy, také patří záchranky krajům, ne nám.

Takže prostředky zdravotnické za 12,7 miliardy. Takže to jsme všechno dávali a samospráva místo toho, aby nám poděkovala, tak teď se vlastně snaží vytvářet dojem, že my jsme někomu něco vzali. Tak je nějaká krize, drtivou většinu platil stát a zkrátka ta pětadvacítka nešla žádným jiným způsobem vyplatit, jen to, že se vzala malá část těch sdílených daní, kterou my, znovu opakuji, bohatě nahradíme. A pracujeme na tom.

Takže já to odmítám. Já chápu, že někteří, předseda Svazu obcí se rozhodoval kandidovat na hejtmana, ale ať si dělá kampaň mimo tyto struktury. A není to pravda, odmítám to, jsou na to čísla, ale akorát to tedy nikdo nechce slyšet. Ale dobře, my to budeme opakovat.

Háta Sassmanová, TV Nova: Pane premiére, přesto stávkou vyhrožuje například primátor Ostravy, který je za hnutí ANO. I tak je to kampaň? Je to přeci primátor z vaší strany.

Andrej Babiš, předseda vlády: Vyhrožuje. Pan primátor. Jo? No o tom nevím. Ale ne, je to kampaň toho pána, kterého jsme včera viděli stále v televizi, toho europoslance. Ten tam má stále nějaký prostor a s tím my vůbec ani nemáme komunikaci. My jsme měli komunikaci s panem Luklem, on se rozhodl takhle, jak se rozhodl. A zkrátka pokud pan primátor Ostravy to říká, tak má 3,7 miliardy na účtu a má dost peněz. On skutečně nepotřebuje peníze. Ať už konečně ty velká města začnou utrácet!

Dnes ráno jsem měl videokonferenci, byli tam všichni ředitelé velkých nemocnic. Tak už konečně by mohla Praha nakupovat pozemky na ten obchvat a taky by konečně mohla nám předat pozemky na Bulovce a Královské Vinohrady. Protože nás brzdí investice unikátního pavilonu pro spáleniny s prvním heliportem na Královských Vinohradech. Tam je, Královské Vinohrady, kolečko za 32 milionů. Bohužel ten pacient jezdí v té sanitce po všech pavilonech. A taky potřebujeme tu Bulovku vyřešit.

Takže já skutečně nevidím důvod, proč my bychom měli dávat těmto velkým městům takové nehorázné peníze, když mají peníze a měla by být solidární. Tahle města by měla být solidární. Protože ty daně platí daňoví poplatníci. A my je rozdělujeme.

A my jsme to RUD navyšovali. Za krize 2009 demoblok snižoval. My jsme navyšovali. Takže není to fér, není to korektní, ale chápu, že krajské volby se blíží a někdo si to teď vytáhl a zítra zase bude nějaká šaškárna v Senátu a budou to stále opakovat, ty věci.

Já myslím, že je to jasné. Opozice navrhuje 1 000 korun, 1 000 korun. Víme, kolik má Praha obyvatel a Brno a ty malinké obce. Takže to není fér a my potřebujeme pomoci těm, který skutečně to pomáhá, a my jim to nahradíme. My jim to nahradíme.

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury: Tak já, jestli mohu, k tomu rozpočtu, jak jste se ptala na tom začátku. My se samozřejmě snažíme držet vládou schválené koncepce Sport 2025, která mluví v konečné fázi až o jednom procentu státního rozpočtu. Chceme navázat postupně, jednáme o tom s Ministerstvem financí, kdy my navrhujeme pro rok 2021 10,2 miliardy. To bylo v době předkoronavirové, takže musíme adekvátně samozřejmě reagovat v těch jednáních dále.

Musím říci, že 80 procent navýšení, pokud se podaří vyjednat, půjde právě do investic. Ať už je to v programu Kabina, kde jsme skutečně objeli spoustu malých obcí. Chceme určitě navázat na současné programy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kde se daří, řekněme, navyšovat počet těch žadatelů. Já jako vládní zmocněnec pro sport už dva roky funguji na ministerstvu nebo jsem fungoval na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Musím potvrdit, že hodně toho je o komunikaci, aby právě obce, ale i sportovní organizace byly připravené na výzvy a měly tu znalost toho prostředí.

A chtěli bychom navázat i na některé větší sportoviště, které se tady historicky nedařilo obnovit. Ať už jsou to národní sportovní centra, typově jako jsou Nymburk nebo Harrachov, ale jsou to třeba už i zmíněná multifunkční hala v Brně. Všechno je to na komunikaci s těmi samosprávami, ale my jsme připraveni jednat a opravdu se zabývat těmi detaily, co se týká podpory sportu.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ještě jsem zapomněl, paní redaktorko. Protože oni ty politici z těch obcí se tváří, že mluví i za kraje. Tak těm krajům od roku 2015 jsme dali na dvojky a trojky více než 20 miliard. Bez ohledu na barvu hejtmana, jeho politické strany. To nebylo zvykem. A sociální služby jsme navýšili. Dramaticky. Zase stát. Ale my nemáme žádné peníze, to jsou vaše peníze. Vy jste daňoví poplatníci.

Takže já myslím, že děláme maximum. A stát samozřejmě je v situaci, že teď se musí zadlužit, a snažíme se pomáhat udržet zaměstnanost. A znovu opakuji, že tahle akce skutečně není fér a je to proti vlastně zaměstnancům. Proti těm, kterým my jsme pomáhali. Takže mě to velice mrzí.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Další dotaz. Televize Prima.

Václav Crhonek, CNN Prima News: Dobrý den. Já bych se vrátil k tomu COVID-Sport. Zajímá mě, jak budou probíhat ty žádosti. Koho žádat a jaké je to kritérium pro získání těch dotací? Jsou to ty doložené ztráty? Jak budou muset být doložené? A týká se to i velkých klubů a velkých akcí? Protože třeba prvním z těch závodů bez diváků byl Světový pohár v biatlonu, tak jestli i jich se týká ta dotace. A poslední věc: Národní sportovní agentura měla rozdávat ty peníze do sportu od příštího roku, teď se to posunulo na letošek. Je na to agentura připravená? Děkuji.

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury: Tak děkuji. Tak co se týká těch žádostí, už dnes se můžou sportovní organizace podívat na stránky Národní sportovní agentury www.agenturasport.cz, kde je avízo o tom, je tam zveřejněn i ten program. Prosím, je to zatím jenom program, není to výzva.

Ta se změní ve formulář, kde sportovní organizace budou na základě této dotační výzvy předkládat své rozpočty, řekneme, nebo své projekty. My to potom postupně budeme vyhodnocovat a vyúčtování proběhne v příštím roce.

Ano, skutečně jsme museli i upravit zákon nebo přechodná ustanovení, co se týká vyplacení peněz v letošním roce. Národní sportovní agentura měla v tomto roce personálně nabíhat a připravovat programy a vyplácet až v příštím roce. Nicméně jsme to viděli jako tu nejlepší cestu a nejpotřebnější pro ty sportovní organizace, abychom zrychlili. Díky tomu nám i byla schválena systemizace s urychlením počtu míst obsazenosti té Národní sportovní agentury a my pevně věříme, že budeme připraveni tuto výzvu vypořádat. 

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji. Jsou ještě dotazy k akci COVID-Sport? Česká televize.

Martin Šnajdr, Česká televize: Já se zeptám na to, vy jste tady mluvili o určitém převisu. Pan premiér zmiňoval některé ty konkrétní případy těch šaten, pokud se nepletu. Chci se tedy zeptat, jak reálné je, pokud tedy si klub nebo obec na ten klub požádá, tak jak je tedy reálné, že ty peníze nakonec, tu podporu tedy dostane? A možná se ještě zeptám, pane premiére, jestli se budete chtít setkat s panem Vokřálem, který odchází z hnutí a říkal, nebo tedy na svých sociálních sítích uvedl, že odchází, protože nechce spojovat své jméno s lidmi, kteří hnutí využívají jenom pro vlastní prospěch. A možná se ještě na závěr zeptám, o tom zákoně o skutečných vlastnících, jestli očekáváte, že projde i Sněmovnou, když se včera zdrželi ministři za sociální demokracii. 

Andrej Babiš, předseda vlády: Pane redaktore, jestli projde, nebo neprojde. Je to evropská směrnice. To není můj zákon a je mi to úplně jedno, jestli projde, nebo neprojde. Pokud Evropa tak rozhodla a paní Benešová to řeší, tak nepochybuji, že to bude zase debata o Babišovi, i když Babiš s tím nemá absolutně nic společného a znovu zásadně odmítám, že by to bylo v můj prospěch. Je to nesmysl a je to lež.

Pana Vokřála jsem viděl v pátek večer a mě překvapil, protože byl primátorem od listopadu 2014 do 2018. Takže pokud tam byl nějaký zásadní problém, tak je to hlavně problém krajské organizace. A takoví lidé, kteří tam přišli do hnutí, nikdy neměli přijít. A samozřejmě nás to poškozuje, měli se toho zbavit dávno. A kroku pana Vokřála mi je líto, vůbec jsem to nepochopil.

A samozřejmě, co se týká brněnské organizace, no, tak to budeme muset řešit a všechny ti lidé, kteří mají nějaké podivné vztahy, tak zkrátka nemůžou být v hnutí. Takže pro mne to bylo překvapení, ale samozřejmě s tím nic nenadělám. 

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury: Tak jestli můžu já k té Kabině. My připravujeme všechny řádné programy pro rok 2021. Už procházíme určitou rešerší těch programů stávajících. Jak jsem říkal, pro nás je důležitá kontinuita v tom prvním kroku. Ale právě program Kabina, co se týká těch investičních programů, které musíme projednávat s Ministerstvem financí, tak právě program Kabina je nejdál. Jako prioritu jsme ho vyjednávali jako první a je téměř připraven k vyhlášení.

Tudíž, teď je to o jakémsi interním jednání, kdy ten program vyhlásíme. Je to velmi reálné, ale teď je tady aktuálně COVID-Sport, který bychom chtěli upřednostnit před tímto programem a potom navázat právě investičním programem kabina, který bude ale finančně vyplácen až v roce 2021.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji. Z dnešní tiskové konference je to vše. Přejeme krásný den.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ještě je tady pán.

Martin Hašek, deník Sport: Omlouvám se, já bych měl otázku na pana premiéra na vývoj sportovních akcí dalších. Nejdříve jak hodnotíte vlastně, jak fotbalová liga především zvládla v rámci těch opatření a těch stanovených podmínek rozjezd soutěže, jestli jste to nějakým způsobem řešili. A v té návaznosti, jestli ti fanoušci, kteří teď třeba se dívají na fotbal ze střech a ze stromů, tak jestli mají nějakou naději, že by případně to rozvolňování se mohlo nějakým způsobem upravovat, ať už co se týče termínu nebo co se týče počtu diváků.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já bych zopakoval, že všechna ta opatření rozhodli epidemiologové a my jsme o tom diskutovali a ne všechno má pro mě logiku. A už bylo toho tolik, že já jsem včera požádal pana ministra zdravotnictví, aby nám vlastně udělal negativní list, co je vlastně ještě zakázáno. Protože některé ty věci podle mě nedávají logiku. A samozřejmě si myslím, že bychom se měli vrátit do normálu co nejdřív. O to všichni usilujeme, to chceme.

To se týká i kulturních akcí. Protože samozřejmě potom se stávají věci, že v sobotu vlastně ředitel zoologické v Praze zjistí, že nevím po hodině musí to zavřít, protože je nějaké doporučení na hektar některých lidí, no tak kolik lidí. Tak nevím, jak to tam počítat, když tam jsou samé uličky. Takže podle mě je potřeba jako asi víc používat selský rozum. A myslím, že lidi jsou rozumní.

A teď jsme ve fázi, kdy jsme jasně řekli, že nebudeme dělat plošné opatření, že děláme Chytrou karanténu, že je to lokálně, ta centra řešíme. Izolujeme lidi, kteří jsou nakažení. Díky bohu v Karviné nikdo neskončil v nemocnici, i když těch nakažených už je, nevím kolik. 370?

Takže já jsem pro, ale pravdu řečeno, možná pan Hnilička se k tomu umí lépe vyjádřit, ale měli bychom, si myslím. Ale já nevím, jak je to teda v Evropě, jestli se někde už hraje fotbal ořed diváky, nebo ne. Aale měli bychom zkrátka v tomhle následovat ty tak zvané země early opening countries, ty které otevřely dřív. Ale musím říct, že jsem se tomu nějak moc nevěnoval a můžu se na to zeptat. Ale my jsme dělali maximum, ale bylo to hlavně o rozhodnutí epidemiologů.

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury: Já jestli teda můžu doplnit. Ono se často mluví o té fotbalové lize, ale ono se to netýká pouze, ta opatření, pouze té fotbalové ligy. Je tady spousta dalších závodů v motorsportu, jsou tady jiné akce, kterých se to opravdu týká. Spartan Race, Běhej lesy, spousta sportovních akcí, kde naši občané běhají ve velkém počtu nebo sportují, a právě proto jsem o tom…

Jsou to většinou komerční subjekty, právě proto jsem mluvil o tom, že komunikujeme s Ministerstvem zdravotnictví, aby rozumně rozvolňovalo tato opatření, aby se tyto akce mohly pořádat, aby mohli přijít diváci, protože žádný Covid program jim nenahradí to, co v podstatě, ty ztráty, které jim vzniknou, když se nebude moci pořádat.

Tady bych chtěl doplnit, že Česká republika je na tom velmi dobře, a co se týká třeba fotbalu, tak země jako Francie nebo Itálie vůbec nemohly začít své soutěže. A naším řekněme jakýmsi metodickým lídrem, co se týká fotbalu, jak jsem zaznamenal, tak je Německo, od kterého si bereme některé postupy v rámci pořádání té soutěže. Tudíž tady se ukázalo, že ta opatření probíhala opravdu velmi dobře nebo pozitivně pro sportování, že jsme mohli začít o něco dříve než v jiných zemích.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já bych jenom doplnil. Jedinou sportovní akcí většího rozsahu jsem řešil s panem hejtmanem Šimkem. Je MotoGP. A s paní Dostálovou, kde teda údajně dostali velice lukrativní nabídku od majitele práv na MotoGP, která by vlastně zahrnovala, že by se ta Velká cena odjela tento rok asi bez diváků, ale byl by to přenos do celého světa a byli bychom první. Zároveň i poplatek na příští rok a byl by tam prostor na propagaci České republiky ve světě, což mě zaujalo, protože my samozřejmě potřebujeme, aby se ti zahraniční turisté vrátili perspektivně.

Takže to je jediná věc, kde já jsem se angažoval, a kolegové tvrdí, že je to skutečně velice dobrá nabídka a že by se vlastně u nás po viru jela vlastně první Velká cena a plus bychom měli nějaký prostor propagovat naši zemi. Tak to si myslím, že by bylo fajn, a uvidíme, jestli to teda dopadne.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji, ještě nějaký dotaz? Pokud ne, tak teď už je to opravdu vše. Hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference k dotačnímu programu COVID – Sport, 2. června 2020

Související zprávy