Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

13. 5. 2021 13:04

Tisková konference k postupu očkování u praktiků, 13. května 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci k postupu očkování u praktických lékařů týkající se tohoto tématu. Nejprve bych o slovo chtěla požádat pana premiéra Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den dámy a pánové, my máme pro vás dvě důležité zprávy. První je, že na základě jednání Integrovaného centrálního řídicího týmu za přítomnosti tady kolegů z VZP a předsedy Sdružení praktických lékařů pana Šonky a pana náměstka Švehlíka se rozhodlo o tom, že v neděli od půlnoci pouštíme další věkovou kategorii od 40 let do 44. Takže od neděle v noci se můžou všichni registrovat, rezervovat.

Já myslím, že očkování funguje. Funguje velice dobře. Takže budeme rádi za zájem a myslím si, že i v kategorii 45 plus už dnes máme zaregistrovaných více než 200 000 občanů.

Druhá důležitá zpráva je, že my jsme dnes s praktiky vyřešili systémově ten problém spolupráce, a to v tom, že včera večer byla podepsána smlouva s distributorem vakcíny Moderna a praktici budou de facto od příštího čtvrtka dostávat modernu napřímo. Takže prakticky by měli v květnu a v červnu dostat celkově 454 000 vakcín Moderna, což samozřejmě zásadním způsobem zlepší očkování a spolupráci, protože samozřejmě doposud ta spolupráce byla složitá, protože očkovací místa to distribuovala. To znamená, že prakticky by už neměli chodit do lékáren očkovacích míst, ale budou to dostávat napřímo.

Takže to si myslím, že je velice důležitá zpráva, a my jsme se s panem Šonkou domluvili na tom, že budeme ještě lépe spolupracovat v kontextu toho, že pokud u praktiků jsou zaregistrováni nějací občané, kteří tam vlastně čekají, hlavně ty starší věkové kategorie, tak to chceme aktivně řešit.

Takže já myslím, že jsme to nastavili systémově. Systémově nastavené je to tak, že vakcína Pfizer bude chodit jenom do očkovacích míst a u Moderny, AstraZenecy a Johnson & Johnson, ty budou chodit napřímo praktikům, ale bude tam ještě doběh Moderny pro ty očkovací místa pro druhou dávku.

Takže tyhle dvě zprávy. Jsem rád a děkuji tady pánům za spolupráci a myslím si, že máme všichni společný zájem naočkovat co nejdříve co nejvíce našich spoluobčanů. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Předseda sdružení praktických lékařů pan Petr Šonka.

Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR: Dobrý den, dámy a pánové, já bych chtěl potvrdit dobrou zprávu, že vakcína Moderna bude napříště směřovat k praktickým lékařům napřímo. To, co přijde do republiky ještě tento týden, což je asi 50 000 dávek, tak půjde k praktickým lékařům přes očkovací místa v jednotlivých krajích, ale to, co přijde příští týden, tak to už chodí praktikům napřímo.

Výrazně to zrychlí očkování u praktických lékařů, zvýší to dostatečně počet vakcín, které budeme mít k dispozici, a umožní nám to naočkovat ty pacienty v těch nejvyšších věkových kategoriích, kteří u nás stále ještě na očkování čekají.

To číslo opravdu je takové, jak říkal pan premiér, a to množství, které zhruba po jednotlivých týdnech k nám bude proudit, je těch 50 000 dávek. Kromě toho je tady samozřejmě vakcína Johnson & Johnson. Takže já děkuji za to, že jsme konečně dospěli k systémovému řešení, a věřím, že to vyřeší problémy očkování u praktických lékařů.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny pro zdravotní péči pan David Šmehlík.

David Šmehlík, náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči: Ano, potvrzuji, že zdravotní pojišťovny včera uzavřely smlouvu, respektive dodatek ke smlouvě o přímé distribuci do ordinací praktických lékařů, který vlastně zajistí, že vakcíny budou proudit na základě objednávek přímo do ordinací a pacienti, kteří už jsou registrováni nebo se budou chtít očkovat u praktického lékaře, budou mít tu dodávku vakcín přímo zajištěnu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Tak dotazy, prosím. Děkuji.

Zuzana Smiešková, Česká televize: Dobrý den, já bych se chtěla zeptat, jestli jste řešili, aby mohli praktičtí lékaři očkovat třeba i pfizerem. Je to vakcína, které je nejvíc, je jí objednáno nejvíc a v minulosti už ty zkušenosti ukázaly, že praktičtí lékaři pfizerem očkovat umí. A další věc, teď ty vakcíny rozváží více distributorů, jak to vypadá s výběrovým řízením na jednoho? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: My jsme to neřešili a jak jsem řekl, vakcína Pfizer je určena i z logistických důvodů a je zavážena přímo do očkovacích center, od 26. prosince je jich 31. A tím, že jsme to oddělili, tak je čistě pfizer pro očkovací místa, pro velká očkovací centra a praktici mají tři vakcíny, budou to mít na přímo. A tak se to oddělí a bude se to lépe evidovat, kontrolovat a reportovat.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz, televize Prima

Zuzana Smiešková, Česká televize: Já jenom, jestli můžu poprosit odpověď na tu druhou otázku, co se týká toho výběrového řízení případně na jednoho distributora. Asi pana Šmehlíka.

David Šmehlík, náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči: Co se týká moderny a johnsonu, to je stejný distributor, společnost Avenier, tam je i umožněno, že v případě, že nebude dostatek jedné očkovací látky, praktici můžou substituovat. To znamená, mohou si vybrat jednu z těch dávek, aby jim byla dodána. A co se týká toho otevřeného společného zadávacího řízení, tak mělo by být, finišuje příprava, v průběhu května vypsáno zadávací řízení.

Zuzana Smiešková, Česká televize: Rozumím, děkuju.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Televize Prima.

Josef Mádle, CNN Prima NEWS: Dobrý den, já se omlouvám, jestli to už zaznělo, nicméně, pane Šonko, můžeme být třeba konkrétnější v těch číslech: Kolik těch starších občanů je zaregistrováno u praktických lékařů a čekají právě na tu vakcínu? Protože celkově je zaregistrováno u praktických lékařů asi 470 000 lidí podle posledních informací, pokud se nepletu. A pak mám další dvě otázky.

Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů: Nechytejte mě, prosím, za slovo, nemám aktuální data k dnešnímu dni, ale těch pacientů v té věkové kategorii 80 plus tam je ještě přes 25 000 a zhruba 80 nebo 90 000 je tam těch sedmdesátníků. Ta čísla se samozřejmě mění a důležité je, že se snižují, a doufám, že s tou modernou se tento trend urychlí.

Josef Mádle, CNN Prima NEWS: Děkuji, a ještě poprosím…

Andrej Babiš, předseda vlády: Já bych to s dovolením upřesnil, já ta čísla mám přesná z rána. V této chvíli čeká na rezervaci u praktiků 216 795 spoluobčanů, z toho 80 plus je 23 045 a 70 plus 66 847. Takže my právě chceme, aby hlavně tito byli naočkováni, protože na očkovacích místech 80 plus je jenom 509 lidí. Takže tohle chceme dostat do balance, a proto praktici teď budou mít podstatně víc vakcíny a tyhle starší věkové kategorie by mohly relativně rychle naočkovat.   

Josef Mádle, CNN Prima NEWS: A tedy ještě poprosím: Máte i konkrétní čísla teď výhledově ty počty jednotlivých vakcín AstraZeneca, Johnson & Johnson, můžeme to sdělit, prosím?

Andrej Babiš, předseda vlády: No u těch samozřejmě, máme čísla pfizeru, který funguje, ale u vakcín – Moderna by měla chodit každý čtvrtek 70 800 vakcín, AstraZeneca, to je vždycky detektivka, jestli přijde, nepřijde, takže tam je hlášeno, vlastně minulý týden bylo jenom 28 800 a snad tento týden bude 33 300, ale berte to s rezervou, protože právě u těchto vakcín dochází často ke změnám.

Takže jediná jistota je pfizer a chválabohu za něj, že jsme objednali 14 milionů, objednali jsme vlastně větší polovinu z těch 27 milionů, a proto očkujeme rychle.

Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR: Jestli můžu doplnit, co se týče té astry, tam opravdu v květnu je to jenom na druhé dávky, tam v podstatě na první dávky nevychází. U johnsona nemám přesnější informace než pan premiér. A co se týče té moderny, tam ty dodávky mají být stabilní, mají chodit každý týden, má chodit 70 000 každý týden a z toho 50 000 v podstatě vychází na praktické lékaře. Zbytek jsou ty druhé dávky v krajích, které jdou dílem do očkovacích míst pro pacienty, kteří byli očkováni na očkovacích místech, ale dílem jdou i za praktiky, kterým už před tím rozdělovali kraje menší množství té moderny.

Josef Mádle, CNN Prima NEWS: Já mám s dovolením ještě dvě otázky na pana premiéra, protože dnes se neuskutečňuje vláda, protože jste o všem rozhodli v pondělí. V pravidlech pro otevření zahrádek restaurací je zmatek. Hospodští nevědí, jak kontrolovat testy a kdo přebírá tu zodpovědnost v případě, že někdo nesplňuje ty podmínky. Kdy se to tedy podle vás mají dozvědět a nechystáte jako vláda nějaké úpravy, pane premiére?

Andrej Babiš, předseda vlády: No tak my dostáváme samozřejmě různé podněty. Je tam jeden z podnětů, že tam historicky bylo nařízení, že bylo vypnuté wi-fi. To si myslím, že už asi není potřeba. Takže my dnes večer ještě budeme mít jednání s Ministerstvem zdravotnictví. Nedá se vyloučit, že zítra bude ještě nějaká vláda i kvůli cestovnímu ruchu, co se týče okolních zemí. To řeší pan ministr Kulhánek. Včera jsme o tom jednali.

Takže tyhle věci budeme řešit. A ohledně těch kompetencí v restauracích. Ano, jsou na to různé názory, ještě se k tomu pravděpodobně vrátíme, ale teď vám neřeknu kdy.

Josef Mádle, CNN Prima NEWS: A poslední, tentokrát mimo koronavir: Jestli vláda, podle vás, stihne podepsat, nebo schválit nákup bojových vozidel za 52 miliard korun, nebo to bude úkol pro příští kabinet? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: To nedělá vláda, to dělá Ministerstvo obrany a já předpokládám, my jsme dostali informaci, že bude spuštěna ta soutěž. Tak doufejme, že ministr obrany si s tím pospíší. Ale není to jistota, takže se může stát, že ten tendr bude vyhlášen, ale že ho dokončí až příští vláda.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, Český rozhlas.

Václav Štefan, Český rozhlas: Dobrý den, vzhledem k tomu, že teda ty dodávky té vakcíny půjdou teď přímo praktikům, tak bude nějaká změna v tom systému registrace? Budou se lidé tedy registrovat přes ten centrální systém, nebo už si to budou ty konkrétní praktici řešit napřímo s těmi svými pacienty? To je jedna otázka. A druhá se týká toho, kdy vláda vlastně počítá se zapojením firem – to je asi na vás, pane premiére – do očkování a případně i za jakých podmínek? My jsme zaznamenali, že některé firmy vlastně už teď své zaměstnance očkují. Tak by mě zajímalo vlastně z jakého titulu a jak se vlastně dostávají k té vakcíně? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak to je pro mě nová informace. Já nevím, že by firmy očkovaly. A taky netuším, jak by se k vakcíně dostávaly. Tak pokud máte takovou informaci, já rád se něco dozvím.

Firmy jsou připravené, samozřejmě. Já si myslím, že my potom, co tuto neděli od půlnoci otevřeme věkovou kategorii 40 plus, tak potom otevřeme všechno – 16 až 39. To je skupina téměř tří milionů lidí a tam už konečně dostaneme obrázek o zájmu našich spoluobčanů. A já si myslím, že je to důležité, aby se všichni očkovali. Že je to skutečně obrovská výhoda, že lidi nesmí věřit těm různým dezinformacím na sítích. Očkování je řešení covidu. Připravuje se i nějaká kampaň, abychom více propagovali očkování, a uvidíme podle toho, jaký bude zájem té poslední věkové kategorie.

A co se týče firem, tak samozřejmě to musíme promyslet, protože stále nemáme dostatek vakcíny Pfizeru. Potřebovali bychom ještě víc, ale to rozhodneme podle situace. A samozřejmě, pokud nám firmy i pomůžou ještě i propagovat vakcíny a v očkování pro své zaměstnance, tak určitě v tomhle směru budeme chtít s nimi diskutovat.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Televize Nova.

Linda Nguyenová, TV Nova: Dobrý den, já bych se ještě chtěla doptat na rozdělování peněz mezi nemocnice z evropského programu. Jestli podle vás ten způsob – ta takzvaná klikačka – byla spravedlivá, jestli se to bude měnit, nebo to zůstane. A pak bych se rovnou doptala na připravovanou unijní rezoluci k vašemu údajnému střetu zájmů – my ji máme k dispozici – jejímž výsledkem by vlastně mohlo být zmražení dotací pro Českou republiku. V případě, že by to nastalo, jak by Česká republika postupovala, a vlastně váš komentář k té rezoluci, prosím.

Andrej Babiš, předseda vlády: Paní redaktorko, problém je, že vy novináři, když vypustíte nějaký nesmysl a my vám to stále vyvracíme, tak potom to neakceptujete. Takže k té klikačce. Není to pravda! Všechny projekty, které byly přihlášeny, budou vyhodnoceny. To znamená, že to není podle času. Už to paní Dostálová vyvracela, já jsem to vyvracel. Vy se znovu na to ptáte, tak já vám znovu opakuji, že to není žádná losovačka ani klikačka ani nic, ale že ty všechny projekty, které byly přihlášené, budou vyhodnoceny.

Ta druhá otázka – samozřejmě to je nesmysl. Je to politika. Je to politika našich europoslanců v Evropském parlamentu, kteří před volbami dělají tuto dezinformační kampaň. V žádném případě žádné peníze zastaveny nemůžou být.

Je to právní spor. Česká republika neuznává závěry auditu a o těch závěrech Česká republika si myslí, že by měl rozhodnout soud. Takže ty dezinformace, které samozřejmě jsou stále v prostoru, je to jenom politická akce Evropské lidové strany v čele s našimi poslanci za KDU-ČSL a TOP 09.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak, děkuji. Seznam Zprávy.

Jana Slavíková, TV Seznam: Dobrý den, já bych se chtěla zeptat pana premiéra, a to na to, že praktičtí lékaři si už velmi dlouho stěžují na problémy v distribuci vakcín. A tak se chci zeptat, proč o tom bylo rozhodnuto až teď, že to bude napřímo?

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak kvůli tomu je ta tisková konference. Tak nevím, jestli jste nás poslouchala, nebo ne. Jednali jsme o tom dlouho, protože problém byl, že když jsme 27. 12. dodali první vakcíny, tak hlavně Brno a další začali dodávat na další místa a i praktikům a ta evidence byla velice problematická. Takže my jsme to řešili už delší čas a dnes jsme to vyřešili.

Jana Slavíková, TV Seznam: Tomu rozumím, ale já jsem se spíš chtěla informovat, proč to trvalo tak dlouho a v čem byl zásadní problém?

Andrej Babiš, předseda vlády: No, proč to trvalo dlouho… Já nevím, jaké vy máte informace, já si myslím, že to až tak dlouho netrvalo. Že jsme to řešili a kvůli tomu dnes jsme měli to finální jednání a jsme to vyřešili. Takže podstatný je výsledek, že praktici dostanou 454 000 vakcín Moderny v květnu a červnu, a jde to, aby teď ty všechny zaregistrované svoje klienty naočkovali. Takže ta spolupráce, si myslím, bude harmonická a je pravda, že tam byly nějaké jako problémy na začátku, ale to se vyřešilo.

Jana Slavíková, TV Seznam: Já jenom bych ještě zmínila potom ty mrtvé, na které se nedostalo očkování, protože čekali, až ho dostanou od svých praktických lékařů a měli prostě smůlu, no.

Andrej Babiš, předseda vlády: Paní redaktorko, já tenhle váš nesmysl nebudu komentovat radši.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz ještě Česká televize.

Zuzana Smiešková, Česká televize: Já ještě jednou, jen doplňující dotazy. Pane premiére, jak hodnotíte vývoj epidemie teď v Česku v těch posledních dnech? Co vlastně říkají vaše prognózy? Jestli se třeba lze obávat nějaké případné další vlny, na čem to stojí? Pak ještě na pana Šonku, zřejmě, jestli bude dostatek vakcín AstraZeneca na ty druhé dávky v tom květnu, jak jste říkal, že mají dorazit. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Vývoj epidemické situace, samozřejmě, já nejsem ten, který je nějakým způsobem ten, který to nějak zásadně komunikuje. Na to máme tady samozřejmě Ministerstvo zdravotnictví.

Ten vývoj je příznivý, ale neznamená to, že bychom neměli být opatrní. Musíme samozřejmě sekvenovat, musíme být obezřetní ohledně těch cizích mutací. Musíme samozřejmě dořešit cestovní ruch s okolními státy a v rámci celé Evropské unie.

Takže ta čísla se vyvíjejí příznivě. Na druhé straně celkem dost rozvolňujeme. Ano, byla debata o školách, ale z epidemiologického hlediska my jsme ty střední školy, nebo se rozhodlo a navrhlo ve spolupráci ministerstev školství a zdravotnictví, že střední školy půjdou bez rotace 24. května. Nadále se testuje.

Takže se to zlepšuje. Ale to neznamená, že si můžeme říct, že už jsme ten vir úplně zvládli. Takže musíme být opatrní a bylo by dobré, aby si to všichni tedy uvědomovali.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak další dotaz prostřednictvím videokonference. Nejprve Seznam zprávy, paní Rambousková.

Michaela Rambousková, Seznam Zprávy: Dobrý den, já budu mít s dovolením dva dotazy. Ten první na pana doktora Šonku. Chci vás poprosit, jestli byste nemohl popsat, jak bude probíhat ta distribuce vakcín mezi praktické lékaře tak, aby nedocházelo k tomu, že někdo řekne, že nedostal, někdo, že dostal více. A jaká budou kritéria?

David Šmehlík, náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči: Já bych možná ještě zareagovat na ten první dotaz, na dostatek vakcíny AstraZeneca na druhé dávky. Není asi úplně na mě ten dotaz, ale dnes jsme to probírali. Máme informace z Národního dispečinku očkování, že vlastně všechny dávky astrazenecy, které přijdou v květnu, budou alokovány právě na druhé dávky a že to číslo je dostatečné a mělo by to pokrýt potřebu druhých dávek.

Co se týče toho, na co se ptáte, objednávání vakcíny Moderna, mělo by probíhat podobně, jako je objednávka vakcíny Johnson & Johnson. To znamená, praktický lékař si objedná u distributora a ta jeho objednávka bude uspokojena. Pokud nebude možné ji uspokojit okamžitě, tak vlastně podle pořadí, ve kterém se ti lékaři přihlásili.

To znamená, je tam zajištěno to, že se nikdo nedostane k další objednávce vakcíny dřív, než se kolega, který si objednal po něm, dostane ke své objednávce. To znamená, snaha je uspokojit v co nejkratším čase poptávku všech lékařů po vakcínách. Potom už by se ten systém, když se, řekněme, zaleje, tak už by měl fungovat normálně. Lékaři by si měli objednávat podle svých potřeb.

Michaela Rambousková, Seznam zprávy: Děkuji vám. Ten druhý dotaz mám na pana premiéra. Pane premiére, chci se zeptat na pana ministra Arenbergera. Jestli vám stačí to jeho vysvětlení o tom, že nevěděl, co má být v majetkových přiznáních, anebo jestli to s ním budete ještě nějakým způsobem řešit. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak já jsem na to už odpovídal. Samozřejmě, pan ministr byl zvyklý podávat daňové přiznání, aspoň tak mne informoval. Majetkové přiznání vlastně občané nepodávají, to podávají politici. Tak tady to podcenil a v podstatě je to pod pokutou. Předpokládám, že si to už dořešil, a tím pádem by to mělo být jasné.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz Blesk, pan Polák.

David Polák, Blesk: Dobrý den. Já bych měl dotaz na pana premiéra. Pokud ten zájem těch čtyřicátníků a 16 plus, té věkové kategorie, nebude tak velký o očkování, co bude stát dělat s těmi přebytečnými vakcínami? Přeprodáme je jinému státu, nebo je zničíme? A jak jste spokojen s očkovací kampaní, která právě běží? Před létem se bude nějak zintenzivňovat?

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak vakcíny určitě ničit nebudeme. Já myslím, že ty vakcíny potřebujeme, a já předpokládám, že přesvědčíme všechny věkové kategorie, aby se očkovaly. Že je to výhoda z hlediska pohybu, z hlediska covid pasu, nemusí se testovat a tak dále. Takže já bych si na to počkal. Já myslím, že spekulovat teď je ještě předčasné

A samozřejmě už teď americká FDA odsouhlasila očkování i mladších lidí. Předpokládám, že to udělá i EMA, takže samozřejmě budeme reagovat podle situace. Ale já myslím, že teď je ještě předčasné o tom mluvit. Určitě vakcíny nebudeme vyhazovat.

David Polák, Blesk: A k té očkovací kampani?

Andrej Babiš, předseda vlády: Očkovací kampaň probíhá. Připravuje se očkovací kampaň pro mladé lidi, takže ti experti, kteří to připravují, tak mají nějaké myšlenky, jak oslovit i mladší lidi. Předpokládám, že v řádu týdnů to bude na stole a tu kampaň spustíme a budeme cílit samozřejmě na ty věkové kategorie, kde uvidíme, že to procento očkování není dostatečné.

David Polák, Blesk: Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji. To je z dnešní tiskové konference vše. Hezký zbytek dne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference k postupu očkování u praktiků, 13. května 2021

Související zprávy