Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

13. 12. 2021 10:42

Tisková konference k současné situaci v energetice a jak z toho ven, 13. prosince 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci k současné situaci v energetice. Nejprve pan premiér Andrej Babiš.

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: Takže dobrý den, dámy a pánové. Před naší vládou v demisi stojí velice náročný týden a my samozřejmě, jak jsme slíbili, pracujeme stále od rána do večera a řešíme ty konkrétní věci, které tíží naše občany. A tady máme velice pozitivní a konkrétní výsledek našeho boje proti cenám elektřiny a zemního plynu a proti inflaci. Dobře slyšíte, proti inflaci.

Bylo by dobré, aby to slyšely hlavně nastupující koalice. Inflace v listopadu stoupla jenom o 0,2 procenta, ale inflace u elektřiny, ceny klesly o 16,2 procenta a u plynu o 11,5 procenta Proč to tak je? Protože jsme snížili DPH na listopad a prosinec a to bylo rozhodnutím paní ministryně Schillerové, takže efektivně jsme snížili ceny občanům. Znovu opakuji: Elektřina o 16,2 % pokles cen, listopad, říjen, a pokles plynu 11,5 procenta.

Takže já potom nerozumím tomu, proč se nastupující vláda brání snížení DPH. V České televizi jsme viděli v neděli šest teoretiků, kteří v životě nebyli v praxi a jsou proti snížení DPH, když je to nejefektivnější a už máme výsledky, nástroj, jak kompenzovat lidem ceny elektřiny a zemního plynu. Takže snad toto už nikdo nezpochybní. Bylo by dobré, aby budoucí vláda a koalice změnila názor, protože od nich neslyšíme žádný recept, jak bojovat proti cenám elektřiny a plynu.

My jsme svolali na středu mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, kde chceme projednávat tři zákony, které jsme navrhli. A to je znovu snížení DPH na rok 2022 z 21 procent na nulu a znovu opakuji: Argument, že to Evropská komise neakceptuje, není pravdivý. Komisař Gentiloni, který má na starosti daně, paní Schillerová s ním jednala, on s tím souhlasí, bere to na vědomí, protože žádné jiné řešení nemáme.

Takže jednoznačně tento návrh na rok 2022 znovu na nulu, jak jsme to udělali v listopadu a v prosinci, a znovu v prosinci samozřejmě snížení DPH. A znovu opakuji, je to pro občany, není to pro firmy, protože u nich to je nalej, vylej, takže tam se to neprojeví, je jednoznačně ve prospěch našich občanů a je to konkrétní výsledek boje naší vlády proti inflaci v cenách elektřiny a zemního plynu, které samozřejmě jsou ovlivněny vnějšími vlivy.

No a ve středu máme tři zákony. Jednak ten zákon znovu DPH na příští rok nula, obnovitelné zdroje, o tom budou mluvit tady kolegové, a ještě další zákon a to je zákon z Ministerstva životního prostředí, obchodování s emisními povolenkami.

Takže toto jsou velice… A to jsou další příspěvky pro lidi až 1 500 korun POZE. Detaily sdělí pan Havlíček. Takže i díky tomu ta inflace v porovnání listopad–říjen je jenom 0,2 procenta. Takže pokud někdo tvrdí něco jiného, tak podle našeho názoru nemá pravdu. A ty šílenosti, které předvádí Česká národní banka, jako jediná na světě, že stále chce navyšovat úroky pro občany, hypotéky pro firmy, jenom proto, aby vydělaly banky, tak jsme asi jediní na světě, kteří toto tvrdí. Takže my efektivně jsme teď tu inflaci na listopad zlomili v energetice.

Co se týče našeho působení v zahraničí a našich iniciativ v zahraničí, tak je to dnes příležitost mluvit o tom v Budapešti, kde je setkání premiérů V4 a Emmanuela Macrona. No a je taky Evropská rada ve středu a ve čtvrtek. Já jsem si tedy přál, aby tam byl nový premiér, ale to se snad dozvíme dnes, co bude.

Nicméně pokračujeme v té iniciativě bojovat proti nekontrolovaným cenám emisních povolenek. Já jsem opakovaně vystupoval na zasedání Evropské rady v Brdu 5. až 6. října, Evropské rady v Bruselu 21. října a poslal jsem dopis 28. září Ursule von der Leyen a předsedovi Evropské rady, aby konečně už něco začali dělat s těmi povolenkami. Ale oni nedělají nic, protože jsou totálně neschopní to řešit.

Toto je růst emisních povolenek. V lednu byla cena 33,69, teď je cena 88,88 a vliv emisních povolenek, nekontrolovaný trh s emisními povolenkami, který kupuje spekulativní kapitál, přeprodávají se ty povolenky, má vliv na cenu elektřiny 20 až 23 procent.

Takže o tom stále mluvíme. Dnes ráno jsem znovu poslal paní předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyen další dopis, kde ji znovu žádám, aby revidovala směrnici MiFID, aby zásadně změnili směrnici MiFID a aby jako řešení udělali to, že to stahování emisních povolenek z trhu, což samozřejmě rezultuje do vyšší ceny, aby to plánované stažení 379 milionů emisních povolenek od 1. září 2021 do 31. srpna 2022 zrušili, protože samozřejmě toto rezultuje do obrovského dopadu hlavně na země, které jsou průmyslově rozvinuté a mají nějaký tradiční průmysl. A to znamená, jsou hlavně země východního bloku. A proto není divu, že Polsko teď přichází s revolučním návrhem a chce vystoupit ze systému emisních povolenek.

My držíme tu linku, že je potřeba změnit tu směrnici, že je potřeba to zastropovat, že je potřeba vnímat i jiné země než samozřejmě země, které mají výhodu, jako Francie, která de facto nemá žádné elektrárny na hnědé uhlí například.

Takže tyto dvě iniciativy. U nás doma máme konkrétní výsledky. Snížení DPH jednoznačně snížilo ceny elektřiny a plynu, snížili jsme inflaci díky tomuto opatření. Chceme, aby ve středu Sněmovna to odsouhlasila, a pokud příští koalice a vláda tomu bude bránit, ať vysvětlí lidem, jak chtějí jim kompenzovat tyto nekontrolované ceny elektřiny a plynu, které vznikají mimo český trh, mimo Českou republiku.

Takže já tomu nerozumím, proč nechtějí pomoci lidem. My na to máme jednoznačný recept, který funguje, a ta meziměsíční inflace je toho jednoznačným důkazem. Takže já budu o těch emisních povolenkách v Evropě mluvit dnes večer na V4 s francouzským prezidentem a také samozřejmě vystoupím znovu, pokud teda pan prezident nejmenuje vládu zítra, nebo ve středu, to by bylo ideální, protože si myslím, že už na těchto setkáních by měl vystupovat nový premiér nové vlády.

Takže za mě všechno.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Pan vicepremiér Karel Havlíček.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Dobrý den, dovolte, abych doplnil vystoupení pana premiéra a upřesnil ještě to, jak vypadají ceny v tuto chvíli. Za mnou vidíte graf, jak se vyvíjí cena elektrické energie ve smyslu k nákupu na tzv. spotech. Vidíte, že zatímco na začátku roku to bylo na 50 eurech, tak teď se to pohybuje kolem 280 eur.

Ty důvody zde už padly. V každém případě je to vliv emisních povolenek, přibližně z 20 až 23 procent. Je to vliv rovněž spekulace na trhu s plynem. Je tam jasný vliv útlumu uhlí, případně jádra v Německu. A jsou tam i vlivy, co se týká počasí. Je pravda, že je chladněji, než se předpokládalo, a to na to má vliv. Je rovněž pravdou to, že nejedou, jak se předpokládalo, větrné elektrárny v Německu. Zjednodušeně řečeno fouká méně větru, přibližně od června.

Výsledek je ten, který vidíte za námi. A co to bude znamenat pro domácnosti v příštím roce. Podle posledních informací, které jsme ještě komunikovali ráno se společností ČEZ, by elektřina mohla stoupnout v příštím roce o 30 až 50 procent a plyn o 50 až 70 procent. Předpokládá se, že by to bylo po větší část příštího roku, a uvidíme, jak se ta cena bude v příštím roce vyvíjet.

Co tím fakticky říkáme. Návrh opozice, který říká: Zaměřme se krátkodobě na takzvanou mimořádnou okamžitou pomoc, je nedostačující. Ano, pro klienty Bohemia Energy a pro tu okamžitou situaci to nepochybně určité řešení je, my toho využíváme a rozhodně je třeba se zaměřit mimo jiné i na domácnosti, které jsou v absolutní nouzi.

Nicméně pokud chceme toto řešit, tak to musíme řešit okamžitě a musíme to řešit krátkodobými nástroji, které jsou ad jedna na té evropské úrovni – už to zde padlo, to znamená okamžitě začít vytvářet jiný systém obchodování s emisními povolenkami. Tady se připojujeme k tomu polskému návrhu a navrhujeme to, co řekl pan premiér: V první fázi stáhnout, respektive opětovně na ten trh dát necelých 400 milionů kusů emisních povolenek, díky čemuž jich bude na tom trhu více, díky čemuž se zastaví ten růst cen emisních povolenek.

Současně máme jediné dva možné plošné nástroje. Nejsou už žádné další mimo té mimořádné okamžité pomoci, která se stále bude aplikovat, ale bude to na zlomek domácností. Budou to řádově tisíce, možná desetitisíce domácností, ale my budeme řešit problém ve statisících, možná dokonce v jednotkách milionu domácností. Pouze upřesňuji, že máme 5,3 milionu odběrných míst.

Poté už zbývají pouze dva nástroje, a to je snížení DPH až na nulu, což budeme ve středu prosazovat, a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Dovolte, abych tady upřesnil, o co se přesně jedná.

V rámci České republiky platíme za obnovitelné zdroje. A teď říkám: Platíme všichni. To znamená ať už vládní výdaje, nebo spotřebitelé, jakožto domácnosti, nebo firmy, přibližně 46 miliard korun ročně. Převážná část z toho jsou zdroje, které jdou za fotovoltaikou. Ano, to je důsledek roku 2009, roku 2010, který nás bude stát v součtu 600 miliard korun. Nicméně je to naše povinnost, je to zákonná povinnost, a i když jsme ten zákon teď upravili a snižuje se to, tak v každém případě se musí valná část těch 47 nebo 46 miliard platit za obnovitelné zdroje.

Dvacet sedm miliard z toho jde za vládou, zbylých dvacet miliard korun se dělí mezi spotřebitele jakožto domácnosti, a mezi průmysl. Naším zájmem je, aby se část z těchto zdrojů ještě přehodila na vládu. Jinými slovy, aby vláda převzala odpovědnost za tu povinnost platit za tyto obnovitelné zdroje energie. A to je to, s čím jdeme rovněž ve středu do Parlamentu.

Pochopitelně celá ta situace, která bude v příštím roce velmi náročná, je řešitelná mixem všech těchto nástrojů. V ideálním případě by to mohlo být tak, že budou využity všechny nástroje, ale v každém případě to, co navrhujeme my, by znamenalo snížit poplatky za energie přibližně o 35 procent, což není rozhodně málo.

Je pravda, že to padne na všechny domácnosti, ale je iluzorní se domnívat, že problémy budou mít pouze domácnosti v nouzi, ve smyslu chudé domácnosti. Problémy budou mít středněpříjmové domácnosti a do velkých problémů se dostanou i živnostníci a podniky. A právě snížení DPH by mělo efekt jak na domácnosti, samozřejmě, tak na živnostníky, protože většina z nich nejsou plátci DPH.

Ta cesta další, to znamená obnovitelné zdroje, by měla vliv jak na domácnosti, tak rovněž na firmy, na průmysl. Takže to je to, s čím budeme chtít ve středu v Parlamentu operovat.

Střednědobá cesta, jak se dostat z těchto problémů, protože zatím jim není konec, je přes tranzitní zdroj plyn a dlouhodobá cesta je přes podporu jádra. Samozřejmě, že jádro v delším horizontu může vyřešit ten problém, protože je to zdroj stabilní a je to zdroj za přijatelné prostředky. Faktem je ale to, že to je otázka jedné generace.

Do té doby, než se vybudují další jaderné zdroje, a my jsme je připravili, to znamená, Dukovany jsou připraveny ve smyslu toho, že se může spustit tendr během následujících týdnů, vše, co jsme slíbili, je hotovo, tak je ale otázka prostě dalších patnácti sedmnácti let. Do té doby je šance to řešit plynem a přiměřeným útlumem uhlí. Krátkodobě přes povolenky, DPH, obnovitelné zdroje a mimořádnou okamžitou pomoc. Nic jiného už se vymyslet nedá a v zásadě, když se podíváme na ostatní evropské země, tak používají mix všech těchto nástrojů, který jsem představil. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a ministr životního prostředí pan Richard Brabec.

Richard Brabec, ministr životního prostředí: Děkuji za slovo, já budu stručný. Dobrý den, dámy a pánové, já navážu na to, co říkal pan premiér i pan vicepremiér. Nejlepší důkaz toho, že evropský systém obchodování s emisními povolenkami EU ETS už se přežil nebo neodpovídá té aktuální situaci, je v tom, že i jeho speciální část, tuším paragraf 29A, který hovoří o tom, jaké jsou možnosti reagovat, například z pohledu Evropské komise, na neočekávaný vývoj na trhu s emisními povolenkami, tak ani stávající situace, kterou bych česky popsal jako utržená ze řetězu, slušně řečeno, na tom trhu neumožňuje ani při stávající ceně, aby někdo do toho vstoupil a něco udělal.

O čem to svědčí. Že ten systém byl vytvořen na situaci, kdy ta cena byla nízká, a byl naopak zájem ji zvyšovat, cenu emisní povolenky. Ale vůbec nepředpokládal, že ta cena se může takhle opravdu zvýšit úplně mimo rámec toho, co třeba předpokládala Evropská komise, troufám si říci takřka kdokoliv z investorů, ale především kdokoliv z těch, kteří za ty emisní povolenky platí, kdy cena atakuje 90 eur a řada analytiků hovoří o tom, že může do konce roku třeba přesáhnout i sto eur za emisní povolenku.

Takže určitě zásadním způsobem ta směrnice potřebuje revizi a zásadním způsobem potřebuje revizi i jiné nařízení. To je to, o čem hovořil pan premiér i pan vicepremiér Havlíček, systém takzvané tržní stabilizační rezervy, který cíleně stahuje emisní povolenky z toho evropského trhu, aby navyšoval jejich cenu. Ale v současné době stahovat další povolenky, a dokonce ještě rychleji je stahovat, jak to navrhuje Evropská komise, je samozřejmé naprostý nesmysl. Takže my určitě chceme zásadní revizi té evropské směrnice a i tohoto nařízení a rychle.

Bohužel zatím Evropská komise k tomu přistupuje spíše v horizontu let než týdnů nebo měsíců a v tom vidíme největší problém a z toho rekrutuje i návrh Polska, který je samozřejmě na první pohled radikální, ale jenom křičí to, co my už ale křičíme delší dobu. A mimo jiné česká pozice vůči změně systému obchodování s emisními povolenkami, že by se dokonce rozšířil systém emisních povolenek i o domácnosti, tedy o vytápění pro domácnosti, což navrhuje balíček Fit For 55, nebo emisní povolenky pro dopravce na dopravu, tak by to znamenalo další navýšení ceny emisních povolenek. Takže v této chvíli jenom říkáme: Proboha, mějte rozum, uvědomte si, jaká je situace a že se musí dělat něco podstatně radikálnějšího, protože ta situace je krizová. Děkuju.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Dotazy, prosím. Česká televize.

Ondřej Pražák, Česká televize: Dobrý den, já bych se chtěl zeptat k té středeční mimořádné schůzi, protože pětikoalice již avizovala, že to nulové DPH pravděpodobně nepodpoří, takže budete pak hledat ještě nějaké další cesty, nebo už to pak necháte na tom, až bude jmenována nová vláda, aby tu situaci vyřešila? Ještě druhý dotaz, jestli Česko může jít i tou polskou cestou v konečném důsledku, tedy vystoupit z toho sytému obchodování s emisními povolenkami? A pak ještě s dovolením dotazy na pana premiéra: Dnes vás pravděpodobně čeká poslední řádná schůze vlády, tak bude to dnešní zasedání nějakým způsobem bilanční a co čekáte od nově nastupujícího kabinetu a jakou chcete být opozicí pro novou vládu? Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: Já vám odpovím na tu první otázku. Nastupující vláda nemá žádné řešení. Nemá řešení na nic. Ani na očkování. Jeden říká všechny očkovat, druhý říká neočkovat, třetí říká, že očkování je znásilnění dokonce. Takže se potvrzuje jenom, že měli program antibabiš, vyhráli volby a jinak nemají žádný program.

Ať zdůvodní lidem, že jim zkrátka v lednu se zvýší ceny plynu a elektřiny o 21 procent, protože my jsme snížili ty ceny v listopadu a v prosinci, takže je jasné, pokud ten náš návrh, to znamená udržet DPH na nule na rok 2022, neprojde, no tak je to jednoznačně důsledek toho, že nová koalice pro lidi nechce udělat nic. A ty jejich návrhy jsou směšné, nebo žádné.

Takže my určitě, my nevíme, jaká bude vláda. Dnes není určitě žádná bilanční vláda. My tu naši bilanci dáme na papír a budeme to publikovat, protože máme co zveřejnit a máme co lidem říct, a jak jsem včera říkal v mém videu, Česká republika vzkvétá. Vzkvétá. Nejnižší nezaměstnanost, jeden z nejnižších dluhů vůči HDP. Tento týden otevřeme snad kolik? Čtyřicet kilometrů nových dálnic nebo něco takového, číslo. Investujeme, lidem se zvýšily úspory domácností za dva roky o 547 miliard na 3 353 miliard. Takže naše vláda má jasné výsledky, naše vláda byla tady pro lidi, nebyla tady pro bohaté a toto rozhodnutí DPH je jednoznačně ve prospěch lidí.

Takže pokud to ve středu samozřejmě 108 zamázne, tak potom oni musí vysvětlovat lidem, proč zkrátka jim nechtějí pomoci. Proč. Takže to je jednoduché. No a pokud vznikne nová vlády, jak teda, doufejme, je v plánu v pátek 17. prosince, no tak my už nebudeme dělat nic. Ale pokud by nevznikla nová vláda, tak pravděpodobně 17. prosince bude naše vláda ještě a na základě výsledků té schůze ve středu budeme navrhovat zase nějaké opatření, protože si myslím, že občané nás volili proto, abychom pracovali v jejich prospěch.

A pokud tady máme novou nastupující koalici v kombinaci ČNB, která, tato skupina teoretiků, zase chce navyšovat úroky, aby vydělaly víc banky, tak to je smrtící koktejl pro naši zemi a pro lidi. Samozřejmě uvidíme.

Takže ideální by bylo, kdyby se pan prezident Zeman s panem premiérem Fialou dnes domluvili, protože pro nás taky to není jednoduché v podstatě. My stále pracujeme! Oni stále mluví, my pracujeme. My musíme pracovat, my musíme dělat ta opatření pro lidi.

Samozřejmě, tento týden, kdy jsou setkání na nejvyšší úrovni premiérů v Bruselu, bylo ideální, aby tam byl už nový premiér. Ale pokud tam nebude, tak já samozřejmě budu zastupovat Českou republiku a budu vystupovat v tom směru, jako jsme vždycky vystupovali, z hlediska emisních povolenek, z hlediska plynu, migrace například a dalších věcí.

Takže já nechápu ten postoj, nerozumím tomu, proč jsou lidi mediálně proti, tzv. odborníci, ti teoretici, kteří stále chodí do televizí a vykládají tam svá moudra. V životě nebyli v praxi. Je to jednoznačné – snížily se ceny elektřiny a plynu v listopadu díky naší vládě, a ať to někdo zkontextuje, že to není správné. Nechť to někdo těm lidem řekne.

Takže my samozřejmě uvidíme. Bylo by dobré… A stejně je to s očkováním! Ano, teď to vypadá dobře, vylepšuje se to, myslím, že děláme taky maximum pro to, abychom navýšili kapacity, navyšují se kapacity očkování.

Takže my stále pracujeme. Tyto dvě základní věci, problém energie, problém covid a budeme pracovat až do poslední chvíle, ale bylo by dobré, aby už přišla ta nová vláda. Takže necháme se dnes večer překvapit, jaký bude závěr jednání pana prezidenta s panem premiérem Fialou.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Já bych ještě doplnil, že ono v lednu nehrozí jenom, že to vzroste o těch 21 procent, ale že to vzroste ještě vlivem toho, že budou všichni navyšovat ceny, které už jsem tady zmínil, a právě proto k tomu DPH tam máme na středu i ty obnovitelné zdroje, což by měla být ta brzda patnáctiprocentní, a DPH přibližně dvacetiprocentní. To znamená de facto ten první náraz, který by nastal na začátku příštího rok, by tyto dva nástroje už mohly odchytit a domácnosti a živnostníci by měli o 35 procent nižší platby za energie.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak další dotaz. Televize Prima.

Zbyněk Zykmund, TV Prima: Dobrý den, pane premiére, chtěl bych se zeptat: Vy jste mluvil o tom, že byste mohl být jakýmsi mediátorem mezi panem prezidentem a panem Fialou, tak jenom, jak byste si tu roli představoval? A druhá věc, co vůbec říkáte na ty výhrady pana prezidenta vůči kandidátovi na ministra zahraniční? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: Prosím vás, asi jsem se špatně vyjádřil. Já jsem byl jednorázový mediátor ve včerejším mém videu, kdy jsem řekl, aby se vlk nažral a aby koza zůstala celá, je nejlepším řešením, aby rezort Ministerstva zahraničních věcí převzal buď pan Bartoš, nebo pan předseda Fiala a samozřejmě zemědělství pan Jurečka. On sice teď rozumí sociálním věcem, tak ať si to jméno, já myslím, že je úplně jedno, jestli tam jsou, nebo nejsou, ty rezorty i tak fungují, a tím je to vyřešeno a koalice SPOLU může podat ústavní žalobu.

Takže všichni budou spokojeni, my taky, budeme mít hezký víkend a hezké Vánoce. A to je všechno. Takže moje mediace skončila touhle výzvou panu prezidentovi a panu Fialovi, aby se takhle domluvili. Já to doporučuji jako nezkušený, netradiční politik.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz, ještě Česká televize.

Ondřej Pražák, Česká televize: Omlouvám se, ještě jeden dotaz na pana ministra Havlíčka: NKÚ dnes vydal zprávu, která se týká zásob ve státních hmotných rezervách, které se týkají ropy, a tam konstatuje, že Česko má malé zásoby ropy. Že se to vyrovnalo jenom díky tomu, že byla utlumená ekonomika, nicméně až se to opět rozjede, tak ty zásoby budou nedostatečné. Tak jak tu zprávu budete reflektovat? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: Pane redaktore, toto je mé oblíbené téma. Já se omlouvám, že do toho mluvím, ale já jsem se tady bránil čtyři roky jako ministr financí, abychom nakupovali tu ropu. Tu sladkou ropu, kterou by si někdo přál nakoupit. Zkuste mi vysvětlit, proč bychom nakupovali ropu, když nemáme rafinerie? Totální nesmysl.

No, takže pokud máme mít něco ve státních hmotných rezervách, tak je to letecký benzín, benzín a nafta. A to, že v Bruselu vycházejí z toho, že většina států ty rafinerie má nějak pod kontrolou, ale my jsme vyprodali všechno, ta změna, ta nová koalice, která tedy zprivatizovala všechno, takže nemáme plyn, nemůžeme nakupovat plyn, nemáme elektřinu, nemůžeme nakupovat elektřinu, nemáme vodu, nemáme rafinerie, nemáme zkrátka nic.

Proto Viktor Orbán, který má státní firmy, mohl udělat patnáctiletý kontrakt na plyn. Proto může ovlivňovat ceny elektřiny. A my, kdybychom měli sto procent ČEZ, který byl taky zprivatizován, tak samozřejmě můžeme mít další nástroje na to, abychom pomohli občanům. Takže mít zásoby ropy je úplně na nic. Představte si, že by se něco stalo, tak nemáme ani smlouvy, nemáme nic a rafinerie nejsou naše, ty jsme prodali za dolar těm velkým globálním firmám, teda 49 procent. Takže to jsou ty privatizační resty.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: No já bych ještě to upřesnil. My jsme díky tomu, že jsme se neunáhlili, ušetřili jednu miliardu korun. Ta zásoba ropy, která je Evropou nastavena někde na 90 dnech a zdaleka ne všechny země dosahují této výše, tak se u nás pohybovala plus minus na 84 85 dnech. A těch zbývajících pět šest dnů nás neustále upozorňovali opoziční politici, abychom dokoupili, abychom utratili tu kednu miliardu, aby to bylo ideální.

My jsme říkali, že se to nevypotřebuje, že to není nezbytně nutné, a navíc v určitých cenách prostě bychom na tom mohli ještě prodělat. Vydrželi jsme to několik měsíců, výsledkem je dnes, že máme přes 90 dnů, aniž bychom tu jednu miliardu utratili.

Proč bychom dnes měli nakupovat další ropu, když máme prostě požadovaný limit Evropské unie, ušetřili jsme jednu miliardu korun Ano, někdo říká, je to i díky tomu, že se snížila spotřeba. Ale nikdo neví, jaká bude spotřeba v tomto roce, jaká bude v příštím roce. Ještě v tomto už se to odhadnout dá, bude to asi podobné jako ten minulý. V příštím roce nikdo neví, tak proč bychom dnes utráceli další peníze?

Byla by to miliarda korun, která by šla na vrub státnímu rozpočtu, nic by to nevyřešilo, a navíc nevíme, jak se to bude vyvíjet v příštích letech. Takže velmi dobře jsme udělali, že jsme ušetřili tu jednu miliardu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotazy? Pokud už žádné nejsou, tak děkujeme a přejeme hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference k současné situaci v energetice a jak z toho ven, 13. prosince 2021

Související zprávy