Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

31. 5. 2017 11:23

Tisková konference k zahájení platnosti novely zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, 31. května 2017

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Hezké dopoledne, dámy a pánové, já jsem skutečně cítil potřebu ještě přijít před dnešním zasedáním vlády na tuto tiskovou konferenci, protože si myslím, že prožíváme velmi důležitý okamžik pro naši zemi a především důležitý, pozitivní okamžik pro zdraví občanů, kteří žijí v České republice. Dlouhé roky se v naší zemi mluvilo o potřebě silněji regulovat škodlivé kouření, dlouhé roky mluvily jednotlivé české vlády o nutnosti schválit nová pravidla, která kouření omezí, dlouhé roky se také diskutovalo o schvalování těchto pravidel v Parlamentu a dlouhé roky nebyl vůbec žádný výsledek. Máme za sebou dvacet let diskuzí o tom, že by bylo dobře přijmout pravidla, a máme za sebou dvacet let situace, kdy vždycky tyto snahy narazily na silný odbor nebo neúspěch. Já jsem velice rád, že je to naše vláda, která změnila v této oblasti věci k lepšímu. Splnili jsme jeden ze základních slibů, který je konec konců obsažený i v koaliční smlouvě a vládním prohlášení. To, že omezíme kouření, že budeme více chránit zdraví občanů, že přijmeme nový protikuřácký zákon. Naší vládě to trvalo dvacet čtyři měsíců, než se podařilo protikuřácký zákon uvést do života. Chci jenom připomenout, že první verzi novely připravenou ještě ministrem zdravotnictví Němečkem, schválila vláda 3. června roku 2015. Jsem rád, že jsme splnili svůj závazek, že jsme úspěšně odolali tlaku nejrůznějších lobbistů a nejrůznějších zájmových skupin, a jsem rád, že jsme prosadili tento důležitý zákon do praxe. Naše vláda tak vrátila Českou republiku mezi civilizované země, protože my jsme skutečně, když se podíváte na mapu Evropy, tak jsme byli dlouhá léta ostrůvkem v Evropské unii, kde se mohlo kouřit kdekoliv, kdykoliv bez ohledu na zdraví či práva občanů. Chtěl bych při této příležitosti také poděkovat oběma ministrům zdravotnictví, kteří se podíleli na prosazení této novely, ať už v legislativě nebo do praxe. Chtěl bych poděkovat ministrovi Němečkovi a také zde přítomnému ministrovi Ludvíkovi. Myslím si, že to odstartování nových pravidel pro zákaz kouření je mimořádně důležité pro ochranu zdraví našich občanů. Ročně zemře na následky kouření v České republice podle dostupných údajů asi osmnáct tisíc lidí, pokud známe tuto statistiku, máme tuto statistiku, tak je velmi důležité, že jsme nezůstali pasivní, ale že jsme dokázali prosadit konkrétní opatření, která podle mého názoru počet těchto úmrtí, a počet lidí, kteří trpí chorobami v důsledku ať už aktivního, nebo pasivního kouření, výrazným způsobem sníží. Děkuju.

Martin Ayrer, mluvčí vlády ČR: Děkuji panu premiérovi, poprosím nyní ministra zdravotnictví, pana Ludvíka.

Miloslav Ludvík, ministr zdravotnictví: Krásné ráno, první den bez alkoholu, dámy, bez alkoholu a bez nikotinu, dámy a pánové, děkuji. Musím říct jednu věc. Já jsem dlouholetý ředitel nemocnice a dlouhá léta ve své praxi pozoruju to, co způsobuje kouření a alkohol. Mohu vás ujistit, že ty debaty, které se vedou na téma, jestli je to zákon omezování svobody, nebo zákon o zdraví, tak z toho jednoznačně plyne, že je to zákon, který zachraňuje lidské životy. Já jsem se ve své praxi mnohokrát setkal s pacienty, kteří by měli těžké onkologické onemocnění, kupodivu nikdo z nich neřekl, že jsou to chvíle, kdy si tu cigaretu tedy užil, a teď už v klidu umře. Všichni volali po té nejlepší léčbě a po záchraně životů. A z tohodle pohledu si myslím prostě, že ten zákon, který jsme dneska prosadili, je dobrý zákonem. Nebo který dnes jde do praxe. Já bych se chtěl připojit k tomu, co říkal pan premiér, ono jde nejenom o to, že nám umře ročně osmnáct tisíc lidí jako na přímé následky kouření, ono jde ještě o větší hrůzu, ono jde o ty dva tisíce lidí, kteří umřou v důsledku pasivního kouření, to znamená, kteří se o to vůbec ani nezasloužili, a přesto zemřou. A poprosil bych, abyste to porovnali s těmi zhruba necelými šesti sty lidmi, kteří zemřou jako následek automobilových nehod. To znamená, že my, že nám na následky pasivního kouření, které vůbec nezavinili, umře třikrát více lidí, než kolik umírá na silnicích. A tohle je den, kdy začínáme tuto hrůznou statistiku regulovat, protože je vysokou pravdou, že největší podíl pasivního kuřáctví se právě podílí, nebo se právě rozvíjel v zařízeních, v restauracích, nebo v zařízeních stravovacích, to znamená tam, kde ti lidé tomu byli vystaveni, a to nejen jako návštěvníci, ale také jako personál. Já si myslím, že tohle je základní věc, to znamená, vláda učinila to, co je její základní podmínkou; chránit zdraví obyvatelstva. Tento zákon chrání zdraví obyvatelstva, tento zákon si myslím, že by ve svých důsledcích mohl ušetřit dva tisíce lidských životů ročně. Já nevím, co by se k tomu mělo dodat více.

Martin Ayrer, mluvčí vlády ČR: Děkuji panu ministrovi, poprosím nyní paní profesorku Králíkovou.

prof. MUDr. Eva Králíková, CSc., vedoucí Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze: Dobrý den, a děkuji všem, co se podíleli na přijetí tohoto zákona během těch asi dvaceti let, kdy se na tom pracovalo, a jen dodala bych, že je to nejenom o zdraví, ale i o svobodě, že je to obojí. Ten zákon, mně osobně moc vadí slovo protikuřácký, protože není proti kuřákům. Je to zákon o tom, že se nekouří tam, kde dýchají jiní, pokud někteří máte článek, který má titulek, že herec XY nepřestal kvůli zákonu kouřit, proč by přestával, samozřejmě může kouřit, jenom ne tam, kde dýchají druzí. A svoboda je vždycky spojená s nějakou odpovědností. Nemůžeme se chovat bez ohledu na svobodu druhých. Stejně tak jako v restauraci očekáváte nezávadné jídlo, nezávadné pití, tak je logické, že by tam měl být taky nezávadný vzduch. A pokud mluvíme tady, nebo byla zmíněna ta čísla, jenom bych připomněla, kolik času a prostoru ve svých médiích věnujete ilegálním drogám nebo alkoholu. Ilegální drogy jsou u nás příčinou zhruba dvou set, tří set úmrtí ročně. To nechci bagatelizovat, jistěže je to problém, alkohol kolem pěti, šesti tisíc, ale kouření tedy mnohonásobně víc. A jediný oponent tohoto zákona jsou v zásadě výrobci cigaret, protože klesne prodej cigaret o několik procent, a to ze tří důvodů. Někteří kuřáci přestanou, těch moc nebude, ale je to ta poslední kapka pro ty, kdo o tom dlouho uvažovali. Většina jistě nepřestane, ale omezí, protože prostě musí ven, anebo dokonce kouří méně doma, protože si všimnou, že je docela fajn, když to tam nezapáchá. A třetí důvod je, že méně mladých začne. Fakulta sociálních věd ve svém průzkumu zjistila, že asi 20 % kuřáků by nezačalo vůbec kouřit, kdyby bylo tentokrát bylo bývalo nekuřácké prostředí v restauracích. Takže není to, stejně tak omezíme svobodu, když třeba pojedete odsud a zastavíte na červenou, tak to vás samozřejmě omezuje, ale všichni chápeme, že to je užitečné pro to, abychom tou křižovatkou všichni mohli postupně projet. Je to tedy o svobodě a o zdraví taky, takže je to obojí, děkuji všem, kdo se na tom podíleli. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference k zahájení platnosti novely zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, 31. května 2017

Související zprávy