Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

20. 10. 2010 14:10

Tisková konference ke 100 dnům vlády a po jejím jednání, 20. října 2010

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci k uplynutí 100 dnů vlády rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boje proti korupci. Prosím na úvod slovo premiéra této vlády Petra Nečase.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, dnes je vlastně 100 dní, když započítáme i 13. červenec letošního oku od vzniku této vlády a já chci říci, že tato vláda rozhodně nezahálela, měla před sebou náročné období a já těch 100 dnů hodnotím velmi úspěšně. V prvé řadě chci vyzdvihnout práci svých kolegů ve vládě, všech svých 14 kolegů, kteří pracovali velmi kvalitně. Koaliční vláda prošla celou řadou zatěžkávacích zkoušek. Museli jsme učinit hned po svém ustanovení celou řadu nepopulárních rozhodnutí, současně jsme se učili vzájemně spolupracovat v této nové sestavě a samozřejmě nebudeme zastírat, že tu naši práci nám ne zrovna ulehčovalo i předvolební období, které souviselo s komunálními volbami a volbami do senátu. Protože po celé ČR vedle toho, že na vládní úrovni jsme partneři, tak tam jsme byli i konkurenti. Musím říci, že tato vláda dokázala zvládnout i nečekané zkoušky jako byla například srpnová povodeň, která zasáhla sever Čech. My jsme připravili a také schválili úsporný rozpočet na příští rok. A to v rekordně krátkém čase. Protože zpravidla má vláda na tento krok více než půl roku. My jsme to museli zvládnout za tři měsíce. Shodli jsme se i na zmrazení letošních výdajů tak, aby deficit veřejných financí v letošním roce nepřekročil 5,3 % HDP. Tady chci říci, že šetříme ve všech rezortech. Jednoznačně jsme dokázali, že jsme vládou rozpočtové odpovědnosti. Musím říci, že řešíme celou řadu aktuálních problémů, například jsme připravili i opatření proti skokovému zdražení elektrické energie v příštím roce se kterými vás seznámíme potom s kolegy z vlád,y kteří připravovali tento návrh na následující tiskovce. Intenzivně pracujeme na přípravě strategie protikorupčních opatřeních, kterou společně s panem místopředsedou vlády a ministrem vnitra Radkem Johnem předložíme vládě s tím, aby se udělaly rychlé změny proti netransparentním zakázkám a procesům. Chci také říci, že tato práce je hodně před námi, protože boj proti korupci musí být skutečně standardní každodenní součástí práce této vlády. Jsem tedy opravdu přesvědčen, že to bylo 100 dnů poměrně tvrdé práce, že tu výsledky jsou, ale to co je rozhodující je před námi, tedy příprava klíčových reforem. Jsem přesvědčen, že pokud bude vláda tak dobře pracovat jako dosud, a jako pracoval těch sto dní přes všechny problémy, tak všechny úkoly, které má před sebou, mimo vší pochybnost zvládne.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím o slovo také prvního místopředsedu vlády ČR a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga.

Karel Schwarzenberg, první místopředseda vlády a ministr zahraničí: Dobrý den dámy pánové, tedy ve zkratce, abych vás dlouho nezdržoval. Rozdělím to na tři oblasti naší působnosti. Co se týká naší politiky v Evropě, byl zásadní posun učiněn v jednáních o umístění sídla evropské agentury GSA zajišťující provoz evropského navigačního systému Galileo v Praze. Zadruhé, nastartování spolupráce při poskytování konzulárních služeb v rámci V4 i zemí EU. Podařilo se uzavřít dohody o využívání společných prostor k vzájemnému zastupování. Například společný projekt V4 v kapském městě. Zastupování ČR Španělskem v Dominikánské republice, v Jamajce, Bolívii a Ekvádoru a Rovníkové Guineji Ministerstvo zahraničí se podílí na úspěšném jednání společné rezoluce EU a Srbska k rozsudku MSD ve věci jednostranného vyhlášení nezávislosti Kosova a konečně se podařilo v Düsseldorfu , v největší a nejbohatší spolkové zemi soustředit a otevřít nový český dům, kde se soustředí konzulát, České centrum a pobočka agentury CzechInvest a CzechTourism. Je to opravdu české středisko v Düsseldorfu. Co se týká do světa jsem se zapojili d humanitární pomoci regionům, postiženým katastrofami. Pomohli jsme Rusku, které bylo postiženo požáry, za to jsem dostal děkovný dopis, také pomoc Barmě, která je postižená hladomorem a pomoc v Čadu a Nigeru pro zmírnění hladu a podvýživy. Pomoc Afghánistánu postiženého záplavami taktéž. Velice úspěšně působí a můžeme být na to hrdí český PRT tým v Logharu. Zvláště bych tedy rád poděkoval těm, kteří jsou tam nasazeni, protože jsou samozřejmě také v ohrožení, ale dělají velmi prospěšnou práci, která je spojenci, ale především obyvateli provincie je oceněna. Také se schválil mandát o vyslání sil do Afghánistánu. Dvouletý mandát s výhledem na třetí rok umožňuje efektivnější zplánování ministerstva obrany a větší transparentnost vůči spojencům. To je velice důležité, abychom se jevili jako spolehlivý partner, se kterým se může počítat o budoucna. Velmi zatěžující práce je reorganizace ministerstva a zastupitelských úřadů s cílem snížit rozpočtové náklady a zefektivnit činnost. Ministr zahraničí přistoupil k tomuto kroku jako jeden z prvních resortů a prozatím se to, musím říci, velmi dobře daří. Doufám, že pražští občané ocení, co jsme udělali v poslední době, že jsme zpřístupnili zahrady Černínského paláce a tzv. toskánské uličky jako součást projektu veřejné diplomacie a řekněme, abychom občanům a i turistům ukázali další krásy Prahy. Děkuji mnohokrát.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Místopředseda vlády a ministr vnitra Radek John, prosím.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Ministerstvo vnitra muselo čelit od počátku velkým výzvám, šlo zejména o povodně, rozpočtové škrty a pak jsme museli reagovat na varování spojenců před teroristickou hrozbou. Provedli jsem řadu opatření, která nebudeme zveřejňovat, ale jsou oceňována našimi spojenci, včetně náměstkyně ministra pro vnitřní věci USA. Museli jsme bezchybně uspořádat volby, což se podařilo. V této chvíli na základě katastrofy v Maďarsku provádíme kontrolu všech kritických míst v ČR, všech odkališť, aby nedošlo k podobným případům. To jsou ty velké výzvy. Začali jsme uskutečňovat resortní strategii boje proti korupci. Zatím se nám daří zejména na komunální úrovni, jen za posledních 100 dní policie úspěšně vyšetřuje korupci na znojemské radnici, na radnici v Kolíně, nově v 6atci. Stejně tak je úspěšná policejní inspekce, která očistila policii od řady zkorumpovaných policistů a pozoruhodný je případ vysokého důstojníka Cizinecké policie v Litoměřicích, kde je dokázáno 41 korupčních skutků a na základě toho obviněno 10 úplatkářů a velká kauza se týká pojišťovacích podvodů, kde je obviněno 240 lidí, z toho 14 policistů. Vzniklá škoda 23 milionů. Dále se to týká policistů, kteří se brali pokuty bez bloků a kteří předstírali, že měří rychlost a vybírali. Toto čištění se nám daří, začínáme odspodu, doufám, že další výsledky se dostaví. Dále jsme zajistili navzdory škrtům, které původně měly být 10,5 miliardy, podařilo se nám obhájit, že ten škrt je 8,3 miliardy a na základě toho jsme mohli garantovat sociální jistoty příslušníkům bezpečnostních sborů. Nikdo jim nebude rušit výsluhy, nikdo nebude danit odchodné. Výsledkem toho je, že nedošlo k těm výhružkám exodem policistů a hasičů. Neodešla žádná velká množství těchto lidí. V policii je to 1200 lidí, všechny jiné roky to bylo více, v roce 2007 to bylo 5400 policistů. Běžně to jsou 3 tisíce. Naopak, podařil ose stabilizovat ten bezpečnostní sbor. Aby nebyly citelné škrty v jejich platech, aby to bylo pouze 6,3, nikoliv 10 %, provedli jsme zeštíhlení policejního prezidia, provedli jsme reformu, začínáme provádět reformu Cizinecké policie, kdy při zachování její funkčnosti na všech mezinárodních letištích, ale omezení počtu policistů v terénu a jejich převedení do přímého výkonu služby ušetří 218 milionů korun. Zeštíhlili jsme také počet občanských zaměstnanců v resortu ministerstva. V této chvílí o 300 lidí, pokračují audity, které nám zhodnotí, kde ještě je možné případně ušetřit počty pracovníků. Přesně proto, aby snižování platů nebylo citelné. Tolik v kostce prvních 100 dní.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Práci dalších resortů si dovolíme představit podle abecedy, poprosím tedy ministra dopravy Víta Bártu.

Vít Bárta, ministr dopravy: Dámy a pánové, dobrý den. Za ministerstvo dopravy si dovolím býti velmi stručný. Nejprve co se povedlo. Je jednoznačné, že na ministerstvu dopravy jsem nastoupili s tím, že tu chybí přes 5,5 miliardy korun jen do konce roku. Povedlo se vyrovnat s tím tak, že jsme zastavili 4 silniční stavby, jinak na všech ostatních stavbách železničních i silničních se pokračuje. Naopak se podařilo provést zásadní úspory ve výši 5 % na všech dopravních infrastrukturních stavbách tak, že bez ohledu na to, že byly zastaveny 4 zásadní investice na silnici, tak z těchto 4 investic dvě zásadním způsobem doinvestováváme. Je to slavný most v Bohumíně, jsou to ulice M9stecká v Ostravě. To jsou stavby, které plně investujeme dnes z úspor, které jsem na ministerstvu nalezli. Na ministerstvu dopravy už si myslím, se stalo takřka standardem, že se úspory hledají, já to sleduji, kupříkladu v MfD, jak ty články o tom, jak ty úspory se hledají, jsou menší á a menší, už to nikoho nepřekvapuje, že se úspory hledají. Koneckonců, dnes jsme zveřejnili další zásadní úspory na ministerstvu, kde místo toho, aby se malovalo za půl milionu za měsíc, tak se maluje za 12 tisíc za měsíc. S využitím učňů. Nicméně, škrtání a úspory nemohou býti jen symbolem ministerstva dopravy a já myslím, že to je ona nešťastná optika, kterou vnímá veřejnost, že jenom škrtáme a už je málo vidět to, co se dále staví a rozvíjí a proto v tom pozitivním duchu je třeba říci, že vedle úspor a čištění dobrého jména ministerstva považujeme za 100 dnů za zásadní, že jsme zahájili nevratné kroky o kterých veřejnost byla informována v oblasti tvorby dopravní superkoncepce, což je dokument, který tady prozatím chyběl a tak jak mne vláda zavázala, tento dokument musím do 1. týdnu v lednu předložit. V rámci oné superkoncepce již dnes můžeme prozradit to, že už příští rok dokážeme vytvořit řadu jasných podmínek proto, abychom podpořili nákladní přepravu na železnici a jednoznačně omezovali a vytvářeli tlak na omezování silniční nákladní přepravy tak, aby lidé trpící nákladní silniční přepravou na D11, na komunikace mezi Prahou a Karlovými Vary, na řadě dalších míst v ČR od příštího roku byly méně trápeni exhalacemi nebezpečností těchto silnic, které dnes jsou přetíženy nákladní silniční přepravou. Samozřejmě v rámci superkoncepce je tu řada dalších věcí, ať už jasné postavení dopravy vodních cest. Vůbec další tlak na ekologii z hlediska dopravy, to jsou věci, které dopravní superkoncepce už dnes obsahuje. My postupně uvolňujeme tyto informace veřejnosti a i v následujících týdnech je budeme prezentovat. Co je velmi podstatné, podařilo se provést tak jak jsem slíbil první den ve funkci, rozvoj konkurence na železnici. Do Bruselu jsme oznámili, abychom vytvořili institucionální podmínky, aby co v nejkratší době konkurenční prostředí na železnici bylo. Já myslím, že je zbytečné déle hovořit o tom co se podařilo, protože máte o tom informace v této hezké brožuře. Z druhé strany, já sleduji to, jak kdo píše poznámky a zůstávám klidný v tom, že nemá cenu jíti do detailů, protože ty pozitiva nejsou až tak přitažlivá, já tomu rozumím, poptávka po těch negativních informacích je vždy vyšší než po pozitivních zprávách a já možná z tohoto hlediska si dovolím na závěr svého krátkého vystoupení jednu filosofickou otázku. Na ministerstvu dopravy já jsme si dal za klíčový úkol očistit ministerstvo dopravy od jména špatného hospodáře. A když jsem potom četl průzkumy veřejného mínění o tom, jak této vládě s nevěří v tom, jak se protikorupční očišťuje, tak se přiznám, že jsem propadnul těžkým depresím, co mohu více učinit na svém ministerstvu proto, aby se mému ministerstvu věřilo, že je protikorupční? Zakázal jsem vstup lobbyistům na ministerstvo dopravy, snížil jsem ceny dopravní infrastruktury o 5 %, jasně provádíme internetové aukce, kdy jsme dokázali sůl kupovat z 10% slevou oproti ceně soli v loňském roce. Co mohu učinit víc, abych přesvědčil veřejnost? A s touto otázkou a se vší pokorou říkám, že mne mrzí, že bez ohledu na všechny ty razantní kroky, které od první chvíle činíme, tak se to asi nějak nedaří pozitivně sdělit veřejnosti.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, ministr financí Miroslav Kalousek.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Dámy a pánové, dovolte, abych vám poděkoval za poměrně velmi intenzivní a objektivní zpravodajství o práci ministerstva financí a dovolím si říci tři základní priority těch prvních 100 dní. Je to konsolidace rozpočtu jak roku 2010 tak roku 2011, aby deficity nebyl 5,8-6,6, realita je 5,3 a 4,6. Tou druhou velkou prioritou je zásadní boj proti daňovým únikům a to jak legislativními nástroji, zejména bych zmínil novelu zákona o dani z přidané hodnoty a také exekutivními nástroji, novým monitorovacím a vyhledávacím systémem, který nám pomůže mnohem účinněji vyhledávat daňové úniky a praní špinavých peněz a také zesílení kontrolní a represivní činnosti. Tou třetí prioritou, kterou jsme se zabývali je zefektivnění státního dluhu a refinancování státního dluhu a ty výsledky zatím potvrzují, že jsem se vydali správnou cestou. Nejenom k těmto prioritám, ale ke všem dalším činnostem ministerstva financí já i moji kolegové jsem vám k dispozici. Děkuji.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Následuje oblast kultury a pan ministr Jiří Besser.

Jiří Besser, ministr kultury: Dobrý den, dámy a pánové. Já bych se také omezil na ty tři základní body, jinak jsem na ministerstvu kultury vám kdykoliv k dispozici s jakýmikoliv otázkami. Zaprvé je to podpora živé kultury a památek. Je to opět konsolidací rozpočtu 2010 a kvalitní přípravou rozpočtu 2011 v těchto oblastech. Živá kultura při mém nástupu pro rok 2010 byla minulým vedením a jeho způsobem financování ministerstva ohrožena a v druhém pololetí nemuselo proběhnout plno grantových projektů, které byly situovány do druhého pololetí. To byly průběžné projekty. Opatření, která jsme udělali umožnila, aby živá kultura pro rok 2010 dostala 100% plánovaného odpočtu. Na rok 2011 jsme pro živou kulturu naplánovali tu samou částku co byla splněna v roce 2011, tedy nedochází k ponížení o 10 % jako v jiných oblastech a podkapitolách. Ještě lépe na tom budou památky a památková péče do které přichází 100 % schváleného rozpočtu 2010 a pro rok 2011 vzhledem k tomu, že v roce 2010 byla památková péče o 15 krácena, přichází do tohoto odvětví o 106 milionů víc než v roce 2010. Bod dvě, která tam vidíte je důsledné uplatňování zřizovatelské funkci vůči příspěvkovým organizacím. Když ty peníze někde přidáme a vygenerujeme, musíme je někde ubrat. Ministerstvo kultury je odpovědno za 30 příspěvkových organizací a již při prvním prověření jejich činnosti jsem shledal, že víc než polovina ředitelů nehospodaří jak byl měl hospodařit správce státní pokladny nebo správce organizace, která je státem zřizovaná a financovaná. Proto jsem nastavili sufitový systém, jak stem vnitřních auditů, tak auditů externích a v příštích 14 dnech budou známy první výsledky se kterými bude veřejnost jasně seznámena. Některé personální změny byly natolik nutné, že byly provedeny okamžitě. To samé se týká nového obsazování pozic ředitelů těchto příspěvkových organizací, víte že v tomto trádu byl jmenován nový ředitel České filharmonie pan Mrg. David Mareček a v dalších týdnech a měsících budeme ta volná místa v jiných organizacích stejným způsobem, tedy komisí odborníků, jmenováním ministra a posouzením odbornosti toho kterého adepta jmenovat a přivádět do praxe to nové, co chceme na poli kultury v ČR udělat. A s tím souvisí ten třetí bod, jsou to legislativní kroky, které jsou právě k tomu co chceme nastolit k nutné. Nejzajímavější bude, že v příštím roce budou vyhlášena nová grantová schémata, budou zavedeny dlouhodobé granty a myslím si, že tím bude zabráněno některým dalším korkům, které můžeme z minulosti nazvat, že byly korupční. Děkuji.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, ministr pro místní rozvoj Kamil Janovský.

Kamil Janovský, ministr pro místní rozvoj: Dobré dopoledne, dámy a pánové, já budu, pokusím se být velice stručný. Ministerstvo pro místní rozvoj jak asi víte má v gesci koordinaci metodickou činnost z hlediska čerpání evropských fondů. Na ministerstvu pro místní rozvoj jsme udělali reorganizaci takovou, že můj první náměstek má v tuto chvíli v gesci skutečně jenom problematiku evropských fondů a já se domnívám, že i tento počin napomůže tomu, abychom v oblasti čerpání evropských fondů pomohli i ostatním rezortům a snažili se dohnat to zpoždění, které v tuto chvíli naše republika má. Druhou věcí, kterou bych zmínil je to, že se nám povedlo já bych řekl ve velice krátkém čas ve spolupráci s i koaličními partnery prosadit tu malou novelu zákona o veřejných zakázkách, to znamená nápravu toho nešťastného legislativního kroku, který byl učiněn v květnu tohoto roku. O tom jste asi informováni. Sněmovnou již tato novela prošla a v tuto chvíli se pracuje na ministerstvu na té velké novele zákona o veřejných zakázkách, která by skutečně měla v té oblasti legislativní být průlomová. Měla by nastavit parametry zadávání zakázek jiným způsobem. Spolupracujeme na tom s ostatními resorty a současně zveme i odborníky z nevládních organizací. Další oblasti, kterou v tuto chvíli se ministerstvo zabývá je v souvislosti s deregulací nájemného v některých našich městech. My připravujeme v tuto chvíli velice intenzivně vše, co souvisí s cenovou mapou, která by měl v oblasti deregulace pomoci jak soudům, tak majitelům domů i bytů i nájemníkům. A tou čtvrtou oblastí, která není mediálně zajímavá je poměrně komplikovaná, je velká novela stavebního zákona na které se začalo rovněž pracovat. A která by měla vnést do toho systému stavebního řízení i možnost jednoho stavebního úřadu, který by povoloval liniové stavby. My si od toho slibujeme právě velké zrychlení z hlediska přípravy a povolování staveb té dopravní infrastruktury. To je ode mne vše. Děkuji.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, ministr obrany, Alexandr Vondra.

Alexandr Vondra: ministr obrany: Tak já vám přeji hezký dobrý den. Tři body, zaprvé Armáda zvládla se ctí a úspěchem povodně na severu Čech. Vláda nasadila rekordní počet mužů a žen, ten mandát byl do 1000, ale v zásadě v rotacích se na likvidaci následků povodní vystřídalo zhruba 1700 vojáků z povolání a byli nasazeni od prvních hodin, kdy zachraňovali lidské životy, celkem 99 lidí jsme stáhli ze stromů a střech domů v prvních hodinách. Zejména na chrastavku a Frýdlantsku. Až po včerejší den, kdy v zásadě tam mise, i když mandát trvá, byla ukončena tím, že jsme s náčelníkem generálního štábu předali 20. most, nejdelší, 66 metrů dlouhý do správy Libereckému kraji. Celkem těch mostů tedy za posledních několik týdnů v obou krajích byl rekordní počet 20. Zadruhé bych shrnul naše aktivity jako klíčové pro letošní rok do věty úsporný program a zájme udělat na ministerstvu obrany pořádek. Ty věci spolu souvisejí. Já jen upozorňuji, že za dva roky z roku 2009 na rok příští se rozpočet ministerstva obrany snižuje o 12,5 miliardy korun, což je zhruba 20 %. My to chápeme jako těžký, ale nezbytný krok a náš příspěvek k fiskální konsolidaci této země. A nemůžeme ho učinit, aniž bychom udělali to druhé, tedy pořádek. Na jedné straně jsme připravili určitá racionalizační opatření. Budeme propouštět ke konci roku celkem 1000 lidí. Tím se dostaneme do poměru, který já považuji za reálný a přiměřený pro dlouhodobé potřeby Armády ČR, kdy jeden občanský zaměstnanec bude na tři vojáky z povolání, nikoliv jak byla situace téměř 2:1 někdy před několika lety. S tím souvisí potřeba dosáhnout těch hlavních úspor v oblasti zadávání veřejných zakázek. Já si slibuji, že musíme v této oblasti najít úspory ve výši 10-15 % a to jak v oblasti služeb, tak v oblasti vyzbrojování. Budou velmi brzy dokončeny forenzní audity jak v oblasti služeb, tak hloubkový kontrola v oblasti vyzbrojování. Já vás budu informovat. Třetí oblast, nepomůže, se vylepší systém při zadávání veřejných zakázek, pokud se nebude poptávat to zboží, ten materiál, který je Armáda schopna dlouhodobě využívat a dostávám se k třetímu úkolu, kdy jsem jmenoval záhy po své nástupu tým odborníků, který připraví pod vedením Jiřího Šedivého, který se v těchto dnech vrací do prahy poté, co tři roky sloužil jako náměstek generálního tajemníka NATO, aby připravil onu bílou knihu, počítáme s jejím zveřejněním v prvním kvartálu příštího roku. Bude to dlouhodobý koncept, co Armáda ČR bude činit. Jaké jsou její potřeby a od tohoto je třeba odvinout vše ostatní tak, abychom zabránili tomu, co se často odehrávalo v minulosti, že se nakupovali věci, které se později ukázaly jako nadbytečné nebo dokonce zbytečné. Děkuji.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím resort průmyslu a obchodu, pan ministr Martin Kocourek.

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu: Dobrý den. Tak v gesci ministerstva průmyslu a obchodu se nám daří plnit tři základní úkoly. Prvním úkolem je eliminace rizik plynoucích z růstového poskočení cen elektřiny. Dokázali jsme navrhnout a ve vládě prosadit legislativu, která umožňuje jak eliminaci rizik d budoucna, tak zároveň participaci státního rozpočtu na řešení tohoto problému, podařil ose nám založit koordinační výbor a dnes doladit i opatření která to řešení by měla zarámovat tak, aby nárůst cen elektřiny v příštím roce nebyl pro průmysl tak škodlivý. Druhou oblastí, daří se nám omezovat byrokracii a regulace, máme připraveno 30 paragrafů ke zrušení, jak jsme se zavázali a zároveň se nám daří naplňovat i proaktivní přístup k legislativě z Bruselu, kde se snažíme legislativu zachytávat již na půdě Bruselu, nikoliv vydiskutovat až v Praze. Konečně třetí oblastí je podpora podnikání, kde se nám podařilo získat plnou alokaci do našeho operačního programu Podnikání a inovace, která by měla činit v přepočtu 100 miliard korun a chceme zároveň aby tato alokace byla plně využitá a podstatně zjednoduší administraci kolem čerpání těchto fondů. To je vše.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím tedy ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka o jeho slovo.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí: Dobré odpoledne. Ministerstvo práce a sociálních věcí je pod drobnohledem médií, takže určitě neřeknu nic překvapivého,. Za těch sto dnů od začátku působení této vlády bych chtěl zdůraznit, že jsem dokázali připravit všechny zákony, které souvisely s přípravou rozpočtu na tok 2011 i v rámci těch úspor, které si vláda předsevzala a troufám s i říci, že ty návrhy zákonů, přestože jsou úsporné, tak postupují maximálně sociálně citlivým způsobem. Od prvního září byla zahájena intenzivní činnost soustředěných kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání, tedy nehlášenou práci a zneužívání sociálního systému. Tu kontrolu provádějí společné týmy Správy sociálního zabezpečení, Úřadů práce a Inspektorátů práce a v řadě případů se k těmto týmům přidávají také týmy cizinecké policie a finančních úřadů a Policie ČR a já bych chtěl ocenit tu vzájemnou spolupráci mezi jednotlivými resorty, protože si myslím, že je to důležitá podmínka pro efektivní činnost nejen kontrolních orgánů, ale všech státních institucí. Výsledky těch kontrol jsou velmi důležité, protože nepřistupujeme jenom k finančním postihům, jak se to dělo ve většině případů v minulosti, ale dáváme i podněty na odebrání oprávnění k podnikatelské činnosti a dáváme i trestní oznámení za podvod, pokud se to týká závažné protiprávní činnosti. Co se týká dalších kroků, tak i v rámci těch prvních 100 dní se rozjely koncepční práce na některých tématech se kterými nemůžeme otálet, jako je příprava důchodové reformy, příprava reformy systému vyplácení sociálních dávek a také příprava komplexní novely zákoníku práce. To jsou témata o kterých ještě bude dále diskuse a o kterých určitě budeme dále jednat, nejen na úrovni vlády, nejen na úrovni koalice, ale o některých tématech s politickou opozicí a sociálními partnery. Děkuji za pozornost.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Musím omluvit ministra spravedlnosti a předsedu LRV Jiřího Pospíšila, informace o nejvýznamnějších počinech ministerstva spravedlnosti najdete v přiložených materiálech. A poprosím teď ministra školství mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše.

Josef Dobeš, ministr školství, mládeže a tělovýchovy: Dobrý den, já když jsem nastoupil, tak jsem si vytkl tři cíle, které vycházeli z programového prohlášení vlády. Cíl jedna, posílit platy učitelů, cíl dvě zavést kvalitativní měření v celém systému školství a třetí, zefektivizovat síť škol v ČR. Bod jedna, spolu se svým předřečníkem, připravujeme do vlády dnes už známou tabulku DDT, kdy posílíme platy začínajících učitelů do výše 20 tisíc a posílíme platy vysokoškolsky vzdělaných učitelů. Bod dvě, kvalita. Vláda se rozhodla pro nutný krok, když se zdálo kontroverzní zavést státní maturity. Proběhla generálka, 1. listopadu budeme mít výsledky. Květen červen 2011 bude ostrá verze. Podobné zkoušky chytáme pro základní školy. Otevřel jsem diskusi nad standardy a srovnávacími zkouškami pátých a devátých tříd. Červen 2011 proběhne pilotní projekt na vybraných školách, tedy květen a červen 2012 – generální zkouška na základních školách a červen 2013 plošné měření kvality v pátých a devátých ročnících. Efektivita. Připravuji k 15. 11. projekt spolu s VŠE, kde chci ukázat ideální síť středních škol v jednotlivých regionech. Tento projekt zveřejním, budu mít zhruba měsíc na diskusi s regiony, hejtmany a je moji ambicí, abychom v září 2011 výrazně zefektivnili síť středních škol. Dnes máme naplněnost 60 %, máme nastavenu tu síť na 90 naplněnosti. K vysokým školám, ke kvalitě. 1. 10. se spustil registr docentů a profesorů vysokých škol. Ty mají měsíc na to, aby tam údaje zadaly a v listopadu budete seznámeni s prvním nástřelem stavu kvality na VŠ. V září jsem zadal předsedkyni Akreditační komise žádost o zhodnocení všech doktorandských programů na VŠ, což bude zajímavý projekt, a bude to možná první takový žebříček kvality škol v tomto uzlovém bodě. Děkuji za pozornost.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Musím omluvit také ministra zdravotnictví Leoše Hegera, dostáváme se k posledním dvěma resortům, ministerstvo zemědělství a pan ministr Ivan Fuksa.

Ivan Fuksa, ministr zemědělství: Dámy a pánové, dobré odpoledne, tak jako musela v tomto roce šetřit každá česká rodina, tak musel šetřit i resort zemědělství. V letošním roce jsme snížili rozpočet o 1,3 miliardy korun a zároveň ještě v tomto roce ministerstvo opustí 140 úředníků v rámci snižování byrokracie. Zároveň jsem i snížili celkové dotace o pouhých 2,5 % oproti předchozímu roku, což jsou nutná úsporná opatření, která jsme museli učinit. Co se týče lesů ČR. Zdědil jsem lesy v situaci, které nazývám, že jsou černou ovcí resort zemědělství, proto jsem nařídil tomuto podniku, aby přijali úsporná opatření, která byla ve finále kvantifikována ve zbytných projektech v objemu 400 milionů korun. Dále jsme museli vyřešit složitou a svízelnou situaci tak, aby se od 1. ledna mohlo v Lesích ČR těžit připravili jsme jednoroční tendr. V této souvislosti i ukončujeme spolupráci přes netransparentního prostředníka při prodeji dřeva, takže celkem velmi důležité a zásadní kroky. Co se týče erozí, každým rokem zmizí z českých polí tisíce tun velmi kvalitní ornice. Pravidla pro zemědělce, jak mají hospodařit, aby k tomu nedocházelo, ošetřuje evropský projekt. Pod tímto přísným režimem bylo doposud 10 % zemědělských polí a já jsme v polovině srpna nařídil, aby se tímto přísným režimem v souvislosti s povodněmi hospodařilo na 40% českých polí, to je důležitý krok. Co se týče přípravy jednotné pozice pro společnou zemědělskou politiku po roce 2013, zřídil jsem tým expertů, který je složen nejenom z resortních expertů, ale i nevládních organizací akademiků v ČR a připravili jsme pro první jednání společnou pozici, což stojí za zmínku, že poprvé v historii jedeme do Bruselu se stejnou pozicí, nejen resort zemědělství, ale také i nevládní organizace. Další kroky, které jsme učinili v rámci povodní prostřednictvím Pozemkového fondu, pomáhali jsme a pomáháme obcím a fyzickým a právnickým osobám tak, abychom mohli směnit jejich poněkolikáté zatopené pozemky za bezpečné pozemky, aby se již nestavělo v několikrát zatopených oblastech. Dále připravujeme antibyrokratická opatření, aby zemědělci měli stejné a srovnatelné podmínky při výrobě potravin produkci, jako mají sousední země.Aby se mohl naplno rozjet projekt prodej ze dvora, aby zemědělci na venkově měli větší prostor pro větší přidanou hodnotu, aby stát nemusel na venkov posílat více sociálních dávek, ale naopak, aby vytvořil prostor pro další nové pracovní příležitosti, To jsou zásadní kroky a v tuto chvíli startujeme projekt, který se jmenuje česká potravina. Připravujeme projekty, které budou podporovat prodej a zvýšení prodeje českých potravin na českém trhu. Děkuji za pozornost.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Na závěr prosím ministra životního prostředí Pavla Drobila.

Pavel Drobil, ministr životního prostředí: Dobré odpoledne, dámy a pánové, je mi ctí zakončit exposé sta dní vlády premiéra Petra Nečase. Z informací resortu životního prostředí je naprosto jasné, že první věc, kterou se ministerstvo zabývalo a kterou uchopilo jako svou prioritu, tak v souladu s programovým prohlášením vlády byla problematika ovzduší,. Já jsme vás v minulém týdnu informoval o novele zákona o ovzduší, která jde do sněmovny, která podle mého názoru výrazně pomůže zejména v lokalitách velkých měst. Do konce roku předložíme do legislativního procesu samotný nový zákon o ovzduší. Stejně tak jsme zaměřili svou pozornost na dva nejvíce postižené regiony, jedním z nich je moravskoslezský region, tam jste byli informováni o výzvě z operačního programu životního prostředí, která umožní čerpat 4 miliardy korun z evropských zdrojů na projekty, které souvisí s ovzduším. V posledních dnech se nám podařilo dokončit jednání s elektrárenskou společností ČEZ na kompenzacích za výstavbu elektrárny Prunéřov III. Já myslím, že ta opatření tak jak s nimi budete seznámeni v nejbližších dnech, tak jak visí na webu ministerstva životního prostředí, povedou v nejbližších letech k velmi významnému snížení znečišťujících látek v ovzduší Ústeckého kraje. To je problematika ovzduší. Pokud se týče národního parku Šumava, který jsme vzhledem ke kůrovcové kalamitě pojali také jako jednu z priorit prvních sta dní v úřadu, myslím, že se nám podařilo po mnoha letech velkých animozit mezi jednotlivými aktéry, podařilo se nám dospět, blížíme se k dohodě o práci v Národním parku, blížíme se ke společné dohodě na novém zákonu o N8rodním parku Šumava a já věřím tomu, že všechny ty problémy, kterých jste byli svědky v posledních měsících, tak se nám podaří společně vyřešit. Poslední věcí, která se resortu týkala v minulých sto dnech, tak jako všichni kolegové, museli jsme šetřit. I my jsme museli přistoupit k zeštíhlení úřadu, ušetřili jsme 280 pracovních míst, nic z toho nejde na úkor kvality práce ministerstva a celého resortu. Takže tolik sto dní v úřadu. Děkuji za pozornost.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Tolik tedy první část dnešní tiskové konference. Já si dovolím poprosit premiéra České republiky, aby uvedl tu další část, která se už vztahuje k dnešnímu jednání vlády ČR.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, my jsme dnes v prvé řadě řešili problematiku, která se týkala problematiky cen elektrické energie způsobené podporou obnovitelných zdrojů zde bych chtěl říci, že naše rozhodnuté je takové, že pro koncové uživatele, to znamená domácnosti i průmyslovou sféru, nepřekročí růst cen, bude maximálně, 5,5 % v příštím roce. Jedná se o to, že jsme zafixovali příspěvek na podporu pro fotovoltaické elektrárny ve výši 370 korun na MWh, což si vyžádá ze státního rozpočtu 11,7 miliardy korun. Za těchto okolností potom je garantováno, že ten nárůst cen nepřekročí jak pro průmyslové velkoodběratele tak pro domácnosti 5,5 %. Chceme jít cestou tří opatření, jak jsme se na nich shodli již v minulosti. Tedy první je zvýšení odvodu za vynětí ze zemědělského půdního fondu, tím se příjem státního rozpočtu zvýší o 1,7 miliardy korun. Za další, zavedení odvodů ve výši 26 % za výrobu elektřiny ze slunečního záření pro zařízení, která jsou uvedena v provozu v letech 2009-2010, což bude činit příjem zhruba 4,2 miliardy korun a potom zavedení darovací daně na emisní povolenky přidělené v letech 2011 a 2012, což bude představovat příjem zhruba 4,8 miliardy korun. Ta zbývající miliarda, pokud někdo z vás rychle sčítal, tak jsem se dostali k 10,7 miliardy, půjde ze státního rozpočtu, zapojíme další části státního rozpočtu. Považuji za velmi důležité, že jsme se na tomto návrhu shodli. Chtěl bych poděkovat pracovní skupině složené z pana ministra Kocourka, pna ministra Kalouska, pana ministra Janovského a pana ministra Drobila, protože jsem dokázali společně naleznout tuto cestu, která skutečně garantuje, že ten růst cen nebude vyšší než 5,5 %. Další body, které považuji za důležité je, že vláda dnes také schválila udělení národní ceny vlády ČR Česká hlava, tedy pro vynikajícího vědce pana prof. Dr. Jana Svobodu, doktora věd, vynikajícího molekulárního biologa, který mám skutečně světové renomé a jedná se skutečně o špičkovou vědeckou osobnost. Dalším zákonem, který jsme schválili byl návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části schodku státního rozpočtu ČR na loňský rok, který převyšuje rozpočtovaný schodek. Zde chci zdůraznit, že tento návrh umožňuje ministerstvu financí vydat státní dluhopisy na domácím či zahraničním trhu v rozsahu maximálně 148 miliard korun. Zde jsem požádali sněmovnu, aby vyslovila s tímto návrhem souhlas již v prvním čtení. Současně jsme také projednávali některé poslanecké návrhy, zde bych chtěl zdůraznit, že jsme přijali souhlasné stanovisko u návrhu poslanců Petra Hulínského, Jeronýma Tejce, Bohuslava Sobotky a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o platu a dalších náležitostech spojených s funkcí ústavního činitele. Kde se jedná o vypuštění bezplatného používání prostředků veřejné hromadné dopravy z naturálního plnění. K tomuto návrhu zákona jsme přijali kladné stanovisko. Tolik stručně k dnešnímu programu vlády a já jsem připraven zodpovídat vaše dotazy. Prosím.

Hospodářské noviny: Dobrý den, pro moji otázku je příznačné, že pánové ministři Kalousek a Vondra stojí každý na jiné straně podia, já jsem vás pane premiére chtěla poprosit o následující, ministerstvo financí poslalo začátkem září kontrolu na Úřad vlády, která se časově kryje s obdobím, kdy zde působil s obdobím, kdy zde působil Alexandr Vondra coby vicepremiér a pan Vondra tu kontrolu komentoval slovy, že je pozoruhodná časová shoda s tím, kdy on začal prověřovat zakázky na ministerstvu obrany. Jak se na to díváte vy?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Zjistím prověřím, výsledky sdělím.

Hospodářské noviny: A pokud by pan ministr financí…

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Nespekuluji, pokud, kdyby, to do politiky nepatří, to můžete vy novináři. Myslím si, že tady není nezbytné to nafukovat.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím pan ministr financí Miroslav kalousek.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Já jsem ty Hospodářské noviny četl dnes a pokládám to za naprosto absurdní spekulaci. Ministerstvo financí ej vybaveno kompetencí veřejno-správní kontroly, dělá to odbor 17 a naprosto standardně tato veřejnoprávní kontrola navštěvuje rozpočtové organizace organizační složky státu, aby kontrolovala zejména dodržování rozpočtových pravidel a účetnictví. To, že vy dokážete běžnou kontrolu, jakých chodí desítky do roka dávat do souvislosti s paranoickými představami některých pomluvačů, je váš problém a problém vašeho listu. Nemá to naprosto nic společného se standardní činností kontrolních orgánů ministerstva financí.

Hospodářské noviny: A proč nebyl Úřad vlády kontrolován deset let posledních?

Alexandr Vondra, ministr obrany: To já nevím, na to pan premiér odpoví, ale já s dovolením ještě upřesním, jak to včera bylo. Vy jste se mi asi dvakrát zeptala, jestli to náhodou není pozoruhodná časová shoda, já jsem na to řekl, že si to je možné takto vykládat, ale ta otázka byla více než návodná.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, Olga Málková, Česká televize.

ČT: Já jen, že pan premiér slíbil odpověď na ty kontroly Úřadu vlády.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Já pevně doufám, že se nic takového nestane. Snad dokonce ho to nezávislé daňové orgány požádám, ale kdyby náhodou p tomto vašem článku navštívilo nakladatelství vašeho listu, tak to opravdu také nebylo ze msty a opravdu to také nemá žádnou souvislost. Já tedy pevně doufám, že se to nestane, ale prostě ze standardní činnosti ústředního orgánu státní správy vyrobit paranoický politický souboj, to dokáže málokdo. Já když jsem při své prvním vystoupení děkoval za intenzivní objektivní informování o činnosti ministerstva financí, tak samozřejmě to poděkování má i své výhrady. Děkuji.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím tedy, Česká televize.

ČT: Tak já nevím, jestli pan premiér nechce odpovědět na tu kontrolu toho úřadu po deset let zpátky, která neproběhla, na to se kolegyně ptala.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já tady deset let nejsem. Nemohu sloužit.

ČT: Dobře. Já bych se zeptala k těm sto dnům vlády, vy jste tady jmenovali řadu svých úspěchů, přesto, jsou oblasti, kde se vám, dejme tomu, pane premiére či některému z vašich ministrů nevede tak jak jste si to představoval? Přece vše nemůže být tak růžové, jak jste vykreslovali.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme vůbec neřekli, že všechno je růžové. My na tři úspěchy každý za sebe můžeme jmenovat několik věcí, které teprve rozbíháme, které se teprve začínají dařit, nicméně, všichni ministři pracovali velmi usilovně a já si jejich práce vážím a vzhledem k tomu,. Že přišli do úřadu 13. července, tak mají za sebou kus práce a myslím si, že i nepopulární kroky, které jsem museli učinit v rozpočtové oblasti, tak mluví za vše.

ČT: A nejmenoval byste třeba, já nevím, jednu věc, která, nechci abyste kritizoval své kolegy před novináři ale která pro vás byla osobním zklamáním, že se zadrhla i někde jinde než na ministerstvu, ale zadrhla se?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Zatím jsem žádné takové osobní zklamání nezažil.

ČT: A neměla třeba ta fotovoltaiky, kterou řešíte velmi intenzivně, nicméně ten problém byl znám dlouho před volbami.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: To je dotaz na mé předchůdce v této budově.

ČT: Jasně, ale jestli jste ho nemohli řešit razantněji, rychleji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme se tomu začali věnovat okamžitě, ale také jsme nechtěli dělat ukvapené kroky, protože teď se dopřesňovali údaje, teď teprve bylo možné stanovit rozpětí v extrém bude objem zapojených fotovoltaiky a mimo jiné i dnešní propočty a dnešní čísla, která jsme dali, vychází z čerstvého upřesnění pohybu cen silové elektřiny, protože to na to má také velmi významný vliv v oblasti dodávek elektrické energie pro podnikatelskou sféru.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, další otázka, Reuters.

Reuters: Dobrý den, chci se zeptat k těm emisním povolenkám, vy jste nezmínil tu výši té daně, to je první věc. Druhá věc, mluvil jste o alokačním období 201-2012, tedy došlo tam k nějaké změně? Dosud se mluvilo o alokačním období 2013-2020. Pokud se to změnilo, jak se to plánuje pro rok 2013-2020? Poslední věc, ta daň pro ty podniky, bude to znamenat, že budou moci méně investovat do zelených technologií a o tu částku, kterou zaplatí na té dani? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já chci říci, že u té darovací daně na emisní povolenky se jedná pouze o elektrárenské společnosti, čili ne na emisní povolenky týkající se obecně ekonomiky. S tím, že my jsme od začátku tvrdili, že je to kombinace tří nástrojů včetně zapojení emisních povolenek s tím, že ve stávajícím období, kdy je to již regulováno, tak pro roky 2011 a 2012 volíme formu darovací daně a od roku 2013 zapojíme prostě aukční prodej emisních povolenek. Výše daně odpovídá darovací dani.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, další otázka.

ČTK: Já jen bych požádal o informaci s jakým výsledkem vláda projednala návrh daňového řádu a pokud o něm jednala, jak vyřešila ty rozpory vzešlé z připomínkového řízení ohledně toho nahlížení a problému daňového tajemství?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vláda se shodla na tomto návrhu, přijala ho s tím, že bude projednán v Poslanecké sněmovně podle paragrafu 90 s tím, že problematika přístupům k daňovým údajům specializovaných policejních útvarů bude urychleně vyřešena tak aby vstoupila v účinnost nejpozději 1.4. příštího roku.

Právo: Dobrý den, já mám tři dotazy. Nejdříve na pan premiéra a vicepremiéry, co říkáte na rozsudky, které padly za žhářské útoky ve Vítkově? A potom otázky na pana premiéra. Váš kandidát do Senátu Tomáš Julínek svého rivala v druhém kole pana Žaludíka označil za nomenklaturního kádra, tak se chci zeptat, zda si myslíte, že takovéto výroky jsou v rámci vylepšování politické kultury zrovna šťastné? A také bych poprosil váš komentář, co si myslíte o přestřelce mezi panem prezidentem Klausem a bývalým šéfem ODS Mirkem Topolánkem? Sdílíte prezidentův názor, že ODS ve volbách doplatila na předchozí Topolánkovi vedení, kdy stranou prorostly lobbyistické struktury? Nebo třeba pna Topolánek říká, že z dob divoké privatizace v devadesátých letech obklopuje ODS podnikatelská klika? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tak já řeknu k té vaší poslední otázce, že na ní nebudu odpovídat na vládní tiskové konferenci, ale případně na stranické tiskové konferenci, protože to mi nepřísluší. Co se týče rétoriky v senátních volbách, tam padne nejeden výrok, tady se jedná o to, že to někdo řekl otevřeně, že nepíše hanopisy, anonymní billboardy hanobící protikandidáta. Prostě někdo řekne ostřejší slovo, ale alespoň si za tím stojí. Je to čelní střet. Co se týká trestu, já jsme přesvědčen,. Že se jedná o natolik závažný a odsouzeníhodný čin, že ten trest je naprosto na místě. Sazba je řekl bych, vidím jí jako minimální, čili je to v pořádku, že dostali takový přísný trest.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Poprosím poslední tři otázky, Mediafax.

Mediafax: Dobrý den, já bych se rád zeptal k těm emisním povolenkám na léta 2013-2020, říkal jste že budou prodávány v aukcích, tam ty povolenky tím přílepkem byly slíbeny proti slibu investic do čistých technologií, nebojíte se arbitráží? Protože těch projektů je už přes 400, které jsou předložené.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já se arbitráží nebojím, o té formě akcionování povolenek budeme teprve jednat, konkrétní forma bude přijata, protože vyžaduje i legislativní změny. My teď máme řešení pro roky 2011 a 2012.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, pan redaktor Šindelář, ČTK.

ČTK: Vláda měla dnes na programu dvě nařízení, která se vážou k zákonu o veřejné dopravě a která by měla určovat kvalitu, respektive standardy veřejné dopravy, jak tyto body na vládě dopadly a ještě otázka, jak dopadla koncepce cestovního ruchu, kterou překládalo MMR, Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tak, konsolidovaná koncepce, to je třeba zdůraznit, podpory cestovního ruchu byla schválena. Co se týče nařízení vlády v oblasti dopravy, tak tam kde se jedná o standardy a určit minimální podmínky, tam návrh byl zatím stažen s tím, že bude znovu předložen a návrh toho druhého nařízení byl vládou schválen.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, pan redaktor Kopecký, iDnes.

iDnes: Já bych se chtěl zeptat k tomu návrhu na zrušení bezplatného ježdění poslanců a senátorů ve veřejné dopravě, jestli se, opravte mne, jestli se pletu, je to první návrh od opozice, který vy jste podpořili? Ne. Čím to podle vás je, že taková věc, která je veřejností dlouhodobě kritizována by mohla být zrušena až nyní, když se na tom s pozicí shodujete, proč k tomu nebyla vůle doposud? A jestli dovolíte druhou otázku, trošku stranickou, ale vy jste tu odpovídal k senátním volbám, já zkusím ke komunálním, v jednom krajském městě se rýsuje podle informací kolegů koalice s účastí ODS, kterou by mohli tolerovat i komunisté, budete se snažit tomu nějak zabránit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já začnu tou druhou, přestože je to opravdu stranická záležitost, mohu pouze konstatovat, že podobný postup je nepřijatelný a není možný,. Nebude možný, naprosto jednoznačně. Co se týče zrušení toho jízdného, musím říci, že pro řadu z nás je redundantní otázka, protože si nedovedeme éta letoucí představit, že bychom za hromadnou odpravu neplatili. Nás spíš překvapuje, že to někdo používal. Já vidím klíčové to, že to bude zrušeno a myslím si, že nní až tak důležité, kdo poskytuje příslušný legislativní nosič.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR:Prosím poslední, prémiová otázka, Česká televize.

ČT: Já bych se prémiově obrátila na pan premiéra a potom i předsedy dvou koaličních stran. na pana premiéra s otázkou týkající se volební kampaní paní Liany Janáčkové, která byť nestraník, tak ODS jí podporuje v senátních volbách alespoň jste k tomu včera naposledy vyzýval. Liana Janáčková ve své volební kampani v dnech kdy dochází právě k vynesení rozsudku ohledně žhářství ve Vítkově se propaguje heslem „I nadále budu říkat co si myslím“ a k tomu dává e stejným heslem přilepenou krabičku zápalek. Nedomníváte se, že to je přeci jen ve dnech, kdy došlo k vynesení rozsudku ohledně žhářství ve Vítkově minimálně nevhodné a neměla by se od toho distancovat nebo se za to omluvit? A trváte na té podpoře ODS paní Janáčkové?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem, musím říci, že toto nevím, o čem teď mluvíte. Já to považuji, pokud to tak je, za velkou hloupost a za krok, který není z hlediska slušnosti akceptovatelný.

ČT: Co tedy s tou podporou?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsme tím řekl vše, já to prostě považuji za velkou hloupost a neslušnost a za neakceptovatelný krok. Pokud to tak je.

ČT: A já bych poprosila pány předsedy na reakci ohledně žhářství ve Vítkově, jak vy ten rozsudek vnímáte? A měl by eventuálně, má v sobě potenciál odradit nebo mít preventivní dopad na tu neonacistickou scénu v Čechách?

Karel Schwarzenberg, první místopředseda vlády a ministr zahraničí: Tedy, já doufám, že to bude mít odstrašující efekt. Souhlasím s tvrdým rozsudkem, poněvadž kdybychom došli k tomu, že se tu budou zapalovat domy s dětmi nevinných občanů, tak bychom opravdu skončili někde v pravěku. To je nemožné a já jsem pro tvrdý rozsudek. Co se týká paní kandidátky Janáčkové, podle mého názoru, ona jak jsme slyšel není členkou ODS a tudíž v tom případě pro mne neplatí závazek, že budu podporovat koaliční strany. Ona koaliční straně není, tudíž ten závazek tady neplatí.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Jestli mohu za sebe, my jsme před parlamentními volbami používali i slogan, že jsme stranou zdravého selského rozumu a kdyby i byla koaličním partnerem, my pro její výroky bychom j stejně nepodpořili. Máme pocit, že je třeba podporovat kandidáty k dobru ČR a nezdá se nám, že tato kandidátka v Senátu byla prospěšná. Jinak jsme ale všude podpořili jak kandidáty z ODS, tak z TOP 09. Co se týče rozsudku nad žháři. Velmi to vítám,ministerstvo vnitra bylo v poslední roce velmi úspěšné v kampani v boji proti extremismu a my bychom tom rádi pokračovali. Toto je součást. My jsme teď předkládali strategii boje proti extremismu na další léta a myslíme si, že i takovéto odstrašující rozsudky jsou užitečné, jsou toho součástí.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme a přejeme hezký den. Nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference ke 100 dnům vlády a po jejím jednání, 20. října 2010

Související zprávy