Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

21. 9. 2020 13:29

Tisková konference ke změnám na pozici ministra zdravotnictví, 21. září 2020.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci ke změnám na pozici ministra zdravotnictví. Předseda vlády pan Andrej Babiš.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, dámy a pánové, já bych se chtěl vyjádřit k rozhodnutí pana ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který v pátek večer mi při osobní schůzce oznámil, že je definitivně rozhodnutý, že chce rezignovat.

Já bych chtěl skutečně mu poděkovat za práci, kterou vykonal. Adam Vojtěch je slušný, poctivý a velmi pracovitý mladý muž, kterého já jsem kdysi přivedl na Ministerstvo financí v lednu 2014 a který skutečně přinesl do naší politiky slušnost a vícero z nás by si z něj mohlo vzít příklad.

Bohužel v naší politice to byla i jeho nevýhoda. On byl napadán ze všech stran a podle mého názoru, že je slušný, tak se málo bránil. Já jsem přesvědčen o tom, že to byl v historii samostatné České republiky nejlepší ministr zdravotnictví. Adam převzal ten rezort v rozkladu. Můžeme si vzpomenout na zprávu Evropské komise o korupci z roku 2013 a všichni jsme věděli, kdo je Richelieu. Ta neuvěřitelná korupce, co byla v rezortu. Takže on to neměl jednoduché a samozřejmě není lékař, ale přesto udělal na ministerstvu, a znovu opakuji, podstatně víc práce než ti ministři, kteří tam byli před tím.

A myslím si, že věnoval obrovskou energii i do bojů s koronavirem a i tu první vlnu zvládnul. Takže za to mu chci moc poděkovat. Je to oblíbený ministr, chodí mi plno smsek, které mu vyjadřují podporu, a mě samozřejmě je to líto, protože tu svou misi nemohl dokončit, protože přišel ten vir.

Adam Vojtěch se věnoval koncepční práci a myslím, že historie ukáže, kolik toho udělal. Samozřejmě koronavir zamezil těm dalším věcem, které měl v plánu. Já chápu to jeho rozhodnutí. Ty neskonalé útoky – opozice, hejtmani, novináři. Viděli jste to v neděli. A i ministři z koalice, všichni na něj útočili. V podstatě se neuměl bránit, takže já jsem i na jedné té tiskovce, to si pamatujete, mu říkal: Nebuďte slušný, braňte se, Adame. No, takže takhle to dopadlo.

Adam Vojtěch je druhý nejdéle sloužící ministr zdravotnictví. Já bych tady mohl hodinu mluvit o tom, co všechno udělal. Neudělal toho málo, ale já samozřejmě, on má mladou rodinu a chodit po půlnoci domů a být pod takovým obrovským tlakem není jednoduché.

Takže já chci jenom říct, že já jsem, v pátek jsme se dohodli na té rezignaci, já jsem to projednal s panem prezidentem a navrhl jsem panu prezidentovi pana profesora Prymulu na post ministra zdravotnictví. Pan prezident mi slíbil, že mi vyhoví a že zítra ráno v osm hodin pana profesora Prymulu uvedu do úřadu.

My jsme skutečně v situaci, kdy musíme zavést krizové řízení, ano, krizové řízení. Můžeme debatovat o tom, proč to tak je a kdo, co a jak. K tomu se nechci vracet, protože to by bylo asi na dlouho a asi by to nebylo objektivní.

Já jsem přesvědčen, že my všichni, tedy od de facto 1. března pracujeme sedm dní v týdnu a řešili jsme covid-19 i celé léto, když někteří ostatní, kdy vlastně ta vláda od toho odešla koncem května, ale samozřejmě ten projekt Chytré karantény a další věci jsme řešili celé léto. Ty hygieny – desítky let nikoho nezajímaly. Nikoho! Neměly ani počítače, nic neměly. Čtrnáct decentralizovaných hygien.

Za celou historii českého zdravotnictví se de facto téměř nic nezdigitalizovalo. A byl to Adam Vojtěch, který první digitalizoval, jako e-recept, a ten projekt Chytré karantény, to je komplex systému hygieny a těch systémů, které vytváříme s armádou a vládním zmocněncem Dzurillou. Ty systémy, jako e-rouška, kde bych poprosil znovu, aby si to všichni stáhli.

Takže za krátký čas se tady udělalo strašně moc práce a já chápu, že vždycky jsme předmětem kritiky a vždycky všichni vědí, co se mělo a nemělo, a že ta situace není jednoduchá, ale já jsem o tom přesvědčen, že jak jsme zvládli první vlnu, že zvládneme i stávající situaci.

Takže pan profesor Prymula bude mít hlavně za úkol krizové řízení. To znamená, že bude mít hlavně za úkol, aby se ta nařízení, které pan ministr Vojtěch vydal a které jsou i předmětem různých nepravd. Například 8. 4. 2020 pan ministr Vojtěch uložil všem nemocnicím, že mají informovat o kapacitách. Ale to je všem nemocnicím, i krajským, a ne všichni to plní. A to je také jeden z důvodů, proč jsem odsouhlasil zřízení Ústředního krizového štábu.

Já bych byl velice rád, abyste se teď soustředili a pochopili, jakou má roli Ústřední krizový štáb. On už jednou byl zřízen a měl za úkol distribuovat ochranné prostředky, dohlížet na rozhodnutí v rámci stavu nouze, měli jsme zavřené hranice, měli jsme omezený pohyb lidí, a to byla jeho hlavní role.

To, že Ústřední krizový štáb potom vybudoval nějaké, podle mého názoru zbytečné, ekonomický poradní tým, nějaká skupina na dopady, odborná zdravotní skupina, tak my o tom dnes budeme na vládě jednat, ale já bych chtěl znovu zdůraznit, že Ústřední krizový štáb není zřízen teď nově na to, aby řídil Ministerstvo zdravotnictví a dával nějaké epidemiologické prognózy nebo návrhy.

Ústřední krizový štáb je zřízen od toho, aby se stal platformou hlavně pro kraje. Všichni hejtmani chtěli Ústřední krizový štáb a bohužel, protože Adam Vojtěch je slušný, tak měli vždycky výhrady, kritizovali ho, a mělo to být naopak, protože někteří z nich si neplní ty povinnosti a evidentně to nefungovalo.

Takže já předpokládám, že teď Ústřední krizový štáb bude hlavně platformou na to, aby kraje komunikovaly s panem Hamáčkem a aby prostřednictvím Ústředního krizového štábu fungovala spolupráce státu a krajů, protože samozřejmě jednotlivé rezorty mají požadavky na kraje a kraje mají požadavky na stát. Ale přes videokonference, kde byli jednotliví ministři, to nefungovalo.

Takže teď to musí fungovat a zkrátka i kraje mají svoje nemocnice, mají svoje domovy seniorů a další věci a zřizovatelé jsou odpovědni za tyto jejich organizace. Ty organizace musí plnit ta rozhodnutí jednotlivých ministerstev. Takže my to budeme teď diskutovat a znovu opakuju, že Ústřední krizový štáb bude hlavně na to, aby byl platformou spolupráce s kraji. A pokud situace se změní a znovu budeme muset distribuovat, no tak samozřejmě, a samozřejmě Ústřední krizový štáb bude mít na starosti i koordinaci nákupu ochranných prostředků.

Já si myslím, že je důležité, aby vláda komunikovala jednotně, což se neděje, bohužel, a hlavně, aby se ministři drželi svých kompetencí a svého řemesla. A určitě, pokud nějací ministři budou mít nějaké návrhy z hlediska epidemiologických opatření, tak doufám, že tyto budeme předkládat společně na vládě, že si to vydiskutujeme.

Ten systém, který je zřízen, a ta Rada vlády pro zdravotní rizika, která zřídila Integrovaný centrální řídicí tým, kde je hlavní hygienička a vojáci a vládní zmocněnec Dzurilla, kteří mají na starosti celý systém Chytré karantény, tak samozřejmě tyto systémy zůstávají v kompetenci Ministerstva zdravotnictví.

Takže je teď potřeba, a to si myslím, že bude priorita pana nového ministra profesora Prymuly, aby dohlédl na to, že skutečně ty kapacity nemocnic, které byly rozepsány, které jsou indikovány i v reálném čase, existují a jsou okamžitě k dispozici.

Myslím si, že teď je chvíle, abychom všichni spolupracovali, abychom udělali maximum pro to, abychom ten nárůst nákazy zastavili a abychom to i podruhé zvládli. Já jsem o tom přesvědčen, že se nám to podaří, a samozřejmě já osobně udělám maximum pro to, aby tomu tak bylo. To je vše.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vládyDěkuji a dotazy. Česká televize.  

Štěpánka Martanová, Česká televize: Dobrý den, pane premiére, já bych se chtěla zeptat na pana Adama Vojtěcha. Vy jste ho tady vychválil, na druhou stranu by mě zajímalo, jestli měl celou dobu vaši podporu. Protože když si vzpomeneme na konec srpna, tak jste měli spor ohledně roušek. Jestli jste se ho třeba snažil přesvědčit, aby v úřadě zůstal, a co s ním bude dál? Deník E15 mluví o tom, že by mohl zamířit do čela VZP. A k panu Prymulovi: Byla to jasná volba, nebo jste měl více kandidátů? A pan Prymula stojí vlastně v čele té epidemie, v tom boji, na druhou stranu ale zdravotnictví přeci není jenom o tom koronaviru. Děkuju pěkně.

Andrej Babiš, předseda vlády: No, paní redaktorko, s médii je to tak, že jednou někdo napíše něco a potom to všichni opakujete. My jsme žádný spor neměli. Tak já vám to ještě jednou zopakuju, ale vy evidentně to nechcete slyšet. 17. srpna bylo pondělí a 17. srpna bylo na Radě i na tom centrálním řídicím týmu a na Radě vlády pro zdravotní rizika byl předložen manuál pro školy. Čtrnáct dní před začátkem školního roku. Proč? Aby se k tomu vyjádřili.

Co bylo v tom manuálu? Že to pojede podle semaforu. A bavili jsme se o tom, co bude od 1. 9. 19. srpna Ministerstvo zdravotnictví ignorovalo ten semafor a rozhodlo o nějakém plošném opatření. Na základě toho já jsem reagoval, že je to zvláštní, že je to v rozporu s tím manuálem, a na základě toho na druhý den 20. srpna 2,5 hodiny seděly ty odborné skupiny – klinická, laboratorní a epidemiologická, kde jsem zjistil, že zkrátka je to v rozporu.

A já jsem nic neměnil, už to laskavě neopakujte. Každý to říká, že já jsem něco měnil. Neměnil jsem! Takže to není pravda, já to odmítám. Já chápu, že to je takové jako zajímavé všechno házet na mě, já jsem na to zvyklý, nemám s tím problém. Můžeme se vlastně vrátit, kdo, co říkal, jak to bylo, já myslím, že to nemá ani smysl. Já chápu, že… Plno lidí změnilo názor, plno, i ty odborníci, takže nic takového nebylo.

A rozdíl mezi první vlnou a druhou byl ten, že 10. března za námi přišel nějaký člověk s matematickými modely na základě situace v Itálii a podle toho jsme reagovali. Teď přišli s modely, ale už bylo pozdě, jo? Takže já, to, co říkáte… Adam Vojtěch měl moji podporu, paní redaktorko, i na té tiskovce, kde ta redaktorka na něj útočila, i tam jsem ho podpořil dokonce.

Všude jsem ho podporoval a znovu opakuji, že je to nejlepší ministr v historii českého zdravotnictví a udělal tam strašně moc práce. Takže podporu měl, ale zkrátka každý máme nějakou povahu a to vypětí, které on měl od rána do večera, ten obrovský psychický tlak, ty útoky. Někdo si to nechá a kumuluje to v sobě. Jiný reaguje nějak jinak. Například já.

Takže já to odmítám a já říkám, měl podporu, má moji podporu a určitě zůstává poslancem a určitě budu rád, když bude působit a já myslím, že to udělá, v rámci toho NERV zdravotnického, kde jsou skutečně ty koncepční záležitosti, koncepční – vzdělávání lékařů, sestřiček, přístroje, investice, národní boj proti rakovině a další věci.

Ale dnes zkrátka na Ministerstvu zdravotnictví je potřeba udělat to krizové řízení a Adam Vojtěch není krizový manažer, on je koncepční, ale nicméně to zvládl skvěle, ale já jsem pochopil ten jeho problém, protože není pro každého možné takhle, v takovém obrovském tlaku a útoku ze všech stran dlouhodobě pracovat. Takže podporu má a vždy ji měl.

A k panu Prymulovi?

Štěpánka Martanová, Česká televize: Já jsem se ptala, jestli pan Prymula byl jediná volba, nebo byl ještě někdo jiný ve hře a že vlastně pan Prymula jakoby je symbolem jakéhosi boje proti té epidemii, ale na druhou stranu Ministerstvo zdravotnictví přeci není jenom koronavirus. Děkuju pěkně.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak pan Prymula byl ředitelem krajské nemocnice. Je to lékař, je to známý epidemiolog, má na to plno vlastně papírů, jestli to tak můžu říct. Takže má strašně dlouhý životopis, jak jsem ho dneska četl. Takže má po všech stránkách, je to bývalý plukovník nebo byl i na té vojenské akademii, takže má na to samozřejmě předpoklady, a byl náměstkem ministra zdravotnictví.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vládyDěkuji, máme prostor už jen na jeden dotaz stručný. Televize Prima.

Josef Mádle, TV Prima: Dobrý den, pane premiére, vy jste říkal, že pan Prymula bude uveden do úřadu tedy zítra, jakým způsobem tedy proběhne to jmenování? Dnes se má sejít pan Prymula právě s panem prezidentem. Bude to tedy v ten čas nebo jaký způsob? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Pan Prymula bude přijat ve 14 hodin panem prezidentem v Lánech a pan prezident mi slíbil, že ty papíry se zúřadují dnes, abychom neztráceli čas, a zítra v osm přijedu s panem Prymulou na Ministerstvo zdravotnictví, kde samozřejmě budeme mít nejdřív poradu s vedením a vyměníme si, tedy hlavně pan Prymula musí říct svoje představy a bude uveden do funkce zítra dopoledne.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vládyTak zvládneme ještě jeden dotaz.

Zdislava Pokorná, Seznam Zprávy: Dobrý den, já jsem se vás chtěla zeptat: Vy jste se před tím nevyjádřil k té E15, která vlastně napsala, že Vojtěch má zamířit do čela VZP, tak je to pravda?

Andrej Babiš, předseda vlády: Nesmysly nekomentuju.

Zdislava Pokorná, Seznam Zprávy: A ještě jsem se chtěla zeptat: Vy jste vlastně říkal, že jste ho celou dobu bránil, ale tam přece bylo v půlce srpna to klíčové jednání, kdy vy jste na něj nedal a vlastně to opatření…

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Prosím vás teď jsem, slečno, na to odpovídal, tak musíte poslouchat. Já vím, že vám to tam píše editor, že to tam čtete, teď jsem na to odpovídal paní Martanové z České televize.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vládyTak děkujeme, tím tisková konference končí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference ke změnám na pozici ministra zdravotnictví, 21. září 2020.

Související zprávy