Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

9. 3. 2020 10:59

Tisková konference po jednání Bezpečnostní rady státu, 9. března 2020

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové. Především bych chtěl poděkovat všem našim občanům, že chápou ty opatření, která Bezpečnostní rada státu, ale hlavně Ministerstvo zdravotnictví přijalo. To znamená, že hlavně postupujeme podle zákona o ochraně veřejného zdraví, a zdraví našich občanů je priorita. Neubudu tu opakovat veškerá opatření, která jsme přijali. A ještě hlavně děkuji hygienikům a zdravotníkům, kteří pomáhají a kteří se podílejí na odběru vzorků a dělají vyšetření, kterých bylo doposud 928, a stále máme, pokud to tak můžu říci, jenom 32 pozitivních případů, a většina z nich je v karanténě doma. Takže děkujeme všem, děkujeme za pochopení té situace, opravdu děláme maximum. Jsme země, která stále trasuje - tzn. zjišťuje a vyšetřuje původ toho viru, který se vyskytl u našich občanů, a myslím si, že to je dobrá zpráva. Spustili jsme akci Corona, o tom bude mluvit pan ministr Hamáček. Dnes ministr zdravotnictví rozhodl mimořádným opatřením, že všem poskytovatelům zdravotních služeb lůžkové péče se nařizuje zákaz návštěv pacientů zdravotnických zařízení lůžkové péče s výjimkou nezletilých pacientů, pacientů s omezenou svéprávností, rodiček, pacientů v hospicech a dalších pacientů v terminálním stádiu nevyléčitelných onemocnění, všem poskytovatelům pobytových sociálních služeb se nařizuje zákaz návštěv osob, kterým jsou poskytovány pobytové sociální služby s výjimkou nezletilých pacientů, pacientů s omezenou svéprávností a pacientů v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění.

Musíme ještě dořešit otázku domácí péče, o tom bude mluvit pan ministr zdravotnictví. Dále jsme se domluvili, a je to nejen rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, ale celé Bezpečnostní rady státu a Ministerstva zahraničních věcí, že s ohledem na rychlé šíření koronaviru, zejména v Evropě, doporučujeme zvážit cestování do oblastí s nejvyšším výskytem koronaviru. Za tímto účelem se doporučuje sledovat údaje o oblastech s nejvyšším výskytem pravidelně zveřejňované na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví. Samozřejmě jsme to zvažovali, ale myslíme, že je to nejlepší řešení, do Íránu jsme jasně řekli, že tam doporučujeme vůbec necestovat.

Na vládě budeme řešit otázku služebních cest státních úředníků, myslím, že se všichni shodujeme, že tyto cesty zakážeme a výjimky bude poskytovat jenom příslušný ministr.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Pan premiér už to obsáhl, takže ve stručnosti. Já dnes vydávám mimořádné opatření, k zákazu návštěv. Ten je koncipován tak, že cílíme na ta zařízení, kde může dojít k riziku nákazy a samozřejmě kde může dojít k ohrožení těch nejrizikovějších skupin, což jsou zejména senioři, polymorbidní pacienti, zkrátka lidé, kteří jsou v těch ohrožených skupinách. Pokud by byli infikováni, mohlo by to pro ně mít fatální následky. Ty potřebujeme primárně ochránit a proto tedy mimořádné opatření týkající se lůžkových zařízení zdravotních služeb, a také pobytových sociálních služeb s tím, že jsou tam ony výjimky, o kterých hovořil pan premiér z toho důvodu, že to jsou právě ty skupiny, kde je to riziko minimální, a kde by zákaz návštěv mohl mít poměrně nepříznivé důsledky, pokud by třeba děti nemohly být navštěvovány svými rodiči a podobně. Tady si myslíme, že je na místě takové výjimky udělat. Takže toto mimořádné opatření vejde v platnost, a předpokládám, že od zítřka budou tyto návštěvy zakázány.

Ještě jsme diskutovali otázku terénních služeb, pečovatelských služeb a domácí péče, kdy vydáme ještě v tomto směru doporučení pro všechny tyto poskytovatele, že pokud jdou do domácího prostředí svých klientů, tak by měli mít minimálně standardní roušku, protože to není otázka primárně ochrany jejich, ale toho, aby případně neinfikovali své klienty, tzn. bude dostačovat standardní rouška v tomto směru, takže toto opatření ještě vydáme, tak aby se aplikovalo na tyto terénní služby.

Také jsme diskutovali otázku zajištění lůžkové péče pro pacienty, kteří by potřebovali intenzivní péči, případně ventilovaná lůžka a plicní ventilace. Udělali jsme si určité zmapování i na základě toho, co vidíme dnes u našich italských kolegů, tedy že určité procento pacientů potřebuje právě plicních ventilaci, potřebuje intenzivní péči s ventilací. My máme v tuto chvíli dostatek těchto ventilátorů, pro ten stávající stav jsme na tom lépe, než Itálie, která má asi nejnižší počet ventilátorů v přepočtu na obyvatele v Evropě. U nás je to zhruba 20 ventilátorů na 100 tisíc obyvatel. V Itálii je to asi 9 na 100 tisíc obyvatel. Přesto chceme být připraveni, chceme pořídit nové plicní ventilátory, zhruba 150 nových plicních ventilátorů, na to jsme se dohodli, takže na tom teď začneme pracovat tak, abychom byli připraveni. Doufáme, že nedojde k tomu, že budeme potřebovat takovéto vybavení, zatím se nám daří tu epidemii mít pod kontrolou, nemáme tu komunitní šíření, nejsou tu ani žádné kritické případy, žádný kritický průběh onemocnění, ale musíme být připraveni. Proto je teď úkol pro nás, aby ta příslušná oddělení byla vybavena plicními ventilátory.

Takže na tom teď budeme pracovat. Pokud jde o respirátory, o tom jsme již hovořili. Dnes bude vláda schvalovat nákup těchto respirátorů, který máme už připravený a dohodnutý s výrobci. A v tomto týdnu bude první várka, zhruba 190 tisíc respirátorů půjde do českého zdravotnictví, do nemocnic, k praktickým lékařům a dalším poskytovatelům, kteří potřebují být chráněni. Takže to také běží.

Dohodli jsme se na tom, že dostaneme seznam lidí od cestovních kanceláří, kteří pobývají v zasažených lokalitách, které jsou nyní v karanténě tak, abychom na Ministerstvu zdravotnictví, potažmo krajské hygienické stanice měli přehled a nechali je vyšetřit, protože se pohybují právě v těch lokalitách, které jsou zasaženy, tzn. dnes vyjednáme s cestovními kancelářemi, že dostaneme seznam těchto turistů a následně s nimi budeme pracovat. Budou samozřejmě jako všichni v domácí karanténě, ale v tomto směru bychom je vyšetřili pro jistotu na přítomnost koronaviru.

Jak řekl pan premiér, je třeba poděkovat zejména krajským hygienickým stanicím. Oni skutečně pracují 24 hodin denně 7 dní v týdnu, trasují ty jednotlivé kontakty, kterých jsou často desítky, postupně je umisťují do karantény. Je to velmi náročná práce a je to základ základ úspěchu pro to, abychom tu epidemii udrželi pod kontrolou. Zatím se nám to daří, a já věřím tomu, že v tom budeme úspěšní. Děkuji.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Děkuji, dámy a pánové, dobrý den. Dovolte mi pár informací o režimu na státních hranicích. Od sedmi hodin dnešního dne probíhají na deseti vybraných hraničních přechodech namátkové kontroly, provádí je Policie ČR ve spolupráce s Hasičským záchranným sborem a s celníky, tím cílem je 1. informovat ty, kdo se vracejí do ČR z dovolení v Itálii o tom, jak se chovat v případě podezření na koronavirus. Současně probíhá namátkové měření teploty. Víte, že již došlo k prvnímu případu, kdy se řidič nákladního vozidla se necítil dobře, byla mu naměřena zvýšená teplota a byl předán do péče Zdravotnické záchranné služby, která ho odvezla do příslušné nemocnice. Těch kontrol na hranicích se účastní do 100 osob, je to něco kolem 40 policistů a několik desítek hasičů a celníků. V těchto kontrolách budeme pokračovat po dobu potřeby, hasiči, policisté a celníci mají na přechodech zajištěno zázemí tak, aby ta služba probíhala podle všech předpisů. Znovu říkám, hlavním cílem je zvýšit informovanost těch, kteří se vracejí, a současně namátkově kontrolovat teplotu.

Co se týká opatření Ministerstva zahraničních věcí, o tom tady mluvil už pan premiér i pan ministr. Ministerstvo zahraničních věcí se snaží kontaktovat naše občany v zahraničí, velmi proto vítáme iniciativu Ministerstva zdravotnictví, které jedná s cestovními kancelářemi o tom, aby předali seznam jejich klientů, kteří jsou na místě tak, aby vznikl další kanál, jak ty lidi přímo kontaktovat. Ministerstvo zahraničí stále doporučuje, aby se lidé registrovali do systému DROZD, protože je to nejjednodušší způsob jak s nimi komunikovat. Současně po dnešním jednání platí to, že Ministerstvo zahraničních věcí nedoporučuje cestovat do oblastí se zvýšeným výskytem koronaviru. Aktuální informace o tom, které to jsou oblasti, jsou k nalezení na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví. Probíhají opatření v konzulární oblasti, tedy zastavení nabírání víz u občanů Íránu, respektive na zastupitelském úřadu v Teheránu. Tolik z mojí strany o opatřeních, které jsou v gesci Ministerstva vnitra a Ministerstva zahraničních věcí.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vás informoval o opatření ve veřejné dopravě a současně i o opatření v rámci hospodářských opatření o zmírnění dopadu na podnikatelský sektor.

Co se týká veřejné dopravy, pokračujeme ve víkendové akci, kdy se nám podařilo sehnat velké množství, a jsme za to rádi, takřka nesehnatelných dezinfekčních stojanů, které rozmisťujeme v průběhu celého víkendu na všechna klíčová nádraží.

Současně jsme od nedělní noci začali distribuovat každému pasažéru, který přijede v rámci mezinárodních vlakových spojů do ČR jakýsi malý manuál ve třech světových jazycích plus v češtině. Současně jede ve všech vlacích pravidelná rozhlasová relace ve smyslu opatření, na která by měl být každý pasažér připraven.

Je důležité říct, že s ohledem na to, co jsme začali realizovat dnes ráno, jak padla informace na deseti dálničních přechodech ve smyslu namátkových kontrol cestujících ze zahraničí, případně kohokoliv jiného do ČR, tak začínáme toto postupně dělat i v rámci vlakových spojů. Za hodinku budu mít setkání se šéfem Správy železnic a ČD a kolegy z Ministerstva dopravy, připravujeme režim takový, který bude zatím v namátkově vybraných spojích kontrolovat zahraniční, případně české pasažéry, kteří přijíždějí v mezinárodních vlakových spojích. Tu techniku budeme domlouvat přibližně za tu hodinu. Máme vícero variant. Bude to probíhat ve spolupráci s policií, celníky a hasiči. Do ČR přijíždí 32 mezinárodních spojů prostřednictvím ČD a dalších 8 spojů prostřednictvím privátních dopravců. Hovoříme přibližně o 40 vlakových relacích z destinací Rakousko a Německo. Budeme se soustředit zejména a ty jižní destinace, tedy Bavorsko a Rakousko.

Dovolte, abych ještě krátce zmínil hospodářská opatření. Dnes odpoledne na vládě předložíme nový program Českomoravské záruční a rozvojové banky, je to poctivý materiál, který se připravoval celý víkend, který alokuje celkem 600 milionů korun na bázi bezúročných půjček s ročním odkladem, a následně až dvěma lety splácení pro všechny firmy, které projdou relativně náročným ratingem ve smyslu toho, jestli se jich to skutečně dotklo. Musíme tedy vyeliminovat to, aby tam nebyla neférová žádost, nebo aby tam nedocházelo ke spekulacím. Bude se jednat o firmy, které jsou bezprostředně zasaženy koronavirem, nebo karanténou.

V 17.30 budeme mít setkání s premiérem, ministryní financí a ministryní pro místní rozvoj, s představiteli cestovní agentur a cestovních kanceláří, u kterých chceme zjistit a zmapovat dopady na jejich sektor a začít diskutovat opatření pro tyto podnikatele. V 19 hodin dnes večer bude setkání s hlavními aktéry celkové hospodářské politiky ČR, tzn. šéfy Svazu průmyslu, Hospodářské komory, asociací, současně tam budou zástupci ČNB, začínáme připravovat rychlý výhled střednědobého charakteru v rámci hospodářských opatření, které nejsou bezprostředně spjaty jen s operativou v rámci dopadu koronaviru, ale v rámci toho, kdyby docházelo k větším poruchám v rámci evropského prostředí tak, abychom byli dostatečně dobře připraveni. I tohoto setkání se zúčastní představitelé vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání Bezpečnostní rady státu, 9. března 2020

Související zprávy