Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

10. 1. 2019 15:28

Tisková konference po jednání k investičním záměrům v Praze, 10. ledna 2019

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Dobrý den, dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci po jednání k tématu investičních záměrů v Praze. Vítám zde především předsedu vlády pana Andreje Babiše a také paní generální ředitelku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřinu Arajmu. O úvodní slovo poprosím pana premiéra.

Andrej Babiš, předseda vlády:  Takže dobrý den, dámy a pánové. My jsme dnes uskutečnili první jednání s vedením magistrátu hlavního města Prahy. Setkání vzniklo z mé iniciativy. Já jsem už 16. listopadu psal dopis panu primátorovi, kde jsem mu pogratuloval ke zvolení a ubezpečil jsem ho, že máme řadu společných témat a že vláda České republiky je připravena spolupracovat s vedením hlavního města. To byl ten první dopis. Potom jsem mu ještě napsal druhý dopis, to bylo 7. prosince, kde konkrétně mluvíme hlavně o zájmu vlády České republiky na nabytí pozemku v katastrálních územích Letňany, Kbely a Vysočany.

Dnešního jednání se zúčastnilo vícero ministrů. Stručně řečeno, máme absolutní shodu s Prahou ohledně stavby Pražského okruhu, tzv. 511 nebo propojení dálnice z Plzně na Hradec Králové, kde jsme velice podrobně projednali situaci a jak Praha, tak i vláda máme zájem, abychom konečně pohnuli s touto investicí, která je samozřejmě pro Prahu strategická. Tam se domluvila konkrétní další jednání mezi panem ministrem Ťokem a příslušným radním. Takže to je určitě pozitivní.

Samozřejmě je to také propojení centra, ta dráha na Kladno a letiště. Ta je de facto ve výstavbě, tam se to realizuje. Takže my chceme skutečně dotažení rychlého železničního spojení Praha – letiště Ruzyně a Kladno. Tam je to jasné a tam si myslím, že je jasná synergie, jasný zájem urychleně na tom spolupracovat.

Ohledně Ministerstva zdravotnictví, je třeba konstatovat, že je problémem, co se týče nemocnice Na Bulovce, majetkové uspořádání, kdy vlastně budovy patří magistrátu, ale provozuje to vlastně Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím nemocnice. Takže tam jsme si vyměnili nějaké názory. Praha má nějakou představu, že by chtěla stavět novou nemocnici. Samozřejmě, my jsme udělali investiční plán na 12 let, není to málo peněz a máme nějaké představy.

Potom jsme probrali problematiku ministra kultury, kde také se jedná o nějaké objekty, a stěžejní debata byla o majetku, kde co se týče Prahy, má požadavek na stát na 154 nemovitostí. Je to 28 staveb a 146 pozemků. Praha má zájem tyto nemovitosti získat. Takže stručně řečeno, těch požadavků na naše rezorty, na vládu i na legislativu je podstatně víc. My samozřejmě také máme požadavky. Pro nás je klíčovým požadavkem to administrativní centrum v Letňanech, ke kterému bych poprosil paní Arajmu, aby vám zopakovala tento skvělý a rychle návratný projekt. My jsme se domluvili s panem primátorem, protože on ten projekt nezná a nemá konkrétní informace, že mu a jeho kolegům uděláme prezentaci 30. ledna, kde mu skutečně odprezentujeme tento projekt, který má vysokou návratnost a obrovské synergie. Teď vám paní ředitelka řekne jaké.

Kateřina Arajmu, generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových: Takže ještě jednou dobré odpoledne, dámy a pánové. Co se týče lokality Praha, tak máme nejvíce roztříštěné umístění státních zaměstnanců. Konkrétně jsou dislokováni ve více než 350 administrativních budovách. Nájemné, které stát ročně hradí komerčním subjektům, převyšuje půl miliardy korun. Co se týče provozu a údržby u těchto velice energeticky náročných budov, pohybujeme se v řádu cirka 1,3 miliardy korun.

Naším cílem je, stejně jako cílem magistrátu, když řeší svůj Škodův palác, kde platí komerční nájem, tak hledat lokalitu, která je výborně dopravně dostupná a umožní výstavbu administrativního komplexu na zelené louce. Provedli jsme detailní analýzu veškerých pozemků, které jsou ve vlastnictví státu a magistrátu na území hlavního města Prahy, a v rámci této analýzy jedinou lokalitou, která by vyřešila problémy státu, je lokalita Letňan. Ty ostatní alternativy mají výrazně menší kapacitní možnosti.

My jsme dnes diskutovali se zástupci hlavního města Prahy potřeby státu a současně, jak už uvedl pan premiér, i potřeby magistrátu a jako východisko vidíme možnost výměny nemovitostí, které jsou pro stát nepotřebné, s krytím potřeb v rámci hlavního města Prahy. Proč to celé děláme? Ta ekonomika vlastně by způsobila časovou návratnost finančních prostředků do pěti let. My předpokládáme, že výstavba z hlediska výdajů by znamenala kolem deseti miliard korun s tím, že prodejem nepotřebných objektů bychom získali do státního rozpočtu zhruba 7,5 miliardy korun a díky úspoře na nájemném a za provoz a údržbu kolem půl miliardy ročně bychom dostali časovou návratnost vynaložených prostředků do pěti let.

Já bych chtěla reagovat na některá tvrzení, která jsme zaznamenali i v rámci dnešní tiskové konference kolegů z hlavního města Prahy. Rozhodně neplánujeme v lokalitě Letňany postavit monofunkční čtvrť. Naopak, v rámci platné legislativy bude naší snahou, aby byla tato čtvrť maximálně polyfunkční. A současně chci vyvrátit i tvrzení, že by se jednalo o přemístění veškerých státních zaměstnanců. Dnes na území Prahy to portfolio čítá zhruba 38 000 státních zaměstnanců a do lokality Letňan bychom umístili pouze 28 procent z nich.

Tím hlavním cílem je odstranit komerční nájemné, výrazně snížit náklady na provoz a údržbu energeticky náročných budov a současně využít synergie a snížení výdajů, které potom plynou z prostorové roztříštěnosti. Dále bych chtěla zdůraznit, že Praha se potýká s výrazným nedostatkem bytů. Tím, že bychom uvolnili objekty, které dříve sloužily k bytovým účelům, bychom samozřejmě i touto formou uměli zhojit potřeby hlavního města Prahy ohledně využití bytů.

A dovolte mi i vyvrátit tvrzení, že v rámci lokality Letňan by bylo možné postavit určité bytové komplexy. Dnešní územní plán neumožňuje v Letňanech jakoukoliv výstavbu čistě bytové zástavby. Naopak, platný územní plán je z hlediska této lokality určen mimo jiné pro administrativní účely. Současně bych chtěla zdůraznit, že co se týče dopravní dostupnosti, tak dnes, pokud se podíváme, většina občanů směřuje v ranních hodinách do centra a v odpoledních hodinách zpět. Pokud bychom využili administrativní komplex v rámci lokality Letňany, tak bychom využili i tohoto metra k určité kompenzaci prázdných vagónů, se kterými se potkáváme v dopoledních hodinách směrem do Letňan a v odpoledních do centra.

Také bych chtěla zdůraznit, že není pravdou, že bychom plánovali uvolněné historické budovy prodávat. Naopak, typicky administrativní budovu Ministerstva kultury, Nostický palác, by bylo umožněno otevřít veřejnosti a využít ji pro muzejní a galerijní účely. Tolik z mé strany.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání k investičním záměrům v Praze, 10. ledna 2019

Související zprávy