Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

30. 1. 2019 19:28

Tisková konference po jednání k investičním záměrům v Praze, 30. ledna 2019

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Dobrý den, dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci po jednání k investičním záměrům v Praze. Vítám zde především předsedu vlády České republiky pana Andreje Babiše a generální ředitelku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových paní Kateřinu Arajmu. O úvodní slovo prosím pana premiéra.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové, jednali jsme s panem primátorem a jeho kolegy ohledně administrativního komplexu v Letňanech. Projekt vznikl ještě, když jsem byl ministr financí, a je velice detailně spočítán. Paní ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových vás určitě bude informovat, proč má projekt návratnost pět let.

Závěr z jednání je víceméně takový, že magistrát by nám ten pozemek prodal, my bychom na pozemku postavili novou nemocnici, kam by se de facto přestěhovala Bulovka, bylo by tam administrativní centrum pro až 10 000 zaměstnanců a asi 1 300 bytů. Za to od nás magistrát chce, a to je nová a zásadní informace, abychom zaplatili vnitřní okruh Prahy, to je de facto pokračování Blanky, nevím, zda se jmenuje Vlasta, za 60 miliard a ještě si magistrát představuje, že jim prodáme karlínská kasárna.

To je podstata dnešního vyjednávání. Samozřejmě ceny nemovitostí, a my musíme postupovat dle zákona, paní ředitelka to asi vysvětlí, jsou podle odhadů, které máme, trochu odlišné a je tam cenový neprospěch v neprospěch státu. A samozřejmě 60 miliard na okruh, to je částka, kterou si Praha představuje.

Jednání bylo složité, protože si úplně nerozumíme v pojmech prodej, převod atd., ale domluvili jsme se na tom, že do 14 dnů Praze písemně nabídneme i v rámci toho ocenění naší pozici, za kolik bychom podle ocenění byli ochotni nemovitosti prodat podle ocenění. Musíme postupovat podle zákona. O Letňanech také máme určitou představu.

Praha ještě požaduje, pokud by k transakci došlo, aby na nemocnici, administrativní centrum a byty byla vypsaná dvoukolová mezinárodní architektonická soutěž, s čímž samozřejmě nemáme problém. Poprosím paní ředitelku, kdyby znovu stručně zopakovala hlavní fakta k prezentaci, kterou pan primátor Hřib dnes viděl.

Kateřina Arajmu, generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových: Ještě jednou dobré odpoledne, dámy a pánové, v rámci prezentace jsme zástupcům maigstrátu představili hlavní důvody a parametry administrativního komplexu. Podotýkám, že řešíme naprosto identickou situaci, se stejnými důvody, s jakými se potýká i magistrát, když chce odstranit drahý nájem ve Škodově paláci.

Budovy jsme vybírali podle konkrétních kritérií. Jednak chceme snížit drahé nájmy. V Praze ročně platíme téměř půl miliardy korun soukromým firmám. Chceme odstranit zbytečné investice do energeticky náročných budov, chceme také snížit drahý provoz a odstranit roztříštěnost složek státu. Na základě těchto kritérií jsme vytipovali konkrétní instituce, které bychom buď přestěhovali do administrativního komplexu, nebo do vybraných uvolněných budov. Tím bychom umožnili, aby se nepotřebným stal areál karlínských kasáren, o který projevil zájem pan primátor hlavního města Prahy.

Co se týká administrativního komplexu, tam bychom mohli umístit celý jeden rezort, složky státu z dalších zhruba devíti rezortů a dalších pět institucí. Dohromady 42 státních složek a zhruba 10 000 míst. Mezi námi a magistrátem panuje shoda, že tato funkční místa se vměstnají do lokality Letňan. To je pro mě z dnešního jednání velmi dobrá zpráva, protože by zabezpečila, že se u patnácti institucí odstraní roztříštěnost, která dnes na území hlavního města panuje.

Současně jsme panu primátorovi představili vybrané objekty, které bychom otevřeli veřejnosti. Zde razantně odmítám rétoriku hlavního města Prahy, že chceme všechny objekty prodávat. Není tomu tak. Ty, které mají historickou hodnotu, chceme naopak otevřít veřejnosti a současně chceme u některých budov vrátit jejich původní účel využití, to znamená bytové účely, a tím pomoci Praze zhojit deficit bytů, který zde panuje.

Představili jsme i kalkulaci. Pokud vezmeme lokalitu Letňan, 10 000 státních zaměstnanců, odhadujeme výdaje na deset miliard korun a současně z příjmů z odprodejů naopak do kalkulace vstupuje 7,5 miliardy. Nájmy s provozem budeme snižovat zhruba o 400 milionů korun a další půl miliardu ušetříme na výdajích na investice. To znamená, že časová návratnost celého projektu je do pěti let. Dlužno dodat, že od šestého roku stát šetří 400 milionů korun, které zbytečně platí soukromým firmám za zbytečně drahý nájem.

Kolegové z magistrátu nám nabízeli alternativní lokality. V médiích jsem i dnes zaznamenala Bubny-Zátory. Tato lokalita je pro nás absolutně nepřijatelná, protože má roztříštěné vlastnictví. Je tam přes 40 soukromých subjektů, lokalita má už dnes zátěže, je na tom spousta staveb, je tam i dopravní tepna, a navíc platný územní plán u této lokality neumožňuje výstavbu administrativní budovy. Jak zde zaznělo, do čtrnácti dnů zpracujeme hlavnímu městu Praha nabídku a budeme se těšit na zpětnou vazbu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X