Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

30. 6. 2011 18:25

Tisková konference po jednání K9, 30. června 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, hezký podvečer, vítám vás na tiskové konferenci po dnešním jednání koaličních leaderů ve formátu K9. Vítám zde premiéra české vlády a předsedu ODS Petra Nečase, ministra zahraničí a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a předsedu Věcí veřejných Radka Johna. O úvodní slovo prosím předsedu vlády.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, dnes jednali představitelé všech tří koaličních stran o dodatku ke koaliční smlouvě, který jsme projednávali v posledních dvou týdnech na celé řadě jednání. Mohu říci, že jsme dotáhli tato jednání do konce a představitelé a předsedové tří stran tento dodatek podepsali a schválili. Ten dodatek se skládá ze tří částí, první se týká programové oblasti, druhá část procedurální oblasti, třetí část personální oblasti. V té programové oblasti považujeme za důležité, že jsme si tímto způsobem kodifikovali v psané podobě naše politické dohody, které se týkají důchodové reformy, které jsme již dokázali přetavit i do podoby konkrétních zákonů, které například schválila vláda ve středu. Dále základní prvky zdravotní reformy, opět, již je máme v podobě paragrafovaného znění, ale také prvky, které se týkají reformy justičního systému, veřejné správy a protikorupční strategie, včetně financování politických stran, kde jsme se přihlásili k analýze. Shodli jsme se také na změnách v daňové oblasti a především jsme se shodli na té klíčové tezi, která je obsažena v dodatku, že platí dosavadní koaliční smlouva, včetně těch záležitostí, které se týkají platů učitelů. V té procedurální oblasti jsme si jasně vydefinovali to, že považujeme za klíčové potvrzení závazku hlasovat jednotně ve věcech hlasování o důvěře, chceme pokračovat na bázi těchto tří poslaneckých klubů, tedy nebudeme stavět nějakou vládu založenou na přeběhlících či na dalších poslancích. Současně v té procedurální a personální části se koalice dohodla na tom, že bude zřízen 16. post ve vládě. Bude to post místopředsedy vlády a předsedy LRV, současně tento místopředseda vlády bude předsedou vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí. Součástí této dohody je, že některé důležité části legislativního procesu, jako hodnocení dopadu byrokratické zátěže RIA a hodnocení dopadu na korupci CIA, přejdou z ministerstva vnitra, kde jsou doposud, pod předsedu LRV a také ta dohoda, že pokud bude výsledkem analýzy nějaké legislativní předlohy v té analýze CIA, tak takový návrh nebude bez dohody předsedy vlády a předsedy LRV předložen na jednání vlády. Mohu také říci, že na tuto pozici bude nominována první místopředsedkyně VV Mgr. Karolína Peake. Současně jsme se také zabývali některými dalšími politickými otázkami, tam chci jen zdůraznit, že my navrhneme jak vládě, tak klubům, aby s projednáváním a schválením zákona o dani z příjmu, včetně té jeho části, která bude obsahovat zavedení loterijní daně, spojila vláda svoji důvěru.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, prosím o doplnění předsedu TOP 09.

Karel Schwarzenberg, místopředseda vlády ministr zahraničních věcí: Jen bych chtěl podotknout, že to co bylo řečeno panem premiérem, odpovídá naší společné vůli. Tím doufám je koaliční krize zažehnána a můžeme v klidu pracovat na dalším provádění našich reforem. Jsem velice vděčný koaličním partnerům, že se dohodli, co se obsahové i personální části týká. A přeji naší společné vládě další zdárné působení.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, prosím o vyjádření také předsedu Věcí veřejných.

Radek John: Já bych jen doplnil, pro nás je zásadní, že v dodatku jsme se dohodli na zrušení anonymních akcií, na zdanění hazardu vyšším než dosud. Že jsme se dohodli na zprůhlednění financování politických stran. Pro veřejné rozpočty je zásadní, že v dodatku koaliční smlouvy je garance, že příjmy státu daňovou reformou neklesnou tak, jak na to riziko upozorňovaly odbory. Zůstanou zachovány a v tomto smyslu vláda bude konat. Také jsme se dohodli, že bude zřízena pracovní skupina pro veřejné rozpočty, která provede revizi programového prohlášení vlády z hlediska reálnosti všech závazků a cílů. Dále jsme se navzájem ujistili, že koaliční smlouva platí, neboli tento dodatek neruší žádná ustanovení koaliční smlouvy, takže to co bylo dojednáno, trvá. Jsme rádi, že v tom definování standardu, že se na tom bude podílet i ČLK, jak jsme navrhovali, a došlo ke shodě. To jsou všechny ty body, které nás těší na dodatku koaliční smlouvy, proto jsme nakonec vlastně velmi rádi, že se povedlo věc dojednat.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji za úvodní vyjádření, dámy a pánové, nyní je prostor pro několik otázek. Hospodářské noviny.

HN: Dobrý den, nějak mi chybí informace o tom, kdo bude ministrem dopravy? A jaká je dohoda ohledně těch dalších pozicí, které se týkají náměstků a pozicí v dozorčích a správních radách? Zda platí, že do dneška by měli být instalováni náměstci za VV na ministerstvech zemědělství, spravedlnosti a v Lesích ČR, jak bylo v jedné z verzí dodatku? A speciálně pana Johna bych se zeptal, co se stalo s požadavkem na odchod ministrů Vondry, Fuksy, Kalouska? Co se stalo s vašimi opakovanými prohlášeními o tom, že post předsedy LRV je pro vás málo?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že platí dohoda, kterou já jsem potvrdil veřejně například na tiskové konferenci po jednání vlády, že pokud koaliční strana chce mít náměstka na ministerstvu, kde nemá svého ministra, tak platí to, že po dohodě předsedů těchto dvou stran a resortního ministra tam bude instalován náměstek za danou stranu a náměstek, který je podřízený toho ministra. Ten ministr s tím musí souhlasit. Ministerstvo je monokratický orgán řízený ministrem. To není jakési dosazování nějakých politických koryfejů, ale musí to být lidé kompetentní, odborníci, kteří v té oblasti působí. Co se týče ministerstva dopravy, jak jistě víte, dnes v dopoledních hodinách pan ministr Šmerda rezignoval a já mám jednání s kandidátem na tuto pozici, ale považoval bych za nekorektní k tomu říkat cokoliv více, protože já bych zopakoval svou tezi, že být členem vlády je velmi závažná věc a zde je nezbytné, aby předseda vlády toto si probral s tím příslušným kandidátem.

Radek John: Já abych doplnil. Místopředsedkyně vlády a šéfka LRV pro nás není málo, protože byla posílena o řadu kompetencí, velmi si ceníme toho, že právě LRV bude posuzovat ta korupční rizika jednotlivých zákonů, z tohoto titulu je možné hlídat, aby se tu korupční prostředí snižovalo. Současně bude zřízen při LRV protikorupční výbor vlády, který se bude zabývat vlastně tou strategií boje proti korupci a jak je plněna. Vznikne společná pracovní skupina pro reformu justice s cílem zefektivnit a ztransparentnit boj s korupcí v ČR. Je to společná skupina, kde bude ministr spravedlnosti, šéfka LRV a tyto kompetence nás utvrzují, že právě z této pozice lze vlastně klást důraz na ten hlavní cíl, tj. snažit se, aby boj s korupcí v této zemi akceleroval, neusínal. Co se týče našich požadavků, my jsme chtěli, a to i ty spory ukázaly, aby ve vládě byli ministři VV a nejenom ministři, kteří nejsou členy VV, a to pro nás byla naprostá priorita. Pro nás byla priorita, aby skutečně čtyři ministři VV souhlasící s programem VV, měli silnější slovo ve vládě. Už proto, že jistě dojde k řadě sporů při tvorbě rozpočtu jak na příští i další rok. A to byla priorita, že v této chvíli my zaujímáme stejnou pozici jako TOP 09, své ministry si řeší každá strana. My jsme si vyřešili dlouhými jednáními to, že budeme mít čtyři ministry VV, nebude se stávat to, co se stávalo, kdy dva ministři za VV to velmi těžce stíhali, a když byla náročná vláda, tak některé body bylo obtížné kontrolovat, když sami vystupovali a připravovali se a ta naše vládní zodpovědnost, jsme cítili, že je opravdu riziková. Toto byla priorita, proto jsme se vlastně dobrali podepsání dodatku.

ČT: Dobrý den, mne by zajímalo, kdo je ten nominant? Proto se zeptám pana Johna, jestli můžete říci, kdo by měl být ministrem dopravy? Jestli je to pan Dobeš?

Radek John: Já už jsem říkal ráno, bylo by nekorektní to říkat v této chvíli, protože pan premiér na těch jednáních si vymínil, že s ním promluví a vlastně si udělá svůj úsudek a teprve potom případně bude navrhovat. Bylo by nekorektní, než k tomu dojde, když musím prozradit, že ten nominant je v budově vlády, takže k tomu dojde dnes či zítra, uvidíme a potom je to rozhodnutí premiéra.

LN: Dobrý den, znamenají slova pana Johna, že budete chtít vyměnit i ministra pro místní rozvoj, který je také nestraník jmenovaný VV?

Radek John: Pan ministr Jankovský je ministr za VV, v pořádku.

Právo: Zda a kdy zveřejníte ten dodatek?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Děkuji, to se omlouvám, to jsem měl říci, ten dodatek všechny tři strany zveřejní na svých stránkách ještě v průběhu večera. Přijměte mou omluvu, že jsem to neřekl ve svém úvodním vystoupení.

Právo: Další otázka, podle vašeho názoru je Pavel Dobeš člověkem, který se podle vašeho názoru hodí na ministra dopravy?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já teď nebudu komentovat žádné jméno, platí Ústava i příslušné ustanovení smlouvy, kde je řečeno, že všechny tři strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat ke jmenování a odvolání členy vlády.

TV Prima: Dobrý den, já jsem se chtěl zeptat, do kdy byste chtěl uzavřít ta jednání s kandidátem na ministra dopravy a kdy byste chtěl navrhnout panu prezidentovi, aby jmenoval nové členy vlády? Kdy by to mělo být uzavřené, i s ohledem na to, že vás čeká mimořádná schůze sněmovny? Další věc, je v tom dodatku nějaké opatření, abychom za 14 dní tady nebyli všichni včetně občanů svědky dalších roztržek ve vládě? A že by se to tu hnalo do těch ultimát?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme navrhovali některá ta opatření, například, že si dáme vzájemný slib, že se K9 8 týdnů neuvidí. Ale tím, že je mimořádná schůze sněmovny, která proběhne 12. a 13. července, tak tam dojde ke krátkému jednání i K9. Co se týče těch dalších kroků, já jsem přesvědčený, že základním úkolem je plnit vládní programové prohlášení, já bych chtěl znovu zopakovat větu, kterou jsem řekl a myslím smrtelně vážně, a kolegové, kteří jsou ve vládě, tak vám jí potvrdí. Ta vláda je kompaktnější a dělnější než vypadá dojem z koalice, který je navenek z jednání K9 a podobně. Vláda se v 100 % případů, i komplikovaných, jako důchodová reforma, dokázala shodnout a o klíčových návrzích hlasuje jednomyslně. A výstupy má. To, že jsme již některé klíčové zákony, jako je velká novela zákona 48 o zdravotním pojištění, kde je definován nárok a některé další věci, které se týkají reformy, schválili, že jsme schválili malou důchodovou reformu, že jsme dostali přes první čtení některé další reformní zákony, že vláda schválila další balíček desítky zákonů, které budeme v polovině července projednávat ve sněmovně, dokazuje, že ta praktická činnost vlády je z tohoto pohledu skutečně kompaktní a kvalitní. Já jsem přesvědčený, že pokud budeme pokračovat tímto trendem, tak budeme předvádět spíše pozitivní výsledky z hlediska plnění vládního prohlášení, než neustálé spory.

TV Nova: Já se omlouvám, otázka na pana předsedu Johna, já se obávám, že ta otázka kolegy nebyla úplně zodpovězena, jak je to s požadavkem na odchod Vondry, který jste několikrát razantně opakovali? Vy jste z toho ustoupili?

Radek John: Já jsem odpověděl. My jsme se přesvědčili, že i pro budoucí jednání vlády je nejklíčovější ve vládě mít čtyři ministry za VV. Jsou ve vládě některé věci, které kdybychom byli silnější, tak bychom rozporovali a více by se o nich mluvilo. Abychom mohli převzít vládní zodpovědnost, tak to je pro nás priorita a proto jsme přijali tezi TOP 09, že každá strana si ručí za své ministry. Chtěli jsme prosadit svoje ministry, byla to priorita, jinak bychom se nemohli podílet na vládní zodpovědnosti, zákonech. Já musím potvrdit, že ta atmosféra vlády, jak já ji pamatuji, je skutečně konstruktivní a ke konfliktům nedocházelo. Ten obraz hádky se nepromítal do práce vlády a i to, že přichází do vlády první žena, že to posílí konstruktivní atmosféru této vlády.

Parlamentní listy: Já mám otázku na pana Johna, jestli budete mít ze svých pozic přístup k těm informacím, které nezbytně potřebujete pro boj s korupcí?

Radek John: Ano, LRV prochází všechny zákony, veškerý dohled nad plněním protikorupční strategie, dohled nad tím, aby se neříkalo, nejsou peníze, proto tento nemůžeme naplnit, ten je pod kontrolou Karolíny Peake. Navíc ten protikorupční výbor vlády, který bude zřízen, to je užitečné těleso, které provede inventuru toho, co je splněno. Já jsem před měsícem dělal analýzu a zjistil jsem, že z těch 58 bodů je splněno 18, tedy více než si veřejnost myslí. Jdeme do zákona o veřejných zakázkách, takže ten výbor protikorupční bude mít vliv na všechna ta opatření, z tohoto hlediska jsme spokojeni, že ty kompetence šéfky LRV byly rozšířeny o toto.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Poslední otázka, ještě jednou HN.

HN: Já jsem se chtěl zeptat k tomu hlasování o důvěře vládě, řekl jste, že to bude s projednáváním zákona o dani z příjmu? To bude za dlouho, ne? Pan ministr avizoval, že to se nestihne projednat a schválit do konce roku.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ne, ne, ne, ten návrh zákona bude schválen vládou ještě v červenci či srpnu, takže půjde ještě v létě do sněmovny.

HN: A vyjasnili jste to avízo VV, že budou prohlasovávat věci, které se nebudou líbit ODS, spolu s ČSSD a KSČM?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Platí ustanovení koaliční smlouvy a nemáme důvod koaličním partnerům nedůvěřovat. Jednoznačně se říká o vládních návrzích, že jsou koaličně projednané a je povinností koaličních stran je podporovat.

Radek John: Já bych k tomu něco řekl, to avízo bylo pro případ, že bychom se nedohodli, že bychom nepodepsali dodatek.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Poslední otázka, iDnes.cz.

iDnes: Děkuji, dobrý večer, já jsem se chtěl zeptat, pane premiére, dohodli jste se na tom jednání, jak budete postupovat v případě, že vás neuspokojí výsledek jednání s panem Dobešem, který čeká na schůzku s vámi? Koho vám pak přivedou VV jako druhého kandidáta? Máte to technicky zabezpečeno, kdybyste nebyl spokojen, jaký bude další postup?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Pane Kopecký, to mám za svoji laskavost, že jsem vám ještě dal slovo. Mohu pouze zopakovat, co jsem řekl, že nemá význam spekulovat o jednotlivých jménech, ani je nebudu komentovat, ani nebudu říkat, co by bylo kdyby. Je tu Ústavou dané právo předsedy vlády navrhovat ke jmenování členy vlády, to je nezpochybnitelné, je potvrzeno i v koaliční smlouvě, budu postupovat v souladu s Ústavou a zákony i s tím, že jsem zodpovědný za tyto personální návrhy.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání K9, 30. června 2011

Související zprávy