Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

12. 4. 2018 13:17

Tisková konference po jednání předsedy vlády Andreje Babiše s hlavním vyjednavačem EU pro brexit Michelem Barnierem, 12. dubna 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po setkání předsedy vlády pana Andreje Babiše s hlavním vyjednavačem Evropské unie pro brexit panem Michelem Barnierem. Vítám zde oba zmíněné a prosím pana premiéra o první slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Jsem rád, že hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier nás navštívil. My jsme se už potkali 4× v jeho funkci ohledně hlavního vyjednavače brexitu a samozřejmě Michel Barnier navštěvuje pravidelně Evropskou radu, jak se to stalo i naposledy, a samozřejmě nás informuje pravidelně o tom, jak za Evropskou unii vyjednává. Ty vyjednávání jsou složité, já samozřejmě, my mu všichni držíme palce, protože to nemá jednoduché, de facto ten text dohody je na světě a jak jsem to pochopil i dnes na dnešním jednání, ty hlavní problémy je problematika Irska a samozřejmě problematika de facto správy té dohody, kdo v případě sporu by rozhodoval o tom, která strana má pravdu. Z našeho pohledu samozřejmě my, pro nás Velká Británie byl spojenec, velký spojenec v Evropské unii, my jsme velice intenzivně spolupracovali i z toho důvodu, že jsme, vlastně není v eurozóně, a je nám to samozřejmě líto, že Velká Británie odchází a samozřejmě ty jednání jsou velice složité, protože sjednotit pozici 27 států taky není jednoduché. Pro nás, když to řeknu velice stručně, je důležité, aby ten stav po brexitu byl de facto stejný, jak je v této chvíli. Ve Velké Británii pracuje asi 50 000 našich spoluobčanů a samozřejmě myslím si, že mají velmi dobrý image a jsou vnímáni jako experti, a to je samozřejmě naše priorita. A další je samozřejmě důležité, abychom udrželi naše obchodní vztahy, protože pro nás je Velká Británie exportní trh a my máme podstatně vyšší export než dovoz a hlavně pro Škodu Auto i další naše výrobce automobilů je to velice důležité. Takže brexit samozřejmě má velký dopad i na rozpočet. My o tom vedeme jednání, nedávno tady byl komisař Oettinger, a já samozřejmě držím palce Michelovi, aby se mu povedlo vyřešit ty hlavní problémy, a to je samozřejmě ta pozice vůči Irsku a ta správa a dohody. Doufejme, že i premiérka Mayová bude mít, když není úplně v té většinové pozici dnes, takovou pozici, aby ty rozhovory mezi Evropskou unií a Velkou Británií dopadly, aby ten brexit, když se bohužel tak Velká Británie a její občané rozhodli, nastal tak, jak je plánováno, vlastně koncem března 2019. Děkuji.

Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU pro brexit: Dobrý den, dámy a pánové, děkuji Andreji Babišovi, že mi umožnil vyjádřit se v mém mateřském jazyce.
Nejprve bych mu chtěl osobně poděkovat za srdečné přijetí v Praze, kam se vždy rád vracím a rád se s ním znovu setkávám, už od té doby, co je premiérem České republiky, jsme měli několik příležitostí spolupracovat. Tímto způsobem pracuji, já každý týden se setkávám s nějakými vedoucími představiteli států. 27 států EU má jednotnou pozici v rámci vyjednávání, tato jednota ovšem nespadla z nebe, vyjadřuje vůli evropských představitelů pracovat spolu a společně bránit to, co představujeme, jednotný trh, jeho pravidla, 4 základní svobody, zejména svoboda pohybu osob, také autonomii rozhodování 27 států. To byl úkol, který mi byl svěřen, to byla mise, která mi byla svěřena, a za tímto účelem já se svým týmem pracuji zcela transparentním způsobem a spolupracuji se všemi 27 členskými státy, které pravidelně informujeme, a i s Evropským parlamentem.
V rámci tohoto turné po hlavních městech se setkávám s premiéry, ale i s ekonomickými a sociálními partnery, s odbory, s představiteli profesních svazů, odpoledne mám schůzku v parlamentu a v rámci toho programu jsou potom i konkrétní schůzky v těch odvětvích, kde se očekávají nějaké důsledky, nějaké dopady. Například dnes ráno jsem byl v agentuře Galileo, která sídlí v Praze a která je pro budoucnost Evropy velmi důležitá, jedná se o konkrétní aplikace, které mohou využívat všichni občané v souvislosti s automobilovým průmyslem nebo s mobilními telefony, a dnes odpoledne půjdu do Škodovky. Andrej Babiš říkal, že je potřeba zachovat co nejlepší budoucí vztah s Velkou Británií, a přesně taková je naše ambice. Spojené království odchází z Evropské unie, toho rozhodnutí samozřejmě litujeme, ale zároveň toto rozhodnutí respektujeme a 30. března, tedy za méně než rok od dnešního dne, bude Spojené království třetí zemí a pomocí této první mezinárodní smlouvy se snažíme zajistit vystoupení pod kontrolou, což je mnohem lepší než jakési chaotické vystoupení. Došlo k velkému pokroku, jak již řekl Andrej Babiš, na základě tohoto textu, který jsme navrhli před měsícem, zelenou barvou máme už asi 75 %, a to jsou věci, na kterých jsme se dohodli s Velkou Británií, a jsou tam i témata, která představují prioritu pro Českou republiku. Za prvé těch 50 000 českých občanů, kteří žijí a pracují ve Spojeném království, dohromady 3,5 milionu občanů 27, kteří žijí a pracují ve Velké Británii, budou mít svá práva zajištěná, stejně tak jako 1,5 milionu britských občanů, kteří žijí a pracují v Evropské unii. To jsou tedy ty pasáže, které jsou v zeleném, také jsme zajistili finanční závazky Velké Británie. Velká Británie se významným, velkým podílem přispívá například na zemědělskou politiku nebo do strukturálních fondů, což samozřejmě jsou zdroje, ze kterých Česká republika také čerpá. Tyto dvě velké kapitoly jsou tedy dořešeny, ale skutečná právní jistota nastoupí až po ratifikaci této dohody. A tam ještě nejsme, stále zůstávají nějaké body týkající se řízení dohody a potom Irska, kde opravdu musíme najít operativní řešení, které zachová jak jednotný trh, ale zároveň ani nevznikne tvrdá hranice na Irském ostrově. To jsou tedy úkoly na příštích několik týdnů.
Chtěl bych veřejně poděkovat panu premiérovi za podporu a za důvěru českých úřadů. My jsme dnes jednali, já samozřejmě jsem potvrdil, že můj tým je připraven jednat i vaším jménem, protože můj tým je i vaším týmem, týmem všech těch 27 zemí, a my jsme vždy připraveni vám naslouchat a zohlednit vaše obavy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání předsedy vlády Andreje Babiše s hlavním vyjednavačem EU pro brexit Michelem Barnierem, 12. dubna 2018 (česky)

Připojené dokumenty

Související zprávy