Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

7. 4. 2011 19:30

Tisková konference po jednání předsedy vlády ČR Petra Nečase s předsedou vlády Státu Izrael Benjaminem Netanjahuem, 7. dubna 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, hezký podvečer, vítám vás na tiskové konferenci po společném jednání předsedy vlády ČR pana Petra Nečase a předsedy vlády Státu Izrael pana Benjamina Netanjahua. O úvodní slovo prosím předsedu české vlády.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, dobrý večer, já jsem velice rád, že dnes do Prahy zavítal předseda vlády Státu Izrael. Je to historicky vůbec první návštěva izraelského premiéra v ČR a je jenom podtržením vynikajících vztahů mezi ČR a Státem Izrael, zvláště v posledních dvaceti letech. Já bych chtěl velmi zdůraznit, že Izrael je státem s vysoce vyspělou demokracií, státem ve velmi neklidném a nepokojném regionu a protože my máme svou vlastní českou historickou zkušenost, co je to být obklíčen, třeba i režimy s autoritativními či totalitními sklony, tady bych připomněl naši historii z období mezi světovými válkami. To je jen o důvod víc, abychom k Izraeli přistupovali s velkými sympatiemi. Já bych ale také zdůraznil, že Izrael je zemí s nesmírně inovativní ekonomikou založenou na vědě, výzkumu a inovacích, to je pro nás nesmírně podnětné. V této oblasti se rozvinulo již několik společných česko-izraelských projektů v aplikovaném výzkumu. My velice pozorně sledujeme především program izraelských technologických inkubátorů a tady jsme se dohodli s panem předsedou vlády, že izraelské zkušenosti s rozvojem těchto technologických inkubátorů, které skutečně přináší výrobky, služby s vysokou přidanou úrovní, tak že tady skutečně bude rozvinuta velice kvalitní spolupráce mezi našimi zeměmi a tady skutečně v tomto ohledu je tento program v Izraeli pro nás velkou inspirací. Chceme také rozšířit oblast vědecko-výzkumné spolupráce i na univerzity a akademický výzkum. Bavili jsme se o vzájemné spolupráci v ekonomické oblasti včetně oblasti, která se například týká obranného průmyslu, spolupráce i našich ozbrojených sil, například při výcviku a vzdělávání. Ta paleta vzájemné spolupráce je nesmírně široká a nesmírně podnětná a prohlubuje tradiční velmi dobré vztahy.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. Prosím o vyjádření také předsedu vlády Státu Izrael.

Benjamin Netanjahu, předseda vlády Státu Izrael: Já vám děkuji za toto pozvání do Prahy, na které jsem se dlouho těšil. Izraelci a já osobně obdivujeme Českou republiku a historii českého lidu. Cítíme přirozenou blízkost s vámi. Nejenom proto, že i vy jste byli obklopeni silami, které byly nepřátelské vůči svobodě, a prošli jste svými vlastními zápasy, ale vyšli jste z období temnoty, obnovili jste svobodu a rychle doháníte léta, která jste ztratili. My jsme ztratili tisíce let v našem exilu a my jsme také znovu obnovili naši svobodu, obnovujeme naši zemi a tvoříme novou společnost, která bude velmi pokročilá a svobodná. Je to jediná svobodná země od západní Indie až po pobřeží Atlantiku. My doufáme, že bude více takových prvků svobody a demokracie v regionu. Demokracie, nikoliv teokracie. Ale je přirozené, že se cítíme blízko k takovým demokraciím, jako je ČR. A hodnotíme to velmi pozitivně, zvláště v této době, proto vítám tuto možnost spolupráce ve všech oblastech, které jste zmínil, vědy, techniky, bezpečnosti i vojenské spolupráce. A také bych rád, aby přijíždělo více turistů. Vy máte krásnou zemi, krásné město, to si užiji při příští návštěvě, my jsme se rozhodli, že uspořádáme takové ministerské setkání mezi Izraelem a ČR, že se budou scházet vlády, aby všechny tyto programy dostaly jasný plán a aby bylo jasné, kdo za co odpovídá. Takže to věřím, že urychlí posílení vztahů mezi našimi zeměmi. Chtěl bych říci, že obzvláště si ceníme toho, co je velmi silně vyjádřeno vaší vládou a to je ochota stát na straně pravdy. Vy to často děláte na mezinárodních fórech, často jste se postavili a řekli, že tento útok na Izrael byl založen na lžích a nám jde o pravdu, my stojíme za Izraelem, protože stojíme za pravdou. Děláte to znovu a znovu a to je něco, čeho si velmi vážíme. To je více než jen vhodné, je to otázka morálky. Je to otázka správnosti, úcty a důstojnosti, pravdy. Vy jste všechny tyto zkoušky splnili a myslím, že můžete být příkladem mnoha jiným světovým demokraciím a já bych chtěl, pane premiére, využít této příležitosti a poděkovat vám i vaší vládě i lidu ČR. A věřte, že i my stojíme za vámi. Jsme připraveni spolupracovat s vámi ve všech směrech, jak to jen bude možné. To je můj pokyn mým ministrům. Děkuji vám za vaši vstřícnost a pohostinnost.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. Dámy a pánové, nyní je prostor pro několik otázek. Česká televize.

ČT: Pane premiére, vzhledem k tomu násilí, které se odehrává ve vašem regionu a trvalému nepřátelství vojenských sil v Gaze, jaké jsou bezprostřední plány a nouzové plány z hlediska politického a bezpečnostního? Jak vidí vaše vláda možnost, že by se blížila další válka?

Benjamin Netanjahu, předseda vlády Státu Izrael: Není pochyb o tom, že po období asi dvou let relativního klidu v posledních týdnech došlo k nárůstu agresivních činů s Hamásem i dalšími aktéry, kteří útočí na naše civilisty. My si vždy vyhrazujme právo se bránit, my se bráníme, my nehledáme eskalaci, ale nemůžeme a žádná země nemůže akceptovat ostřelování svých občanů raketami. Proto jsme podnikli nutné kroky, ofenzivní i defenzivní, abychom se bránili, a budeme tak činit i nadále. Během mého setkání s panem premiérem došlo k události, která je opravdu mimořádná z hlediska vojenského. Systém Iron-Down zastavil dva projektily, my jsme je teď nasadili bez pořádného testování v laboratorních podmínkách, ten první test v reálu nastal a obstál velmi dobře. Nechci vytvářet falešná očekávání, ne každá střela může být zachycena, ale dává to naději, že časem se nám podaří vyvinout lepší obranu pro civilisty, kteří jsou na mušce režimu či skupin, kterým nevadí, že záměrně míří na nevinné občany. Opakuji, doufám, že tato situace se zklidní, že se jí podaří udržet v mezích, ale nebudeme se zdráhat podniknout nutné kroky, abychom bránili naše občany.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Další otázka. Prosím.

Izraelský rozhlas: Mám dvě otázky, pánové, nejprve k premiéru Netanjahuovi, mohl byste prosím ještě jednou zopakovat, co jste řekl o tom systému Iron-Down hebrejsky, abychom to mohli vysílat v Izraeli? A pan premiér Nečas, v Evropě se rozhodnutí tradičně přijímají na základě jednomyslnosti. Očekáváte, že v září bude Evropa jednomyslná proti rozhodnutí, které se Palestinci budou snažit prosadit, rezoluci o nezávislém státě v hranicích z roku 1967? Myslíte si, že to bude jednomyslné rozhodnutí, nebo se ho někdo pokusí zvrátit?

Benjamin Netanjahu, předseda vlády Státu Izrael: Je to důležité pro izraelský stát v časovém horizontu. Nemohu doufat, že to vyřeší veškeré problémy. Izrael bude používat jakékoliv obranné a útočné možnosti, které má, bojovat proti takovýmto útokům.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: ČR uznala palestinský stát již po svém vzniku, kdy subsidovala do právního stavu, který zastávalo bývalé Československo. S tím, že my i na evropské úrovni jsme přesvědčeni, že s Izraelem má být budováno velice silné strategické partnerství a my patříme mezi ty státy, které i na evropské půdě upozorňují na to, že prohlubování tohoto partnerství mezi EU a Izraelem nemá být podmiňováno pokrokem v izraelsko-palestinských jednáních, právě proto, že na pokrok v jakýchkoliv jednáních je nezbytné mít dva elementy, které ten pokrok chtějí dosáhnout. Strategické partnerství mezi EU a Izraelem nesmí být rukojmím chování palestinských autorit ve vztahu k vyjednávání s Izraelem.

ČTK: Vzhledem k širší oblasti severní Afriky a perského zálivu k těm změnám, které se udávají, jak dalece je významná diplomatická spolupráce obou zemí? Jaký je izraelský názor na vývoj v těchto státech a jak ovlivňuje českou diplomacii? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že jak ČR, tak asi všechny demokratické země jakýkoliv pokrok směrem k vládám, které budou založeny na lidské svobodě, politických svobodách, na demokracii, na respektování lidských práv, tak uvítá. Samozřejmě, že celý ten pás zemí Blízkého východu a severní Afriky je teď ve velmi silném pohybu a my jsme přesvědčeni, že teď záleží na tom, aby pokud možno nedocházelo k ozbrojeným střetům, aby nedocházelo ke krveprolití v těchto zemích. Také je evidentní, že ČR má samozřejmě diplomatické vztahy prakticky se všemi arabskými zeměmi, takže máme i velice intenzivní dialog i v této oblasti. My jsme také toho názoru, že vytyčení jisté perspektivy ve vztahu k palestinskému státu, tak by dodalo jistou pozitivní dynamiku i arabsko-izraelským vztahům, ale rozumíme postavení Izraele v tomto regionu a Izrael má v tomto naši plnou podporu.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím poslední otázka, deník Haarec.

Haarec: Nejprve na pana premiéra Netanjahua. Za čtyři týdny se očekává další flotila směřující ke Gaze, jaká je izraelská pozice vůči tomu? Je taková, že Izrael opět zastaví tuto flotilu či tentokrát jim dovolíte dostat se do Gazy? Druhá otázka na českého pana premiéra, soudce Goldstone napsal ve Washington Post článek, v němž vzal zpět do jisté míry svou zprávu z té komise OSN o válce v Gaze. Myslíte si, že tato zpráva by po tomto článku měla být zcela zrušena?

Benjamin Netanjahu, předseda vlády Státu Izrael: Od toho incidentu s flotilou asi před rokem jsme zastavili další dvě lodě se stovkami tun zbraní a munice. Skoro tolik, kolik se spotřebovalo za druhé libanonské války. Druhá loď, menší dodávka, to byla Victoria, kterou jsme zastavili před pár týdny. Franco byla určena pro Hizbaláh, posílal je Írán. Victoria byla pro Hamás, zase poslaná Íránem. Victoria měla jednu z nejpokrokovějších raket na palubě, kterou jsme kdy vůbec viděli, a ta měla být dodána Hamásu. Takže je zřejmé, že máme tady opravdový problém - pašování zbraní do Gazy a to je jediné, co nás znepokojuje. Nemáme zájem vyměňovat si přestřelky s Hamásem, ale oni neustále pašují zbraně. Snaží se po moři, po zemi, teď je přímo v Gaze na 10 000 raket, které jsou namířeny na naše města a děti. Já se chci postarat o to, abychom zabránili dovozu zbraní a nejenom zbraní samotných, ale i materiálu, který se dá využít k výrobě zbraní. Moje vláda zmírnila všechny ostatní formy kontroly nad přechodem zboží po pozemní hranici. Samozřejmě, děláme kontroly proti pašování zbraní a totéž činíme na moři. To je naše politika, která se nemění. Čekáme tu flotilu, doufáme, že odpovědné země udělají, co mají udělat, aby zastavily tuto provokaci. Protože není žádný problém dodávat cokoliv do Gazy, pokud to nejsou zbraně. Vše může projít, cokoliv. Chtějí-li zboží, ať to přivezou do našeho přístavu, není v tom žádný problém. Cokoliv se může do Gazy dostat. Není tam žádná humanitární krize. Krize je tam teroristická. To nejde o zboží, které by se do Gazy nedostalo, problém jsou zbraně, které se tam dostanou a to je problém pro region a mír. A to je třeba mít na paměti. Doufám, že všechny zodpovědné vlády se budou podílet na zastavení tohoto. Mluvil jsem nedávno s tajemníkem OSN a požádal jsem ho, aby využil vlivu OSN, aby zabránil této jasné provokaci. Není pro to žádný důvod, který by ji ospravedlnil.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že jsem tuto zprávu považoval od počátku za velmi nevyváženou, neobjektivní a v mnoha aspektech zavádějící. Takže to, že má být nějakým způsobem podrobena kritické evaluaci, by mne vůbec nepřekvapilo a myslím si, že ta podjatost by měla být jistým poučením při vypracování podobných dokumentů v budoucnosti.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. Dámy a pánové, díky i vám za pozornost, na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Originál - Tisková konference po jednání předsedy vlády ČR Petra Nečase s předsedou vlády Státu Izrael Benjaminem Netanjahuem, 7. dubna 2011

Tlumočeno - Tisková konference po jednání předsedy vlády ČR Petra Nečase s předsedou vlády Státu Izrael Benjaminem Netanjahuem, 7. dubna 2011

Související zprávy