Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

12. 11. 2012 14:05

Tisková konference po jednání předsedy vlády Petra Nečase s generálním tajemníkem NATO Andersem Fogh Rasmussenem, 12. listopadu 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Začíná tisková konference po setkání předsedy vlády ČR Petra Nečase s generálním tajemníkem NATO Anders Fogh Rasmussenem. Pane premiére, poprosím vás o úvodní vyjádření. Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem velice rád, že se mohlo uskutečnit naše jednání s panem generálním tajemníkem NATO Rasmussenem, které se odehrává u příležitosti konání zasedání Parlamentního shromáždění NATO v Praze. Jsme také velice rádi, že můžeme jednání tohoto orgánu NATO hostit v Praze. Dnešní jednání, které jsme měli s panem generálním tajemníkem, se týkalo celé řady témat.

V prvé řadě obranné politiky ČR. Zdůraznil jsem panu generálnímu tajemníkovi, že přesto, že jsme v rámci fiskální konsolidace nuceni dělat velmi úsporné rozpočty, snížili jsme i výdaje na obranu, nadále nehodláme dělat škrty v obranných výdajích. Obranné výdaje pro rok 2013 i s výhledem na další dva rozpočtové roky zůstanou ve stejné výši, tzn. nad jedním % HDP. Jsem rád, že jsme v tomto dosáhli konsenzu napříč vládou, takže to je zpráva, která zajišťuje i to, že budeme schopni plnit všechny závazky, které máme jako členové Severoatlantické aliance. Nechceme být černými pasažéry v bezpečnostní oblasti, ale chceme být aktivními přispívateli.

S tím souvisí i další otázka, kterou jsme probírali. Je to otázka Afghánistánu. My zde máme velmi kvalitní a početné zastoupení našich vojáků, včetně provinčního rekonstrukčního týmu v Logaru, který budeme transformovat od příštího roku do vojenského poradního týmu. Jednoznačně jsme zastánci strategie, která se týká Afghánistánu, která spočívá ve sloganu: „Společně dovnitř, společně ven“. Nehodláme dělat žádné jednostranné kroky, ale naopak máme širokou politickou shodu přijatou v obou komorách Parlamentu na postupném stahování z Afghánistánu, včetně toho, že potenciálně jsme připraveni působit v Afghánistánu i po roce 2014 především v oblasti poradenské činnosti při výcviku afghánských bezpečnostních a armádních sil.

Mluvili jsme také o tom, že velice silnou iniciativu budeme vyvíjet v oblasti mnohonárodních projektů, které velmi přispívají k iniciativě „Smart Defense“. ČR nabídla mnohonárodní letecké výcvikové centrum, které se týká především vrtulníků. Jsme účastni i v projektu, který se týká logistiky a i poslední společné jednání české a slovenské vlády, o tom jsem informoval pana generálního tajemníka, se velmi týkalo spolupráce v oblasti obrany a našich armád. Čili my chceme i na regionální úrovni rozvíjet tento koncept „Smart Defense“ v podobě mnohonárodních projektů.

Jednali jsme také o rozšiřování Severoatlantické aliance, kde ČR je zastáncem kandidatury všech čtyř zemí, které aspirují na členství v Severoatlantické alianci, a bavili jsme se také o vztazích Severoatlantické aliance a Ruska. Mino jiné i ve vazbě na operaci, která je prováděna v Afghánistánu. Myslím si, že to byla velice užitečná rozprava a já bych chtěl poděkovat panu generálnímu tajemníkovi za to, že jsme projednali obranné otázky ČR i naši spolupráci se Severoatlantickou aliancí velmi konkrétně a velmi detailně.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. A o slovo poprosím generálního tajemníka NATO.

Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO: Já velice děkuji. Je pro mě velkým potěšením, že jsem zpět v Praze a opět se s vámi setkávám, pane premiére. ČR je velice cenným a odhodlaným členem naší aliance. Jsme velice vděčni za vaši účast v Kosovu a Afghánistánu. Vaši vojáci odvádějí důležitý příspěvek ke stabilitě Afghánistánu, kde cvičíte příslušníky afghánské armády a policie. A také vedete provinční rekonstrukční tým. Chci vyjádřit ocenění ze strany NATO všem českým vojákům nasazeným v operacích NATO. Zlepšujete situaci. ČR také významně přispívá ke zvyšování kapacit NATO cestou mnohonárodnostní spolupráce, to čemu říkáme „chytrá obrana“ – „Smart Defense“. Již jste se přihlásili k několika projektům, včetně systému vzdušného sledování pozemních cílů a GS. Tento program pomůže naplnit kritickou mezeru v našich schopnostech a umožní našim velitelům, aby měli úplný přehled o tom, co se děje v terénu na zemi nepřetržitě 24 hodin denně. Také ČR hostí mnohonárodní centrum koordinace logistiky MLCC zde v Praze. Jeho přidaná hodnota je v koordinaci mezi spojeneckými zeměmi a partnerskými zeměmi, a také se aktivně účastníte v projektu pronájmu velkých transportních letounů pro naše operace. Samostatně by nebylo možné si tyto kapacity dovolit, ale společně si můžeme dovolit tři. Toto jsou příklady vašeho odhodlání se zasazovat o úspěch našich operací a vaše účast v těchto projektech pomáhá vám a zároveň celé alianci jako celku, protože v těchto časech ekonomických obtíží je nezbytné dostat z každého eura a koruny, které vynakládám, co nejvíce. Máme k řešení velmi obtížná rozhodnutí, ale když z ekonomického hlediska jsou těžké časy, tak bezpečnostní výzvy nejsou o nic jednodušší. Naší výzvou je vyvážit ekonomické a bezpečnostní ohledy, a proto si také velice cením toho, co mi řekl pan premiér dnes během našeho setkání, že vláda ČR se rozhodla neprovádět další škrty v rozpočtu na obranu v příštím roce a možná také v letech dalších. Vím, že se mohu spolehnout na podporu ČR a děkuji za tuto podporu a těším se na další spolupráci, kdy převádíme tyto zásadní iniciativy do reality.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. A nyní je prostor pro vaše dotazy.

Česká televize, Václav Černohorský: Měl bych dotaz na pana Rasmussena. Dopoledne jste řekl, že NATO udělá vše, co bude v jeho silách, aby ochránil Turecko. V jaké fázi jsou v této souvislosti jednání s Tureckem o možném rozmístění střel Patriot na hranicích se Sýrií?

Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO: Já jsem jednoznačně uvedl, že Turecko se může spolehnout na solidaritu NATO. Máme připraveny všechny plány, abychom bránili a chránili Turecko, našeho spojence, pokud to bude potřeba. Nicméně se domnívám, že je vám jasné, že co se týče těchto plánů, nemohu jít do podrobností, a co se týče vaší konkrétní otázky nasazení střel Patriot, my jsme dosud nedostali takovou žádost, ale pokud taková žádost bude poslána, Rada NATO ji bude muset zvážit.

ČTK, Jakub Dospiva: Chtěl jsem se zeptat premiéra Nečase, jestli může být konkrétnější v těch Smart Defense projektech, do kterých se ČR zapojuje. U Slovenska se hovoří zatím o radarech, tak zda se třeba nezvažuje něco s letectvem, případně s dalšími? Pak zmínka, že jste se bavili o vztazích NATO – Rusko ve vazbě na operaci v Afghánistánu. Tak by mě zajímalo, co si pod tím mám představit? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vztahy s Ruskem jsou ovlivněny operací v Afghánistánu mimo jiné proto, že Afghánistán leží blízko středoasijských zemí, které byly dříve sovětskými republikami, kde má Rusko své strategické zájmy. Ale týká se to také např. otázky dopravních cest do Afghánistánu. Jedna z nich vede přes Pákistán, další přes Rusko a středoasijské republiky na sever Afghánistánu. Z tohoto pohledu spolupráce a dialog, který se týká některých prvků operace v Afghánistánu, by mohl zlepšit vztahy mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem. Co se týče programu Smart Defense, jak jsem již řekl, ČR je nositelem projektu mnohonárodního leteckého výcvikového střediska pro oblast helikoptér. Jsme i nositelem projektu mnohonárodnostního logistického centra. Chceme na základě jednání se slovenskou vládou rozpracovat i další projekty, které by se týkaly úzké spolupráce v oblasti vojenského výcviku, vzdělávání. Podívat se, kde se zbytečně dublují kapacity mezi ČR a SR a pokusit se rozvinout i tyto iniciativy na půdorysu Visegradské čtyřky. Takže tato oblast obranné spolupráce bude i jedním z témat jednání premiérů Visegradské čtyřky, které se uskuteční v prosinci letošního roku, a my jsme přesvědčeni, že tato cesta, tzn., jít cestou mnohonárodnostních projektů, je tím správným krokem z hlediska efektivního využívání prostředků, které na obranu dáváme, a kam dáváme méně, než jsme dávali před deseti lety.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. Dámy a pánové, tisková konference se nachýlila ke svému konci. My vám děkujeme za pozornost i dotazy, hezké odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Originál - Tisková konference po jednání Předsedy vlády Petra Nečase s generálním tajemníkem NATO Andersem Fogh Rasmussenem, 12. listopadu 2012

Tlumočeno - Tisková konference po jednání předsedy vlády Petra Nečase s generálním tajemníkem NATO Andersem Fogh Rasmussenem, 12. listopadu 2012

Související zprávy