Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

26. 4. 2017 10:18

Tisková konference po jednání předsedy vlády Sobotky s ministryní Marksovou a zástupců odborů o zvyšování mezd v ČR, 26. dubna 2017

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Dobré ráno, my jsme se tady dnes, ve středu sešli s paní ministryní Marksovou, s panem předsedou Středulou, a také s dalšími zástupci odborových svazů, které sdružují zaměstnance ve veřejném sektoru.

Dnes jsme zahájili velmi důležité jednání, které se dotkne stovek tisíc lidí, v naší zemi. Zahájili jsme důležité jednání, které se týká toho, jak porostou platy, lékařů, učitelů, sester, pracovníků v sociálních službách, třeba hasičů v roce 2018. Jak jistě víte, vVláda zahájila přípravu státního rozpočtu, schválili jsme konvergenční program, a v tuto chvíli budou probíhat podrobná jednání. Jedna z těch klíčových otázek, na kterou musíme nalézt odpověď, je, jak právě porostou platy zaměstnancům veřejného sektoru. Naše vláda, třikrát už tyto platy zvýšila. Já to pokládám za jeden z důležitých charakterových rysů naší vlády, v čem se naše vláda liší od těch předcházejících, záleží nám na tom, aby se platy zvyšovaly. Záleží nám na tom, aby platy a mzdy v České republice rostly. Vláda k tomu má několik nástrojů a snaží se je používat aktivně, a jeden z těch důležitých nástrojů je, že nezapomínáme, na zaměstnance vVlády, státního sektoru a snažíme se jim platy pravidelně zvyšovat. Takže zatím jsme je zvýšiliy třikrát a cílem naší vVlády je zvýšit je i počtvrté k 1. 1. 2018.

Druhý nástroj, který používáme a o kterém jsme také mluvili, je zvyšování minimální mzdy, i tady jsme minimální mzdu zvýšili již třikrát, a já bych chtěl, abychom jií zvýšili i počtvrté k 1. 1. 2018.

Informoval jsem zástupce odborů, že mým cílem je, aby minimální mzda v roce 2018, dosáhla alespoň 40 % průměrné mzdy, která v tom roce 2018 bude v České republice. A chceme samozřejmě, aby ten nárůst byl co největší a aby byl motivační a aby se skutečně v naší zemi vyplatilo pracovat.

Informoval jsem také zástupce odborů, že platí ona dvě velká platová opatření, která chystáme už letos.

K 1. 7. 2017 se zvýší tarifní platy policistů, hasičů, celníků a pracovníků vězeňské služby o 10 %. Je to vrácení platů, vrácení významné části platů, o které část hasičů policistů a další přišli v roce 2012, když tehdy koaliční vláda ODS a TOP 09 jim sebrala deset procent z platů. To znamená, napravujeme křivdu, z roku 2012 k 1. 7. 2017.

Druhá velká změna, se dotkne lidí, kteří pracují v kultuře, dotkne se lidí, kteří pracují ve školství a nejsou to pedagogové. To znamená, zastávají tam různé nepedagogické funkce, různé technické profese, dotkne se to lidí v sociálních službách. Chceme zjednodušit stupnici platových tarifů, ze současných devíti stupňů chceme snížit ten počet na šest. Což se dotkne zejména těchto profesí. To znamená, u zaměstnanců v kultuře, to bude znamenat zvýšení tarifních platů o více než 9 %. U pracovníků v sociálních službách by to mělo znamenat zvýšení tarifních platů o více než 5 % od 1. 7. 2017. To je to druhé velké opatření a já jsem dnes potvrdil zástupcům odborů, že to myslíme vážně, že obě tato tarifní opatření od 1. 7. 2017 skutečně chceme provést, prosadit a že na ně najdeme finanční prostředky v rámci letošního státního rozpočtu.

Pokud jde o poslední otázku, o které jsme dnes mluvili a která je ve skutečnosti velmi důležitá, a to je růst platů v příštím roce. Já jsem přesvědčen o tom, že ten růst platů musí odpovídat situaci, která je dnes na trhu práce. Ta situace v sociálních službách, ale i ve zdravotnictví, ale třeba i na úÚřadech práce, na finančních úřadech, není vůbec jednoduchá. Stát obtížně shání zaměstnance, stát obtížně udržuje kvalifikované zaměstnance a já jednoznačně a já jednoznačně podporuji, aby ten růst platů v příštím roce byl motivační a aby byl pokud možno co nejvyšší, a naším cílem je teď pokračovat v jednáních.

Dohodli jsme se s oOdbory, že se sejdeme nejpozději prvního června, já k tomu jednání přizvu i předsedy dalších dvou koaličních stran a budeme tedy reagovat na ten návrh ze strany odborů, který jsme dnes obdrželi a který já pokládám za rozumný a je to něco, co dokáži pochopit. Děkuji.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí Úřadu vVlády ČR:  Děkuji panu premiérovi, poprosím nyní paní ministryni Marksovou.

Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové, já za sebe musím říci, že opravdu podporuji co nejvyšší navýšení platů lidí ve veřejném sektoru. Protože uvědomme si, co vlastně jako občané a občanky ČR po nich vlastně chceme. My chceme to, když přijdeme na úřad, tak chceme, aby tam seděl někdo, kdo na nás bude milýí, a kdo nám podá kompetentní informaci, když se nám nebo nějakému členu rodiny něco stane, máme třeba bezmocného seniora, máme nějakého postiženého, tak zase chceme, aby v nějaké té instituci nebo na úřadě se o něj dobře postarali. A zároveň chci jako státní správa, chtějí to také všichni a volají po tom, když platíme některé druhy dávek, tak máme neustále požadavky na to, abychom velice přísně kontrolovali, zda někdo tyto dávky nezneužívá. A zase: potřebujeme na to vzdělané lidi, většinou vysokoškoláky, potřebujeme na to lidi, kteří se nebojí, protože když někomu kontrolujete sociální dávky, tak ta práce často není příjemná. Ti naši lidé na úřadech práce jsou na příklad vystavováni často poměrně agresivnímu chování, ze strany některých klientů. A my po nich chceme, aby tu vydrželi, a není dlouhodobě únosné, aby všichni tito lidé, o kterých jsem mluvila, měli tak velmi nízké platy. A my teď jako Mministerstvo práce a sociálních věcí budeme na vVládu teď během měsíce května předkládat návrh nařízení vVlády, které vlastně ruší některé tarify, které jsou pod úrovní minimální mzdy. A v uvozovkách vydělají na tom, jak lidé v kultuře, kde také o tom v dlouhodobém podfinancování se o tom ani nemusí mluvit, tak sociální pracovníci v přímé péči, co se týče konkrétně těch sociálních pracovníků, lidí, kteří pracují v sociálních službách, tak, tam by mělo dojít k navýšení asi o 1 100 korun za měsíc. Týká se to ale i nejrůznějších technických pracovníků. Co se týče konkrétně pečovatelek, tak tam by mělo dojít k navýšení asi o 950 devědsetpadesát korun. Pak toho opravdu technického personálu typu kuchařka, kuchař, je to asi o 770 korun měsíčně. Nicméně chceme potom pokračovat v dalších návrzích, dnes jsme se také bavili s odbory o tom, že by ti pracovníci, sociální pracovníci v té přímé péči na tom měli být stejně jako někteří v té přímé péči. Protože vlastně, když si představíte tu práci, kromě nějakého podávání léků, oni se skutečně starají o ty lidi, kteří jsou více či méně bezmocní. A to je potom návrh dalšího navýšení, kde bychom se mohli dostat až k třeba dvaceti procentům navýšení pro ty lidi v přímé péči. A my s tím chceme navýšit zároveň třídy u sociálních pracovníků, to jsou právě ti lidé, kteří jsou na úÚřadech práce nebo už jsou na obcích, kteří dělají velmi důležitou i preventivní práci, nebo jsou to ti lidé, o kterých jsem mluvila. My chceme, aby třeba kontrolovali zneužívání sociálních dávek a těm je také nutné ty platy navýšit.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí Úřadu vVlády ČR:  Děkuji paní ministryni a poprosím pana předsedu oOdborových svazů Středulu:

Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů: Jještě jednou, hezké, dobré ráno, ono to teď vypadá, z toho, co teď řekl pan premiér a paní ministryně, že jsme vlastně neměli o čem vyjednávat, že je to úplně samozřejmá záležitost. Ale přiznám se, že bych chtěl být mouchou na koaličním jednání a slyšet, jak budou argumentovat další dvě koaliční strany. Protože si myslím, že naše požadavky mohou být přijaty ihned, úplně bez problémů, Mministerstvo financí včera komunikovalo, že stav českých veřejných financí, je druhý nejlepší po Lucembursku, předesílám, že lLucemburská minimální mzda a česká minimální mzda, českých zaměstnanců, platy českých a lucemburských zaměstnanců, to je asi tak vzdálené jako vzdálenost na druhou část zeměkoule a do úplně jiného časového pásma, myslím tím v oblastií století, zejména. A z tohoto pohledu jsou naše požadavky zcela jednoznačné. My požadujeme, aby byl naplněn ten požadavek, o kterém hovořil i pan premiér, to znamená, zrušení několika, bohužel více než stovky tarifních tříd, které jsou pod hranicí minimální mzdy, bohužel platné pro státní správu, a to od 1. 7. 2017. Tento požadavek je formulován odbory už od roku 2015, takže rádi bychom věřili, že bude letos naplněn, protože pro ty lidi, kterých se to týká, tak dělat za dvanáct tisíc hrubého, nebo za třináct tisíc hrubého a tvářit se, že jsou spokojeni, opravdu to nelze a rodiny to podle toho samozřejmě vnímají. Zaměstnanci jsou nespokojeni, nijak to nebudu popírat, a proto ten náš požadavek je už v tuto chvíli skutečně nikoli ultimativní, protože to by všichni určitě rádi slyšeli, že s tímto přicházíme, ale my bychom byli rádi, aby ten plán, který má pan premiér a taky paní ministryně, aby byl skutečně naplněn. To znamená od 1. 7. 2017 realizován. Nebude to žádné dramatické navýšení, protože když vezmu, že mám dvanáct tisíc korun a zvýší se mi to o nějakých 9, 4 %, takže přijde o několik stokorun více, což samozřejmě není to navýšení, které bych požadoval, proto také požadujeme také od 1. 9. 2017 navýšení platů v rozpočtové sféře o 10 % bodů. My vnímáme situaci ve státním rozpočtu, ale státní rozpočet skončil přebytkem a vláda řekla tento týden po jednání, že bude věnovat peníze na investice, takže já si to překládám tak, že jedna z nejvýznamnějších investic, kterou stát může udělat, je investice do vlastních zaměstnanců, tak, jako všude jinde, a když někteří řídí stát jako firmu, tak, to předpokládám, že to pochopí a tento požadavek podpoří, protože nic jiného si ani neumím představit, protože samozřejmě ta největší síla je v těch zaměstnancích a jejich schopnostech a jsem rád, že tady paní ministryně řekla ten příklad lidí, kteří jsou přímo při jednání s lidmi a mnohdy mají méně, než ti, kteří žádají o sociální dávky. A to si myslím, že je neakceptovatelné. Takže náš požadavek je naprosto jednoznačný. Od 1. 9. jsme připraveni vyjednávat, ale neumíme si představit, že by tito lidé dostali méně, protože se taky může stát, když tady bylo formulováno, to to zhodnotí navýšení pro bezpečnostní sbory, že jejich spolupracovníci, kteří nejsou ve služebním poměru, ale jsou odměňováni podle zákoníkuů práce, tak tito chudáci budou potrestáni, protože nejsou ve služebním poměru a my si myslíme, a jsem rád, protože jsem měl jednání s panem předsedou Bednářem, s policisty a ti jednoznačně chtějí, aby ti jejich spolupracovníci taky dostali přidáno.

Co se týká minimální mzdy: tak my si myslíme, že minimální mzda v České republice, musí se vyrovnat, minimálně s hranicí příjmové skupiny pro jednotlivce. Ta je pro rok 2016, 9 671 korun, v čistém vyjádření, to znamená, že ještě máme s minimální mzdou ještě hodně co dohánět a věřím, že tento požadavek na srovnání, nebo aby se alespoň vyplatilo pracovat ve srovnání s hranicí příjmové skupiny pro jednotlivce, tak si myslíme, že je to naprosto férový požadavek. A byli bychom rádi, kdyby byl naplněn, a předpokládám, že ostatní koaliční strany takovýto požadavek jen stěží umělyi vyargumentovat, protože si jen těžko umím představit, že by někdo sděloval svým voličům, že minimální mzda má být pod hranicí příjmové chudoby, že se pracovat nemá vyplácet, a že radši mají být na sociálních dávkách. Takže z tohoto pohledu věřím, že ten náš požadavek také podpoří a že se pro rok 2018 poprvé setkáme se situací, kdy se alespoň začne vyplácet pracovat, nebo spíš začne vyrovnávat, vyplácet, to by ještě muselo chvilku trvat.

Ale musím tady říci, že tento důvod bychom tady vůbec neměli, a já bych tady tu argumentaci nikdy neměl, kdyby zejména pravicové strany nezablokovaly na jakýkoli vývoj na osm let, vývoj minimální mzdy. Takže bohužel ta situace je stále stejná a mrzí mě i to, a přeju to na straně jedné, že Slovensko má minimální mzdu stále významně vyšší, než má Česká republika a nemyslím si, že si čeští zaměstnanci nezaslouží minimálně stejnou minimální mzdu, jako mají na Slovensku, kde je 435 eEuro a předpoklad je významný růst od 1. 1. 2018 a byl bych rád, kdyby ČR tento slovenský příklad beze zbytku následovala.

My jsme připraveni k dalšímu jednání, k hledání kompromisu, za každým tím kompromisem vidíme konkrétního člověka, konkrétní rodinu a myslíme si, že se musí vyplácet lidem pracovat a nebýt na sociálních dávkách. Rádi bychom toho dosáhli. Děkuji za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X