Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

9. 3. 2018 14:58

Tisková konference po jednání premiéra Andreje Babiše s předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem, 9. března 2018

Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů: Dobrý den, dovolte mi, abych vás seznámil s dnešním jednáním s panem premiérem, protože jsem ho požádal o schůzku, která se týkala pro nás odboráře o těch nejpalčivějších věcech, které nás zajímají. Takže mi dovolte, abych jednal v souladu s tím, co odbory vždycky říkají, snažíme se zastupovat naše zaměstnance.

První věc, na kterou klademe důraz, je stanovení důchodů. Protože vláda slibuje, že zvýší důchody a my máme určitou obavu, aby to tak bylo do budoucna pořád, protože máme tady nějaké volební období. Já jsem koukal ráno na parlament, situace jednoduchá není a my jsme měli takový určitý systém, který by oddělil důchody na zvláštní důchodový účet, ze kterého by potom byly vypláceny pravidelně důchody. V minulosti si tady vzpomínám na jednu velice důležitou věc. Byly prodány státní majetky a vlastně Topolánkova vláda potom společně s bývalým ministrem financí těch 130 nebo 120 miliard, které byly připraveny na důchodovou reformu, potom utopila ve státním rozpočtu a de facto výsledkem bylo, že jsme také měli v tom následujícím období hrozně nízké důchody, a my bychom nechtěli, aby se to opakovalo. K tomu jsem požádal pana premiéra o jednu věc, aby to zvážil. My preferujeme podnikové důchodové fondy, které by měly zabezpečit nárůst důchodů, proti těm státním důchodům, má to samozřejmě jedno ale. Znamená to, že firmy musí být v dobré kondici a musí mít dobré finanční prostředky a my jsme v rámci kolektivního vyjednávání dokázali navýšit potom ten příjem důchodový, když zaměstnanci odejdou do důchodu, cirka o 20 až 30 % nad státní důchod. Tady bych jenom upozornil, že v rámci kolektivní smlouvy v zemědělství mají odboráři a zaměstnanci v zemědělství možnost navýšit své důchodové účty měsíčně až o 700 Kč, což je velice významné zvýšení důchodů.

Druhou věcí, o které jsme jednali, je karenční doba. Já bych řekl jednu velice důležitou věc, že jsem si vědom toho, že kratší dobu nejde zrušit bez toho, aby byla perfektní evidence, takže jsem se snažil premiérovi vysvětlit, že před tím než vstoupíme do plného jednání, by se měla projednat elektronická neschopenka. A ta by potom, když to řeknu, vedla k tomu, že by tady byla perfektní analytika a mohli bychom jednat o zrušení karenční doby v rámci, řeknu, pracovních procesů, protože samozřejmě je to cirka o šesti miliardách korun, které bude muset státní rozpočet vydat navíc.

A třetí věcí, víte všichni, že se blíží ustavení rozpočtového rámce Evropské unie. Já jsem také předsedou zemědělského svazu, takže nás samozřejmě zajímá, jak bude vypadat nová zemědělská politika v rámci Evropské unie, tady je diskuse nad tím, jak bude vypadat evropský rozpočet, já jsem požádal pana premiéra, že by jsme udělali setkání zemědělců, které by našim zemědělcům vysvětlilo, jak asi bude vypadat dotační politika České republiky po schválení rozpočtového rámce od roku 2020 do roku 2025, takže o tom bylo dnešní jednání s panem premiérem, děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, tak k těm důchodům. My jsme už rozhodli jako vláda o navýšení základní výměry na důchody z 9 na 10 %, to by mělo znamenat příští rok navýšení důchodcům 320 Kč měsíčně, plus ta valorizace těch 598, takže celkově 918, to je téměř 11 000 ročně a plus ještě důchodci nad 85 let 1 000 Kč měsíčně. Takže to je samozřejmě velká položka, no a já bych jenom zopakoval, že my jsme rozhodli jako vláda o zrušení, de facto o uvolnění těch peněz z privatizačního účtu, které vždycky sloužily na důchody. A tím, že jsme se dostali poprvé do přebytku, tak podle zákona jsou ty peníze zablokované, takže to chceme samozřejmě uvolnit, no a to je ten první krok. A teď, jak jsem viděl tu důchodovou reformu;  my jsme přesvědčeni, že ten zvláštní důchodový účet je důležitý, kdysi tam bylo ještě za první vlády ODS 89 miliard, a když byl účet zrušen, tak se to rozplynulo do rozpočtu, ale nikdo pořádně neví kam, a druhý pokus byl při prodeji Transgasu za 134 miliard a tam taky to nebylo splněno a tehdy premiér Zeman i ministr Grégr říkali, ano my prodáváme Transgas za tuto skvělou cenu, abychom vytvořili ten důchodový účet, aby skutečně to bylo transparentně. My jsme to chtěli udělat transparentní, aby veřejnost věděla, kolik vlastně z těch odvodů sociálního pojištění chodí na ten účet, a tím pádem my zásadně odmítáme nějaké obavy, že by to mohlo znamenat, že pokud by se teda něco stalo nebo by to nebylo dost, tak by to nemohl rozpočet pokrývat, tak to určitě může. Samozřejmě podnikové penzijní fondy, je na to skvělá situace.

Všeobecně, dlouhodobě se tady kritizuje ty dividendy do zahraničí, kterých je 240–250 miliard a my máme nejnižší nezaměstnanost, to je nyní znovu potvrzeno. Teďka si firmy musí zaměstnance velice předcházet a ještě poskytnout více výhod. A to penzijní připojištění je jedna z možností, je to v Evropě a my to nemáme, tak to, to je ten správný cíl. No a potom bychom samozřejmě chtěli řešit důchody u těžkých profesí. Tam lidi nejsou schopni pracovat až do 65 let, takže to je v rámci té důchodové reformy taky jako cíl. Ty důchody jsou jednou z priorit a ty důchody jsou nízké. A my je skutečně musíme zásadně navýšit.

Dnes byla oznámena nová průměrná mzda u nás, jsme přes 30 000, koncem čtvrtého kvartálu nějak 31 a půl, takže ten trend je jasný. A ty důchody musí ten trend následovat. U té karenční doby; ano my tvrdíme, ať se domluví zaměstnavatelé a odbory na tripartitě, a mě zaujal ten nápad, ty elektronické neschopenky, takže to je jako dobrá věc si myslím, protože to je kontrola, jednak o tom, jak ty lékaři dávají tu neschopenku a, myslím si, že by to byla taková pojistka, aby ten systém nebyl zneužíván, takže jsme se domluvili s panem předsedou, že se potká s paní ministryní Němcovou a že to, že to budou řešit, no a to je všechno.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání premiéra Andreje Babiše s předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem, 9. března 2018

Související zprávy