Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

11. 4. 2017 9:55

Tisková konference po jednání premiéra Bohuslava Sobotky s novým koordinátorem pro digitální agendu Ondřejem Malým, 11. dubna 2017

Martin  Ayrer, tiskový mluvčí Úřadu vVlády ČR: Dobré dopoledne, dámy a pánové, já bych si dovolil zahájit tiskovou konferenci, na které vítám předsedu vlády ČR pana Bohuslava Sobotku a také pana Ondřeje Malého, koordinátora digitální agendy ČR. Poprosím jako prvního o slovo předsedu české vlády.

Bohuslav Sobotka, předseda vVlády ČR: Hezké dopoledne, dámy a pánové, jak jistě víte, vláda v minulých týdnech jmenovala do funkce koordinátora digitální agendy pana Ondřeje Malého. My jsme se dnes sešli na Úúřadu vlády, abychom probrali hlavní priority, hlavní úkoly, na které by se měl digitální koordinátor zaměřit. Musím říci, že tu roli pokládám za velmi důležitou, protože se snažíme připravit Českou republiku na výzvy, na budoucí technologické změny, které souvisí s digitalizací v průmyslu. A zažíváme výrazné změny, které se týkají spotřebitelského chování, objevují se tady nové služby, v digitální oblasti, vedeme debatu o tom, jak zlepšit, zrychlit připojení k internetu po celé České republice a tady ta role digitálního koordinátora je velmi důležitá, protože my potřebujeme, přístup, který nebude zavánět resortismem. Potřebujeme někoho, kdo povede debatu s těmi klíčovými ministerstvy, jako je Mministerstvo průmyslu, Mministerstvo vnitra, nebo třeba Mministerstvo pro místní rozvoj tak, abychom sladili jejich postup a dosáhli v krátkém čase, co nejlepšího výsledku. Já bych rád zmínil tři oblasti, kde jsem požádal pana Ondřeje Malého, aby se jim prioritně věnoval. Tou první oblastí je snížení nákladů na výstavbu sítí elektronických komunikací. Jak jistě víte, v Parlamentu, v Poslanecké sněmovně teď prošel zákon, který tento problém částečně řeší, nebo na něj reaguje, my musíme dosáhnout toho, abychom zlevnili výstavbu komunikací elektronických sítí, abychom zajistili možnost rychlého kvalitního připojení k internetu, po celém území České republiky, což vyžaduje zrychlení investic a vyžaduje to také zrychlení a zlevnění výstavby.

Já jsem požádal pana Malého, aby se tomu tématu prioritně věnoval, a jakmile tady budou konkrétní návrhy, co ještě můžeme udělat, jak tu situaci zlepšit, aby s tím přišel na jednání vlády.

Druhé téma, které pokládám za hodně významné, je téma elektronizace státní správy, zlepšení komunikace mezi občanem a státní správou,. V tuto chvíli běží několik konkrétních projektů, já  bych byl velice rád, kdyby digitální koordinátor, na to dohlédl, kdyby byl v kontaktu s jednotlivými ministerstvy  a motivoval je k tomu , aby neumdlévalai a intenzivně na těchto projektech pracovalai.

Jde také o to, abychom efektivně využívali evropské peníze, které máme k dispozici, protože v integrovaném operačním programu, je k dispozici několik miliard korun, které můžeme využít, právě na financování služeb pro občany, v rámci elektronické komunikace. Je tady společná iniciativa, nebo platforma, 202020, kterou máme s IT průmyslem, a s Mministerstvem vnitra, která by se měla zabývat propagací těch aplikací, které už dnes občané mají k  dispozici, a podpoře tvorby nových aplikací, jde nám také o to, aby pokročil projekt elektronické fakturace, ve státní správě, na které se už začalo pracovat. Takže druhá priorita, maximálně podpořit, urychlit projekty, elektronické komunikace ve státní správě, rozvoj e-govermentu.

Třetí téma, o kterém jsme dnes diskutovali, je otázka sdílené ekonomiky, jako nový faktor, nový fenomén, nová forma inovativního podnikání,. na kterou ale stát není dostatečně připraven, a já se domnívám, že digitální koordinátor, pan Ondřej Malý by měl sehrávat důležitou roli, v oblasti stanovení přístupu státu, ke službám sdílené ekonomiky, které jsou dnes, nabízeny. Jde o to, abychom zajistili, respektování pravidel, ale současně umožnili občanům, aby využívali výhod, které  nabízí sdílená ekonomika. To znamená ti, kteří podnikají ve oblasti sdílené ekonomiky, musí platit daně, sociální, zdravotní pojištění, respektovat zákony, předpisy, stejně jako ostatní, ale současně se domnívám, že za takových podmínek, je prostor pro to, aby lidé mohli těžit z  výhod, které, služby sdílené ekonomiky nabízejí. Tolik tedy alespoň tři priority, které vidím pro práci pana Ondřeje Malého, přeji mu v jeho novém působišti hodně úspěchů, zároveň jej chci ubezpečit, že rozhodně může počítat s podporou vVlády. Protože pro vVládu je agenda jednou z klíčových priorit našeho mandátu.

Martin  Ayrer, tiskový mluvčí Úřadu vVlády ČR: Dděkuji panu premiérovi a poprosím o slovo pana Ondřeje Malého, koordinátora pro digitální agendu vVlády ČR.

Ondřej Malý, digitální koordinátor: Ještě jednou dobrý den, já bych chtěl ještě jednou poděkovat panu premiérovi Sobotkovi a vVládě ČR, za důvěru, kterou dove mně jakožto digitálního koordinátora vložili. Samozřejmě si toho velice vážím. A jsem taky velice rád, že i přes vaše pracovní vytížení, pane premiére, že se nám podařilo sejít již čtvrtý den, co jsem v práci, to je moc fajn. Tedy velice brzy po mém jmenování. Můj předchůdce Tomáš Prouza odvedl i se svým týmem velký kus velmi dobré práce, na kterou chci navázat. Je tu vládou schválený akční plán pro rozvoj digitálního trhu, který je takový jízdní řád pro to, co vlastně chceme v digitální agendě dosáhnout, a pana premiéra jsem také seznámil s oblastmi, které v té souvislosti považuji za prioritní pro následující měsíce. A jsem rád, že jsme se na řadě z nich shodli. Jde samozřejmě o oblasti e-govermentu, o které se zmínil pan premiér, a dále o oblast digitálně přívětivých zákonů, důležitá je i otázka obecného nařízení o ochraně osobních údajů, sdílené ekonomiky a onoho budování sítí, což považuji za svou osobní prioritu i vzhledem k tomu, že jsem minulých pět let byl členem Rrady Českého telekomunikačního úřadu, a k sítím elektro komunikačním jsem měl tak logicky velmi blízko. Samozřejmě je nyní v Ssenátu ten zákon oa snížení nákladů na stavbu vysokorychlostních sítí elektronických komunikací, nicméně to není všechno, co se dá udělat, je toho mnoho, co se dá udělat ještě na národní úrovni. Existuje mnoho zbytečných či zastaralých regulací, nařízení, která komplikují podnikatelům život, a musím říci, že jde nikoli o ty velké operátory, ale Česká republika je specifická a charakteristická mimo jiné tím, že tu existuje několik set až tisíc menších operátorů, kteří obsluhují malé obce nebo města, a jsou to tyto firmy, které staví nejmodernější optické sítě ať již do budov či do domů. Pokud jim budeme schopni, usnadnit jejich činnost, tak to bude jedině dobře. Co se týče těch digitálně přívětivých zákonů, tak je tu plán na vytvoření tzv. digiria, tedy plán na hodnocení dopadu regulace z hlediska digitalizace. To oddělení na tom již pracuje a bylo by dobré, aby zákony z hlediska dopadu byly posuzovány i z hlediska dopadu na digitalizaci, stejně tak, jako jsou posuzovány z hlediska dopadu na rovnost žen a mužů.

Co považuji za velmi důležité, tak je to obecné nařízení o ochraně osobních údajů, dnes je to cca 408 dní do doby, kdy bude obecné nařízení plně účinné v celé Evropské unii, protože je to přímo účinná norma. Od poloviny minulého roku, tu probíhají pracovní skupiny, zástupců Ministerstva vnitra a Úřadu pro ochranu osobních údajů, a dalších zástupců sektoru na téma, jak vlastně připravit jak státní správu, tak soukromý sektor na vstup tohoto nařízení v platnost. Mnozí lidé to označují za druhé EET, protože stejně jako elektronická evidence tržeb, tak i toto nařízení dopadne prakticky na všechny společnosti v celé Evropské unii, které alespoň trochu uchovávají nebo zpracovávají osobní data. Je to poměrně velká revoluce a myslím si, že je i poměrně dobře hodnocené, že Úřad vVlády se tím podrobně zabývá a dává dohromady právě zástupce soukromé sféry a se zástupci těch úřadů, si myslím, může hodně věcí vyjasnit. Mnoho věcí je tak pro ty společnosti snazší. Vyjasnění právního rámce sdílené ekonomiky, je mimořádně prioritní, protože služby jako Uber, Airbnb rnb, využívá poměrně velké množství lidí. Asi když si zapnete aplikaci Uber v Praze kolem půlnoci, tak si myslím, že sami dobře uvidíte, jak vypadá využívání těchto služeb, minimálně v Praze.

Na Úřadu vlády se připravuje jak vládní, tak ekonomická analýza toho, jaký vliv mají sdílené služby na ekonomiku a jak se má vláda vypořádat s regulací těchto služeb, případně s deregulací těch tradičních odvětví. Ten materiál, který bude založen na právní a ekonomické analýze těchto služeb, bych vládě rád předložil v červnu.

A v neposlední řadě problematika elektronizace státní sféry je samozřejmě velmi důležitá a hodlám se tomu věnovat hodně. Především pak těch záležitostí, týkajících se úplného elektronického podání a e-fakturace, kde, jak si myslím, můžeme udělat mnoho dobrého. Zvláště pak u té e-fakturace pak není důvod, proč by to státní sféra neměla plně podporovat v momentě, kdy v soukromé sféře je to prakticky standardt.

k, aby to od 1. 7. nejpozději mohlo být realizováno. Děkuji za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání premiéra Bohuslava Sobotky po jednání s novým koordinátorem pro digitální agendu Ondřejem Malým, 11. dubna 2017

Související zprávy