Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

9. 10. 2009 17:40

Tisková konference po jednání premiéra s předsedou Evropského parlamentu Jerzy Buzkem, 9. října 2009

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové, předseda vlády Jan Fischer se před malým okamžikem rozloučil s předsedou Evropského parlamentu Jerzy Buzekem, kterého přijal v rámci jeho dnešní návštěvy Prahy a teď vám pan premiér řekne krátké sdělení. Poté ještě stručné prohlášení a toto vystoupení premiéra bude dnes bez otázek. Děkuji.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, my jsme s Jerzym Buzekem, který absolvoval dnes před tou naší schůzkou jednání s prezidentem republiky a s předsedy obou komor parlamentu. Věnovali se i otázkám nově vzniklé situace poté, co prezident republiky podmiňuje ukončení ratifikačního podpisu a připojení svého podpisu, takovou dodatečnou podmínkou. Zabývali jsme se touto záležitostí, j jsem pouze ujistil pana Buzeka o tom, že česká vláda i nadále je připravena udělat vše proto, aby ratifikační proces, jsem přesvědčen, že je to stále dobře možné, abychom ho ukončili zde v ČR do konce roku. K té otázce řekněme dodatečné podmínky, s kterou přichází prezident republiky. Je to věc, která se objevila nově, j osobně jsme o ní byl spraven prezidentem republiky poměrně těsně před jeho rozhovorem s švédským premiérem a šéfem švédského předsednictví Frederikem Reinfeldtem, bez jakýchkoliv detailů, pouze s tím, že hodlá k tomu určitou podmínku připojit. Čili v těch svých úterních jednáních, která jsem vedl s šéfem EK, s šéfem švédské vlády a předsednictví a s šéfem EP, jsem k dispozici, tento vstup neměl. Dobré je, že obě ta dodatečná podmínka i tzv. co řeší dnes Ústavní soud, stížnost skupiny 17 senátorů, je možné zvládat odděleně, jak obsahově, nemají žádnou souvislost, tak je lze separovat časově, řešit oboje paralelně. Řešit tedy znamená to, co řeší Ústavní soud plně ve své kompetenci při vědomé jeho plné nezávislosti, to už tu několikrát zaznělo. Vláda se tou dodatečnou podmínkou bude zabývat, bude se jí zabývat už na své pondělní schůzi, budeme hledat cesty, jak najít i za těchto okolností solidní východiska, ale nechtějte ode mne předčasné závěry. Ta otázka vyžaduje analýzu politickou, věcnou a důkladnou analýzu právní. Chtěl bych jen konstatovat, že vláda ČR věnovala pozornost všem aspektům Lisabonské smlouvy včetně eventuálního rizika prlomení Benešových dekretů a na základě analýz neshledala, že by takové riziko bylo reálné a všechny analýzy, které má vláda k dispozici, takovou možnost vyloučily a neměli jsme k dispozici analýzy, které by svědčily o opaku. Já i nadále zastávám názor, že se v ČR podaří ratifikační proces ukončit nejpozději do konce tohoto roku. Samozřejmě, čeká nás obtížné jednání a ujasnění si věcí nejen zde v ČR, ale i složité vyjednávání s představiteli 26 zemí, komisí a především se švédským předsednictvím. Na závěr bych chtěl nejen vás, ale i českou veřejnost ujistit, že jsem připraven s prezidentem republiky hledat takové řešení, které ten generální cíl, dokončení ratifikačního procesu do konce roku, které by tento cíl nezpochybňovalo. Takže to je z mé strany v tomto čase vše. Je to tentokrát bez otázek, já vím, že byste po nich toužili, ale nechme to chvíli ještě uzrát a jistě přijdete minimálně v této sestavě na vládní tiskovku v pondělí a ta bude s otázkami. To jen k tomu. Děkuji vám. Hezký víkend.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Pane premiére, děkuji. Děkuj ii vám a také m dovolte, abych vám popřál hezký a pokud možno klidný vínek. Nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání premiéra s předsedou Evropského parlamentu J. Buzkem, 9. října 2009

Související zprávy