Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

25. 7. 2018 9:53

Tisková konference po jednání Rady pro evropské strukturální a investiční fondy, 18. července 2018

Petra Doležalová, tisková mluvčí vlády: Hezké odpoledne, dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci po jednání Rady pro Evropské a strukturální fondy. Vítám zde předsedu vlády pana Andreje Babiše, také ministryni financí paní Alenu Schillerovou a také paní ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Poprosím o úvodní slovo pana premiéra.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, dámy a pánové. My jsme projednávali na Radě pro Evropské a strukturální fondy stav čerpání evropských fondů a musím říci, že jsme nespokojeni s čerpáním a že musíme této problematice věnovat ještě větší pozornost než v minulosti. To znamená, že musíme do konce roku vyčerpat asi 1,5 miliardy eur, hlavně u programů MMR, MPO a Ministerstva životního prostředí. Já jsem požádal kolegy, aby skutečně vykazovali ty peníze podle cash flow. To znamená, abychom měli skutečně přehled, jaký stav byl k 1. lednu 2018, to znamená, jaké jsme měli pohledávky vůči Evropské komisi, jaké jsme poskytli zálohy žadatelům o evropské fondy. Abychom měli hlavně přehled o tom, kolik toho financujeme, protože to má zásadní vliv na plnění našeho rozpočtu.

Ministři také dostali za úkol zaslat paní kolegyni Dostálové přehled výzev, které jsou plánované do konce roku 2018, a také jsme rozhodli, že veškerá komunikace s EU musí být od jednotlivých resortů až po odsouhlasení Ministerstvem financí a Ministerstvem pro místní rozvoj. Je skutečně důležité, abychom koordinovali tyto činnosti a abychom také o tom spolurozhodovali. Protože na jedné straně vlastně nemáme dostatek prostředků na čerpání – například dnes jsme seděli s Ministerstvem kultury – na obnovu kulturních památek, kde je převis asi 3 miliardy. A na druhé straně posíláme peníze na projekty typu například produkce zdravých ryb nebo výzkum zdravého stárnutí, nebo dokonce tady máme projekt, že chceme poznávat Čínu zvenčí, a podobné projekty. Takže je to taková celkem absurdní situace, kdy skutečně potřebujeme hlavně i v rámci té relokace, o které bude paní ministryně Dostálová mluvit, dostat ty peníze do investic a to je ten náš růst.

My nadále pracujeme na celkovém investičním plánu naší země. Už jsme někde na 2 500 miliardách a stále to dopracováváme. A to si myslím, že je důležité, protože bychom měli mít úplně přesný přehled podle jednotlivých resortů, podle jednotlivých krajů, jaký investiční potenciál má naše ekonomika. O to více, kdyby náhodou přišla krize a mělo by to dopad na naši ekonomiku. Takže my se k tomu vrátíme hned v srpnu na zasedání vlády 15. srpna. Budeme sledovat vlastně měsíčně ten cash flow a zároveň ty resorty, kde jsou problémy, jako hlavně MPO, kde nám vlastně Evropská komise zastavila ten program. Momentálně to analyzuje auditní orgán, jestli ty chyby, které byly v minulosti, byly napraveny. Musíme skutečně tomu věnovat maximální pozornost.

Petra Doležalová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a slovo předávám paní ministryni Kláře Dostálové.

Kláda Dostálová ministryně pro místní rozvoj:  Děkuji za slovo, dobrý den ještě jednou. My jsme samozřejmě zhodnotili zejména čísla. Tady jenom opravdu je vyhlášeno 751 výzev za 662 miliard, což je 114 procent alokace. To znamená, snažíme se do výzev dávat i více zdrojů, protože samozřejmě jsme si vědomi, že se může ušetřit v rámci výběrových řízení nebo některé projekty samozřejmě nedopadnou atd., tak abychom měli dostatečnou alokaci na to, abychom vyčerpali co nejvíce peněz nebo maximum peněz z Evropské unie. Pod smlouvami, neboli pod rozhodnutím o poskytnutí dotace, máme 334,5 miliardy korun, což je 57,6 procenta alokace.
Zároveň dnes pan premiér uložil, že to nebudeme sledovat kumulativně pouze v rámci čerpání, ale právě to roční cash flow. To znamená, abychom viděli skutečně ten postup, kolik bylo proplaceno v žádostech o platbu. To znamená, za kolik jsme proplatili příjemcům faktury a jak na to vlastně hned reagujeme se žádostmi do Evropské komise. Takže vlastně v Česku je proplaceno příjemcům kumulativně od začátku období 127,6 miliardy korun, z toho právě pro rok 2018 34,2 miliardy. V takzvaných souhrnných žádostech o platbu – to dělají řídicí orgány, kde vlastně posbírají ty jednotlivé dílčí žádosti o platbu a udělají z toho tzv. souhrnnou žádost, kterou posílají následně Ministerstvu financí a teprve Ministerstvo financí na základě těchto souhrnných žádostí může požádat o certifikaci těchto zdrojů Evropskou komisi – tak v těchto souhrnných žádostech o platbu máme kumulativně 72 miliard a za rok 2018 22 miliard. Což samozřejmě bije na poplach paní ministryně financí, že skutečně to čerpání se musí zrychlit.

Proto jsme dnes přijali řadu vlastně i krizových kroků k tomu, abychom to naplnili. Ono paradoxně pravidlo N + 3, to znamená, abychom o ty dotační prostředky nepřišli, tak tam nám zbývá dočerpat 1,5 miliardy eur, což je na všechny operační programy zhruba 38 miliard. Zatím všechny řídicí orgány hlásí, že to splní, ale to samozřejmě je to pravidlo. Na druhou stranu samozřejmě naším cílem musí být přečerpávat a rychle ty peníze vracet do rozpočtu. Takže my jsme se skutečně s těmi nejpostiženějšími programy, jako jsou operační program Praha, Integrovaný regionální operační program, operační program Podnikání, inovace, konkurenceschopnost a Věda, výzkum, inovace, tak jsme řešili opravdu detailní kroky k tomu, jak to řešit.

Řídicí orgány vesměs hlásí, že skutečně je přehřátý trh, že je velký problém vysoutěžit, protože skutečně soutěží třeba kraje, města, obce nebo tito příjemci i natřikrát jednu zakázku, aby se jim vůbec někdo do zakázky přihlásil. Nebo dokonce dodavatelé teď nově odstupují od smluv a samozřejmě jdou za tím lukrativnějším, nějakou dodávkou, kterou mají. Takže jsme se domluvili, že každý ten řídicí orgán připraví přesně krizový scénář, abychom tyto věci podchytili. Je potřeba intenzivně komunikovat se žadateli a každý měsíc si ověřovat, zda skutečně mají připravené faktury a jak je podají a být i z pozice řídicích orgánů jim pomocnou rukou. Je zajímavé, že samozřejmě ty investiční programy se odvozují od stavebního boomu v daném roce. Stavební sezona začíná vždy zhruba od dubna do konce roku. Tak třeba například tu mám údaj, že za prvních dvacet dnů v červenci už je proplaceno deset miliard. Takže samozřejmě je vidět, že zájem v těchto měsících roste, ale na druhou stranu jsme museli upozornit na administrativní kapacitu, protože největší objem vlastně faktur a žádostí o platbu bude září, říjen a listopad, takže na to abychom měli připravenou i kapacitu.

Dalším bodem, který jsme dnes řešili, je realokace. Česká republika v podstatě zahájila debatu s Evropskou komisí. Tady je nutné i poděkovat Evropské komisi za vstřícnost, protože my jsme se skutečně dostali do situace, kdy v rámci operačního programu Podnikání, inovace, konkurenceschopnost jsme to přepískli na začátku s alokací do vysokorychlostního internetu. Neměli jsme ten potenciál. Proto tedy zahájení jednání s Evropskou komisí, kdy Evropská komise dovolila přesunout půlku z těchto zdrojů někam jinam, do jiných operačních programů, na vládní priority.

Bylo dnes schváleno právě na radě pro fondy, že by mělo jít 5,2 miliardy do Integrovaného regionálního operačního programu, a zejména do těch prioritních os, kde se samozřejmě může pomoci tzv. uhelným regionům, neboli postiženým regionům po těžbě uhlí, jako jsou Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj. Takže to znamená, že budeme přesouvat do nízkoemisních vozidel, školství, zdravotnictví a do eGovernmentu, to znamená e-konektivita škol atd. A jednu miliardu budeme přesouvat do operačního programu Životní prostředí na ovzduší.

Zároveň se s tímto chystá i vnitřní realokace v rámci operačního programu Podnikání, inovace, konkurenceschopnost. To znamená, že zhruba sedm miliard zůstává pořád v broadbandu a na základě akčního plánu tento řídicí orgán připravuje nové výzvy a možnosti, aby se ještě něco ve vysokorychlostním internetu podařilo. A dvě miliardy chystá tento operační program přesunout z úspor do regenerace brownfields právě zase na podporu tzv. uhelných regionů, to znamená v rámci strategie Re:start.

Petra Doležalová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a slovo nyní předám také ministryni financí paní Aleně Schillerové.

Alena Schillerová, ministryně financí: Dobrý den, dámy a pánové, já už budu velmi stručná, protože všechno bylo řečeno. Z pohledu Ministerstva financí  velmi vítám, že dnešní Rada ESIF pod vedením pana premiéra skutečně přijala velmi přísná opatření. Je nezbytné, aby řídila ty jednotlivé programy, abychom prostě skutečně detailně rozpitvávali a sledovali čerpání.

Já na jedné straně oceňuji, že máme deset programů, celkově je vyčerpáno asi 85 procent prostředků, ale samozřejmě jsou rozdíly mezi jednotlivými operačními programy a z pohledu státního rozpočtu si musíme říci, že my nebývale plánujeme investovat do investic z národních zdrojů. Je to zhruba částka dosahující až 80 miliard korun. To je nejvíce za posledních deset let. Ale musíme současně být schopni čerpat evropské peníze, protože si neumím představit, že bychom nedočerpali evropské peníze a z národních zdrojů poskytovaly takové částky do investic. To znamená, je to pro nás velice důležité pro státní rozpočet, pro cash flow státu a vůbec pro rozvoj státu využít tyto prostředky.

Takže jsem ráda, že jsme přistoupili k těmto opatřením a k tomu pravidelnému detailnímu jednoměsíčnímu sledování tak, aby došlo k vyčerpání peněz v tomto programovacím období. A současně jsem ráda, že jsme přijali opatření ve vztahu k programovacím obdobím novým a že vlastně se bude vláda velmi aktivně podílet na výběru programů, na stanovení programů a celkovém řízení celého tohoto projektu evropského financování, zejména prostřednictvím Rady ESIF. To je velmi pozitivní, protože takovéto období, kdy trochu si ty řídicí orgány dělaly tak nějak, co chtěly, si myslíme, že není v pořádku. A potom jsme neměli detailní přehled z toho centra. Takže toto velmi vítám a je to i velmi důležité pro státní rozpočet. Děkuji za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X