Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

11. 1. 2018 15:05

Tisková konference po jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, 11. ledna 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Vítejte na tiskové konferenci po jednání Rrady pro Evropské strukturální a investiční fondy. Vítám pana premiéra Andreje Babiše a také ministryni pro místní rozvoj paní Kláru Dostálovou a prosím, nejprve pana premiéra o pár slov.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, my jsme měli zasedání Rrady, ESIF, tzn. složení vlády a náměstků ohledně čerpání evropských fondů. Pro mě jako bývalého ministra financí samozřejmě byla tahle problematika prioritní a my jsme se s ní zabývali i od nástupu bývalé koaliční vlády, od roku 2014. A já to považuji samozřejmě za prioritu, protože eEvropské peníze zásadním způsobem ovlivňují plnění státního rozpočtu. My jsme byli v minulosti kritizováni za to, že jsme neodhadli ten rozpočet, ale samozřejmě to čerpání peněz a inkaso peněz Evropy predikovat je občas těžké.

Pamatuji si na rok 2016, když jsme začínali, v lednu, nám Evropská unie dlužila asi 32 miliard a následně to zásadně ovlivnilo celý rozpočet. My jsme to nové programové období na léta 2014– -2020 vyčerpali zatím a dostali v minulých letech na účet našeho rozpočtu 65 miliard a tento rok začínáme s čistým stolem, kde Evropská unie nám nedluží nic. Takže, to je ten status. My očekáváme, že bychom mohli v tomto roce, a já samozřejmě si to budu hlídat, inkasovat až 80 miliard.

A je samozřejmě také důležité vědět, že minulý rok peníze, které jsme odvedli do Bruselu a udrželi víceméně, byly na stejné úrovni, a pro to, když jsme vyčlenili tyto peníze, tak rozpočet byl vyrovnaný. My jsme velice podrobně diskutovali to čerpání. Samozřejmě naši ministři mají na to nějaký názor, já mám na to taky názor a, to je takové, že to čerpání z mého pohledu není úplně ideální.

Takže celkově čerpání nového programového období ke konci roku je ve výši 12 %. Nejlépe se čerpá program Zzaměstnanost, Ddoprava, Ttechnická pomoc a Pprogram rozvoje venkova. A z mého pohledu se špatně čerpá OPIK, tzn. Ministerstvo průmyslu, jenom na 7,1 %. Věda a výzkum má také málo 4,9 %. A samozřejmě IROP MMR jenom na 2,6 %.

Takže jsme to podrobně analyzovali, ministři se vyjadřovali k tomu odhadu. Dlouho jsem se ptal na těch 14 miliard, které měly jít na internet, kam se přihlásilo jenom za 50 000 000 soukromých firem. Ptal jsem se, proč stát nemá nějakou jasnou strategii internetu, proč tam není samospráva, proč jsme to neprojednávali. Takže na to jsem moc odpovědi nedostal, takže tomuto se určitě budeme věnovat i v rámci Asociace krajů, S svazu obcí a měst, a to budeme intenzivně analyzovat.

Co je ještě důležitější, je to, abychom to příští programové období, které nastane po roku 2020. A samozřejmě ta částka ještě není jasná, my na to programové období 2014–-2020 máme 650 miliard. Je to asi o 2 miliardy eurEUR méně než programové období 2007–-2013. Tak samozřejmě na to bude mít vliv bBrexit, ale co je ještě důležitější a nejdůležitější, je,  my jsme skutečně projednali s Evropskou komisí, protože ty rozhovory začnou v květnu.

To, co my si představujeme, kam ty peníze by měly plynout, protože ten program 2014–-2020 byl vyjednán za vlády ještě premiéra Nečase v roce 2012.

Tehdy samozřejmě nezaměstnanost byla 9,5 % a dneska jenom 2,9 %. Samozřejmě já neříkám, že lze čerpat peníze z Bruselu pro nezaměstnané, když je téměř nemáme, je asi nesmysl. Takže to my jsme se měli snažit vyjednat a nebudeme v tom určitě podstatně aktivnější, protože je to důležité, abychom hlavně říkali Evropské komisi, kde my ty peníze potřebujeme a ne naopak.

Já jsem taky objevil program eG-government za 7,7 miliardy, kde vlastně všichni řeší kybernetickou bezpečnost, SŽDC za 243 000 000 atd. jednotlivé resorty, je to vesměs samospráva, a to jsme se taky domluvili, že bych to rád pochopil, jak to je myšleno, abychom skutečně ty programy a ty peníze, které čerpáme, čerpali smysluplně, a pokud samozřejmě dospějeme k názoru, že nejsme schopni nějakou položku čerpat, tak určitě bychom měli jít do Bruselu a snažit se přesvědčit, abychom ty peníze mohli čerpat jiným jiným způsobem, nebo na jiné programy.

Takže je to jedna z našich priorit, abychom zlepšili to čerpání, ministři dostali za úkol se tomu věnovat, aby skutečně tao schvalování podle mého názoru měla probíhat hlavně e-sourcingem, ne externě, aby se to zrychlilo. A samozřejmě pro mě ten argument, že stále plníme N+3, ale na druhé straně jsme v čerpání na devatenáctém místě v Evropě. Sice jsme nejlepší, paní ministryně tak prezentovala, mezi téměř V4, ale já říkám, že máme určitě rezervy. Takže je to priorita, budeme se s tím zabývat, já se chystám na to jednání s panem Junckerem 29. lLedna. Takže bude to samozřejmě taky jiná a na agendě pro mě budu se samozřejmě osobně snažit o to, abychom prosadili ty naše zájmy v Bruselu. Děkuji.

Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj: Tak on pan premiér to shrnul. My jsme dneska měli na programu jednání kromě čerpání, který samozřejmě byl nejvýživnější bod. Pak jsme se zabývali i východisky České republiky pro nové programovací období. Paradoxně řešíme čerpání, ale už musíme řešit i budoucnost, tzn., co bude po roce 2022. Tam jsem kolegy seznámila s tím, že máme určité tematické oblasti, že je potřeba všechny věci, které budeme nárokovat vůči evropským zdrojům. A tady jsme se bavili o tom, že očekáváme, že Česká republika samozřejmě bude mít zhruba o 20 % ponížené zdroje i díky bBrexitu a dalším věcem. Tak stejně se budeme pohybovat někde v rozmezí 550–-600 miliard korun. A že je potřeba opravdu dobře zacílit a mít to podloženo strategickými dokumenty. Zároveň jsme velmi intenzivně s řídícími orgány řešili, protože Ministerstvo pro místní rozvoj má národní orgán pro koordinaci, který hlídá ty limity, a jeden z těch limitů nám bude vyprošťovat v roce 2018 a to je tzv. pravidlo N+3, tzn. peníze alokované pro Českou republiku v roce 2015 se musí certifikovat vůči Evropské komisi do konce roku 2018. A tady pro nás je velmi důležité, aby operační programy tyto limity naplňovaly, všechny operační programy. Některé už to mají splněny, 4 programy, které opravdu si zaslouží pochvalu, jako je operační program Ddoprava, operační program Zzaměstnanost, ale bohužel 6 programů ještě tento limit nenaplňuje a my budeme muset samozřejmě zintenzivnit komunikaci s příslušnými řídícími orgány tak, aby Česká republika v rámci toho čerpání neměla žádné problémy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy

Související zprávy