Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

1. 10. 2021 13:46

Tisková konference po jednání Rady pro výzkum, vývoj a inovace, 1. října 2021

Vendula Kodetová, Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace při Úřadu vlády ČR: Dobré odpoledne, vítejte na tiskové konferenci po 371. jednání vládní Rady pro výzkum vývoj a inovace. Jako prvního o slovo požádám prvního místopředsedu Rady Pavla Barana.

Pavel Baran, první místopředseda RVVI: Dobrý den, nebo už dobré odpoledne. Rada zasedala pravidelně tak, jak to bývá po tom prázdninovém období, dvakrát po sobě v jednom měsíci, mohu-li to takto říci. Prvním bodem jednání byl návrh na jmenování nebo doplnění předsednictva Grantové agentury a pak volba předsedy Grantové agentury, to jest návrh vládě České republiky. Rada po jednání a po volbě navrhuje vládě jmenovat profesora Milana Jirsu, kandidáta věd, členem předsednictva Grantové agentury České republiky a docenta doktora Petra Baldriana předsedou Grantové agentury České republiky. Proběhla tajná volba standardním způsobem a toto je, prosím, její výsledek.

V dalším z významných bodů dnešního jednání se Rada zabývala dočasným řešením financování části komponenty 5.2 Národního plánu obnovy. To se týká především programu Trend a tady bych poprosil, požádal o komentář pana místopředsedu Rady, pana profesora Vladimíra Maříka.

Vladimír Mařík, místopředseda RVVI: Já bych chtěl říct, že Rada se zabývala tím, jakým způsobem budeme moci program Trend financovat v roce 2022. Hledáme chybějící prostředky přesunem mezi poskytovateli a zohledníme i dočasně volné nároky z nespotřebovaných výdajů. Vůle Rady a vůle všech je, aby Trend byl vyhlášen včas, to jest ještě letos, a abychom vlastně z prostředků vědy a výzkumu našli řešení, dočasné řešení té situace.

Pavel Baran, první místopředseda RVVI: V dalším bodě dnešního jednání se Rada, tak jako pravidelně, zabývala metodikou hodnocení a procesem hodnocení podle Metodiky 2017+. Zabývala se v této souvislosti zejména změnou statutu Komise pro hodnocení výzkumných organizací a statutu odborných panelů. Ten statut bude tedy po projednání předložen příštímu zasedání Rady.

Zabývala se otázkou dokončení hodnocení v odborných panelech a dalšími souvisejícími věcmi tak, aby proces hodnocení, který byl samozřejmě připraven před, nebo připravován a projednáván před řadou let, aby postupně, řekněme, reagoval nebo aby zohledňoval všechny ty změny, které v oblasti vědy a výzkumu, tak jako i jinde kolem nás, probíhají.

Takže toto je velmi stručně k procesu hodnocení. A pak byl na pořadu další významný bod, který s hodnocením souvisí, s hodnocením v oblasti vědy, výzkumu, vývoje a inovací, a to je aktualizace personálního obsazení odborných panelů a zde bych znovu požádal pana profesora o doplnění.

Vladimír Mařík, místopředseda RVVI: Jednalo se skutečně o doplnění panelistů tam, kde chyběli nebo jsme je postrádali. Celkem šlo o 21 oborů, ve kterých jsme doplňovali panelisty. Probíhalo tajné hlasování a seznam nově vybraných panelistů je součástí usnesení. Nebudu je tady jmenovat všechny. Myslím si, že to zase posílí a trošku občerství fungování hodnoticích panelů v rámci Komise pro hodnocení výzkumných výsledků a výzkumných organizací.

Pavel Baran, první místopředseda RVVI: Tak jako i v minulých měsících a i v minulém roce se Rada zabývala opakovaně i tématem velkých výzkumných infrastruktur, které jsou z hlediska zajištění jejich provozu v gesci ministerstva školství, nicméně Rada jako poskytovatel nebo, pardon, jako ten, kdo spolunavrhuje finance, finanční prostředky na jejich podporu, se zabývá infrastrukturami ze specifického hlediska, a to zejména z pohledu jejich socioekonomických dopadů.

V této věci byla připravena analýza nebo spíše materiál Výsledky velkých výzkumných infrastruktur –pilotní analýza. Po dohodě s ministerstvem školství se předpokládá, že ministerstvo školství v té své meritorní analýze vezme v potaz pohled, mohu-li to tak říci, z Rady, který se těchto infrastruktur týká, zejména v souvislosti s tím, že v příštím roce bude rozhodováno o jejich dalším financování a formách jejich, řekněme, aktivity a činnosti, což s financováním samozřejmě souvisí.

V neposlední řadě se Rada zabývala diskusí, a nejenom diskusí, ale i pravidly nebo přípravou pravidel etického posuzování biomedicínského výzkumu, což jistě pro příslušnou část té výzkumné komunity je poměrně zásadní. Stejně jako v jiné souvislosti je to zřízení pracovní skupiny pro otázky pracovních podmínek zaměstnanců nebo zaměstnankyň ve výzkumu a vyrovnávání příležitostí pro muže a ženy v oblasti výzkumu. Tak tolik tedy z výsledků dnešního nebo průběhu a výsledků dnešního jednání Rady, pokud jsou nějaké dotazy, tak jistě rádi zodpovíme.

Vendula Kodetová, Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace při Úřadu vlády ČR: Přesně tak, nyní je prostor pro dotazy médií.

Šárka Loukotová Novotná, ČTK: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kolik je třeba do toho programu Trend získat peněz nebo sehnat peněz?

Pavel Baran, první místopředseda RVVI: Tak já bych nemluvil o celkovém objemu, ale to je věc příslušných poskytovatelů, to znamená Ministerstva průmyslu a obchodu a případně Technologické agentury. Ale z informací, které máme, tak se řádově jedná o plus minus, zdůrazňuji to plus minus, 300 milionů korun. Pokud to říkám správně.

Možná to bude o padesát milionů víc a možná o nějaké miliony méně, ale zdůraznil bych tady to, co pan profesor už zmínil. V prvém sledu nebo v prvém kroku se bude jednat o hledání těchto prostředků v nárocích z nespotřebovaných výdajů letošního roku. To znamená, v prvním kroku teď nepředpokládáme jednání, ani ti poskytovatelé, o prostředcích roku 2022, ale o nespotřebovaných nárocích z letošního roku. Pokud mě chce pan profesor doplnit…

Vladimír Mařík, místopředseda RVVI: Přesně tak to je. Ty prostředky se postupně daří získávat. Zbývá tedy těch 300, 350 milionů a je naděje, že mezi rezorty ty nespotřebované prostředky se podaří najít.

Vendula Kodetová, Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace při Úřadu vlády ČR: Má ČTK ještě další dotaz? V tom případě děkujeme a dovolím si tímto tiskové setkání po dnešním zasedání Rady ukončit.

Pavel Baran, první místopředseda RVVI: Děkuji, děkujeme za dotaz, za účast a těšíme se zase případně na viděnou

Vendula Kodetová, Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace při Úřadu vlády ČR: A za trpělivost dnes, jednání bylo dlouhé.

Vladimír Mařík, místopředseda RVVI: Za trpělivost děkujeme.

Pavel Baran, první místopředseda RVVI: A s omluvou, ale to dnešní jednání bylo opravdu v tomto smyslu poměrně náročné a všechny ty volby a volební procedury je třeba dodržet do detailu a podle příslušných parametrů. Takže ještě jednou omluva z naší strany.

Vladimír Mařík, místopředseda RVVI: Děkujeme.

Pavel Baran, první místopředseda RVVI: Nashledanou a pěkný víkend.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání Rady pro výzkum, vývoj a inovace, 1. října 2021

Související zprávy