Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

3. 9. 2021 15:16

Tisková konference po jednání RVVI, 3. září 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace. O úvodní slovo bych chtěla požádat prvního místopředsedu, pana doktora Pavla Barana.

Pavel Baran, první místopředseda RVVI: Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte mi podat krátký report o dnešním jednání Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Konalo se nyní již pravidelně prezenčně. Věříme, že takto budeme moci pokračovat i v následujícím období.

Rada vlády se zabývala řadou témat a problémů a věřím tomu, že jedním z těch, které pravidelně přitahují pozornost veřejnosti, a nejen veřejnosti, v oblasti vědy a výzkumu, je nebo jsou návrhy na udělení Národní ceny vlády Česká hlava za rok 2021 – je to samozřejmě návrh – případně další personálie jiného typu. Dnes to byly záležitosti týkající se doplnění pozice v Komisi pro hodnocení výzkumných organizací a další.

Já bych se tedy napřed zdržel u těchto personálií a je mým velkým potěšením nejdříve tedy sdělit, že návrh na udělení Národní ceny vlády Česká hlava byl řádně projednán a že bylo tedy radou navrženo vládě České republiky udělit Národní cenu Česká hlava panu profesoru Ing. Vladimíru Kučerovi, doktoru věd, doktoru honoris causa.

Pan profesor Kučera patří mezi naše špičkové vědce v oblasti aplikovaného výzkumu a já bych poprosil, požádal pana místopředsedu, aby krátce připomněl jeho, řekněme, specializaci. Přece jen z toho oborového hlediska mu to jistě přísluší.

Jinak chci ještě dodat, že nominovaných samozřejmě byla celá řada, bylo jich více než deset. Bylo to deset skvělých nominací napříč obory – od oblasti humanitních a společenských věd, oblast biomedicíny, lékařské vědy, technické vědy. Jak možná víte a jak si můžeme připomenout, rada v minulosti navrhovala toto ocenění skvělým představitelům napříč těmito obory, napříč institucemi. Dnes to slovo padlo směrem k oblasti aplikovaného průmyslového výzkumu, jak už jsem zmínil, a sice směrem k panu profesoru Vladimíru Kučerovi. Takže prosím o doplnění.

Vladimír Mařík, místopředseda RVVI: Pan profesor Kučera je jeden z nejcitovanějších odborníků v oblasti technických věd. Je znám po celém světě. Má velký přínos v oblasti teorie automatického řízení a teorie systémů. Zejména velmi důležité je to pro digitalizaci procesů určování stability digitálních řídicích systémů.

Chtěl bych říct, že je též dvojnásobným čestným doktorem zahraničních univerzit, dostal francouzský řád, ale zejména jeho algoritmy se masově používají v celosvětovém měřítku v automobilovém průmyslu, leteckém průmyslu a dalších. Jsou to doslova průlomové algoritmy.

No a myslím si, že je to člověk, který jednak svými výzkumnými výkony, ale i svou řídící činností – pracoval jako ředitel ústavu Akademie věd, posléze děkan elektrotechnické fakulty, ale i svým lidským přístupem ke svým spolupracovníkům a žákům, kterých vychoval nemálo, si to ocenění plně zaslouží.

Jenom ještě bych připomenul, že po něm je pojmenována celá řada regulátorů –Kučera-Youla parametrizace, a to se málokterému českému věci podaří. Myslím, že jsme vybrali správně.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, tak to byl pan profesor Mařík, a jestli ještě chce něco dodat pan Baran?

Pavel Baran, první místopředseda RVVI: Já budu pokračovat v tom, co jsem již otevřel. Rada také projednala návrh na jmenování jednoho člena Komise pro hodnocení výzkumných organizací. Z hlediska působnosti této komise je to naprosto zásadní pozice, i když samozřejmě není tak viditelná jako řada pozic a jmenování jiného druhu.

Kandidátů jsme měli rovněž celou řadu, skvělých kandidátů. Jednalo se znovu o oblast zejména aplikovaného průmyslového výzkumu a rád konstatuji, že rada se shodla na jménu pana profesora Ing. Bohumíra Strnadela, doktora věd. Je dosud ředitelem Centra pokročilých inovačních technologií Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, je také členem Akademického sněmu Akademie věd, členem Národní komise pro obhajoby doktorských prací v oboru materiálové inženýrství a tak bych mohl pokračovat i směrem k jeho mezinárodnímu působení na zahraničních univerzitách. Takže toto byla druhá volba, která proběhla.

A pak mám ještě jednu velmi příjemnou povinnost: Rada byla jako vždy v tomto období informována i o udělení Ceny předsedy Rady, ale tentokrát za propagaci a popularizaci výzkumu za letošní rok. Tuto záležitost rada bere na vědomí vždy na základě neformálních jednání, nikoliv volby, pak rozhoduje předseda rady, v tomto případě to byl tedy pan předseda vlády. A toto významné ocenění, velmi ovšem populární a ve vědecké obci respektované a oceňované, toto ocenění si odnesl pan doktor František Koukolík, doktor věd.

Myslím, že ho, že jej není třeba příliš představovat, ale přece – skvělý český neuropatolog, ale také spisovatel, publicista, popularizátor tohoto oboru, ale se značným přesahem do oblasti společenských věd. Propaguje, a to říkám rád, kritické myšlení, vědecký přístup.

Popularizoval v České republice řadu pojmů a částí toho oboru, v němž pracuje, jako první vůbec. Je to ovšem také skvělý vědec a mohl bych dlouho pokračovat. Nebudu vás dále napínat, přeji vám, abyste si ho někdy poslechli, ať už v Českém rozhlase v Meteoru, nebo případně v televizních pořadech, kde pravidelně vystupuje. Cena bude předána, předpokládám, někdy v polovině září.

Tak toto byly ty v zásadě velmi zajímavé a příjemné personálie. Ale my jsme taky dnes jednali o těch věcech, které k oblasti vědy a výzkumu patří nepochybně jako vůbec podmínka její existence a provozu v tom ošklivém slova smyslu – to jest o finančních záležitostech.

Měli jsme v zásadě nebo stáli jsme v zásadě v situaci, kdy po vyjednáváních v červenci a srpnu letošního roku se podařilo dosáhnout toho, a je třeba ocenit tedy všechny, kdo se na tom podíleli, počínaje samozřejmě panem premiérem, panem vicepremiérem Havlíčkem, ale i vstřícnost a porozumění ze strany Ministerstva financí, což vše vyústilo do skutečnosti, že původní, řekněme, návrh rozpočtu pro celý výzkum nebo celou oblast výzkumu ve výši 36,1 miliardy korun českých byl přehodnocen a nyní je příslušným rozpočtovým kapitolám rozepsán návrh rozpočtu, který bude ještě projednávat vláda v rámci celého národního rozpočtu, a to ve výši řádově 39,3 miliardy. A to ve struktuře, a to je velmi důležité, kterou navrhla rada vlády už v květnu a potvrdila v červnu. Tak tolik k zásadní věci týkající se rozpočtu.

Pak byl na pořadu jiný nástroj podpory, nebo informace a jednání o něm, a sice Národní plán obnovy, a tady bych, aby to nebylo monologické, směrem k financím snad se obrátil na pana místopředsedu, pana profesora, aby komentoval tuto věc, to znamená Národní plán obnovy.

Vladimír Mařík, místopředseda RVVI: Víte, že Národní plán obnovy byl schválen v Bruselu. Česká republika by ho měla kofinancovat. To kofinancování se částečně týká také aplikovaného výzkumu. Čili v současné chvíli vlastně hledáme řešení, jak pro příští rok kofinancovat ty prostředky, které do Národního plánu obnovy přijdou z Bruselu.

Bude to vyžadovat jednání, ale odcházíme plni optimismu, že se podaří nalézt scénář, časový plán toho, jak ty prostředky pro zejména program TREND TA ČR a MPO, jak je najít. To bude úkol tohoto měsíce a věřím, že se ho zhostíme. Takže myslím si, že pokud se týká financování výzkumu, tak rada udělala maximum a bude hledat dál všechny cesty k tomu, aby výzkum byl adekvátně financován.

Pavel Baran, první místopředseda RVVI: Myslím si, že to také svědčí o tom, že se daří držet kontinuita podpory, jenom doplnění z mé strany, která vlastně přechází již z období minulé vlády do období této vlády, a že ty výsledky se evidentně promítají do toho, jakým způsobem si oblast vědy, výzkumu a inovací vede i v těch mezinárodních srovnáních, parametrech. Ale to bychom si mohli nechat toto téma na jindy.

O čem ještě rada jednala a co bychom neměli ponechat stranou pozornosti, je, řekněme, aktuální stav implementace Inovační strategie České republiky, která, tento, řekněme, projekt byl otevřen, projekt v uvozovkách, otevřen v únoru roku 2019. Reportovala o něm paní náměstkyně Silvana Jirotková z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Ta zpráva hodnotila nebo byla předložena jako aktuální ad hoc plnění. Zpráva byla připomínkována, bude doplňována. V této věci bude ten gesční, řekněme, garant, to jest Ministerstvo průmyslu a obchodu, dále pokračovat a předpokládáme, že se vrátí na jednání rady někdy na jaře příštího roku i s vědomím toho, že naplňování této strategie bylo nutně velmi silně ovlivněno zejména pandemií a všemi souvislostmi, a to jak organizačními, ekonomickými, personálními a tak dále.

Domnívám se, že tím jsme v zásadě naplnili tu naši celkem příjemnou informační povinnost směrem k tomu, co dnes na radě probíhalo. Samozřejmě těch bodů k jednání bylo více, ale to bychom případně nechali, budou-li dotazy nebo i jiná příležitost.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, děkuji panu Baranovi i panu Maříkovi, a pokud jsou nějaké dotazy, tak je pro ně právě teď prostor. Pokud žádné nejsou, děkujeme a přejeme hezký zbytek dne.

Pavel Baran, první místopředseda RVVI: Děkujeme za pozvání a přejeme pěkné odpoledne a dobrý víkend. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání RVVI, 3. září 2021

Související zprávy