Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

30. 9. 2019 11:17

Tisková konference po jednání s finským předsedou vlády Anttim Rinnem, 30. září 2019

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po jednání předsedů vlád České republiky pana Andreje Babiše a předsedy vlády Finské republiky pana Anttiho Rinneho. Jako prvního bych chtěla požádat o slovo pana Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády České republiky: Dobrý den, vážený pane premiére. Jsme velice rádi, že jste nás dnes navštívil a že jsme měli možnost probrat aktuální evropské otázky. Finsko je nyní předsednickou zemí v Radě Evropské unie a jsme zhruba v polovině předsednictví, tak mě samozřejmě zajímalo, co nás ještě čeká do konce roku.

Diskuse byla zajímavá i v kontextu našich příprav na předsednictví, které připadá na druhou polovinu roku 2022. Samozřejmě i my i Finsko určitě klade důraz na udržitelnost a maximální možné úspory. My jsme hlavně diskutovali, a to je zřejmě to nejdůležitější, že nás čeká Evropský rada 17. října a jak už se stalo tradicí tohoto roku na Evropských radách, tak hlavně budeme řešit brexitu.

Ale velice důležitá debata nás čeká i ohledně víceletého finančního rámce na období 2021–27. My jsme k tomu samozřejmě absolvovali x jednání. Česká republika má předsednictví V4 a 5. listopadu vlastně zveme do Prahy Přátele koheze. Myslím, že jsme zvali asi šestnáct států, abychom si ještě vyměnili názory na příští víceletý finanční rámec.

Samozřejmě, pro nás jsou zásadní dvě věci a to je zajištění dostatečných prostředků na tradiční politiky a prosazení efektivních podmínek pro jejich využití. Budoucí rozpočet Evropské unie musí být vyvážený a měl by samozřejmě co nejvíce odrážet zájmy jednotlivých členských států.

Pro nás je to samozřejmě hlavně o investicích. My pokračujeme v přípravě Národního investičního plánu a v tom vidíme i řešení z hlediska eventuálního ochlazení ekonomiky, které už tedy probíhá v Evropě a globálně, kde ten náš růst, který je nad průměrem Evropské unie a je dán spotřebou a exportem, by měl být perspektivně hlavně s důrazem na investice.

Co se týče brexitu, tak já jsem měl možnost mluvit s Borisem Johnsonem v New Yorku. Pan premiér samozřejmě jako předsednická země intenzivně vyjednává. Já myslím, že se dá najít řešení technologického charakteru na ten back stop a pravděpodobně je to spíš také psychologická záležitost, takže doufejme, že se nám to podaří vyřešit bez prodloužení. Ale samozřejmě situace ve Velké Británii je dnes celkem nepřehledná a asi nikdo neví, jak to celkově dopadne.

Také jsme mluvili o ochraně klimatu. Já jsem pana premiéra informoval, že Česká republika plní závazky z Pařížské dohody. A bylo by dobré dát konečně na papír, aby se vidělo, jak ty závazky plní všechny členské země Evropské unie, protože každý o tom hodně mluví, ale ne moc konkrétně.

My jsme samozřejmě zastánci racionálního přístupu. Za snížení emisí bojujeme, ale přitom musíme i myslet na naše hospodářství. A stejně Finsko má také průmysl a potřebuje mít jasné zdroje energie. Myslím, že jsme se shodli na tom, že jaderná energetika ve Finsku i u nás je ta asi největší perspektiva. Důležité je, jakým způsobem Evropa může působit na třetí země, které na rozdíl od Evropy emise nesnižují.

Také jsme vedli debatu o problematice právního státu a o tom proběhne debata v rámci Evropy. A jak jsem to pochopil od pana premiéra, tak by to měla být v podstatě nějaká všeobecná debata o celé Evropě z hlediska problematiky právního státu.

Finsko a Českou republiku spojuje také dokončování vnitřního trhu. My dlouhodobě poukazujeme na to, že je tam obrovský potenciál. Podle údajů, které máme, až 1,7 procenta HDP, to je asi 230 miliard eur, a my stále kritizujeme překážky pro naše firmy a živnostníky a naše občany, když působí v jiných členských zemích.

Takže tolik za mě. Ještě jednou děkuji panu premiérovi, že si našel čas, a samozřejmě těším se na další spolupráci v rámci finského předsednictví.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Slovo má předseda vlády Finské republiky pan Antti Rinne. Děkuji.

Antti Rinne, předseda vlády Finské republiky: Děkuji. Za prvé vám chci poblahopřát k výročí sametové revoluce a jsem velice rád, že jsem teď mohl navštívit Prahu. Chci poděkovat panu premiérovi za velice zajímavé diskuse, které jsme spolu vedli. Naše bilaterální vztahy byly vždy dobré a jsem velmi rád, že se za poslední tři roky naše vzájemné vztahy dále prohloubily a vzrostl například počet firem, které spolupracují.

My se ve Finsku domníváme, že potřebujeme multilaterální systém. Je to důležité pro ochranu našich hodnot, které jsou také základem našich ekonomických úspěchů. Těšíme se na spolupráci s Českou republikou v oblasti rozšiřování a prohlubování vnitřního trhu. Dále se potřebujeme zasadit o udržitelný růst, potřebujeme tedy odpovídající klimatickou politiku.

My jako předsednická země Rady Evropské unie chceme využít tuto příležitost, abychom vedli bilaterální rozhovory a abychom se dohodli na cílech klimatické ochrany pro Evropskou unii.

Rovněž jsme se dotkli jiných důležitých témat, jako například vyjednávání o víceletém finančním rámci, migrace a také další rozšíření či případně brexitu. Co se týče víceletého finančního rámce, tak doufáme, že v říjnu proběhne další diskuse během Rady. Členské státy by nyní měly začít vyjednávat kompromisy a snažit se přiblížit své názory, jaká by měla být celková úroveň výdajů a jak by měly být evropské fondy využity.

Potřebujeme zvýšit financování pro politiky na ochranu klimatu, potřebujeme solidaritu v migraci a musíme se také ujistit, že právní stát je skutečně respektován ve všech členských státech.

Dohodli jsme se, že je důležité v říjnu dospět k rozhodnutí o otevření vyjednávání s Albánií a Severní Makedonií. To je důležité pro důvěryhodnost EU. Potřebujeme vyslat jasný signál do západního Balkánu, že jakmile provedou reformy, pak se před nimi otevírá evropská perspektiva.

Rovněž jsme hovořili o brexitu a jednotě sedmadvacítky. Chceme dosáhnout spořádaného brexitu Spojeného království z Evropské unie a nejlepším řešením se jeví vyjednávaná dohoda. To znamená, že musíme co nejdříve získat návrh řešení z Velké Británie, protože se blíží termín 31. října. Ten je skutečně velmi blízko.

Dovolte, abych poděkoval panu premiérovi za velice zajímavou diskusi, a velice se těším na spolupráci jak na bilaterální, tak i na evropské úrovni. Děkuji mnohokrát.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání s finským předsedou vlády Anttim Rinnem (česky)

Tisková konference po jednání s finským předsedou vlády Anttim Rinnem (originál)

Související zprávy