Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

29. 9. 2021 19:54

Tisková konference po jednání s maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem, 29. září 2021

Lucie Kubovičová: Vítejte na tiskové konferenci při příležitosti oficiální návštěvy maďarského premiéra v České republice. Vítám českého premiéra Andreje Babiše, také maďarského premiéra Viktora Orbána, za českou stranu také vicepremiéra Karla Havlíčka a za maďarskou stranu ministra zahraničních věcí a obchodu Pétera Szijjártó. Pane premiére Babiši, poprosím vás o úvodní slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Takže dobrý den, dámy a pánové, já jsem nesmírně rád, že jsem tu dnes mohl přivítat předsedu vlády Maďarska a mého přítele Viktora Orbána. Těch důvodů je několik. Já jsem se cestou do Ústí nad Labem dozvěděl, že Ústí nad Labem je pro pana premiéra to nejzajímavější místo v České republice, i když tady nikdy nebyl a je tady dnes poprvé. A proč to tak je, se dozvíte v rámci jeho vystoupení.

Chtěl bych poděkovat samozřejmě panu premiérovi za pomoc v rámci covidu-19. Maďarsko nám významně pomohlo. V první vlně nám poskytlo 150 ventilátorů, moderních ventilátorů, a samozřejmě nám významně pomáhalo s vakcínami. Chtěl bych říci, že Viktor Orbán je velkým obdivovatelem České republiky. A obdivuje hlavně to, jak se České republice daří.

To znamená, že obdivuje, že máme nejmenší nezaměstnanost v celé Evropě. Že máme nejmenší zadlužení ze všech zemí, se kterými sousedíme. Ano, nižší zadlužení než Maďarsko, Slovensko, Polsko, Německo, Rakousko a že máme skvělé veřejné finance a máme skvělý rating. Že máme skvělý růst HDP. A že z hlediska poměru HDP na obyvatele jsme už před Itálií a Španělskem. Že jsme na 93 procentech. I v tomhle jsme v regionu na tom velice dobře. Že máme nízkou inflaci: 3,1 procenta. Že máme nízké daně. Že máme nejvyšší platy z V4. A pan premiér o tom mluví často, mluví o tom na Evropské radě a mluví o tom samozřejmě i v Maďarsku.

Já jsem se stal premiérem 6. prosince 2017 a prosil jsem pana prezidenta, aby nominoval vládu 13. prosince 2017. A proč? Protože 14. prosince 2017 zasedala Evropská rada. Evropská rada, kde sedí všichni prezidenti a premiéři. Často se o tom mluví, ale ten, kdo nebyl premiérem, tak neví, jak to tam funguje. A to je to nejdůležitější místo, kde prosazujeme – a já prosazuji samozřejmě české zájmy a pan premiér Orbán prosazuje samozřejmě maďarské zájmy – ale prosazujeme je společně, ty zájmy. A to místo je důležité proto, že všichni musí souhlasit. A tam se nehlasuje. Tam se mluví o závěrech té Rady, které se tam čtou a potom xkrát se přepracují a potom se Charles Michel, předseda Evropské rady zeptá, jestli s tím všichni souhlasí, a pokud s tím souhlasí, tak je deal dán.

Na tomto místě, kde jsme společně s premiérem Orbánem, ale i našimi kolegy z V4 a tehdy to byli Peter Pellegrini a Mateusz Morawiecki, ano 29. 6. 2018 ve čtyři hodiny ráno jsme definitivně zamítli kvóty na ilegální migranty a definitivně jsme odmítli přerozdělování. Na tomto místě jsme v červenci 2020 čtyři noci a pět dní bojovali za evropské fondy. A Viktor Orbán je zkušený, je už třicet let v politice a často jsem s ním mluvil o tom, jaká má doporučení. A to doporučení bylo vydržet. Takže jsme také vydrželi a vybojovali jsme 42 miliard korun navíc z evropských fondů a už jsme dostali zálohu.

Takže další věc je samozřejmě Green Deal. Žádný Green Deal nebyl podepsaný. Green Deal je politická dohoda, kdy my jsme bojovali společně za to, abychom neměli závazek, všechny členské státy, 55 procent emisí CO2 do roku 2030. A vybojovali jsme průměr. Takže průměr, ne ten závazek.

A potom jsme bojovali za peníze z modernizačního fondu.  A já jsem také bojoval za slovo jádro, za slovo plyn, za slovo kůrovec. A tyhle všechny věci jsme vybojovali a ta hlavní bitva o těch nesmyslech viceprezidenta komise, pana Tiemmermanse, které on navrhuje a o kterých my jsme nikdy nejednali, čeká i příští českou vládu a další vlády.

Já jsem včera psal dopis a také jsem si esemeskoval s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, že zkrátka tu analýzu, kterou udělala Evropská komise na vývoj emisních povolenek, že se vůbec netrefili. A že ty emisní povolenky, které jsou předmětem spekulací, těch různých hedge fondů a bank a venture kapitálu mají obrovský negativní dopad na náš průmysl, a ty předpoklady se vůbec nenaplnily. A vlastně dopadají negativně na naše firmy a přenáší se to na naše obyvatele, protože od příštího roku samozřejmě může být ten dopad na ceny energií velice negativní.

Proto jsem požádal, aby toto téma bylo zařazeno na večeři 5. října, i když je to na programu Evropské rady 21. října. A myslím si, že nejsem sám v Evropské unii, kdo to chce řešit. A potřebujeme rychlé řešení. Potřebujeme zamezit těmhle spekulacím, potřebujeme zkrátka zastropovat ty ceny tak, jako my jsme to udělali v Čechách pro teplárny, kde je to zastropované na 25 eur. A samozřejmě je to velký problém.

My jsme dnes diskutovali s panem premiérem o plynu a situaci v plynu. Ano, Maďarsko má úplně jinou pozici. Maďarsko neprivatizovalo plyn, naopak Maďarsko si u nás koupilo distributora plynu. My jsme tu firmu na plyn Transgas prodali, zprivatizovali jsme ji, částečně ČEZ. Takže my nemůžeme jako vláda nakupovat plyn, jako včera Maďarsko uzavřelo smlouvu o dodávkách ruského plynu. A v Evropě stále více a více lídrů hovoří o tom, že bychom měli společně nakupovat ten plyn. A ta situace není dobrá.

Takže toto téma my musíme řešit. A jsou vidět i dopady toho Green Dealu, že když nefouká vítr v Německu, tak dokonce Německo se vrací k těm lignitovým hnědouhelným elektrárnám. To jsou věci, které zkrátka musíme nyní urychleně řešit. A my je samozřejmě řešit chceme.

Já jsem byl nedávno v Maďarsku. Zúčastnil jsem se demografické konference a byl jsem tam už podruhé. A ano, tam odeznělo, co je pro nás důležité. Demografický vývoj. Děti, rodina. Ne, ta mantra Green Deal. Evropské struktury, Evropský parlament, Evropská komise snad neznají jiné jméno než Green Deal. Ale o rodině, o tom, že v některých státech za pár desítek let bude více přistěhovalců než těch původních obyvatel, jaký je demografický vývoj v Evropě, že to je budoucnost Evropy – naše děti, naše rodiny, tak o tom se nemluví.

A samozřejmě z tohoto jsme hned u ilegální migrace, o které se také moc nemluví. Občas média ukážou nějakou loď. Ale v roce 2015, když v Budapešti a v Maďarsku, bylo 300 000 ilegálních migrantů a paní kancléřka Merkelová je pozvala a řekla „Wir schaffen das“, tak Maďarsko bylo jediné, které skutečně bránilo tu schengenskou hranici a postavilo ten plot. Na který mimochodem i Řecko dostalo peníze, ale moc nefunguje.

A tam, v tomto roce, přišlo 77 000 ilegálních migrantů. A kdyby tam ten plot nebyl, tak nejkratší trasa za sociálními dávkami do Německa jde přes Česko. Takže i díky tomuto plotu my tady nemáme tento problém. A to, že se neefektivně bojuje proti převaděčům, kteří tam čekají v německých a v rakouských autech a kasírují v cashi 3 500 eur od těch mládenců, to jsou všechno mládenci, tak to je realita, o které se v našich médiích moc nedozvíme.

My jsme xkrát mluvili o tom, jak řešit ilegální migraci. Jsme v tom aktivní, celá V4, a my dva jsme byli v tom vždycky nejaktivnější. Takže je to téma, ke kterému se budeme vracet. Pokud někdo říká, že to není téma, tak já si myslím, že je to téma. A proto my jsme v minulosti pomáhali zemím, které bojovaly proti ilegálním pašerákům. Jako Severní Makedonie, kde máme padesát policistů, jako Srbsko, Slovinsko, Albánie. A na základě mé návštěvy v Maďarsku naše vláda schválila, že pošleme do Maďarska na hlídání toho plotu padesát našich policistů, kteří by tam měli působit do poloviny prosince.

Takže nechci již dlouho mluvit. Maďarsko je i velký investor v Čechách. Známá firma MOL, známá firma Inogy. Náš vzájemný obchod je taky významný, naše firmy tam investují. Takže já jsem velice rád, že pan premiér Orbán nás navštívil, a já jsem se cestou sem vlastně dozvěděl věci, o kterých jsem ani pořádně nevěděl, a jsem přesvědčen, že pan premiér vám je sdělí ve svém vystoupení.

Takže moc děkujeme za tu návštěvu a je to jenom potvrzení naší spolupráce dvou premiérů, kteří tam společně jsou téměř čtyři roky a kteří společně dokázali vybojovat pro své země věci v prospěch českých a maďarských občanů. Takže, Viktore, ještě jednou děkuji!

Lucie Kubovičová: Díky, pane premiére Babiši, a poprosím Viktora Orbána.

Viktor Orbán, předseda vlády Maďarska: Vážené dámy a pánové, přeji vám dobrý den. Vážený pane premiére, mockrát děkuji, že tady mohu být. Víte, že letos koordinaci Visegrádské čtyřky vykonává Maďarsko. U vás budou volby, a ačkoliv my nechceme zasahovat do voleb v žádné zemi, protože o osudu Čechů ať rozhodují Češi, ale vůbec nelituji toho, že právě dnes jsem vás mohl navštívit a teď jsem mohl jednat s vaším premiérem. Jsem vděčný, Andreji, zejména za to, že k setkání dochází v Ústí nad Labem.

Vy to jistě nevíte, ale v Maďarsku je generace, pro kterou je toto místo legendárním místem. Já patřím k této generaci a můžeme děkovat za to, že máte fantastického spisovatele Vladimíra Párala. Když jsem začínal na univerzitě, tak tehdy u nás byla velkým šlágrem kniha s názvem Milenci a vrazi. Tuto knížku, knihu, téměř každý můj generační druh, gymnazista nebo student univerzity, četl nebo slyšel o této knize. Jsem velmi rád, že toto setkání se uskuteční ve městě, které mi připomíná mládí.

Neříkám to jenom panu premiérovi, ale také vám, že já jsem od roku 1988 nejen v politice, ale také účastníkem česko-maďarských vztahů. Od roku 1988 sleduji, co se u vás tady v Čechách děje. Já si vzpomínám ještě na to, že v osmdesátém devátém, když na Václavském náměstí jste zažívali velkou chvíli, tak byla tam přítomna i naše politická strana Fidesz. Dokonce dva z vedoucích činitelů strany tehdy zatkli a od té doby jeden z nich je europoslancem v Europarlamentu, dokonce byl i členem vlády, a pod vlivem byli jsme ho schopni tehdy vysvobodit z českých vězení, díky velkému mezinárodnímu nátlaku ještě v osmdesátém devátém.

Já si ještě pamatuji Chartu 77. Vždy jsme si vážili vedoucích činitelů Charty. Já si dobře pamatuji na pana prezidenta Havla, s kterým jsme měli srdečný přátelský vztah jako antikomunisté a bojovníci za svobodu. Já si pamatuji ještě to, když premiérem u vás byl Klaus a překvapil svět svými inovacemi, ekonomickými. A váš nynější prezident republiky pan prezident Zeman také byl mým kolegou ještě na počátku tohoto století jako premiér.

Já už hodně dlouho sleduji českou politiku. A vždycky jsme pociťovali jistou závist vůči vám a vždycky jste byli před námi o krok, o dva kroky a není tomu jinak ani teď. Jsem velmi rád, že v posledních letech právě mým kolegou se stal pan Babiš, který zapadá do řady velkých, významných českých politiků. My jsme v takové zvláštní soutěži, my dva, a musím říct, že ještě nevítězíme tady, ale uvidíme, co přinese budoucnost.

My tady soutěžíme v běhu, u koho bude nižší míra nezaměstnanosti. Vy jste kolem tří procent. My jsme teď dosáhli asi čtyři procenta, jste před námi krok, chtěli bychom vás dostihnout, co se týče zadluženosti, míry zadluženosti. I když pravda je taková, že od komunistů vy jste zdědili menší zadluženost než my a jste před námi.

Vysloveně vám závidíme, že český průmysl je přidanou hodnotou a český průmysl svým výkonem ještě doposud přidává větší přidanou hodnotu než my Maďaři. Nikdy jsem nechápal, proč je tomu tak, že váš premiér je schopen věnovat na inovace dvakrát větší sumu z rozpočtu, než my jsme schopni. Když někdo věnuje více peněz na inovaci, tak zachovává svůj náskok.

Pro Maďary je úplně přitažlivé to, že v porovnání se všeobecnou úrovní rozvoje Evropské unie vy už máte blízko k tomu průměru Unie 91 procent. My zatím dosahujeme jenom 70 procent té úrovně. Takže tady také máme co dobíhat. Já vždy velmi rád přicházím do Čech, abych tady studoval, něčemu se naučil a abych pochopil, proč je tomu tak, že v některých důležitých ekonomických ukazatelích vy stále jste před námi.

Popravdě nepřišel jsem proto, abych vám říkal o těchto hospodářských faktech, které jsou pro vás jistě známé, ale jsem tady pro to, abych potvrdil česko-maďarské křídlo visegrádské spolupráce. Totiž když Česko nebude angažováno ve Visegrádské čtyřce, tak Visegrádská čtyřka nebude fungovat, a pokud pan premiér Babiš nebude angažován vůči střední Evropě, vůči Visegrádské čtyřce, tak my prostě nemůžeme být úspěšní. My jenom kulháme, jsme jako pokažené kolo.

Takže my ve Visegrádské čtyřce potřebujeme Česko, potřebujeme sílu Čechů a jejich politický vliv. Zvláště to platí proto, a jsem přesvědčen a i dnes jsme rokovali především o tom, že v následujících desetiletích máme před sebou fantastické možnosti.

Ovšem jsou tady nebezpečí. Taková je migrace. A já moc tomu nevěřím, že se vyhneme další migrační vlně a musíme se připravit, že z Afghánistánu sem budou proudit miliony obyvatel a jejich nemalá část se bude chtít dostat do Evropy přes Balkán. Já bych chtěl Čechům připomenout, že Maďarsko na jižních hranicích se Srbskem nebrání jenom Maďarsko, ale také české země, Českou republiku a celou Evropu. Proto jsem se nestyděl a požádal pana premiéra o to, aby nám dal k dispozici vojáky, policisty, minimálně padesát, aby je vystrojil a aby je poslal k nám, abychom posílili obranu hranic, protože my skutečně bráníme i Česko.

A je tady pandemie. Uvidíme, jak to skončí. Takže jsou tady nebezpečí, ale střední Evropa má před sebou desetiletí, které nám skýtá fantastické šance. Naše tempo růstu je dvakrát větší než v západní Evropě, a když se na to podíváte, tak pomalu dochází ke změně poměrů. Kdysi jsme mysleli, že střední Evropa nemůže napřahovat bez západní Evropy, protože tam západní země byly bohatší, tam bylo více kapitálu, tam fungovala ekonomika lépe. A dnes je to obráceně.

Dnes pravda je taková, že západní ekonomiky nemohou fungovat bez střední Evropy. Není úspěšné německé ekonomiky bez Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Takže další desetiletí bude znamenat pro střední Evropu, že se probudí, silně probudí, k novému povědomí a poctíme všichni, že střední Evropa je lokomotivou ekonomiky Unie. Proto naroste náš vliv jak politický, tak ekonomický, a tak je to spravedlivé a jenom tehdy uplatníme tento trend, když česko-maďarská spolupráce a středoevropská spolupráce v rámci Visegrádské čtyřky zůstanou zachované.

Já bych se chtěl připojit k tomu, co tady pan premiér říkal ohledně systému ITS. Je to velmi komplikovaný systém a je velkou výzvou, abychom tento systém vůbec pochopili, a v zájmu toho také se často obracím na vašeho pana premiéra, který lépe rozumí financím. Podstatné je to, že chtějí nám vnutit takový systém, podstatou kterého je, že vy všichni, kteří jste, všichni čeští lidé budou platit za to, že mají dům a budou platit, že mají auto, osobní vozidlo.

A dosáhnou toho velmi komplikovaným systémem, zvýší ceny a my všichni, včetně Maďarů, budeme muset platit víc a musíme tomu zabránit. Takže já jsem uzavřel bratrstvo ve zbrani s panem premiérem Babišem, že ten systém ITS, co nám chtějí nyní vnutit, že musíme za každou cenu změnit, protože jinak ztratíte i kalhoty v důsledku placení.

My nejsme ochotni platit extra daň, protože máme osobní vozidlo, že máme svůj byt, máme svůj dům. Možná, že do luxusu obyvatel západní Evropy to ještě patří, ale u nás ne. Budeme v zájmu tohoto cíle hned u první příležitosti vystupovat.

Chtěl bych ještě říct o česko-maďarské hospodářské spolupráci, že pro nás je velkou ctí, že tady přijímáte v české ekonomice i maďarské firmy. Mockrát vám děkujeme, že můžeme tady být, že můžeme u vás investovat a také vám děkujeme, že pan premiér Babiš, za jeho období česko-maďarská ekonomická hospodářská spolupráce dosáhla nikdy nevídaných vrcholů.

Co se týče rozsahu bilaterálního česko-maďarského obchodování, vzájemného obchodu, tak letos se to rozšířilo o 26 procent a 330 českých firem funguje, pracuje v Maďarsku, 330 firem tam dává mnoha tisícům lidem práci, dává jim chléb.

Vážený pane premiére, mockrát děkujeme za možnost spolupráce. My chceme rozšiřovat tuto spolupráci a teď to jde moc dobře v zemědělství, v komunikaci. Chtěli bychom to rozšířit na vojenský průmysl a na další a další oblasti, kde navrhujeme, aby došlo ke kooperaci českých a maďarských firem. Chtěli bychom vás ujistit o tom, že ze strany Maďarska je všechno připravené na to, že s vládou Andreje Babiše, abychom udržovali úzkou, přátelskou, střízlivou spolupráci a Maďarsko je i v budoucnosti angažováno v této věci a děkuji, že jsem dnes v Ústí nad Labem mohl být s panem premiérem.

Lucie Kubovičová: Děkuji panu Orbánovi, předsedovi vlády Maďarské republiky. Teď je prostor pro vaše dotazy. Česká televize jako první.

Renata Myslíková, Česká televize: Já se chci ptát na ty policisty. Padesát policistů vláda schválila jako pomoc s ostrahou maďarsko-srbských hranic. Vy jste říkal, pane premiére Orbáne, že jste o to žádal. Já se ptám, bude padesát policistů na hranicích stačit? Budete chtít víc?

Viktor Orbán, předseda vlády Maďarska: Teď to stačí, ale když dojde k tomu nejhoršímu a skutečně se zvedne ta velká vlna a útok ze směru Afghánistánu a počet migrantů dosáhne několik set tisíc, tak se sem vrátím a ještě požádám o posilu.

Renata Myslíková, Česká televize: Pane premiére, podpoříte pana Orbána ve sporu s Evropskou unií o stavu vlády práva v Maďarsku?

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: My jsme to samozřejmě na Evropské radě řešili opakovaně. Není to jen záležitost Maďarska, ale je to i záležitost Polska. Dokonce jsme na to měli i speciální večeři, kde pan maďarský premiér i pan polský premiér chtěli jasně, aby Evropská komise řekla definici toho rule of law. Jak se to měří. Protože pro obě tyto země rozhodující je, jak se k tomu vyjádří Evropský soud, a ne Evropská komise, která samozřejmě, nebo Evropský parlament, který je pod politickým vlivem různých evropských frakcí, které by samozřejmě asi rády viděly nějaké jiné premiéry v Polsku nebo Maďarsku a samozřejmě i v Čechách.

Lucie Kubovičová: Tak děkuji, další dotaz, MTVA.

Csaba Joó, MTVA: Dobrý den, přeji. Měl bych dvě otázky, jednu otázku na pana premiéra Orbána, pak druhou na pana ministra zahraničních věcí Pétera Szijjártóa. Pane premiére, může pokračovat tento úspěšný příběh hospodářského rozvoje těchto zemí? Protože jinde velmi postupuje inflace a můžeme také očekávat několik milionů migrantu, běženců z Afghánistánu. Pana ministra Szijjártóa se ptám: V ukrajinsko-maďarských vztazích vzniká nový konflikt. Právě včera jsme podepsali dlouhodobou smlouvu o dodávání plynu a to se nelíbí ukrajinské straně a teď máme zprávu o tom, že byl předvolán maďarský velvyslanec na Ukrajině. Jaký je váš názor?

Viktor Orbán, předseda vlády Maďarska: Takže, když dovolíte, já bych odpověděl na vaši druhou otázku. V této věci jsem se ještě neozval. Chtěl bych jednoduše dát najevo svoje stanovisko. Maďarsko je suverénní země a kupujeme energii a plyn od toho, od koho chceme my. Rozhodujeme o tom výlučně a jen my, jak se tato energie dostává do Maďarska, jakou cestou. A když rozhodujeme o možných cestách, tak máme jedno jediné hledisko: Která cesta nám zaručuje největší bezpečí. A tam, kde je ta dodávka plynu nebo energie nejbezpečnější, tam tu cestu zvolíme a nikdo nám do toho nemůže mluvit. Vzkazujeme Ukrajinců, aby si poradili se svým vlastním problémem sami. Ukrajina s tím nemá nic společného, to je otázka maďarské suverenity.

A co se týče toho úspěchu hospodářského rozvoje. My, obyvatelé, občané střední Evropy jsme odsouzeni k úspěchu. Takže když nás nechají, tak my budeme úspěšní. My nežádáme o žádnou extra pomoc. My chceme, aby s námi jednali férově. A to není férové, že k tomu, abychom překonali velké otřesy pandemie, se rozhodneme, že ve formě úvěru všem zemím poskytujeme pomoc, a jsou takové země, které tuto pomoc finanční dostanou v červnu, a je tady osm zemí, které ji ještě stále nedostali.

A to není o penězích, protože k penězům se dostane člověk z finančních trhů. Ale nejsou jednotné, nejsou stejné ty podmínky soutěže. Takže Evropská unie dnes dělá rozdíl v tom, že někomu dává peníze dřív, někomu později. A to není férové, protože ten, kdo dostává později, tak dostává se do nevýhodné situace. Když Evropská unie bude vůči nám postupovat korektně a nebude zneužívat svou moc, tak ve střední Evropě tento příběh úspěchů pokračuje dál.

My Maďaři máme s Bruselem tři velké bitvy. Jedna bitva se týká migrace. Oni chtějí migranty, my nechceme. Druhá velká bitva, to jsou záležitosti LGBT. My nechceme umožnit, aby žádní aktivisté nemohli mluvit, nemohli ovlivňovat výchovu dětí kromě rodičů. Chtějí poslat do školy své aktivisty a my to nechceme. A třetí věc, že dělají, provozují takovou zelenou politiku, že maďarští a středoevropští lidé prostě přijdou i o své ošacení, takže to bude všechno tak drahé. Takže máme ty velké bitvy, které musíme vyhrát: teda migrace, LGBT a… Takže to je předpokladem, aby pokračoval tento příběh úspěchů ve střední Evropě.

Lucie Kubovičová: Televize Prima, CNN Prima News.

Sabina Dračková, CNN Prima News: Já mám dotaz na vás, pane premiére Orbáne. Vás už tady dnes potřetí vlastně nějakým způsobem konfrontovali demonstrující. Nakonec jste se ani nevyfotili nahoře na té Větruši. Oni kritizují vaši politiku, mluví dokonce o tom, že jste fašista. Tak mě by zajímalo, co na to říkáte. Protože vy jste vlastně sám řekl, že jste přijel na jakousi přátelskou návštěvu, tak jestli vás to překvapilo, protože, předpokládám, že u vás se takto tváří v tvář takové konfrontaci úplně často nesetkáváte?

Viktor Orbán, předseda vlády Maďarska: Já jsem byl rád, těšilo mě to. Já jsem šestadvacet let žil v komunistickém režimu a tam lidé nemohli říkat svůj názor a teď můžou. A my právě za to jsme bojovali. Od roku 1988 jsem byl účastníkem protikomunistického odboje a bojovali jsme, vybojovali jsme svobodu jen proto, aby lidé mohli říkat svoje názory. A občas není to příjemné. Občas říkají, s čím nesouhlasím nebo co nepovažuji za spravedlivé, ale podstatné je to, že mohou říkat, co si myslí. To jsme chtěli.

Takže to prostě patří k naší profesi. Maďaři říkají, že když se někdo bojí, ať nechodí do lesa. A když někdo není schopen snášet to, že někdo jiný má jiný názor a s tím svým názorem ho konfrontuje, ať nejde za premiéra, ať si volí jinou profesi.

Jan Bachorík, Český rozhlas: Dobré odpoledne, já bych měl dotaz na pana premiéra Babiše. Jedná se o migrační kvóty. Vy jste se v minulosti vyjadřoval v tom smyslu, že jste se zasadil o jejich zrušení. Chci se optat, o jaké kvóty se jednalo, když Evropská rada v roce 2018 žádné trvalé kvóty nepřijala? A druhý poddotaz: Jak vnímáte to, že se o ty kvóty zasadili i jiní, např. Donald Tusk. Nezveličujete trošku ten svůj úspěch? Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Určitě ne, dokonce máme na to video. Já chápu, že vám to vadí, že to říkáme. Je to pravda, dokonce máme fotku, kde jsme se ve čtyři ráno fotili. Takhle máme ruce na sobě, my čtyři premiéři, kde jasně říkáme, že jsme definitivně zamítli povinné kvóty a že jsme souhlasili jenom s dobrovolným přerozdělováním migrantů. Takže je to tak, jak to říkám. Pan premiér Orbán tady to může potvrdit. Bojovali jsme celou noc a ta Evropská rada byla i přerušena.

Víte, tam sedíme sami. Tam musíte i umět jazyk, musíte umět vystoupit, musíte se angažovat a my jsme bojovali jako V4, ale nejhlasitěji jsme bojovali my dva s premiérem Orbánem. Takže je to přesně tak, jak to říkám. Je k tomu fotodokumentace, je k tomu video. Takže pokud to někdo zpochybňuje, je to samozřejmě nesmysl a nepravda.

Viktor Orbán, předseda vlády Maďarska: Pokud dovolíte, často se stává, že bojujeme na zasedáních Rady Evropy jako atleti, když běhají štafetu. A nevím, jestli jste si už povšimli toho, že nejtěžší otázky Rada Evropy neustále řeší jen v noci, jedná o nich jen v noci. A proč ne ráno, když je dostatek času, když každý je svěží, mohli bychom klidně mluvit?

Ale ne, každá, každá těžká záležitost se dostává na jednací program jen v noci a my jsme pod obrovským tlakem. A to je prostě jako maraton, že když je někdo vytrvalý, tak vyhrává nebo vyhraje, a Visegrádská čtyřka proto je důležitá, protože ty štafety můžeme vzájemně odevzdávat. Když naposledy, tak právě jsme byli v takovém běhu i s panem premiérem Babišem a já také, a když já jsem byl schopen zvednout ruku, tak já jsem vetoval, já jsem vetoval, a když on byl schopen zvednout ruku, tak vetoval, vyslovoval veto on.

Nejdůležitější záležitosti Evropy, rozumíte tomu, v noci, o třetí, o čtvrté hodině, jaká je to věc? Ale nechtěl jsem se ozvat jen proto, ale i proto, abych Čechům řekl, oč tady běží. Že to nazývají, že jestli kvótu nazývají kvótou, to nemá význam. Jde o následující jev: Na západě neví nebo nechtějí nebo nejsou schopni hlídat a bránit své hranice a bez kontroly pouštějí migranty, statisíce dokonce miliony. A pak přijdou na noční zasedání a řeknou, že tady máme na krku spoustu migrantů, které oni opustili, a že není spravedlivé, že všichni jsou u nás. A teď abychom je přerozdělovali mezi sebou. To bude prý spravedlivé.

A my s panem premiérem říkáme, že spravedlivé je to, aby každý bránil a chránil své hranice. A když toho někdo není schopen, tak ať požádá o pomoc a my pomůžeme a budeme bránit ty hranice. Prostě, když toho někdo není schopen, tak ať snáší ty důsledky. A je to jedno, že ať to nazýváme kvótou, nebo má to jiný název. Podstatné je to, že pouštějí migranty a pak prostě chtějí nám dát ty migranty. Ty lepší si vybírají pro sebe a to, co zůstalo z těchto lidí, tak to chtějí jako přesunout k nám, a to není možné. To není spravedlivé, a proto musíme jasně říct, že tato kvóta, takto nemůže fungovat. Jsme rádi, že Česko v tomto ohledu souhlasí s Maďarskem.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Které jste teďka deklaroval, to je nepravda. Je hlavně nepravda v tom, že Donald Tusk byl předseda Evropské rady, pane redaktore, a předseda Evropské rady moderuje výbor. Nemůže tam říkat svůj názor. Takže je to nepravda. Vybojovali jsme to my, V4, a my dva jsme byli nejaktivnější a ve čtyři ráno jsme to definitivně zabili, ty nesmyslné kvóty.

Lucie Kubovičová: Děkujeme, dámy a pánové, to je konec tiskové konference. Děkuji hostům a vám všem, že jste přišli. Krásný zbytek dne a na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání s maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem (česky)

Tisková konference po jednání s maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem (originál)

Související zprávy