Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

15. 4. 2021 15:44

Tisková konference po jednání se slovenským premiérem Eduardem Hegerem, 15. dubna 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po setkání předsedů vlád České a Slovenské republiky pana Andreje Babiše a pana Eduarda Hegera. Nejprve bych o slovo chtěla požádat premiéra České republiky pana Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Takže dobrý den, dámy a pánové, já bych chtěl poděkovat panu premiérovi Hegerovi, že přijel na oficiální návštěvu do České republiky, a to i přes složitou situaci, ve které se nacházíme. A samozřejmě vzhledem k tomu, že vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou stěžejní prioritou naší zahraniční politiky, jsem velice rád, že jsme se mohli setkat, seznámit a že jsme mohli probrat společně aktuální otázky vztahů mezi našimi zeměmi.

No a samozřejmě hlavní téma je vývoj pandemie covid-19. Bohužel, je to tak, že bojujeme s pandemií již více než rok. A já si velice cením tradice, že první zahraniční cesta nového slovenského premiéra vede do Prahy a obráceně. Takže to svědčí o našich vynikajících vztazích, které máme historicky.

My v minulosti jsme měli tu tradici, že jsme měli společné zasedání vlády. To bohužel nám pandemie překazila, ale je tady naděje, a já doufám, že to tak bude, že přeci jenom bychom mohli v září to společné zasedání zrealizovat. Já jsem se zúčastnil několika takových zasedání a myslím si, že to bylo vždycky skvělé setkání.

My jsme mluvili o spolupráci. Spolupráci v rámci V4, spolupráci v rámci Slavkovského formátu. Je jasné, že pro nás nejdůležitější je evropská agenda, Evropská rada, budoucnost Evropy, zahraniční politika Evropy a já myslím, že tady máme na to společný názor.

Také jsme mluvili o oblasti obranné spolupráce. My jsme oba ocenili zapojení české a slovenské armády v boji s covidem a tyto armády hrály v obou zemích nezastupitelnou roli. A budou teď ještě více spolupracovat na zahraničních misích, protože od května budou čeští a slovenští vojáci společně působit v rámci polního chirurgického týmu v Afghánistánu a Slovensko vyšle své vojáky také do Mali, což nabízí nový prostor pro sdílení zkušeností, protože naše armáda je v regionu v Sahelu velmi aktivní.

Samozřejmě všichni víme, že Slovensko je významným ekonomickým a obchodním partnerem. Diskutovali jsme Národní plán obnovy, tzn. ten Recovery Fund z Evropské unie, ten balík peněz, které jsme dohodli v rámci čerpání v období po pandemii, doufejme, že to tak bude.

No a diskutovali jsme samozřejmě energetiku, dostavbu slovenské jaderné elektrárny Mochovce a samozřejmě náš projekt Dukovany a s panem premiérem se shodneme na tom, že jaderná energie je pro nás klíčová.

Takže samozřejmě nebylo až tolik prostoru dnes, ale definovali jsme tu další spolupráci, například na projektech vodíkové strategie v oblasti výzkumu, dopravy, výroby, mluvili jsme o výstavbě dálnic. Takže ještě jednou děkuju moc panu premiérovi, že nás navštívil, a těším se na další spolupráci.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, slovenský premiér, pan Heger.

Eduard Heger, předseda vlády SR: Děkuji velice, pane předsedo vlády, za pozvání a za to, že jsme mohli strávit takový velmi, řekl bych, srdečný čas, protože, řekněme si na rovinu, že vztahy mezi Slováky a Čechy jsou velmi srdečné a provází nás to celým tímto dnem a všemi návštěvami.

Chci v první řadě pozdravit všechny občany České republiky a pozdravit je právě i mým jménem, ale i jménem občanů Slovenské republiky a popřát celé České republice hodně sil do boje s pandemií, která byla samozřejmě velkým tématem. Pro nás je Česká republika velmi důležitý partner. Není to jen soused, ale máme velmi bohatou společnou historii, a řekněme si na rovinu, nikdo není Slovákům tak blízko jako Češi.

Myslím si, že proto je úplně přirozené, že první cesta premiéra vždy směřuje ze Slovenska do Prahy. Já jsem rád, že je tomu tak i v mém případě. Co se týká té propojenosti, vidíme, že česká kultura je stále velmi přítomná i na Slovensku, a myslím si, že to, že si i rozumíme a můžeme každý mluvit v mateřském jazyce, je něco, co bychom měli nadále prohlubovat. Víme, že to není vždy jednoduché, ale myslím si, že je to též silné pouto, které mezi sebou máme.

My jako Slováci si velmi dobře uvědomujeme, že mnoho občanů Slovenské republiky, mnoho Slováků žije právě v České republice. Máme tu mnoho studentů. Takže to pouto je skutečně velmi silné.

Jak řekl pan předseda vlády, ta témata, která jsme probírali, začínala právě covidem a v této době i takovým mírným ústupem této pandemie. Víme ale, že tento boj není ještě zdaleka vyhraný a velkou roli sehrává právě vakcinace.

Je to něco, s čím se setkáváme všechny evropské národy, a je důležité, abychom společně zajistili pro naše občany co největší počet vakcín, které budou bezpečné a kterými se budou moci naočkovat, abychom vytvořili tuto kolektivní imunitu nejen v jednotlivých členských státech, ale společně jako evropský prostor.

Tak, jak už bylo zmíněno, i ta mezinárodní spolupráce je pro nás důležitá. Máme v tomto společné i zájmy, ale i společnou historii. Ať už je to vlastně působení v rámci V4, tak právě to silné pouto České republiky a Slovenské republiky je, myslím, velmi dobrým základem i pro další spolupráci v rámci V4. Je potřeba si uvědomit, že V4 není instituce, je to platforma na spolupráci v tématech, kde dokážeme najít společné průniky a kde dokážeme přinést i v rámci kontextu Evropské unie zajímavé podněty a zajímavé postřehy.

Taktéž co se týká spolupráce, jak už bylo řečeno, i v rámci obrany je to důležitá otázka a vidíme tu skutečně potenciál rozvoje a využití právě těch dobrých vztahů v prospěch obou zemí. Pro nás je důležitý, myslím, že společně a je to vidět za tu cestu, co jsme společně prošli, i Slavkovský formát spolupráce.

Na základě toho mohu jen říci, že jsem velmi rád, že všechny ty věci, které jsme nejen diskutovali, ale které mezi Slovenskem a Českou republikou existují, ukazují, že toto pouto stojí na dobrých základech a že je přínosem pro obě dvě země, občanů obou, a věřím, že je přínosem i pro celou Evropskou unii. Děkuji velice.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, nejprve Česká televize, pan Šilhan.

Jan Šilhan, Česká televize: Dobrý den, chtěl bych se v první řadě zeptat vás, pane premiére Hegere, kdy počítáte s očkováním ruskou vakcínou v návaznosti na výsledky z maďarské laboratoře s evropskou certifikací? A bude to pro vás zajištění toho, že budete očkovat bez ohledu na celounijní schválení? Pana premiéra Babiše bych se pak chtěl zeptat, jak Česko zabrání tomu, aby nenastaly podobné pochyby o kvalitě šarží jako na Slovensku? A poprosím ještě o krátkou reakci na výzvu koalice Spolu, aby vláda požádala o důvěru. jak se k tomu postavíte? Děkuji.

Eduard Heger, předseda vlády SR: Děkuji pěkně, jestli můžu tedy začít. Téma Sputniku V je samozřejmě velmi diskutovaným tématem. Je to jedna z vakcín, kterou chceme zpřístupnit občanům Slovenské republiky. Tady bych chtěl říct, že momentálně očkujeme vakcínami, které máme díky společným kontraktům Evropské komise. To zabezpečuje momentálně proočkovanost občanů Slovenské republiky.

Vakcínu Sputnik V jsme vlastně přinesli na slovenský trh právě proto, že máme v populaci občany, kteří by jinou vakcínu nechtěli, a z důvodu dosažení kolektivní imunity je důležité, abychom měli proočkovaný co největší počet občanů. Takže toto byl primární důvod, proč jsme se obrátili i na vakcínu Sputnik V.

Samozřejmě pro ministra zdravotnictví, který je dnes se mnou na této pracovní cestě, je důležité, ale je to důležité i pro mě a myslím si, že je to důležité i pro občany Slovenské republiky, aby při každém propuštění šarže, jak se tomu říká, abychom měli jistotu, že i tato daná šarže je bezpečná, je v pořádku.

Je to standardní proces propouštění, proto se dělají i tyto testy, je důležité, aby byly dělané v certifikované laboratoři, je to přece záruka jistoty. Řeknu to zjednodušeně, ten proces by měl proběhnout v následujících týdnech, a tedy předpokládám, že začátkem května by mohlo dojít k očkování. Samozřejmě pokud bychom výsledky těch testů dostali dříve, tak nebudeme čekat, ale je to teď opravdu v rukou právě těch vědců v laboratoři, kteří to musí vyhodnotit.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Za Českou republiku já musím konstatovat, že včera přišla skvělá zpráva, kdy předsedkyně Evropské komise nás informovala, a mě taky formou SMS, že se jí podařilo získat dalších 50 milionů vakcíny Pfizer/BioNTech na druhé čtvrtletí, což znamená pro Českou republiku další množství, asi 1 179 000.

Pro nás to znamená, že pokud i další výrobci splní své závazky, tak bychom do konce června mohli naočkovat 5,5 milionu dospělých občanů České republiky, což by znamenalo asi 65 procent. To znamená, že pokud to skutečně tak dopadne, tak to bude velice dobré.

Nás čeká samozřejmě potom i přesvědčování a začínáme kampaň, aby se zkrátka všichni očkovali, a já myslím, že ta důvěra postupně roste.

Co se týče sputniku, my máme nabídku od sputniku dodávky 300 000 dávek okamžitě a dalších 150 000 měsíčně. My samozřejmě čekáme na certifikaci EMA. Takže uvidíme, jak to proběhne. Máme samozřejmě poptávku od soukromých firem a od občanů, kteří mají zájem o tuto vakcínu, ale v této chvíli jsme v situaci, kde doufáme, že teda EMA to schválí, a potom bychom mohli taky dostat tu vakcínu. Ale určitě nejsme v situaci, jako je Slovensko.

Ohledně té výzvy. Teď nevím, jaká výzva, já jsem moc teda nebyl na mobilu, jakou výzvu jste myslel?

Jan Šilhan, Česká televize: Pardon, koalice Spolu vás požádala o to, aby, respektive vyzvala, aby vláda požádala o důvěru, jinak začne sbírat podpisy pro to, aby vyvolala ve Sněmovně hlasování o nedůvěře.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: No, naše vláda dostala důvěru v červnu 2018 a já nevidím žádný důvod, proč bychom měli znovu žádat o důvěru. To znamená, pokud opozice má pocit, že nám chce vyslovit nedůvěru, tak samozřejmě můžou to zrealizovat, v tom jim nikdo nebrání.

Já myslím, že pár měsíců před volbami určitě není dobrý nápad destabilizovat politickou situaci u nás, která je stabilní, a já předpokládám, že bychom měli dovládnout až do voleb, protože nás čekají důležité věci, jako samozřejmě naočkování drtivé většiny obyvatel, nový rozpočet, samozřejmě evropské peníze a samozřejmě program obnovy naší ekonomiky po pandemii a samozřejmě i strategie očkování na další rok 2022/23, protože podle Evropské komise to tak vypadá, že ten vir nebo ty mutace tady s námi budou delší dobu a bude potřeba pokračovat v tom očkování.

Takže nemyslím si, že by byl dobrý nápad teď nějakým způsobem paralyzovat činnost vlády. To by určitě nikomu nepomohlo.

Eduard Heger, předseda vlády SR: Já bych si dovolil, jestli dovolíte, ještě do toho vstoupit a právě poukázat na tu důležitost toho plynulého očkování populace, protože to je úplně klíčové. Musíme si uvědomit, že očkování je ta jediná zbraň nebo ta největší zbraň, jakou umíme pandemii porazit.

A já chci i poděkovat České republice za všechny ty měsíce během pandemie, kdy jsme si navzájem pomáhali a kdy přišla pomoc z České republiky, ať už v podobě repatriací a podobně. A chtěl bych i dnes z tohoto místa vyjádřit poděkování za to, že máme takové dobré vztahy, a projevit akt solidarity tím, že jsem panu premiérovi oznámil, že Slovensko rádo věnuje 10 000 vakcín Moderny právě v tom boji s pandemií České republice, protože si myslíme, že právě očkování je ten nejdůležitější proces, a rádi se o tyto vakcíny Moderna podělíme, protože chceme, abychom společně jako země v proočkovanosti pokročili.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Já bych chtěl poděkovat panu premiérovi za to symbolické gesto, za tu solidaritu, kde na rozdíl od jiných zemí, které tu solidaritu neprojevily, když jsme bojovali s kancléřem Kurzem za spravedlivé rozdělení vakcín podle počtu obyvatel, tak moc děkuju Slovensku. A je to další, čtvrtá země, která tímto způsobem nám vyjadřuje solidaritu v rámci naší spolupráce. Moc děkujeme.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz. Paní Vítková, RTVS.

Katarína Vítková, RTVS: Dobrý den, já bych měla otázku na oba vás premiéry. Nejprve na slovenského premiéra pana Hegera. Krátká reakce na situaci a vyjádření slovenské prezidentky k vakcíně Sputnik a k smlouvě mezi Ruskem a Slovenskem. Padla tam informace o tom, že Rusko žádalo vrátit vakcíny z jiného důvodu než testování v laboratořích, ale ten důvod byl jiný. Chci se zeptat, jestli to bylo z důvodu skladování, případně znáte ho? A budete iniciovat odtajnění nebo zveřejnění té smlouvy tak, jak vyzvala prezidentka? Vás, pane premiére Babiši, bych se ráda zeptala, jestli ty obtíže, které provázejí nákup té vakcíny z Ruska a které zažívá Slovenská republika, pro vás nejsou důvodem k utlumení zájmu o vakcínu Sputnik. A jestli, a to je poslední otázka pro vás oba, když se občané, ať už České nebo Slovenské republiky, touto vakcínou nechají naočkovat i v případě, že by nebyla schválená EMA, Evropskou lékovou agenturou, jestli se budete na překročení hranic těchto lidí dívat jako na lidi očkované schválenými vakcínami. Děkuji.

Eduard Heger, předseda vlády SR: Dovolím si nyní zareagovat. Znáte nás, znáte i mně. Lidem říkáme pravdu, takže nemáme důvod nic skrývat, nic tajit. Proto jsme také vlastně s panem ministrem nechali vypracovat právní analýzu, do jaké míry je možné a jaké části této smlouvy, jestli vůbec celou, je možné vlastně zveřejnit. Jakmile bude tato analýza hotová, zachováme se podle ní. To, myslím si, je nejstandardnější postup i z hlediska těch vztahů, které jsou mezi jednotlivými zeměmi. Takže toto bude náš postoj, to jsem vyjádřil už včera a myslím si, že je to správný postoj, a půjdeme v této linii. Počkáme si na výsledek té analýzy a podle toho ji určitě nemáme důvod nezveřejnit.

Katarína Vítková, RTVS: A mohu tedy ještě jen doplnit. Co ta reakce té ruské strany v té smlouvě? Ještě jednou se zeptám. Byl ten důvod laboratorní, nebo nějaký jiný?

Eduard Heger, předseda vlády SR: Já rozumím té otázce, ale pokud dovolíte, my bychom počkali na tu právní analýzu, abychom nedělali nějaký přešlap právě z hlediska té komunikace. Víme, že otázky ohledně vakcinace jsou vždy citlivé právě proto, že si musíme uvědomit, že vakcíny jsou, jak jsem dnes už víckrát řekl, i dnes, jsou ten nástroj, ta zbraň k tomu, abychom porazili covid jednou provždy nejen v evropském prostoru ale ve světě.

O to více je důležité velmi vážit slova, abychom nezpochybnili důvěru občanů ve vakcíny, protože si myslím, že k tomu není důvod. Vakcíny tu s námi jsou už desítky let a pomohly nám vyhrát i jiné boje proti různým pandemiím. Takže já si myslím, že i v tomto musíme zachovat takovou obvyklou proceduru. To je to, co uděláme, a určitě občanům nebudeme nic zatajovat. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Česká republika je úplně v jiné situaci než Slovensko. My se snažíme vyjednat množství sputniku, abychom byli připraveni na dodávky v momentě, kdy EMA schválí sputnik. Takže my máme úplně jinou situaci než Slovensko. Na druhé straně je pravda, že je tady poptávky firem a občanů se nechat očkovat vakcínou Sputnik.

My máme zákon, který státu ani nepovoluje kupovat jiné vakcíny než ty, které jsme nechali objednat u Evropské komise. Nicméně Ministerstvo zdravotnictví se určitě zamyslí nad způsobem, kdybychom mohli eventuálně vyhovět těmto požadavkům, pokud by nenastalo schválení.

Ale naše situace je úplně jiná a doufáme, že přísliby těch vakcín, které jsme nakoupili, že to bude fungovat a že naočkujeme co nejdříve maximum naší populace. Pokud by se povedlo těch pět a půl milionu lidí do konce června, tak by to byla skvělá zpráva a uvidíme v mezičase, jak se záležitost se sputnikem vyvine na úrovni EMA.

Katarína Vítková, RTVS: A co to překročení hranic pro naočkované sputnikem?

Eduard Heger, předseda vlády SR: Toto je otázka, která samozřejmě bude na stole nejen na Slovensku, ale celkově v evropském prostoru. Osobně si myslím, že je velmi důležité dbát na to, abychom určitě nevyráběli v žádném opatření v rámci Evropské unie občanům nějakých různých kategorií nebo práv.

Toto je velmi citlivá otázka a myslím si, že je opravdu potřeba zachovat, když to řeknu zjednodušeně, co nejzdravější rozum a dívat se na to jednak empaticky, ale chápat i to, že toto není politické téma. Občané jsou plnohodnotnými občany evropského prostoru a jsou plnohodnotnými občany členských států a pravidla by měla být nastavena tak, aby se toto nepotlačovalo.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz. Paní Divišová, televize Nova.

Barbora Divišová, TV Nova: Já bych se taky zeptala na vakcínu Sputnik V slovenského premiéra, konkrétně na to, že vzhledem k tomu, že na Slovensko zatím dorazila jenom část z těch předjednaných dvou milionů kusů vakcín, tak zda a kdy plánujete případně do Moskvy dojet pro ten zbytek? A českého premiéra Babiše na vlastně pondělní cestu vicepremiéra Jana Hamáčka. Zda jste si od něj vyžádal nějaké konkrétnější informace, případně zda sám jste mu dal nějaké instrukce a zda vlastně to předjednání vakcíny Sputnik V je jediné téma nebo jediný důvod té jeho cesty. Děkuji.

Eduard Heger, předseda vlády SR: Jak víme, vakcíny mají svoji expiraci, a proto přirozeně dává smysl, aby byly dovážené další dávky, až když začneme očkovat, protože nevidíme smysl v tom, aby někde byly na skladě a běžel jim čas. Takže z tohoto důvodu další dodávky předpokládám, že budou přicházet právě v době, kdy už budeme očkovat.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Za mě, no tak já jsem s panem vicepremiérem diskutoval o té cestě a musím říct, že nejsem z toho úplně nadšený. My máme tu nabídku sputniku, my budeme ještě o tom mluvit dnes a pan vicepremiér mě informoval, že jediným cílem je zajistit ještě větší množství té vakcíny. My samozřejmě nabídku máme, ale není to schválený EMA.

My samozřejmě děláme všechny možné kroky, abychom získali vakcínu i z jiných zdrojů, ale řekněme z mimoevropských zdrojů, ale vakcíny, které jsou schválené EMA. Protože samozřejmě máme tady spolehlivého dodavatele Pfizer/BioNTech, ale samozřejmě AstraZeneca neplní své závazky, ten Johnson & Johnson oznámil nějaké omezení.

Takže snažíme se ještě zabezpečit jejich vyšší množství, ale… Takže k té cestě, zkrátka, já jsem informoval pana Hamáčka, že si nemyslím, že je to potřebné. On má na to jiný názor, ale uvidíme. Byl jsem informován teda, že jediné téma je sputnik.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak a poslední dotaz, pan Verniček TA3

Tomáš Verníček, TA3: Dobrý den přeji, když dovolíte, já bych ještě navázal na to, co tu zaznělo od kolegyň. Mám dvě kraťoučké otázky. Pane Hegere, prezidentka Zuzana Čaputová dnes řekla, že důvody, které Igor Matovič popisoval jako důvody, proč je třeba vrátit vakcínu, ona neviděla ani ve smlouvě ani v dopise. Proto se ptám velmi jednoduše, kde je ta pravda, kdo z nich má pravdu. A jestli dovolíte, pane premiére Babiši, mohl byste rozvinut trošku téma hranic, které tu bylo načrtnuté. Chystá se nějaké uvolnění opatření, co se týká Čechů a Slováků, aby se třeba zrušily některé přísné podmínky? Víme, že výjimky některé platí pro pendlery, ale aby se například obyčejným lidem, kteří by chtěli navštívit příbuzné v Česku a naopak Češi na Slovensku, jestli se rýsuje nějaké opatření, jestli jste to řešili?

Eduard Heger, předseda vlády SR: Jestli tedy mohu odpovědět… Jak už jsem o tom mluvil, pro mě jako pro premiéra, který je zodpovědný právě za tu exekutivu, je úplně klíčové, abychom zabezpečili očkování vakcínou Sputnik tak, aby splnilo všechny parametry, které má, aby občané mohli v klidu přijít na očkování a být v bezpečí a v klidu s tím, že se očkují vakcínou, která je spolehlivá a bezpečná a je otestovaná. To je úplně standardní proces kontroly u každé šarže.

Nezpochybňujeme tím vůbec žádnou značku, takto se kontrolují i šarže jiných vakcín. Toto je pro mě velmi důležité, tomu věnuji veliké úsilí a na toto se dívám jako právě na ten cíl, kterému se potřebujeme věnovat i s panem ministrem zdravotnictví veškeré úsilí, jak už jsem řekl.

Takže momentálně si myslím, že toto je důležité, abychom vyřešili, abychom k tomuto našli právě tu nejrychlejší cestu. A tak jak jsem řekl, my nemáme důvod nic tajit. Počkáme si na právní analýzu a myslím si, že potom budeme moct vidět do všech věcí, které tam jsou, a můžeme na toto téma diskutovat. Ale nesmíme zapomenout na to tu největší prioritu a to je právo občanů, kteří by se jinou vakcínou neočkovali, zpřístupnit tuto vakcínu a udělat všechno pro to, aby to bylo co nedříve.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Tak co se týče těch podmínek, samozřejmě, půjde o cestování. My jsme měli lockdown od 1. března. Začali jsme rozvolňovat celkem, si myslím, že masivně, i když stále mám vysoký počet hospitalizovaných lidí v nemocnicích a na JIP. Takže 12. 4. jsme celkem slušně rozvolnili a my tu situaci budeme hodnotit příští týden, a pokud to všechno půjde dobře, tak přikročíme k dalšímu asi rozvolnění 26.

Ale to je hlavně na epidemiolozích a na naší skupině MeSES, která nám radí a spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví. No a samozřejmě z hlediska toho vlastně styku se zeměmi, které jsou kolem nás, tak samozřejmě Slovensko určitě by mělo mít prioritu a budeme to řešit, protože samozřejmě víme, že tisíce studentů u nás studují, že rodiny jsou společné i na Slovensku a v Čechách.

Takže budeme setím zabývat, ale v této chvíli nejsem schopen… Doposud platí ta výjimka do 12:00 hodin možnost navštívit z různých důvodů ze zahraničí, ale v této chvíli nejsem schopen přesně říct, jak to bude.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Já děkuji oběma pánům premiérům i vám všem a přeji hezký zbytek dne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání se slovenským premiérem Eduardem Hegerem, 15. dubna 2021

Související zprávy