Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

20. 3. 2019 16:43

Tisková konference po jednání se Svazem měst a obcí, 20. března 2019

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci po jednání se Svazem měst a obcí. Dovolte mi, abych tu přivítala za vládu pana premiéra Andreje Babiše a předsedu Svazu měst a obcí pana Františka Lukla. Jako prvního poprosím o slovo pana premiéra.

Andrej Babiš, předseda vlády: Mně ne, tady pan předseda. On všechno řekne, já to jen okomentuji.

František Lukl, předseda Svazu měst a obcí: Hezké odpoledne i ode mne. Děkuji za možnost setkání Svazu měst a obcí s vládou, která je tradiční. Děkuji za reprezentativní složení, ve kterém se členové vlády dnes zúčastnili. Témata bych rozdělil do tří oblastí: oblast financí, oblast stavebního zákona a souvisejících předpisů a oblasti kontrol.

Pokud začneme stavebním zákonem, tématem, které rezonuje, tak my se bezesporu s Ministerstvem pro místní rozvoj a dalšími institucemi shodujeme, že je nutné zrychlit stavební řízení. Vidíme, že to zrychlení je určitě nejen v samotných stavebních úřadech, ale především v dotčených orgánech, kterých je několik desítek. A jestliže říkáme, že by nebylo vhodné vytrhovat stávající úředníky stavebních úřadů z toho spojeného modelu, a tedy z radnic jako takových, tak na druhou stranu přicházíme s návrhem, aby pod jednu střechu se dostaly právě ty dotčené orgány státní správy, a to ze dvou důvodů. Zaprvé už dnes v drtivé většině jsou pod hlavičkou státu. Zadruhé aby se nemusely hledat nějaké nové budovy, nemuseli by úředníci z obcí přecházet pod hlavičku státu. Domníváme se, že by z těch desítek stanovisek, které dnes dotčené orgány posílají, bylo jedno společné, které by se stavebnímu úřadu poslalo a to by rozhodlo. Těší mne, že s ministerstvem jsme v tomto ve věcné debatě i nad tímto záměrem jako takovým, a věřím, že ten společný cíl, kterým je zrychlení řízení, dospějeme k němu touto, řekněme, kompromisní cestou.

Otázka financí. Dotkli jsme se příspěvku za výkon přenesené způsobnosti. Shodli jsme se tu, že bychom analýzu, kterou vytvořili Ministerstvo vnitra, podrobili ještě společné rozpravě, neboť samozřejmě finance, které na výkon přenesené působnosti jdou, jsou jinak kryty u velkých statutárních měst a jinak u malých obcí. Dotkli jsme se otázky rozpočtového určení. My nechceme žádnou revoluci, myslíme si, že tak jak je to dnes nastaveno, je to v optimální podobě. Pouze bychom zmínili koeficient, který mají například na Slovensku a týká se seniorů, neboť obce a města do budoucna budou mít daleko více finančních prostředků a větší náklady právě s tím, aby se o seniory na svém území starali. Myslíme si, že tou cestou by právě byly terénní služby, aby senioři nemuseli být vytrháváni na podzim svého života z domovů, kde jsou, a stěhováni do domovů pro seniory, a s tím právě souvisejí ty vyšší náklady. Oceňujeme samozřejmě, že vláda Andreje Babiše seniory v maximální míře podporuje, a myslíme si, že jestliže takto senioři mají finanční prostředky v návaznosti na zvýšení důchodů, že bychom mohli zvýšit i dnes zastropované maximální částky, co se týká pobytových služeb, neboť v domovech důchodců je maximální taxa na stravné 170 korun, na pobyt jako takový 210. Myslíme si, že zvýšení ze 170 na 190 u stravy, u pobytových služeb z 210 na 230 by mohlo zvýšit právě kvalitu života v těchto pobytových službách. Na druhou stranu říkáme: Ano, nikdy to nesmí snížit komfort samotného seniora a snížit nějaké jeho životní jistoty.

Poslední oblastí, které jsme se dotkli kromě dalších, je otázka kontrol. Navážu na to, co bylo včera v Senátu. My se v žádném případě nebráníme, aby obce a města byly kontrolovány, myslíme si ale, že těch 18 institucí, které dnes obce kontrolují, je dostatečných. Jestliže chceme rozšířit působnost NKÚ, udělejme to, ale pouze za předpokladu, že jiné kontrolní systémy zrušíme, aby nedocházelo k duplicitám, k multiplicitám kontrol jako takových. Jen bych chtěl z toho včerejšího jednání v Senátu vyzdvihnout, že senátoři, myslím, ve většině jsou ve shodě, že nepodpoří právě otevření Ústavy a rozšíření působnosti, protože oni už před lety dali úkol Poslanecké sněmovně, aby se z analýzy poučila a aby odstranila tu dvojakost. To znamená, jestliže znovu do Senátu přijde tento návrh, a nechci předjímat, tak si myslím, že skončí stejně jako v těch dvou předchozích pokusech, kdy Senát jednoznačně řekl: Pokud se nevyrovnáte s tím, že odstraníte multiplicitu, tak není proč v tuto chvíli rozšiřovat působnost NKÚ.

Byli jsme určitě zajedno v reformě regionálního školství, a tedy v nových normativech. Bezesporu podporujeme aktivitu Ministerstva zemědělství stran pozemkových úprav a finančních prostředků na opatření, která zadrží vodu v přírodě, a také v podpoře s vypořádáním se s následky kůrovcové kalamity. Debatovali jsme s ministrem životního prostředí stran odpadu a toho, jak podpořit občany v tom, aby lépe přistupovali k recyklaci odpadů, aby toho směsného, který končí na skládkách, bylo méně a méně.

Domnívám se, že ve většině případů jsme našli shodu, a tam, kde se ty názory liší, jsme řekli, že budeme dál vést debatu o tom, jak najít určité kompromisní řešení.

Poslední věc, kterou tu mám s vykřičníkem: národní dotační tituly. Jsme rádi, že vláda vypisuje tyto národní dotační tituly na oblasti, které mají pokrýt potřeby měst a obcí a dnes už je není možné sanovat z rozpočtu evropských fondů. Nicméně říkáme, ať se sjednotí a ať jsou nejlépe pod jednou střechou, například Ministerstva pro místní rozvoj.

A poslední věc: Bolavou patou všech obcí a měst jsou místní komunikace a dnes jsme se dozvěděli od paní ministryně pozitivní zprávu, že by do budoucna tato oblast mohla být financována právě z evropských zdrojů, což je velká pozitivní zpráva pro samosprávy v České republice. Chci poděkovat za konstruktivní dialog a věcnou debatu, kterou s vládou Andreje Babiše takto máme.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. To byl pan předseda a teď, jestli mohu poprosit o slovo pana premiéra…

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, dámy a pánové. Já myslím, že pan předseda vlastně už okomentoval všechna témata. Pro naši vládu je ta spolupráce velice pozitivní. My se často setkáváme, diskutujeme problémy.

To nejdůležitější asi, kde chceme najít nějakou shodu, je samozřejmě rekodifikace veřejného stavebního práva. Pro nás je to priorita, je to i v Programovém prohlášení vlády. Základním cílem je zrychlit povolovací stavební řízení. Myslím, že stav, který máme, je neúnosný a my skutečně chceme to zrychlit. Je to velice ambiciózní projekt, jsou tam samozřejmě tisíce různých připomínek, ale my jednotlivé připomínky diskutujeme a pevně doufám, že i ve finále nalezneme nějakou shodu.

Ohledně kontrol: My máme teď na stole velice konkrétní plán, jak zjednodušit život živnostníkům a podnikatelům z hlediska počtu kontrol a nekoordinace a duplicity atd. Takže je jasné, že i v tomto případě jsme připraveni to diskutovat. Samozřejmě, pokud se jedná o evropské peníze, je tam auditní orgán, to jde úplně mimo vládu, je to záležitost Bruselu. Ale jsme připraveni diskutovat o připomínkách.

Rozšíření kompetence NKÚ. Myslím si, že je dobře, že NKÚ může kontrolovat perspektivně ČEZ i kraje. My jsme si na to vyměnili názory, Faktem je, že stát má obrovský deficit kontrolních kapacit, a pokud ministři chtějí zkontrolovat nějakou svou firmu nebo příspěvkovou organizaci, tak to strašně dlouho trvá a ty kapacity nejsou.

Ohledně investic. I na základě našich výjezdů do krajů se snažíme maximálně vyjít vstříc obcím, protože ty investice jsou nejdůležitější, a myslím, že MMR se snažilo podle požadavků Svazu měst a obcí získat peníze a poskytnou programy, aby ty peníze šly do obcí na školy, mateřské školky, na silnice, památky atd. Přišli jsme s projektem Výstavba, kde jasně vycházíme vstříc a říkáme: Ano, města a obce by měly stavět byty, my tu máme dotační program, dvacet procent bytů v případě, že budou použity na sociální účely, jsme připraveni stoprocentně dotovat. Už dnes tam má paní Dostálová požadavky za tři miliardy. Takže ano, to se také snažíme.

Také myslím, že obce vnímají výběr daní, že skutečně za ta léta natekly do krajů a obcí obrovské miliardy z výběru daní i díky kontrolnímu hlášení a EET. Takže v tomto si myslím, že všechno funguje, a myslím si, že jsme si dnes řekli i témata, kde se trošku lišíme, a budeme to spolu řešit a děkuji panu předsedovi za tu dnešní velice konstruktivní a otevřenou debatu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání se Svazem měst a obcí, 20. března 2019

Související zprávy