Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

10. 3. 2020 21:53

Tisková konference po jednání se zástupci nemocnic, 10. března 2020

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý večer, dámy a pánové, chtěl bych vás informovat o dvou akcích, které proběhly. Jednak od sedmnácti hodin proběhla videokonference všech premiérů a prezidentů v Evropské unii bez Velké Británie. Já jsem také ve svém vystoupení řekl, že ten vir nezná ani brexit ani Schengen, takže asi je dobré, mít u stolu i Velkou Británii i Srbsko i západní Balkán a tak dále.

Ta videokonference teď skončila, takže téměř tři hodiny. Ty závěry jsou, že chceme mít každý den koordinaci našich ministrů zdravotnictví, že si chceme vyměnit informace o potřebě zdravotnických prostředků – samozřejmě hlavně roušky, respirátory, ventilátory. A že tedy samozřejmě si chceme vyměňovat informace, protože doposud ta koordinace nebyla. Někteří lídři konstatovali, že bychom měli postupovat jednotně. To je samozřejmě dobrá iniciativa. Otázka je, jak je v praxi reálná.

Já jsem vystoupil s tím, že vypadá to tak, že Čína ten koronavirus zvládla a že ten nárůst nových infikovaných lidí je za den jenom dvacet šest. Nicméně Itálie má nárůst téměř tisíc a už jsou na deset tisíc sto padesát a za den zemřelo dalších sto šedesát osm lidí. Dramatické nárůsty má Španělsko, Francie, Německo, Švýcarsko a další země.

Takže si myslím, že bychom měli v Evropě celkově přijmout velice tvrdé opatření, které my jsme přijali, a myslím, že je to dobře. U nás jsme samozřejmě začínali ráno na čtyřiceti, zatím je to šedesát jedna, takže je to největší nárůst za den – dvacet jedna konkrétních případů. Samozřejmě to sledujeme.

Takže v rámci Evropy ta koordinace bude probíhat. Uvidíme. My pošleme samozřejmě naše požadavky na Evropskou komisi. Zítra budeme nadále mluvit s jednotlivými členskými zeměmi a uvidíme, jestli Evropská komise nějakým způsobem zařídí tu koordinaci, protože momentálně to není koordinované.

My jsme přijali ta opatření. Rakousko dnes začalo kontrolovat na italské hranici de facto každého Itala. Musí mít potvrzení, že nemá koronavir. Slovinsko to jde zavést na italské hranici, takže zatím každá země dělá vlastní opatření. Zdůraznil jsem, že nemáme čas, že musíme postupovat rychle, protože zkrátka ta nákaza se šíří.

Od 18.30 probíhala porada. My jsme měli ráno poradu všech ředitelů krajských hygienických stanic a ráno jsme se domluvili, že se dneska večer v půl sedmé setkáme se čtrnácti nemocnicemi. To znamená, je to mix fakultek – Fakultní nemocnice Plzeň, Motol, Hradec Králové, Brno, Olomouc, Ostrava a krajské nemocnice Karlovy Vary, České Budějovice - ještě tady mám Ústřední vojenskou nemocnici v Praze, jsem zapomněl -  Ústí nad Labem krajská, Pardubice, Jihlava, Zlín a Liberec.

Bylo to velice konkrétní jednání - koordinace, komunikace mezi krajskými hygienickými stanicemi a nemocnicemi. Konkrétní požadavky jsme se domluvili, že vypomůžeme některým nemocnicím – asi dva a půl tisíce respirátorů. Nemocnice nám jasně řekly, v jaké jsou situaci, co potřebují.

Taky jsme řešili vlastně důsledky toho opatření, že od zítra jsme nařídili uzavření škol prvního stupně. Tam vzniká samozřejmě problém se sestřičkami, to chceme řešit. Taky jsme se domluvili, že lékařské fakulty vymyslí způsob nebo osloví studenty a hlavně studentky asi v pátém a šestém ročníku, jestli by nepomohli v nemocnicích a u pedagogických fakult, jestli by nepomohli s nějakým hlídáním dětí u sestřiček, kde je to tedy problém.

Myslím, že v některé nemocnici jsme to vyřešili na místě. Asi ten větší problém je ve Zlínském kraji, ale já ještě nyní budu volat hejtmana Čunka a budu se snažit to řešit. Takže za mě asi velice krátce.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Pan Vojtěch.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Dobrý večer i ode mě. K tomu jednání, které popisoval pan premiér, my se skutečně takto potřebujeme scházet s těmi klíčovými nemocnicemi a krajskými hygienickými stanicemi, protože oni spolupracují. My jsme se dohodli na tom, že také navýšíme počet odběrových míst, například Fakultní nemocnice v Motole otevře nové odběrové místo, protože zkrátka ty aktuální kapacity nepostačují. Komunikovala to tam zejména paní ředitelka Jágrová, protože počet zkrátka nebo ta potřeba testovat se stále zvyšuje, takže je nutné ty pacienty odebírat. Takže toto nové odběrové místo v Motole by mělo nastoupit zítra. Stejně tak v dalších nemocnicích, protože my chceme teď velmi intenzivně zaměřit na rozšíření testování, ale s tím budeme právě potřebovat kapacity na odběry a samozřejmě na tu diagnostiku v rámci jednotlivých nemocnic, takže to také běží.

Jinak potvrzuji tu informaci, kterou jsem již sdělil do některých médií, že máme prozatím v České republice tento den nárůst dvacet jedna případů nových pacientů pozitivně testovaných na koronavirus. Celkově tedy šedesát jedna případů s tím, že dobíhají některá vyšetření v určitých laboratořích, takže uvidíme, jestli to ještě nějakým způsobem změní. Každopádně takový je aktuální stav. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Pokud máte dotazy, můžete se ptát.

Josef Mádle, TV Prima: Dobrý večer, na schůzce s řediteli nemocnic jste tedy probírali i konkrétní nemocnice, které budou zajišťovat případná další lékařská ošetření pro nakažené pacienty? Je to tak? Můžeme slyšet tedy konkrétní nemocnice, jaká nemocnice, pro jaký kraj to bude dělat? Děkuji.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: V tomto směru se nic nemění. Ty nemocnice, které mají infekční oddělení a mají infekční lůžka, tak fungují a přijímají pacienty. My dnes vzhledem k tomu, že samozřejmě bohužel se nám objevují případy v dalších krajích, tak už to není jen o Praze nebo Ústí, ale máme nový případ v Olomouckém kraji, kde je infekční oddělení v nemocnici v Prostějově. Máme v Hradci Králové a tak dále, takže samozřejmě ty nemocnice se na to připravují.

My jsme se hlavně ptali na to, jestli mají dostatek respirátorů. Některé indikovaly, že mají určitý nedostatek, takže to budeme řešit velmi promptně s tím, že jak jsme již avizovali, na konci týdne by měla dojít velká dodávka, která doufám saturuje veškeré nemocnice na nějaký čas.  Bavili jsme se i o rouškách, to je stejný příběh. Samozřejmě ventilátory, jakožto klíčové přístroje pro případné pacienty se selháním plic, kteří zkrátka mohou být v nějakém kritičtějším stavu tak, abychom byli schopni je ventilovat. To je ta klíčová role dnes v těchto velkých nemocnicích, které se budou případně do budoucna starat o nějaké pacienty, kteří zkrátka potřebují tu intenzivní péči. Takže to jsme hlavně koordinovali, aby nemocnice na toto byly připraveny. Řada z nich je. Na druhou stranu my plánujeme, jak jsme o tom hovořili, navýšit počet plicních ventilátorů tak, aby jich byl dostatek, pokud by ta epidemie nějakým způsobem postoupila.

Andrej Babiš, předseda vlády: My jsme se, prosím vás, setkali 3. března v Motole. Tam bylo devadesát osm nemocnic – fakultních a krajských. A následně jsme se setkali s hejtmany minulý pátek a vytipovali jsme těch čtrnáct nemocnic, které znovu přečtu – Karlovy Vary, Plzeň, České Budějovice, Motol, Ústřední vojenská nemocnice Praha, Ústí nad Labem, Hradec Králové, Pardubice, Jihlava, Brno-Bohunice, Olomouc, Ostrava, Zlín, Liberec. A to jsou ty styčné nemocnice, které spolupracují s krajskou hygienickou stanicí zcela v procesu s ministerstvem jako strategické, klíčové v každém kraji. A tam vlastně jsme dnes probrali ty jejich požadavky, které samozřejmě hned řešíme.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání se zástupci nemocnic, 10. března 2020