Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

20. 2. 2018 17:01

Tisková konference po jednání se zástupci profesních spolků, 20. února 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády: Dobré odpoledne, vítejte na tiskové konferenci po jednání premiéra Andreje Babiše se zástupci cechů. Vítám zde tedy nejenom pana premiéra, ale také pana Karla Havlíčka, předsedu Asociace malých a středních podniků a živnostníků. A prosím pana premiéra o úvodní slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové, já jsem strašně rád, že jsem měl možnost potkat se se zástupci 24 profesních řemeslných spolků a cechů pod vedením Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Pan předseda Havlíček zorganizoval toto setkání. Bylo to velice konkrétní a já jsem i v průběhu jednání zavolal pana ministra školství Plagu, aby si to vyslechl, protože samozřejmě je tam vícero legislativních věcí, které v minulosti se o nich diskutovalo, a se nedotáhly. To je hlavně samozřejmě mistrovská zkouška, samozřejmě dneska, když nějaký řemeslník nemá tu zkoušku, tak vlastně vidíme často problém, když odvede nějakou špatnou práci. A pokud by se toto zavedlo a samozřejmě za přísných kritérií by se tyto zkoušky dělaly, tak si myslím, že by to bylo pozitivní pro všechny.

Duální vzdělávání, o tom tady mluvíme strašně dlouho, propojení mezi vzděláváním a praxí to určitě chceme a taky je tady představa znovu zavést do vzdělávání a do škol pozemky a dílny jako kdysi. Takže za mě to bylo velice zajímavé.

My máme samozřejmě velký problém, protože máme nedostatek žáků a učňů, kteří studují tyto profese. Ten pokles je velký, od roku 2005 to pokleslo na 11 300, i když za poslední léta, jak pan předseda Havlíček o tom mluvil, se to vylepšuje, ale to je samozřejmě největší problém našeho hospodářství, že nejsou lidi, nejsou ty profese, které potřebujeme. My jsme se domluvili na postupu, na věcech, které je potřeba řešit legislativně, a my samozřejmě potřebujeme, aby ve společnosti ty řemesla měly podstatně větší prestiž, jak před tím. Máme strašně moc šikovných lidí u nás, jedna paní zástupkyně tam mluvila o dekoratérce, která získala nějakou mezinárodní cenu, a máme skvělé designéry, kteří vlastně šíří slávu naší země. To je ten směr. A máme konkrétní dohodu, jak budeme postupovat, a znovu děkuji panu předsedovi za organizaci této schůzky. Pro mě to bylo velice poučné.

Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků: Hezký den všem, já jsem moc rád, že jsme mohli zrealizovat první radu profesních spolků s panem předsedou vlády a jsme rádi, že můžeme naše setkání průběžně opakovat. Protože není to jenom o tom, že si řekneme, co nás trápí, ale že připravíme konkrétní opatření a to konkrétní opatření budeme v nějakých definovaných časech průběžně vyhodnocovat.

Nebude to jenom o tom, že se potkáme dvakrát za rok v této silnější sestavě za účasti všech významných představitelů cechů a spolků a profesních spolků, které rostou, jejich prestiž roste ve společnosti, z čehož máme radost, ale je to také o tom, že musíme dojít k určitým závěrům, co je na rozdíl od minulosti v tuto chvíli to nejpotřebnější.

Zrekapituluji jenom ty úkoly, které jsme si dali. Jestliže dnes máme přibližně dvoutřetinový, respektive úbytek počtu absolventů učňovských oborů z 20 000 na 11 000, což je věc, která nás trápí, přičemž ještě je třeba říct, že v oborech strojírenství, elektro jdou přiměřeně nahoru. Naopak obory stavební a obory nábytkářské prudce klesají a je tam až osmdesátiprocentní úbytek za posledních 12, 13 let, tak je třeba začít pracovat skutečně již od základních škol. Později na středních odborných školách, ale pochopitelně i v oblastech už profesních mistrů.

Zjednodušeně řečeno, jde nám v tuto chvíli o tři legislativní opatření, která by mohla vytvořit základ, protože ta situace v budoucnosti bude lepší. První je opětovné zavedení pozemků a dílen nebo dílen a pozemků. Chceme praktické výuky do základních škol. Jsme těsně před finále a je to otázka legislativního zásahu, toho aby se během dvou let opětovně toto ve školách začalo na povinné bázi učit základní. Pakliže student, čímž získá jakýsi respekt k hmotě, začne ho to možná bavit a bude přirozenou cestou motivován k tomu, aby šel na střední odbornou školu, kde prostě už bude se zdokonalovat. A na této škole nebo respektive v této oblasti navrhujeme skutečně koncepční práci v oblasti duálního vzdělávání, což je věc na střednědobou záležitost ve smyslu toho, že se to nevyřeší během jednoho roku. Mnoho let se o tom mluví, nicméně můžeme si vzít příklad například ze severomoravského, respektive Moravskoslezského regionu, kde se toto začalo poměrně dobře realizovat a spolupráce mezi školami, mezi podnikateli a mezi municipalitami tam funguje velmi dobře.

Je to běh na dlouhou trať, ale je to jediná možná cesta, jak zabezpečit nejenom živnostenský růst nebo růst živnostenských oborů, ale stejně tak i průmyslových oborů do středních a větších firem.

A ta třetí oblast je, pokud již někdo vyjde a je hotový, tak opětovně obnovit to, čemu se říká mistrovská zkouška.

Jsme už téměř v závěru, nicméně ten zákon je třeba ještě rozšířit. Je třeba do něj dostat pohodlně mistrovskou zkoušku tak, aby začal plnit svoji roli ve společnosti, jak roli z pohledu kvality, ta role z pohledu společenského uplatnění, tak ve smyslu posílení cechů, protože jedině cechy a profesní spolky mohou být tím hlavním garantem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání se zástupci profesních spolků, 20. února 2018

Související zprávy