Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

5. 11. 2019 18:01

Tisková konference po zasedání skupiny Přátel koheze, 5. listopadu 2019

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte opět tentokrát na tiskové konferenci po zasedání skupiny Přátel koheze. O úvodní slovo bych chtěla požádat pana premiéra Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády České republiky: Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane premiére. Já jsem velice rád, že tady máme možnost společně vystoupit, protože role pana chorvatského premiéra Andreje Plenkoviće bude asi klíčová, ne asi, ale určitě, protože Chorvatsko má předsednictví od 1. ledna, a samozřejmě za toho půl roku, hlavním tématem Evropské unie, Evropské rady, Evropské komise bude příští rozpočet na roky 2021 až 2027.

My jsme dnes přivítali šestnáct představitelů evropských zemí. Bylo tady deset premiérů a na úrovni ministrů a je to samozřejmě summit tzv. Přátel koheze. Koheze nebo soudržnost. Pro naše občany je to klíčový investiční nástroj Evropské unie, který významně přispívá k proměně regionů, a samozřejmě i pro Českou republiku je to vlastně nejdůležitější. To jsou skutečně peníze na výstavbu dálnic, na výstavbu mateřských škol, škol, do zdravotnictví a další, které skutečně potřebujeme a kde ještě z hlediska investic máme veliký dluh.

My jsme konstatovali a ta debata byla velice transparentní a otevřená a co je důležité, že tam byl i pan komisař Oettinger za Evropskou komisi, která tam předložila ten návrh, s kterým my zásadně nesouhlasíme. A co je ještě důležitější, že tam byla Itálie, Itálie jako jediný vlastně účastník toho summitu, která je čistým plátcem.

My se tady bavíme o tom, že ten návrh Komise na kohezi, na ty investice, je v porovnání s tím stávajícím obdobím o 37 miliard eur nižší a já jsem přesvědčen o tom, že v rozpočtu najdeme podstatně víc peněz, které by mohly být použity lépe.

Většina kolegů mluvila o rabatech, které začaly kdysi, když přišla Velká Británie do Evropy a už vyjednávala to premiérka Thatcherová, protože tehdy celá Evropa 75 procent rozpočtu bylo na zemědělství a Velká Británie neměla zemědělství, tak si vyjednali rabat. Mimochodem, ty rabaty za minulý rok činily, těch pět zemí, téměř devět miliard eur a příští období to má být 14,5 miliardy eur. Takže jen tahle položka, která nemá smysl, protože zakládá nerovnost mezi členskými státy, kdyby se zrušila, a my určitě budeme chtít, aby se zrušila, je 14,5 miliardy eur.

Je tu plno dalších položek, o kterých je potřeba diskutovat, protože většina států jsme členy NATO, máme závazky, navyšujeme, jdeme tím směrem dvou procent z HDP a samozřejmě dávat další peníze z evropského rozpočtu na úkor např. té koheze nám nepřipadá být úplně rozumné.

Jsou tam další položky, nechci zacházet do detailů. Důležité je, že jsme přijali společnou deklaraci, která jasně definuje, že koheze je klíčový investiční nástroj Evropské unie, a je to jasná zpráva pro ostatní členské země, pro Evropskou komisi a samozřejmě role tady pana premiéra Andreje Plenkoviće bude klíčová příští pololetí, protože tam si myslíme, že by mohlo dojít k nějaké dohodě na tom rozpočtu. Myslím si, že to bylo velice užitečné, a jsem rád, že pan premiér je tady se mnou a společně můžeme říct pár slov v závěru toho našeho summitu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuj a chorvatský premiér Andrej Plenković.

Andrej Plenković, předseda vlády Chorvatska: Děkuji pěkně, milý Andreji. Prosím, blahopřání mé i mých kolegů, kteří se zúčastnili této vrcholné schůzky, za vynikající organizaci ve vždy krásné, specifické Praze.

Dnes jsme přijali společnou deklaraci, která velmi jasným způsobem vysílá zprávu členským státům, které jsou v té fázi, kdy ještě stále vzhledem ke stupni jejich rozvoje usilují o vyrovnání s ostatními členskými zeměmi. Ta zpráva, se kterou jsme souhlasili.

Chorvatsko jako nejmladší členská země se samozřejmě připojuje k těm odstavcům, na kterých jsme se dohodli, a jako budoucí předsednická země Rady EU má dobrou vůli a ambice společně s budoucím předsedou Evropské rady panem Charlesem Michelem budovat. Tohoto se budou týkat i naše budoucí rozhovory na úrovni Evropské rady ve spolupráci s finským předsednictvím.

Najít co nejširší konsensus o rozpočtu, to je pro celou Evropskou unii bez jakýchkoliv pochybností nejdůležitější politický dokument, který musí sledovat i strategické priority, o kterých jsme se dohodli v květnu na Evropské radě. Musí dávat šance pro realizaci programu nové Evropské komise v čele Ursulou von der Leyenovou.

Stejně tak musí umožnit všem členským státům, aby členství v Evropě byla přidanou hodnotou a pro klíčový prvek, čímž je to, aby občané všech členských zemí pocítili tu přidanou hodnotu. A proto Andrejova zpráva o kohezní politice a všechna ostatní témata, které musíme vést v patrnosti: bezpečnost na hranicích, migrace atd., což mělo velký význam pro politickou architekturu v evropských zemích v tomto roce.

Andreji, blahopřeji ti k organizaci a ke spolupráci a budeme v prosinci o těchto tématech hovořit na Evropské radě.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X