Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

7. 9. 2021 18:51

Tisková konference po jednání Slavkovského formátu, 7. září 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Vítám vás na tiskové konferenci po jednání předsedy vlády České republiky, spolkového kancléře Rakouska a předsedy vlády Slovenské republiky. Nejprve bych o slovo chtěla požádat českého premiéra, pana Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Takže dobrý den, dámy a pánové. Nejprve bych rád poděkoval Eduardovi a Sebastianovi za jejich účast na dnešním setkání a jsem rád, že přijali mé pozvání. Samozřejmě v dnešní době dobré vztahy a úzká koordinace s našimi sousedy jsou ještě důležitější než dříve.

Slavkovský formát, kde se schází Česko, Rakousko a Slovensko, je skvělá příležitost pro diskusi o regionálních a celoevropských tématech. Česká republika převzala 1. července tohoto roku předsednictví od Rakouska a samozřejmě my se budeme snažit tuto spolupráci ještě prohloubit. Naše státy mají mnoho společného a společně se nám samozřejmě může i v Evropě podařit prosadit věci, které Evropu trápí, a proto jsme mluvili o různých tématech.

Samozřejmě jsme mluvili znovu o covidu-19 a diskutovali jsme o současném vývoji pandemie. V řadě zemí Evropské unie však začíná s končícím létem opět růst počet případů, a proto musíme zůstat ostražití. Konstatovali jsme všichni, že jedinou účinnou zbraní proti šíření covidu je očkování, a proto samozřejmě my stále apelujeme na naše občany, aby se nechali očkovat. Děláme k tomu kampaň, rozhodli jsme o třetí vakcíně, aby ochránili tak sebe i své nejbližší.

Situace u nás je stabilní. Samozřejmě, že se očekává nárůst. Já už jsem o tom dopoledne mluvil. Mě strašně mrzí, že opozice znovu zneužívá pandemii. Je to snad jediná opozice v Evropě, která zneužívá tuto situaci na svůj zoufalý politický boj. Znovu opakuju, nebude žádný lockdown, nebudeme zavírat školy. Tak byl bych rád, kdyby to opozice neříkala.

Já jsem jenom ráno konstatoval, že ano, naše hygiena sleduje situaci, sledujeme vyšší nárůst v Karlovarském kraji, čekáme na třetí testování ve školách. Samozřejmě sledujeme situaci. Takže bych rád, kdyby se nelhalo a neříkaly nepravdy. Žádný lockdown nebude, není k tomu nejmenší důvod.

Samozřejmě, ta situace je sledovaná. My jsme se poučili z minulého roku, z minulého léta a jsme připraveni na veškeré situace. Ale znovu opakuji, není žádný důvod, aby občané měli nějaký strach, že budou nějaká opatření, která by dopadla na jejich život, to určitě ne.

My jsme mluvili samozřejmě o migraci, mluvili jsme o Afghánistánu, ta situace tam zůstává nepřehledná. My jsme o tom mluvili už na Bledském fóru. Blíží se neformální summit Evropské rady 6. října ve Slovinsku, a ta strategie, já myslím, že se na tom shodujeme, i naši ministři se shodli, že chceme pomoci Afgháncům u nich doma, u nich doma, aby zůstali doma. V Evropě už fakt není pro ně místo, není.

Doufejme, že se to podaří, protože pokud by se to nepodařilo, tak samozřejmě potom je druhé kolo, že budeme vyjednávat s prezidentem Erdoganem jako v minulosti. Ale to si myslím, že není dobrá alternativa, že lepší alternativa je skutečně dořešit, aby ti lidé zůstali v Afghánistánu.

Ten problém s migrací se stále vrací. Já už jsem o tom mluvil před několika měsíci, nikdo to nebral vážně a samozřejmě vidíme teď novou situaci, kdy běloruský režim začíná dokonce využívat migraci jako hybridní zbraň k vytvoření tlaku na Evropskou unii. Je zajímavé, že ty země, které v minulosti měly úplně jinou pozici, tak dnes například Dánsko nabízí pobaltskými republikám pletivo na plot.

Takže Evropa si je vědoma problému, je si vědoma ilegální migrace. Musíme bojovat proti pašerákům a samozřejmě musíme už konečně taky definovat naši strategii Schengenu, kde budeme ten náš kontinent bránit. My jsme o tom už vystupovali několikrát.

Potom jsme mluvili samozřejmě o ekonomické situaci. A já myslím, že i v Rakousku i na Slovensku ta situace je obdobná jako u nás. Zaznamenáváme růst, je to skvělé. Česká republika je zase nejnižší v nezaměstnanosti. My máme velice intenzivní obchodní vztahy. České republice byl schválen Národní plán obnovy a všechny naše země mají schválený plán obnovy, takže to je dobrá zpráva. Samozřejmě všichni investujeme a všichni chceme prosperitu pro naše země. Takže děkuji moc kolegům za to setkání. My se známe dlouho a vždycky je to velice příjemné, otevřené a velice přátelské.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, spolkový kancléř pan Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz, spolkový kancléř Rakouska: Milý Andreji, vážené dámy, vážení pánové, milý Eduarde. Je mi velkým potěšením, že tady dnes mohu být a chtěl bych velmi srdečně poděkovat za pozvání ke Slavkovského formátu. Kromě toho bych ti chtěl, Andreji, poděkovat za dobrou spolupráci v uplynulých letech. Řešili jsme mnoho rozhodujících otázek, které se týkají ekonomické spolupráce, Česká republika je naším nejdůležitějším obchodním partnerem v regionu. Ale zároveň mnoho politických témat, jako je migrace, a samozřejmě i přístup k pandemii koronaviru.

Rád bych také začal tímto tématem. Jsme v takové situaci, že díky bohu se podařilo záhy vyvinout vakcínu, a tak jsme nalezli mnohem lepší odpověď na pandemii, než je lockdown, všechno omezování svobody. Myslím, že můžeme být velice rádi, že máme tuto odpověď. Mnoho lidí se již nechalo naočkovat, ale nadále platí, čím vyšší úroveň proočkovanosti, tím větší budeme mít míru ochrany a tím lépe budeme vcelku zvládat pandemii.

Teď ekonomika a trh práce. Jsem velice vděčný, že máme v Česku velice důležitého partnera a máme také velice důležitou výměnu i se Slovenskem. Sice to velmi utrpělo během pandemie, ale těší mě vidět, že se čísla rozvíjejí správných směrem. Ve všech třech zemích očekáváme značný hospodářský růst a i ten objem obchodu se masivně zvýšil.

A za třetí téma Afghánistán. Je naší povinností pomáhat, podporovat lidi a Rakousko se rozhodlo vyčlenit velmi mnoho peněz, dalších 18 milionů eur, abychom podpořili Afghánce v sousedních zemích. Pokusíme se zmírnit jejich utrpení, ale souhlasíme s tím, že nemůžeme připustit, aby se opakoval rok 2015. Jsme proti ilegální migraci a důrazně budeme bojovat proti pašerákům, proti převaděčství. Řešení je třeba hledat v daném regionu a nesmí to vést k dalšímu neřízenému migračnímu proudu do Evropy.

Děkuji ještě jednou, milý Andreji, srdečně za pozvání a za možnost diskutovat tady o těchto i o dalších tématech v rámci Slavkovského formátu. Chtěl bych ještě jednou poděkovat za dobrou spolupráci a za dobré sousedské vztahy.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a slovenský premiér pan Eduard Heger.

Eduard Heger, předseda vlády Slovenské republiky: Děkuji velmi pěkně, milý Andreji, milý Sebastiane. Vážené dámy, vážení pánové, jsem také rád, že naše spolupráce, intenzivní spolupráce pokračuje právě i tímto setkáním našeho formátu. Jak bylo řečeno, naše země jsou nejen sousedé, ale jsou to také naši dobří přátelé, a já jsem rovněž vděčný za spolupráci, kterou jsme měli.

Česká republika je pro nás bratrskou zemí, často to říkáme, a první návštěvy premiérů Slovenska vždy směřují právě do Prahy a tak tomu bylo i v mém případě. Takže jsem rád, že navazujeme na tuto spolupráci a pokračujeme v intenzivních jednáních i z hlediska Slavkovského formátu.

Co se týká témat, o kterých jsme diskutovali, jak bylo zmíněno panem premiérem Babišem, velké téma, kterému jsme se věnovali, byla právě pandemie. Slovensko je bohužel z našich tří zemí na poslední příčce, co se týče proočkovanosti. Na Slovensku je proočkovanost něco přes 40 procent, 42 procent, takže jsme ve výrazně složitější situaci. Ale také vidíme, že všechny země čelíme, dá se říct, přicházející z našeho pohledu třetí vlně.

Mluvili jsme o tom, jak právě přistoupit k těmto opatřením, jakou strategii která země zvolila. Vidíme, a co jsme zkonstatovali, je, i podle statistik, které vidíme, nejvíc jsou postiženi, i podle hospitalizací, které vidíme nejen ze světa, ale vidíme to už i u nás na Slovensku, jsou z převážné většiny lidé, kteří nejsou očkovaní.

Proto se přidávám k výzvě pana premiéra Babiše a chci poprosit všechny občany, kteří ještě nejsou očkovaní, aby zvážili své rozhodnutí, aby se poradili se svým lékařem a ochránili právě se prostřednictvím vakcíny, která je jediný účinný nástroj, který dnes máme. Víme, že nejohroženější je právě populační skupina 50 plus, přičemž na Slovensku právě v této skupině 90 procent z této věkové skupiny bylo hospitalizací a více než 97 procent úmrtí.

Také jsme hovořili o hospodářském růstu, který zaznamenáváme v našich zemích. Já bych chtěl z tohoto místa pogratulovat České republice a panu premiérovi, že máte schválený plán obnovy a můžeme tyto prostředky investovat do rozvoje našeho regionu, kde to potřebujeme všechny tři země. Je velmi důležité, aby tyto peníze byly efektivně nasměrované do ekonomik samozřejmě co nejrychleji, ale i nejefektivněji, protože naše regiony jsou velmi úzce provázané. Ať už ekonomickou spoluprací, ale i pracovní silou a podobně.

Poslední oblast, které jsme se věnovali, jak už bylo vzpomenuto, je Afghánistán. Je to oblast, kde máme společný postoj. Tak jak už řekl pan premiér Babiš, chceme pomáhat v Afghánistánu a zemím v regionu a nechceme, aby se zopakovala situace z roku 2015, takže tam budou směřovat všechny naše kroky a jsem rád, že i v tom nacházíme společnou řeč.

Na závěr také opět poděkuji za skvělou spolupráci, těším se na další setkání v rámci tohoto formátu, myslím si, že velmi důležitého. Děkuji pěkně.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a je tu prostor pro vaše dotazy. Nejprve Česká televize.  

Veronika Gecová, Česká televize: Mě by zajímalo, jestli se dá očekávat stanovení nějakého společného postupu, co se týče migrační politiky, a to v tom smyslu, že byste se zavázali pomoct zemím, jako je Polsko nebo Litva, které jsou vystaveny migrační vlně o to výrazněji? Je to, prosím, otázka na všechny pány.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Já jsem nerozuměl ten konec, že bychom zavázali koho k čemu?

Veronika Gecová, Česká televize: K nějakému jednotnému postupu, co se týče migrační vlny, a to pomoci zemím, jako je Polsko nebo Litva, které jsou teď vystavené migrační vlně výrazněji.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Já myslím, že V4 i Rakousko máme na to jednotný názor. My říkáme, že potřebujeme bojovat proti pašerákům. Ilegální migranti platí za to, že přicházejí do Evropy, my to musíme zastavit mimo Evropu. No a co se týče toho Běloruska a Litvy, tak tam já myslím, že ta pomoc už funguje, máme na to společný názor, že tuhle účelovou migraci ze strany Běloruska musíme zastavit a určitě pobaltské republiky k tomu dostanou absolutní podporu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Jestli ještě chce někdo z pánů reagovat?

Eduard Heger, předseda vlády Slovenské republiky: Já můžu jen říct, že souhlasím s panem premiérem Babišem. Myslím, že řekl za nás vše, co bylo potřebné.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak další dotaz, pokud pan Kurz už nechce reagovat na tento dotaz první?

Sebastian Kurz, spolkový kancléř Rakouska: Také jsme pevně přesvědčeni, že musíme bojovat proti všem formám ilegální migrace a je samozřejmě legitimní uvádět ty země, které trpí tím migračním tlakem. Z pohledu střední Evropy bych chtěl doplnit, že my a celá řada dalších zemí čelíme vysokému tlaku, takže pro dotyčné země je velice důležité, aby se proti těm pašerákům jednotně vystupovalo, abychom vyslali jasné signály.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz.

Ernst Geleges, ORF: Mám také jednu otázku na všechny tři premiéry. Pokud se zostří epidemická situace, počítá se, že se vzájemně zavřou hranice mezi našimi zeměmi?

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Ne určitě ne, to si myslím, že je úplně jiná situace, než to bylo, aspoň z našeho pohledu, začátkem roku 2020. Takže to vůbec nepřichází v úvahu. Já myslím, že o tom už neuvažuje nikdo. Je to jiná situace a my společně všichni říkáme, že to řešení je ještě přesvědčit lidi, aby se ještě více naočkovali, protože očkování zkrátka chrání lidi od toho eventuálně těžkého průběhu covidu. My od 1. září například jsme zavedli, pojišťovny, novou motivaci pro praktiky. Máme kampaň, takže v tom budeme pokračovat, a já myslím, že postupně se nám daří i lidi přesvědčovat, aby se naočkovali.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji.

Sebastian Kurz, spolkový kancléř Rakouska: Pokud mohu, rád bych toto tvrzení podpořil. Nejedná se jenom o novou situaci, ale tato situace je naprosto nesrovnatelná. Nyní máme správnou odpověď na ten virus, a to je očkování, a i když to mnozí nechtějí brát vážně, tak my se budeme muset naučit žít s tímto virem, ten virus nezmizí.

A kdo si myslí, že se musí zavádět nějaká opatření mimo to očkování, tak ten by měl vědět, že ta opatření by byla tím pádem stejná za tři roky nebo i za pět let. Nebylo by správné uzavírat školy, protože to by znamenalo, že by musely být zavřené i za tři roky. A totéž se týká i hranic. Takže pokud se domníváme, že uzavření hranice je správné řešení, no tak budou zavřené i za ty tři roky, protože ten virus tady pořád ještě bude.

Proto říkám tedy jasně ne proti té myšlence uzavírat hranice. To by způsobilo masivní ekonomické škody, poškodilo by to cizinecký ruch, ekonomiku, vývoz. Jasně se vyslovujeme pro zvýšení míry proočkovanosti, vakcinace je odpovědí.

Eduard Heger, předseda vlády Slovenské republiky: Tak jak už řekli kolegové, zavírání hranic dnes už nepřichází v úvahu, není to potřeba. Jednak proto, že jsme v úplně jiné situaci, i když Slovensko má z okolních zemí nejnižší proočkovanost, tak ta proočkovanost už v populaci je. Takže máme silnou zbraň proti tomuto viru.

Jak bylo řečeno, toto je právě ta cesta, a protože vidíme, jak už jsem zmínil v prvním vstupu, že dnes agresivně útočí vir na neočkované, a co tím myslím, je to, že ty počty hospitalizací, protože to je problém. Když si uvědomíte, i na Slovensku diskusi vedeme v tom duchu, že problém jsou hospitalizace a samozřejmě úmrtí. Chceme lidi ochránit před těžkým průběhem a samozřejmě před úmrtím a vidíme, že v tomto je jedinou zbraní právě očkování.

Kvůli tomu jsme museli dělat i razantní opatření během druhé vlny, abychom lidi uchránili před hospitalizací, a i přesto se nám to nepodařilo. Dnes ale vidíme, že vakcína výrazně zmírňuje průběh očkování a výrazně méně očkovaných lidí se dostává do nemocnic, kde právě naopak v nemocnici končí převážně nenaočkovaní lidé. Myslím si, že to je jasný vzkaz a důkaz toho, že vakcína jediná umí pomoct v ochraně. Konstatovali jsme, že i ten propad ekonomiky byl tak výrazný, že určitě si to nemůžeme dovolit zopakovat. Proto jsem rád, že v okolních zemích je ta proočkovanost ještě vyšší, že společně to zvládáme.

Touto cestou chceme jít, vést kvalitní diskusi. Já jen přidám, že na Slovensku máme také velký problém s tím, že opozice zneužívá toto téma na vytloukání politického kapitálu, což je mi velmi líto, protože právě potom na to doplácejí lidé, kteří podlehnou možná informacím od opozičních politiků, kteří to bohužel využívají na vytloukání politických bodů, a končí potom v nemocnici a nedej bože i hůř.

Takže pro nás je důležité jít tou cestou kvalitní diskuse, kde se lidé mohou poradit s lékařem, a zvyšovat proočkovanost právě proto, aby ta opatření mohla být čím dál menší. Ale určitě hranice do toho nepatří, protože potřebujeme zachovat volný pohyb osob a kvalitu života pro lidi, kteří se rozhodli chránit svoje zdraví. Děkuji pěkně.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a ještě poslední dotaz od slovenské televize TA3.

Tomáš Verníček, TA3: Dobrý den, já mám společnou otázku pro všechny tři pány. Hovořili jste tu hodně o očkování, proto mne zajímá váš postoj k případné třetí dávce vakcíny. Pane premiére Babiši, pane kancléři Kurzi, u vás se už přijalo to rozhodnutí, že budete od určitého data očkovat vybrané skupiny, a to i přestože například Evropská léková agentura k tomu zatím nevydala jasné stanovisko, posuzuje to stále. Tak vás dvou se ptám, zda jste nechtěli při přijímání těchto rozhodnutí počkat na stanovisko Evropské lékové agentury EMA? A pane premiére Hegere, vás se ptám, jestli můžeme očekávat, že i Slovensko se bude ubírat touto cestou, kterou se vydali naši sousedé, když v mnohém jste deklarovali, že v mnohém máte podobné postoje, podobné názory, postupy. Takže jestli na Slovensku máme v dohledné době očekávat očkování třetí dávkou? Děkuji pěkně.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Ne, tak my určitě nemusíme čekat na rozhodnutí Evropské lékové agentury. My máme naše experty, my děláme různé klinické studie a Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o třetí dávce vakcíny s tím, že ty podmínky jsou, že všichni, kteří byli očkovaní, tak dostanou za osm měsíců od očkování sms, která je vyzve k přeočkování jednou dávkou. Měla by to být stejná vakcína, ale jenom jedna dávka. Ty esemesky začnou chodit od 10. září, očkovat se má od 20. září. Budeme očkovat v očkovacích centrech, kterých máme ještě stále 300, téměř všechny jsou bez registrace, což je velká výhoda. Budou očkovat i praktici.

My kromě samozřejmě vakcín na covid máme i více než milion vakcín proti chřipce, co si objednali vlastně klienti u praktiků. Takže takhle to bylo rozhodnuto a já myslím, že je to dobré rozhodnutí. Vyjádřili se k tomu naši experti, klinická skupina, vakcinologická společnost a další, takže v tomhle směru bylo rozhodnuto a doufejme teda, že zájem hlavně v těch starších věkových skupinách bude stejný jako u té první vakcinace.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji.

Sebastian Kurz, spolkový kancléř Rakouska: Andrej Babiš má naprostou pravdu, ubíráme se stejnou cestou, nechceme čekat na rozhodnutí EMA. Rozhodnutí expertů v Rakousku je jednoznačné a kryje se s názorem expertů v Izraeli, kteří mají nejvíce zkušeností, protože jako první s očkováním začali. Po určitém období je ochrana způsobená očkováním nižší a bylo by špatné, kdybychom neobnovili tuto ochranu, zejména u starších osob, u rizikových skupin.

Proto se rozhodně v Rakousku ubíráme touto cestou, chceme proočkovanost zvýšit. Již 70 procent lidí v Rakousku bylo očkováno, ale my to chceme navýšit a chceme obnovit očkování včas, aby byli zejména ti starší, co byli očkování jako první, chráněni.

Eduard Heger, předseda vlády Slovenské republiky: My se vydáme stejnou cestou. Pan ministr zdravotnictví bude v nejbližších dnech informovat o přesném nastavení tohoto očkování. Takže ano, bude také pro občany Slovenské republiky k dispozici třetí dávka, a jak jsem řekl, o detailech bude informovat ministr zdravotnictví.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji panu premiéru Babišovi, panu premiéru Hegerovi i spolkovému kancléři panu Kurzovi a také děkuji vám všem. Hezký zbytek dne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X