Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

14. 3. 2018 16:59

Tisková konference po jednání tripartity, 14. března 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády: Dobré odpoledne, vítejte na tiskové konferenci po jednání tripartity. Vítám zde pana premiéra Andreje Babiše, také prezidenta Svazu průmyslu a dopravy České republiky pana Jaroslava Hanáka a předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů pana Josefa Středulu, prosím tedy, aby se pánové postupně ujali slova.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR: Dobré odpoledne, já jsem rád, že jsme pružně projednali druhé zasedání tripartity v letošním roce. Body, které tam byly, jsou důležité z hlediska jak růstu ekonomiky, tak i sociálního postavení občanů v zemi.
Prvním bodem bylo řešení důchodového pojištění. Sociální partneři s touto problematikou neměli problém, schválili ten vývoj nebo tu snahu vlády řešit situaci našich starších spoluobčanů, protože rostou mzdy, logicky by měly růst důchody. Z našeho pohledu to není důchodová reforma, je to řešení důchodového pojištění na rok 2019, s rozsahem souhlasíme. Máme jeden zásadní vykřičník, a to je, aby bylo jasné, z jakých prostředků se to bude financovat a aby to bylo udržitelné financování i po roce 2019. 
Dalším bodem byly evropské fondy. Myslím si, že tato problematika je každý druhý nebo třetí měsíc na tripartitě. Česká republika čerpá evropské prostředky, nečerpá, tak jak by mohla rychle. Nepatříme k těm nejlepším zdaleka a myslím si, že i v některých fondech nebo programech jsou problémy. Bylo tam řečeno, dneska na tom plénu, program z průmyslu a obchodu OPIK, kde si stěžují podnikatelé na pomalost, složitost, komplikovanost, takže věřím, že  tyto věci se vylepší, že zrychlíme čerpání, protože jak určitě řekne pan předseda vlády, čerpání evropských fondů je dobrá zpráva i pro růst HDP a vývoj ekonomiky a možnost investování. Důležitost evropských fondů je perspektiva 2020+ do budoucna, správně pan předseda vlády říkal, že si Česká republika musí vyjasnit, co bude mít za strategii, co bude za priority a že by si je měla umět obhájit v Bruselu. Musíme počítat, že bude míň prostředků, odchod Velké Británie je 10 miliard euro a další, takže je potřeba tyto věci hlídat. 
V oblasti staveb jsem rád, že jsme se s panem ministrem dopravy minulý týden dohodli na změně materiálu, tak jak ho předložil dneska přímo na stůl po jednání pracovního týmu pro dopravu, dopravní infrastrukturu. Je pro nás přijatelný, je srozumitelný, je v něm přesně zodpovědný orgán Ministerstva dopravy a vlády, kolik se dokončí, nakolik se otevře sítě dálnic kilometrické, kolik se opraví na kilometru na dálnici D1, nakolik se opraví anebo případně postaví na železničních stavbách. U vodní dopravy je vždy skromnost, protože ta podpora je minimální.
K návrhu novely zákona o státní službě hovořit nebudu, protože vláda jej projednala. Pan předseda vlády se omluvil, nesmírně si toho vážím, že to vláda projednala dřív, než to prošlo tripartitou, za to děkuji. 
Pro nás nejvýznamnější a nejrozsáhlejší agenda, která dnes prošla, byla digitální agenda. Já jsem rád, že jsme poznali osobně a, řekl bych, nablízko názory, schopnosti, myšlenky a cíle vládního zmocněnce pana Dzurilly, to jsem hrozně rád. Myslím si, že jsme připraveni spolupracovat, my to považujeme za naprosto klíčovou agendu, protože bez digitální agendy, ale nejenom eGovernmentu, tzn. byrokracie, která mimochodem je přebujelá a za 4 roky, musím tady tu poznámku říct, přibylo 30 000 státních zaměstnanců. Takže věřím, že i s tím někdo bude něco řešit, ale digitálně věřím, že to zvládneme a upozorňuji, že to není jenom eGovernment, ale je to celá společnost, je to vzdělání, je to všechno, co s tím souvisí a samozřejmě reprezentuji zde průmysl, tak i Průmysl 4.0. Já děkuju. 

Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů: Ještě jednou, hezké odpoledne, z našeho pohledu dneska tripartita začala trošku jiným způsobem, protože někteří z vás nás informovali o tom, že dnes vláda schválila návrh změn služebního zákona, což bylo pro nás velké překvapení v kombinaci s tím, že vláda projednávala takovou verzi materiálu, kterou jsme neměli jako sociální partneři k dispozici. Takže jsme si to s panem předsedou vlády tady rovnou na jednání předsednictva tripartity vysvětlili. Pan předseda vlády se nám omluvil za tu situaci s ohledem na rychlost, což jsme vzali jako velmi dobrý přístup, s tím ale, že takováto situace by se v souvislosti se způsobem projednávání těchto dokumentů do příště neměla odehrávat právě proto, že projednávání se sociálními partnery by mělo předcházet schválení rozhodnutí vlády ve věcech, které se týkají sociálních partnerů. Takže jsem rád, že jsme si to vysvětlili, protože to byla situace, která je pro nás velmi nemilá, a myslíme si, že tady jde spíš o ten princip než o tu konkrétní materii a věřím, že to v těch příštích jednáních bude rozdílné.
Co se týká novely zákona o důchodovém pojištění, tak jsem vyjádřil jednoznačnou podporu zvyšování důchodů, obzvláště v situace, kdy důchodci jsou na tom pouze o velmi malou částku nad hranicí chudoby pro jednotlivce. A z tohoto pohledu je to nesmírně důležité, věřím, že podobný přístup bude zvolen i v souvislosti s navyšováním minimální mzdy, protože to je samozřejmě totéž, obzvláště když lidé pracují a dostali částky, které jsou v takovýchto mezích. Takže to je pro nás rozhodně důležitý krok a důležitý směr.
To, co tady řekl pan prezident Hanák, tzn. řekli jsme a pan premiér nás ujistil, že nebude přistupováno v současnosti k tomu, že by se naplňovala ta část programového prohlášení, kde by se snižovalo sociální pojištění o 500 Kč, tak jak je navrženo a formulováno. To jsme rádi, protože pokud chceme udržitelnost systému důchodového, tak nelze nahlodávat zevnitř právě systém tím, že se sníží objem pojistného, tudíž objem zdrojů pro případné navyšování důchodu, takže totéž, tzn. trvalá udržitelnost systému důchodů je důležitá pro všechny, pro budoucí generace stejně tak jako pro generaci současnou.
Také jsme řešili otázku čerpání evropských prostředků. Tady jsme poděkovali za velmi dobrou spolupráci, Ministerstvo pro místní rozvoj, dlouhodobou a soustředili jsme se hlavně na tu budoucí, tzn. rozpočtové období 2020+, kde jsme za odbory formulovali několik oblastí, které považujeme za velmi důležité, nutné, dá se říct, taky i klíčové, tzn. otázka podpory malých a středních podniků, tzn. podniků, které se na českém území v posledních 25 letech zejména narodily a potřebují významnou podporu státu, tak jak to dělají i státy jiné nebo například některé části státu, jako je Bavorsko a podobně. Tak stejně bychom byli rádi, aby se řešily regionální rozdíly, protože ty jsou stále velké a jsou regiony, kterým pomoženo bylo a je, ale také regiony, kde k té intenzivní pomoci nedochází, jako je například Břeclavsko, Znojemsko, Hodonínsko a podobně. Taktéž bychom byli rádi, aby se podpořila oblast celoživotního vzdělávání, protože jdeme do digitálního věku a je potřeba, aby nejenom ti, co se připravují na povolání, ale zejména ti, co jsou ekonomicky aktivní, měli šanci si svou kvalifikaci dodělat, i když přímo nesouvisí s aktuálně vykonávanou prací.
A co se týká digitální agendy, tak v tom jsme byli otevření do té míry, že jsme řekli, že je potřeba, abychom napravili už i ty chyby, které jsou, a my sociální partneři jsme dlouhodobě požadovali, abychom se připravili na budoucí období, investovali do nejenom infrastruktury pevné, nebo chcete-li, to je dálnice, železnice, ale také do infrastruktury digitální. A je velmi vážné, pokud se pohybujeme po České republice v 21. století a na některých úsecích nejenomže nemáme data, ale nemůžeme se dokonce ani dovolat, protože na té dané trati prostě pokrytí není, což je poměrně vážné. Takže z tohoto pohledu bychom rozhodně chtěli dát šanci osobě, která je nyní zodpovědná za tuto oblast, ale upozornili jsme, že je potřeba jí připravovat finanční prostředky v rámci státního rozpočtu na podporu těchto cílů, protože bez toho to rozhodně nejde, jde vyslovit spoustu krásných slov, cílů a vět, ale výsledek nemůže být dosažen, protože na to by nebyly finanční prostředky, takže to samozřejmě bude také spojeno s přípravou státního rozpočtu na rok 2019.
Také jsme vyslovili společně na pana premiéra prosbu a žádost o podporu a byla nám opětována ve věci zavedení cel ze strany současného prezidenta Spojených států na oblast oceli a hliníku. To považujeme za velmi vážný zásah do svobody a do vůbec dobrých obchodních vztahů mezi Evropou a Spojenými státy. A pana premiéra jsme požádali, aby, pokud je to možné, podpořil Evropskou komisi v co největší šíři tak, abychom tady nejen v České republice, ale v dalších evropských zemích nebyli těmito cly postiženi, protože si myslíme, že není pro to důvod, že obchodní vztahy se Spojenými státy nenarušují národní bezpečnost Spojených států, a tudíž není důvod pro jakékoliv zavádění dalších cel. Tento typ cenových válek nikomu neprospívá, vyvolá to obrovské konflikty, reciprocitu a podobně, a to samozřejmě zastaví obchodní dosud dlouhodobě budované obchodní vztahy, například se Spojenými státy, ale i s jinými regiony, ale taky se obáváme, že Evropu může zaplavit dotovaná ocel, například z Číny, což by samozřejmě způsobilo možná pro někoho pozitiva, ale v tom velkém důsledku velká negativa. A my už jsme se i dlouhodobě vyjadřovali, že právě na Čínu by měla být dána poměrně vysoká cla, protože tam nedochází k volné soutěži z pohledu výrobců na území Evropské unie.
Také jsme se dohodli, že bude příští jednání tripartity 9. května v 14.00 hodin s poměrně zajímavým programem od karenční doby počínaje až po mýtné konče, takže z tohoto pohledu si myslím, že je a vítáme to, že pan premiér má zájem, i když vláda je v demisi, pokračovat v sociálním dialogu a děkujeme za tento směr.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobrý den, ještě jednou, tak za mě bych chtěl poděkovat partnerům za konstruktivní jednání. Znovu se omlouvám za ten zákon o státní službě. Já jsem zapomněl, že to máme na programu a my samozřejmě jsme to už na vládě projednávali 3x, i v Evropské komisi a samozřejmě na to spěcháme. 
Samozřejmě ta tripartita je pod vlivem očekávaného jednání s ČSSD, protože ty programy, které jsme projednávali s KSČM nebo SPD, nemají takový vliv, ale tady se témata, které my v rámci vyjednávání s ČSSD budeme projednávat, proto jsme se i domluvili na určitém odložení.
Důchodová reforma, my jsme informovali, že to připravujeme, že to budeme samozřejmě konzultovat, že je to velice důležité.
Čerpání prostředků z Evropy, my do konce ledna 2018 bylo vyhlášeno za všechny programy celkem 650 výzev s alokací 601 miliard korun a v rámci vyhlášených výzev byly do konce ledna vydány právní akty o poskytnutí podpory v celkové výši 274,4 miliardy korun, a to pro více než 136 000 projektů. My zpracováváme strategický dokument národní koncepce realizace politiky soudržnosti po roce na 2020, je samozřejmě pro nás velice důležité, abychom my v Evropě měli podstatně větší vliv na ty peníze, jak jsou nám přidělovány, na jednotlivé fondy, protože doposud to nebyl ten případ, a proto jsme dneska v situaci, kdy 11 miliard z těch programů není zájem o čerpání a požádali jsme komisi o přesun na jiné programy, například zdravotnictví, kde je převis 2 miliardy, nebo školy, školky 5 miliard. Takže toto je samozřejmě velice důležité.
Z hlediska toho bodu stavby, my samozřejmě se snažíme zrychlovat. Navštěvujeme kraje, kde je plno staveb, které jsou ve zpoždění nebo se nerealizují a trvá to strašně dlouho. Není to samozřejmě dnes problém peněz, ale je to problém možná celého toho procesu, který byl trošku zanedbán v minulosti.
Ohledně digitální agendy, tak tam celkem jak jsem to pochopil ten projekt, který předložil pan Dzurilla. Partneři celkem ho pochválili trošku, tak samozřejmě je to velká výzva, ale ta obrovská výhoda je, že ten vládní zmocněnec skutečně má za sebou vládu a že v minulosti ty různé resortismy skončí. Pevně věřím teda, že ten projekt, který samozřejmě má hlavní cíl efektivně on-line služby pro občany a firmy, digitálně přívětivá legislativa, rozvoj celkového prostředí podporujícího digitální technologie, zvýšení kapacit a kompetencí zaměstnanců ve veřejné správě a efektivně a centrálně koordinovat ICT veřejné správy. To jsou ty hlavní teze toho projektu a my se samozřejmě budeme snažit to zrealizovat, i když to je na několik pravděpodobně několik vlád, ale hlavně aby byla odsouhlasena ta strategie. Já pevně věřím, že i v Parlamentu dostane podporu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání tripartity, 14. března 2018

Související zprávy