Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

10. 5. 2023 15:53

Tisková konference po jednání vlády, 10. května 2023

Jakub Tomek, Odbor komunikace Úřadu vlády: Dámy a pánové, dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. S výsledky z jednání vlády vás seznámí ministr životního prostředí pan Hladík.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Takže, dámy a pánové, krásné dobré odpoledne. Vláda České republiky projednala celou řadu bodů, které schválila. Já bych rád informoval o dvou záležitostech.

První z nich je nařízení vlády, kterým se mění nařízení 145 z roku 2008, a to takové nařízení, kterým se stanoví znečišťující látky a prahové hodnoty. Jde fakticky o dvě důležité záležitosti. Já teď vládě České republiky předložím několik materiálů a toto je jeden z nich, který výrazným způsobem zareaguje i na situaci na Bečvě. Právě do tohoto nařízení vlády dnes vláda stanovila výrazné snížení limitu, kdy budoucí nebo potenciální znečišťovatel musí se zapsat a zareagovat svými opatřeními do tzv. Integrovaného registru znečištění a je to především u kyanidu, kdy tento limit doposavad byl 500 kg za rok vypouštěných kyanidů, nově se stanoví na desetinu, a to konkrétně na 50 kg za rok.

Druhou důležitou záležitostí je regulace současné potřeby látek per- a polyfluorovaných látek, tzv. PFAS. Takže to je jedna záležitost.

V dalším materiálu vláda České republiky dnes zrušila celkem pět vládních zmocněnců a ustanovila dva nové vládní zmocněnce, a to vládního zmocněnce pro mezinárodní vyjednávání v oblasti klimatu a vládního zmocněnce pro mezinárodní vyjednávání v oblasti biodiverzity a ekosystémových služeb. Zároveň jmenovala konkrétní osoby do těchto pozic, a to konkrétně pana doktora Jana Dusíka právě jako vládního zmocněnce v oblasti ochrany klimatu a pana docenta doktora Ladislava Mika v oblasti ochrany biodiverzity.

Oba dva jsou vrcholní odborníci v oblasti životního prostředí, kteří se této problematice věnují dlouhodobě. Byli to právě tito dva pánové, kteří za Ministerstvo životního prostředí a Českou republiku velmi intenzivně vyjednávali v rámci předsednictví, a jejich kvalit bychom rádi na tom mezinárodním poli jako Česká republika a jako celá vláda využili i nadále.

Jakub Tomek, Odbor komunikace Úřadu vlády: Já děkuji. Otevírám prostor pro dotazy, jako první Česká televize.

Zuzana Smiešková, Česká televize: Dobrý den, pane ministře, chtěla bych se vás zeptat – každopádně nepřišlo vás více – zajímají mě nebo zajímá mě ten konsolidační balíček. Ministři při příchodech hovořili o tom, že o tom se dnes budete na jednání vlády bezesporu bavit. Že byste se měli bavit o úsporách v rámci národních dotací. Mě by zajímalo, kterých resortů se tady tyto škrty, zvažované, mají týkat a v jaké výši? Jedna otázka. A potom druhá, a to je k programu vlády. Zajímají mě bod informace k přistoupení České republiky atd. k Dohodě o registru škod způsobených agresí Ruska proti Ukrajině. Tak co bude tady tento registr znamenat v praxi a jak případně pokročila jednání ohledně konfiskace majetku Rusů v rámci Evropské unie i v rámci České republiky? Děkuju.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Tak začnu tím prvním dotazem, opravdu vláda České republiky se dnes zabývala poměrně intenzivně dalším jednáním v oblasti konsolidačního balíčku. Řešili jsme především oblast národních dotací. Na ten celkový výsledek si, prosím, počkejte do zítra. Já jenom mohu uvést, že to, k čemu se vláda i k tomu, co definoval pan premiér jako minimální cíl, tak jsme se nejenom přiblížili, ale myslím si, že jsme i překročili právě v oblasti úspor. A jak už bylo avizováno, tak celkovou dohodu v rámci restrukturalizačního balíčku oznámíme zítra.

Co se týká toho bodu jednání vlády, toto je detailní záležitost, o kterou vás poprosím spíše se obrátit na Ministerstvo obrany. V tuto chvíli nejsem schopen detailně, i vzhledem k některým citlivým informacím, podat k tomuto informaci. Díky.

Jakub Tomek, Odbor komunikace Úřadu vlády: Jako druhý dotaz ČTK.

Marek Opatrný, ČTK: Dobrý den, vy jste hovořil o tom, že vláda zrušila pět postů vládních zmocněnců, tak jestli byste mohl konkretizovat, o které jde? A druhá otázka se týká prvního bodu dnešního jednání, což by návrh zákona o soudních exekutorech, tak zda ho vláda schválila? Děkuju.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Tak začnu odzadu. Vláda schválila změnu tohoto zákona. Co se týká vládních zmocněnců, jednalo se celkem o pět původních vládních zmocněnců. Naší snahou byla opravdu racionalizace těchto postů. Některé z nich byly dlouhodobě neobsazeny. Je to vládní zmocněnec pro sport, vládní zmocněnec pro evropský výzkum, vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, vládní zmocněnec pro strukturálně postižené regiony a vládní zmocněnec pro jadernou energetiku, a to z toho důvodu, že drtivá většina těchto pozic je nahrazena jiným způsobem.

Například u strukturálně postižených regionů tady máme Operační fond Spravedlivé transformace a ukotvení na úrovni ministerstva, shodou okolností mého Ministerstva životního prostředí. V oblasti jaderné energetiky jsme výrazným způsobem postoupili přes naše orgány a legislativu. U sportu byla zřízena Národní sportovní agentura atd., atd. To znamená, všechny tyto pozice pozbyly v průběhu času svůj důvod a i v, řekněme, nějakém konsolidačním úsilí naší vlády, tak jsme k tomuto kroku přistoupili.

Jakub Tomek, Odbor komunikace Úřadu vlády: Český rozhlas.

Jana Karasová, Český rozhlas: Dobrý den, já bych se ještě chtěla zeptat na tu novelu exekučního řádu. Ministerstvo žádalo, aby se navýšil kvůli té novele rozpočet. Tak jak jste se dohodli, protože Ministerstvo financí nechtělo dát ty peníze navíc? A pak bych se ještě chtěla zeptat k tomu bodu jmenování člena správní rady Správy železnic. Tak jestli tam jste schválili pana Zajíčka nebo jestli byla vůbec debata o tom obsazení té funkce. Někteří ministři chtěli slyšet, jak ji bude zvládat, tak jak jste k tomuto bodu přistoupili? Děkuju.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Tak, zkusím zase začít popořadě. Co se týká návrhu zákona o soudních exekutorech. Tento materiál byl schválen tak, jak byl předložen panem ministrem spravedlnosti, to znamená, ty bagatelní exekuce budou zastavovány a s odměnou 750 korun plus DPH tak, jak bylo předloženo.

Co se týká toho dalšího bodu, tak toto bylo schváleno v té podobě tak, jak bylo nám předloženo.

Jana Karasová, Český rozhlas: Diskutovali jste tedy to časové rozložení funkcí, a jestli bude zvládat pan Zajíček to vytížení, které ho teda bude čekat?

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Bez mučení, já se přiznám bez mučení, že na tento bod vlády jsem nebyl, protože jsem měl dlouho plánovaný telefonický online hovor se svým protějškem, panem ministrem životního prostředí ukrajinské vlády. To znamená, já jsem se na patnáct minut z vlády oddělil pro tento videohovor a tento materiál byl probírán bez mé účasti. Takže se hluboce omlouvám, ale poprosím, zeptejte se někoho z kolegů, já jsem tam v tu chvíli nebyl.

Jakub Tomek, Odbor komunikace Úřadu vlády: Další dotaz, Echo.

Jan Křovák, Echo24: Dobrý den, já mám dva rychlé dotazy. Jeden je k té zítřejší tiskové konferenci. Jestli byste mohl trochu přiblížit, jak bude probíhat, kdo na ni dorazí, jestli tam budou třeba pouze předsedové koaličních stran a pan ministr Stanjura, nebo jestli tam bude širší vedení? A případně i nějaký jakoby harmonogram té konference, jestli budete mít třeba nějaké prezentace k tomu atd., nebo jestli pouze řeknete: tohle, tohle, tohle, a to bude všechno?

A druhý dotaz míří potom na další komunikaci vlády ohledně toho konsolidačního balíčku, na důchodovou reformu. Máte tedy zaplacenou nějak, nebo má pan ministr Jurečka zaplacenou nějakou kampaň. Ale ohledně konsolidačního balíčku nám Ministerstvo financí řeklo, že nebude žádná kampaň. Že budete pouze vy jako členové vlády chodit do televize nebo do různých médií a vysvětlovat to. Tak jestli je to opravdu tak, nebo jestli třeba plánujete jezdit do regionů, vysvětlovat lidem konkrétně, proč jsou která opatření důležitá? Děkuju moc.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Tak, co se týká toho prvního dotazu, poprosím, nechte se překvapit. A co se týká té druhé záležitosti, Ministerstvo financí podle informací nepředpokládá nějakou kampaň, na rozdíl od důchodové reformy, která bude, řekněme, opravdu, je to strukturální záležitost. Je to poprvé v České republice, kdy takto výrazným způsobem reformujeme oblast zdravotnictví právě proto, aby generace třicátníků, čtyřicátníků i moje generace, i já sám osobně, jsme měli zaručen důstojný důchod, důstojné období právě v tom seniorském věku.

Co se týká samozřejmě toho konsolidačního balíčku, jednak si myslím, že ty informace budou poměrně jasné, jasně strukturovatelné. Zadruhé, všichni ministři vlády Petra Fialy jsou připraveni toto komunikovat jak osobně, tak na sociálních sítích, tak samozřejmě v médiích. A to, co jste zmiňoval, ty osobní výjezdy a komunikace s lidmi, je velmi důležitá, velmi zásadní. Já hned v pátek odjíždím na návštěvu jednoho ze strukturálně postižených krajů, a to Karlovarského kraje. To znamená, i tam mě čeká celá řada jednání včetně občanů, kde se o těchto záležitostech budeme bavit.

Jakub Tomek, Odbor komunikace Úřadu vlády: Ještě doplňující dotaz Česká televize.

Zuzana Smiešková, Česká televize: Já bych přeci jenom ještě u toho tématu velmi krátce a stručně zůstala. Rozumím tomu, že ty konkrétní parametry nám nechcete teď sdělovat. Od toho tedy, jestli to chápu správně, je teda zítřejší tisková konference. Mě jenom přece jen zajímá, jestli tam jsou ještě nějaké problematické body, jestli existuje jednoduše shoda třeba po tom dnešním jednání vlády? Děkuju.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Já se domnívám, že ty zásadní parametry jsme dnes na vládě České republiky dořešili, to znamená, jsme jako vláda České republiky připraveni sdělit občanům obsah toho konsolidačního balíčku tak, jak jsme deklarovali.

Jakub Tomek, Odbor komunikace Úřadu vlády:  Další dotaz, Novinky.cz.

Dáša Šamanová, Novinky.cz: Dobrý den, já bych se chtěla zeptat, jestli jste mluvili o nominaci pana Zajíčka na člena správní rady Správy železnic, a pokud ano, tak jak to dopadlo? Děkuji.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Vy jste tady nebyla? Oni vám pak kolegové řeknou, jak to bylo.

Jakub Tomek, Odbor komunikace Úřadu vlády: Další dotaz, Hospodářské noviny.

Martin Ťopek, Hospodářské noviny: Dobrý den, ještě se také vrátím k tomu konsolidačnímu balíčku, ale zeptám se vás jenom, abyste mi detailně vysvětlil: Říkáte, že už máte základní parametry jasné, hotové, ale do představení kompletního balíčku chybí jenom několik hodin. To znamená, tento čas ještě budete vyplňovat dalším jednáním, sedí teďka koaliční špičky, čeká je další jednání do noci, nebo už jste to uzavřeli a zítra nám představíte to, jak říkáte, základní parametry?

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Mám pro vás dobrou zprávu. Dnes večer nemusíte stát před Úřadem vlády České republiky.

Martin Ťopek, Hospodářské noviny: Budeme tam muset stát odpoledne?

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Já nepředpokládám, že budou nějaká zásadní jednání špiček koalice k tomuto tématu.

Martin Ťopek, Hospodářské noviny: Děkuji.

Jakub Tomek, Odbor komunikace Úřadu vlády: Další dotazy již nevidím… Ještě jeden dotaz tedy iDNES.cz.

Josef Kopecký, iDNES: Dobrý den, pane ministře, vy říkáte, vy jste potvrdil, že obsah toho úsporného balíčku bude prezentován zítra za pět minut dvanáct. Já se vás zeptám na jednu věc, která součástí toho úsporného balíčku nebude a proč. Proč součástí úsporného balíčku nebude zrušení daňové výjimky na tiché víno? Děkuji.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Já možná prosím, počkejme zítra na tu celkovou prezentaci daňového balíčku jako takového. Tam samozřejmě oznámíme všechny úpravy konsolidačního balíčku. Jsem to teď špatně nazval, protože to není daňový balíček, je to konsolidační balíček, který obsahuje celou řadu samozřejmě parametrů, parametrických změn i především úspor na straně státu.

Jakub Tomek, Odbor komunikace Úřadu vlády: Děkuji, další dotazy již nevidím. To je z tiskové konference vše, děkujeme za pozornost a pěkné odpoledne.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Hezký den, na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X