Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

10. 1. 2018 9:05

Tisková konference po jednání vlády, 10. ledna 2018

Barbora Peterová, mluvčí Úřadu vlády ČR: Dobré ráno, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Vítám zde premiéra Andreje Babiše a také ministra spravedlnosti Roberta Pelikána a prosím pana premiéra o úvodní slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobré ráno, dámy a pánové, my jsme dnes na jednání vlády projednali hlavně v úvodu evropskou agendu s tím, že máme poprvé na stole velice podrobný materiál, jakým způsobem bychom měli probírat jednotlivé klíčové agendy eEvropské politiky a samozřejmě s důrazem na zájmy České republiky. Víceméně jsme se domluvili, že ten materiál jsme přerušili do zasedání příští vlády, které má být 17. ledna, a samozřejmě s jednotlivými ministry jsme diskutovali o těch agendách, které nás zajímají. Za mě je to agenda migrace, kvóty, Dublin, rozpočet a samozřejmě ten projekt reverse charge, který jsem kdysi dělal jako ministr financí.

Potom jsme, a k tomu se určitě vyjádří pan Pelikán, probírali hlavně různé senátní návrhy. Ohledně toho senátního návrhu o EET jsme se domluvili, že paní ministryně Schillerová v následujících dnech bude jednat s jednotlivými zástupci Svazu obchodu, asociací živnostníků a ta novela zákona o EET podle rozhodnutí Ústavního soudu by měla být hotová do konce února.

Samozřejmě, že jsme podpořili senátní návrh ohledně daně z příjmu u investičních fondů, kdy docházelo k obcházení daní, a z těch návrhů poslanců mě akorát překvapil ten návrh paní Kovářové a Rakušana, kteří nějakým způsobem chtějí mlžit majetkové přiznání a chtějí, aby politici, tak jak to předkládají, jak úředníci. A stejně tam byl návrh poslanců za KDU pana Výborného, Bělobrádka, Jurečky a Bartoše, který zase říká, že ten, kdo je neuvolněný, nebere peníze jako starosta, tak by neměl dělat majetkové přiznání. My si myslíme, že měl, protože spravuje naše prostředky daňových poplatníků.

Já jsem vyndal ten materiál rozpor financování nestátních neziskových organizací z veřejných rozpočtů, protože ten materiál pro mě neměl vypovídající hodnotu. Celkově za rok 2016 do neziskového sektoru na úrovni ministerstev šlo asi 10,8 miliardy korun, potom jsou k tomu obce, města a kraje, celkově to je 17,8 miliard. Je tam hlavně sport. Tak jsem uložil, aby se to rozčlenilo, abychom viděli skutečně do detailů a žádal jsem nad 300 000 korun, abychom měli o tom přehled a abychom mohli samozřejmě veřejnost informovat o tom, kde skutečně ty peníze, jak jsou rozdělovány a kam jsou určeny.

Potom jsme měli informační bod ohledně nespotřebovaných výdajů, tzv. nároky. Já si pamatuji minulý rok, to bylo 151 miliard, tam jsem uložil, abychom dostali rozčlenění podle jednotlivých resortů na eEvropské peníze, provozní, investiční, naše peníze, provozní, investiční a k tomu se vrátíme.

Hlavní bod vlády, o kterém jsme vlastně nejvíc diskutovali, jsou církevní restituce. My k tomu máme dlouhodobě konstantní stanovisko jako hnutí ANO. Kdysi to byl hlavní volební tahák ČSSD. V rámci koalice to nedopadlo. My samozřejmě souhlasíme s tím, že je potřeba napravovat křivdy, ale podle našeho názoru ten způsob finanční náhrady byl velice podivný, a proto jsme ten návrh podpořili, protože si myslíme, že je tam potřeba korekce, protože podle našeho názoru ty náhrady byly prodražené, já jsem se tím v minulosti zabýval, asi o 54 miliard a taky schvalované za velice podivných okolností ve sněmovně.

Robert Pelikán, ministr spravedlnosti: My jsme tam měli ještě několik poslaneckých nebo senátních návrhů zákona, jsou to vesměs drobnější věci.

První z nich byla drobná změna zákona o Ústavním soudu, kterou by se upravovala odpovědnost ústavních soudců za přestupky, tak jako to mají poslanci a senátoři. K tomu jsme nakonec zaujali souhlasné doporučující stanovisko.

Dále, o tom už pan premiér hovořil, zase nějaké výjimky z evidence tržeb. K tomu jsme zaujali negativní stanovisko.

Potom drobná změna zákona o daních z příjmu. To je návrh pana senátora Michálka a je to utěsnění nějaké mezery, která umožňuje prostřednictvím formálně zřízených investičních fondů si uměle snižovat daně. K tomu jsme zaujali souhlasné stanovisko.

O možném zdanění církevních restitucí a naše souhlasné stanovisko. K tomu už pan premiér hovořil.

Dále to byly ty dva návrhy na omezení buďto dostupnosti nebo vůbec poskytování těch majetkových přiznání politiky. V obou případech jsme zaujali nesouhlasné stanovisko, protože podporujeme transparentnost majetkových poměrů politiků v plném rozsahu. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X