Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

12. 12. 2012 21:12

Tisková konference po jednání vlády, 12. prosince 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý večer, začíná tisková konference po jednání vlády. Vítám předsedu vlády Petra Nečase a ministryni práce a sociálních věcí, paní Ludmilu Müllerovou. Pane premiére, poprosím o úvodní vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, vláda se dnes zabývala jak některými vnitrostátními záležitostmi, tak i evropskými otázkami. Logickým krokem po dnešním jmenování ministra Petra Mlsny bylo usnesení, ve kterém vláda odvolala k dnešnímu dni místopředsedkyni vlády Karolínu Peake z funkce předsedkyně Legislativní rady vlády a jmenovala do této funkce s účinností od 13. prosince pana ministra Mlsnu, čili logický krok plynoucí z toho, že pan ministr Mlsna je ministrem bez portfeje se záměrem, aby byl předsedou Legislativní rady vlády.

Současně jsme dnes projednávali i evropskou tématiku, konkrétně mandát pro předsedu vlády na Evropskou radu, která proběhne zítra a pozítří. Vláda dnes schválila tento mandát pro zasedání Evropské rady. Rada bude projednávat především hospodářskou politiku, bezpečnostní a obrannou politiku, otázku rozšíření Unie a aktuální zahraničněpolitické otázky. My nadále máme dvě výhrady k jednotnému mechanismu dohledu, které uplatňujeme. Ta jednání se pozitivně posunula k tomu, aby byl náležitým způsobem upraven text směrnice k jednotnému bankovnímu dohledu, takzvané SSM, která samozřejmě se netýká problému dceřiných společností a poboček zahraničních bank, nicméně v takzvaném recitálu my se snažíme od minulého týdne dojednat, aby tam došlo k určitým politickým krokům, které nám umožní, pokud by byly naplněny, nakonec pro tuto směrnici hlasovat. Nicméně ta jednání, přestože jak jsem již řekl, se posouvají pozitivním způsobem díky vysoké aktivitě našich vyjednavačů jak s předsednickou zemí, tak s legislativní službou Rady, tak přesto musíme počkat na to výsledné znění a také na postoj Komise a potom teprve budeme moci rozhodnout, zda tu hrozbu vetem stáhneme či nikoli. Já pevně doufám, že pokud ten stávající vývoj jednání poběží tak, jak běží zatím a ty věci jsou tímto způsobem dojednávány, tak bychom potom toto právo veta nemuseli použít, nicméně, jak jsem již řekl, musíme vyčkat na to výsledné znění.

Další tématikou, kterou jsme se zabývali, byla koncepce podpory malých a středních podnikatelů na období let 2012 až 2014. Vláda tuto koncepci schválila. Představuje zásadní strategický dokument pro přípravu nového programovacího období kohezní politiky Evropské unie na rok 2014 až 2020 a zejména nového operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Na toto období jsou stanoveny čtyři hlavní cíle: posílení postavení malých a středních podnikatelů v české ekonomice a růst jejich konkurenceschopnosti; rozvoj a zkvalitňování podnikatelského prostředí a zvyšování kvality poradenských služeb pro malé a střední podniky; posílení inovačních schopností a efektivního nakládaní s duševním vlastnictvím a také snižování energetické a materiálové náročnosti při podnikání malých a středních firem. Prvním strategickým zdrojem financování budou strukturální fondy v rámci kohezní politiky Evropské unie, zejména evropský fond pro regionální rozvoj. Druhým strategickým zdrojem financí budou národní prostředky a třetím finanční prostředky z unijních programů Evropské unie.

Dalším bodem, který považuji za důležitý, je že jsme se také samozřejmě zabývali informacemi o způsobu řešení platů soudců a státních zástupců, vzhledem k tomu, že sněmovna neschválila příslušný návrh zákona, o těch podrobnostech nás bude informovat paní ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová, takže jí dávám slovo.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Takže děkuji, já také přeji příjemný večer. Vláda se opravdu zabývala dopodrobna situací, která dneska vznikla aktuálně v poslanecké sněmovně, to znamená, nebyla schválena novela zákona o platech ústavních činitelů a my jsme se shodli na řešení, které je poměrně jednoduché. To znamená, budeme předkládat ve stavu legislativní nouze, budeme žádat sněmovnu o tento rytmus schválení a nepochybně půjdeme s novelou, která bude jednoznačně řešit platy soudců, to znamená, půjdeme na řešení, které bude pro ně účinné od 1. ledna 2013. Žádné jiné další návrhy vláda předkládat nebude.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji a nyní je prostor pro vaše dotazy.

ČTK: Já jenom abych tomu technicky rozuměl, vy už jste to dnes schválili tu novelu nebo jakým způsobem to do sněmovny rychle dostanete?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme se museli dnes dohodnout na postupu, to znamená, že vláda zasedne mimořádně ve čtvrtek nebo v pátek a schválí příslušný návrh zákona ve stavu legislativní nouze tak, aby příští týden mohl být schválen poslaneckou sněmovnou.

ČTK: Dva, sedm, pět – to se nic nemění?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ano, dva, sedm, pět by to byl koeficient pro soudce.

Martina Spěváčková, Český rozhlas: Já bych měla otázku ještě k jednomu bodu, který vláda měla projednávat, a to je ta zkouška pro cizince. Vy jste měli projednávat nebo vyhodnocovat to, jak dopadla minulý rok a navrhovat popřípadě, jak by měla probíhat v příštím roce, tak jestli se bude zvyšovat ta úroveň z A1 na A2, myslím pro cizince, kteří žádají o trvalý pobyt a skládají zkoušku z českého jazyka?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vláda vzala na vědomí vyhodnocení realizace systému a schválila pokračování systému výuky a zkoušek českého jazyka pro cizince s tím, že zkouška z českého jazyka pro trvalý pobyt je první celostátně platnou zkouškou od existence České republiky. Jedná se o zkoušku nejvyšší důležitosti, která je jednou z podmínek získání trvalého pobytu a s tím spojených určitých práv a svobod vztahujících se nejenom na občany České republiky, ale i Evropské unie.

Materiál hodnotí realizaci systému výuky českého jazyka a zkoušek pro cizince v letošním roce. Dle doporučení Rady Evropy mají zkoušky tohoto typu povzbudit integraci, nemají však bránit získání trvalého pobytu. Dle údajů škol bylo v období od září 2008 do konce října letošního roku vyzkoušeno více než 31 000 cizinců. Úspěšnost cizinců u zkoušek se stabilně pohybuje kolem 80 %. V současné době eviduje ministerstvo vnitra a zkoušející instituce až trojnásobný nárůst zájmu uchazečů o zkoušku oproti loňskému roku. Od roku 2014 se předpokládají výraznější změny v oblasti prokázání znalosti českého jazyka pro účely získání dlouhodobého pobytu za účelem podnikání, trvalého pobytu i občanství, neboť získání všech těchto pobytových titulů bude dle návrhu příslušných zákonů podmíněno složením jazykové zkoušky, v případě občanství navíc i zkoušky z českých reálií.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Tak děkujeme, přejeme vám hezký večer.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Na shledanou.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X