Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

14. 3. 2018 12:59

Tisková konference po jednání vlády, 14. března 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Vítám zde pana premiéra Andreje Babiše, ministra spravedlnosti Roberta Pelikána a také pana Petra Mlsnu, náměstka ministra vnitra. Prosím, pane premiére, o úvodní slovo. 

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, dovolte, abychom vás stručně informovali o jednání vlády. Začnu se změnou služebního zákona. Jsme pozvali pana náměstka Mlsnu, který o tom pohovoří velice podrobně. My jsme ten bod přerušili, projednávala to paní ministryně Dostálová s Evropskou komisí a Evropská komise nemá námitky ke změnám. Takže po dnešním projednání a schválení oslovíme oficiálně Evropskou komisi, aby začala ten proces zaujetí stanoviska.
Potom jsme projednávali dlouze změnu protikuřáckého zákona. Vláda ten návrh neschválila o jeden hlas, tzn. že je to určitě zákon, který bude určitě živě diskutován ve Sněmovně. Ty argumenty byly hlavně to, že se čeká na rozhodnutí Ústavního soudu a taky to, že to je čerstvý zákon a že ještě není dostatek zkušeností se zavedením tohoto opatření.
Potom jsme diskutovali relativně dlouho financování vládních priorit na 2018. My jsme už to avizovali včera, že je potřeba projednat s jednotlivými ministerstvy možnost úspory, abychom vyhověli hlavně požadavkům krajů na opravu silnic II. a III. tříd. Tam nedošlo k dohodě, tzn. bylo domluveno, že na úrovni ministerstev se bude pokračovat v projednávání možnosti použití nespotřebovaných nároků jednotlivých resortů na prioritu ty opravy silnic plus slevy jízdného, které čekáme od de facto druhého pololetí nebo od června. 
Diskutovali jsme taky spolupráci vlády s BMW ohledně investice v Karlovarském kraji. Tam jsme se domluvili, že chceme navštívit to místo v rámci výjezdů a budeme potřebovat samozřejmě nějaké větší detaily té dohody a eventuálně pobídky.
Domluvili jsme se na změně příslušností u ČEB a EGAP, tyhle dvě instituce, které jsme zdědili v žalostném stavu, nás stály do rozpočtu od roku 2006 více než 32 miliard. Ale je skutečně potřeba, aby byly pod jednou střechou, protože ty zkušenosti, že jsou tam 4 akcionáři různé ministerstva, nejsou dobré. Takže jediným akcionářem by se mělo stát Ministerstvo financí, které samozřejmě má rozpočet a taky si uvědomuje ty důsledky hospodaření. Je potřeba skutečně přijít s jasnou koncepcí, jak budeme podporovat export našich firem. 
Dále paní ministryně Schillerová předložila informaci ve věci odměňování vedoucích zaměstnanců společností s majetkovou účastí státu. Tam musíme bohužel konstatovat, že to usnesení vlády z roku 2015, tzv. zlaté padáky, ano, 29. července 2015, tak asi není respektováno, jak to vidíme v některých případech jako u České pošty nebo u NAKITu myslím. Takže ministři předloží stávající stav jednotlivých těch státních společností a potřebujeme samozřejmě naplnit to usnesení, protože na to máme usnesení vlády, aby je jednotliví ministři plnili.
Měli jsme dlouhou debatu s panem předsedou ÚHOS, protože my máme jako stát velký problém s veřejnými zakázkami na IT. Vícero resortů dostalo pokuty. Celkově my tady máme dědictví kvazi monopolního postavení jednotlivých IT firem. A v podstatě ta kontrola, my jsme v minulosti jako vláda měli na to i komisi, na to JŘBU. Měli jsme útvar hlavního architekta ERVY, jsme se s tím zabývali. Víceméně teď ten ÚHOS nám vyčítá tu pozici a je potřeba, abychom se domluvili systémově, jak se to bude řešit, protože ten stávající stav nám de facto znemožňuje soutěžit IT zakázky. Takže za mě všechno. 

Robert Pelikán, ministr spravedlnosti: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já to jenom doplním. Pokud jde o ty jednotlivé poslanecké návrhy, jaké jsme k nim zaujali stanovisko. 
Tak velmi stručně, návrh poslanců Víta Rakušana a dalších o změně zákona o směnárenské činnosti nesouhlasné stanovisko, protože ten návrh bohužel legislativně byl velmi nekvalitním shledán. 
Návrh poslanců Feriho a dalších ke změně zákona o některých přestupcích, tam nesouhlasíme s tou změnou a podporujeme současný stav zákona. 
Návrh poslanců Pekarové, Adamové a dalších na změnu zákona o nemocenském pojištění, kterým by se zvýšila mateřská pro rodiče, pro matky s vyššími příjmy, tak aby se to narovnalo, tak tam máme neutrální stanovisko nakonec. 
Návrh poslanců Feriho o dalších na změnu občanského soudního řádu, týká se to zrušení institutu přísedících v pracovněprávních sporech, tam máme negativní stanovisko. Myslíme si, že přísedící patří do těchto řízení, byť třeba ne v současné podobě, a budeme to řešit jiným způsobem, vládním návrhem v průběhu příštího roku.
Návrh poslanců Bendy a dalších, to je ten protikuřácký zákon, o tom už hovořil pan premiér.
Návrh poslanců Pastuchové a dalších, to je změna zákona o pomoci v hmotné nouzi. Zmírnění takové té povinnosti, že část těch dávek se vyplácí v poukázkách, tam jsme k tomuto návrhu schválili souhlasné stanovisko a k dalšímu návrhu na další zmírnění, to jsou poslanci Kaňkovský a další, schváleno neutrální stanovisko.
Pak jsme ještě měli dvě možnosti vstoupit do řízení před Ústavním soudem, pokud jde o řízení, které se bude zabývat zákonem o pomoci v hmotné nouzi, tak vláda nakonec rozhodla do řízení nevstupovat. A pokud jde o řízení o zrušení části zákona o policii, tak vláda vstoupí do řízení a bude podporovat zachování zákona v současném znění. Děkuji. 

Petr Mlsna, náměstek ministra vnitra: Děkuji, já bych ve stručnosti okomentoval obsah novely zákona o státní službě, který byl v tomto znění, které dnes schválila vláda, projednán s Evropskou komisí, která s ním vyslovila předběžný souhlas, a teprve poté, co bude návrh postoupen od vlády do Poslanecké sněmovny, se jím bude zabývat po technické úřednické úrovni a již během dnešního dopoledne byla domluvena první schůzka na tento pátek.
První podstatná změna jsou změny v oblasti výběrových řízení. Ministerstvo vnitra navrhlo a vláda dnes schválila redukci počtu kol výběrových řízení, kdy dnes v podstatě je ten systém trojkolový a teprve až v posledním třetím kole se otevírá možnost pro uchazeče zvenčí hlásit se na místa ve státní službě, tzn. dochází k redukci na 2 výběrová kola.
A za prvé v prvním i v druhém kole návrh novely předpokládá s otevřením výběrových řízení i pro osoby z praxe, pokud mají odpovídající praxi zejména v řídících a vedoucích funkcích.
Je to odstupňováno 4 roky praxe nebo nezbytnost praxe pro zastávání a hlášení se do výběrových řízení na posty náměstků ředitelů odborů a u vedoucích oddělení postačuje jeden a půl roku ve vedoucí funkci mimo státní správu, to je velmi podstatná první oblast změn. 
Druhá podstatná oblast změn je flexibilita ve služebním hodnocení. Dnes v podstatě celé služební hodnocení je postaveno na tom, že státní zaměstnanec je hodnocen jednou za kalendářní rok, a to bez ohledu na to, jestli je výborný, průměrný nebo špatný. Ten návrh počítá s tím, že u zaměstnanců, kde nebude docházet k poklesu výkonnosti, budou si udržovat svůj standard, bude možné provádět služební hodnocení jednou za 3 roky, tím se odbourá poměrně značná byrokracie a u těch zaměstnanců, kteří budou mít nevyhovující výsledky už v průběhu kalendářního roku, tak je možné provést opakované hodnocení po nejméně 40 odsloužených dnech služby, což jsou cca 2 měsíce. Zároveň se také mění princip hodnocení vrcholových státních úředníků. Primárně tedy státních tajemníků a náměstků pro řízení sekcí, kdy podle dnešní úpravy jsou hodnoceni státním tajemníkem v součinnosti s příslušným členem vlády. Nyní obráceně bude příslušný člen vlády hodnotit své odborné náměstky v součinnosti se státním tajemníkem. Ona ta úprava nedávala příliš valného smyslu, protože ten, kdo po odborné stránce náměstky řídil, ten příslušný člen vlády a nikoliv ten státní tajemník. Všechny tyto změny byly na pracovní úrovni již paní ministryní pro místní rozvoj projednány v Bruselu, nevyvolávaly žádné problémy a bylo konstatováno, že tyto změny Evropská komise považuje spíše za technického charakteru, než že by se jednalo o systémové změny, které by nabourávaly systém nezávislé státní správy. Děkuji. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 14. března 2018

Související zprávy