Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

14. 10. 2019 18:14

Tisková konference po jednání vlády, 14. října 2019

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Vítejte na tiskové konferenci po zasedání vlády. O úvodní slovo bych chtěla požádat prvního místopředsedu vlády pana Jana Hamáčka.

Jan Hamáček, první místopředseda vlády a ministr vnitra: Dobrý den, dámy a pánové, dovolte mi, abych okomentoval některé z bodů, které projednala dnešní vláda. Ten první, kterým jsme shodou okolností začali, je návrh Ministerstva vnitra na novelu zákona číslo 106 o svobodném přístupu k informacím. Chci říci, že vláda tento návrh schválila.

Podle našeho názoru je to vyvážená novela, která reaguje na aktuální zkušenosti z praxe a napravuje některé nedostatky. Upravuje tento zákon tak, aby za prvé nedošlo k omezení žadatelů o informace, ale současně abychom zabránili řekněme zneužívání tohoto zákona pro účely, ke kterým neslouží.

Já jsem ten materiál předkládal v červenci. Od té doby jsem jednal i se zástupci opozice, některé paragrafy nebo některá ustanovení jsme upravili tak, že na nich je alespoň s částí opozice shoda. Někde shoda není. A já chci říci, že jakkoli ten text pokládám za vyvážený a dobrý, tak jsem připraven k další diskusi v Poslanecké sněmovně, zejména tedy v té oblasti, zda má, či nemá být taxativně vymezen okruh povinných osob, popřípadě některé další úpravy.

Ale tak jak ten návrh je odsouhlasen, je myslím ku prospěchu věci a jsem připraven k jednání v Poslanecké sněmovně.

Druhý bod, který bych okomentoval, je materiál k českému předsednictví. Vláda tento materiál schválila s tím, že tento materiál bude, teď myslím rozpočet českého předsednictví a jeho personální zajištění, průběžně upravován tak, jak budou jasnější české priority a obsah českého předsednictví.

Tolik asi ke dvěma klíčovým bodům za mě a poprosím pana vicepremiéra.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Ano, pan vicepremiér Havlíček.

Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu: Vážené dámy, vážení pánové, já bych doplnil jen, že jsme probrali ještě poplatky v rámci Úřadu pro jadernou bezpečnost, které jsme posunuli opět na hranici, která byla přibližně v roce 2011, protože od té doby s tím nijak nepracovalo a poplatky vlastně od „partnerů systému“ byly stejné, zatímco náklady rostly. Takže v tuto chvíli se to opět srovnalo na původní hranici. Čili je to spíše technická záležitost tak, aby se to nijak nedotklo státního rozpočtu.

Současně jsme měli další bod, který jsme přerušili, nicméně nijak konfliktně. Jednalo se o podporu nových pracovních míst v rámci zákona o investičních pobídkách. Z tohoto úhlu pohledu si musíme ještě srovnat náš úhel pohledu, jestli tzv. technologická centra budou, či nebudou čerpat určitou míru podpory za předpokladu, že zaměstnají lidi na výzkumných pozicích, vývojových pozicích a podobně.

V zásadě jsme se shodli na tom, že si tato centra zaslouží určitou formu podpory v rámci investičních pobídek nebo novely zákona o investičních pobídkách, přičemž jsme se ale shodli na tom, že průmysl bude podporován přes pracovní pozice pouze v regionech, kde je vyšší stupeň nezaměstnanosti. U technologických center řešíme, jestli to udělat na všechny regiony, nebo – myslíme tím investiční pobídku – pouze na ty, kde je opět vyšší stupeň nezaměstnanosti.

Tady se čistě jedná o regionální pohled, kdy víme, že ta technologická centra hodně vznikají v regionech, jako je Praha, jako je Brno, jako je třeba Plzeň. Tím pádem by nedostáhla na tuto formu podpory. Na druhou stranu je fakt, že kdybychom to směřovali pouze do regionů s vysokou mírou nezaměstnanosti, tak tam zase po pravdě řečeno tolik technologických nebo výzkumných center nevzniká. Čili my jsme to přerušili a budeme ještě s Ministerstvem práce a sociálních věcí jednat nad hranicí, která by tam měla být.

To jsou takové asi nejzásadnější věci, jinak jsme připraveni na případné otázky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X