Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

15. 11. 2021 22:25

Tisková konference po jednání vlády, 15. listopadu 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý večer, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Pan premiér Andrej Babiš.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý večer, dámy a pánové, my se velice omlouváme za zpoždění. Měli jsme pár bodů klasické vlády, ale ty nejsou důležité. My jsme strávili tři hodiny diskusí nad dalšími opatřeními, která bychom měli přijmout, abychom zamezili nárůstu počtu hospitalizovaných a počtu nakažených. Po třech hodinách se vláda na těch variantách neshodla, to znamená, že jsme se domluvili na těch variantách, které bych mohl nazvat jako rakouský model, bavorský model a model očkovaných, PCR a těch, kteří prodělali covid.

Takže budeme pokračovat ve čtvrtek v 11 hodin s tím, že jsme se domluvili s Ministerstvem zdravotnictví, aby rozpracovali ty návrhy a rozhodnutí i z hlediska legislativy, z hlediska řekněme akceptace našimi soudy a samozřejmě s dopadem na praktické věci v životě našich občanů. Pan ministr to určitě lépe doplní.

Takže se omlouváme, tři hodiny jsme o tom diskutovali. Padaly různé návrhy, různé varianty a domluvili jsme se, že to ještě lépe zanalyzujeme, a předpokládám, že ve čtvrtek bychom mohli dospět k rozhodnutí.

Faktem zůstává, že jediné řešení covidu-19 je očkování. A pokud stále mezi námi jsou spoluobčané, kteří nevěří, že je tady covid, nevěří tomu, že máme zaplněné nemocnice a JIP a že covid je velký problém v celé Evropě, dramatická situace je v Rakousku, v Německu, na Slovensku, tak je to jednoznačné. A i když počet hospitalizovaných nedosáhl, chválabohu, zatím ty počty, které jsme tady měli minulý podzim, tak ta situace je velice vážná.

Proto znovu opakujeme všem našim občanům, aby se skutečně očkovali. To je jediné řešení. Žádné jiné řešení není. Je úplně jasné, že ten vir nejde zastavit, a jediné řešení je ochránit životy našich spoluobčanů. Na JIP je dramatický počet nenaočkovaných, hlavně nenaočkovaných, ti jsou ohroženi na životě a měli bychom si to všichni uvědomit, že to je skutečně velice vážná situace.

Tak to je všechno za mě.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Ministr zdravotnictví pan Adam Vojtěch.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Dámy a pánové, dobrý večer i ode mne. Jak řekl pan premiér, dnes, a to víte, protože jsme to tady prezentovali, byl ten návrh prezentován na vládě týkající se O-T-N v režimu pouze PCR testování, tak jak ostatně i proběhla debata s AntiCovid týmem.

Na druhou stranu skutečně ta debata se vedla v tom směru, jestli to je dostatečné v tuto chvíli, vzhledem k vývoji epidemiologické situace. Samozřejmě ta situace se zhoršuje, to je nesporný fakt. Faktem je, že nám nerostou, naštěstí, zatím těžké případy tak exponenciálně, jako nám roste počet pozitivních, takže tam zjevně je nesporná právě ta ochrana očkováním, která zabraňuje tomu masivnějšímu zahlcení jednotek intenzivní péče, takže skutečně je to naprosto mimo jakoukoliv debatu, že očkování nám chrání jednotky intenzivní péče před větším zahlcením. Ale otázka samozřejmě je, jak se situace bude vyvíjet v těch následujících týdnech. To asi nikdo není schopen úplně přesně říci na sto procent, jestli to takto bude i v těch následujících týdnech, nebo nikoliv.

Takže proto teď budeme rozpracovávat varianty řešení těch opatření, které by, řekněme, ještě více šly k tomu cíli. A ten cíle je, tak jak říkal pan premiér, jednoznačný: Co nejvyšší proočkovanost naší populace. To je to, o co skutečně jde všem státům včetně České republiky, a ta opatření, která jsou zaváděna, tak by k tomu měla vést.

Takže o tom ještě povedeme tu debatu a Ministerstvo zdravotnictví předloží ta variantní řešení, o kterých pan premiér hovořil.

 

 

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak dotazy, prosím. Česká televize. 

Ondřej Pražák, Česká televize: Dobrý den, pane ministře, jestli byste mohl nějak konkretizovat, v čem byly ty rozpory. Jestli to bylo i v tom, že vy byste spíš prosazoval ten tzv. rakouský model, tedy že by se už vůbec neuznávaly testy, jenom jste pro to nenašel mezi kolegy ministry podporu? Druhý dotaz: Co čekáte od toho čtvrtka, co za ty dva dny by se mělo změnit, v čem byste se měli názorově posunout? Děkuju.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Tak každý z členů vlády, já bych nechtěl komentovat úplně do detailů tu debatu, měl samozřejmě svůj pohled. Já se netají tím, a říkal jsem to i v pátek, že vlastně jdeme do té debaty s tématem uznávání pouze očkování nebo prodělání nemoci, ale ono to má právě ta variantní řešení.

V Rakousku ten model je ještě skutečně restriktivnější, protože tam v zásadě je omezený volný pohyb lidí, kteří jsou neočkováni. Ten bavorský model, o kterém hovořil pan premiér, ten skutečně omezuje volný pohyb jako takový, neočkovaných, ale zavádí právě ten režim očkování, prodělání nemoci. V němčině je to 2G systém, to znamená, stejně vlastně jako u nás, kdy tito lidé mohou navštěvovat služby, hromadné akce a podobně, ale není vlastně omezen volný pohyb pro ty, kteří jsou neočkováni.

Takže to jsou varianty, které ještě budeme v tuto chvíli zvažovat, a vláda by se k nim tedy měla vrátit a rozhodnout, jakou cestou půjdeme.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Televize Nova.

Linda Nguyenová, TV Nova: Dobrý večer. Jestliže tedy ve čtvrtek se k tomu budete vracet, budou tomu ještě předcházet nějaká jednání právě s AntiCovid týmem, který v uvozovkách brzdí přijetí těch tvrdších restrikcí, kupříkladu právě těch modelů z Rakouska?

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Já nevím, jestli budeme jednat s AntiCovid týmem. Mluvili jsme o tom, že bychom to probrali na Radě vlády pro zdravotní rizika, kde je třeba i pan hejtman Kuba jako předseda Asociace krajů, zastupující vlastně i tu koalici. Takže uvidíme, jaký na to bude názor.

Možná, že můžeme to probrat i s kolegy z AntiCovid týmu. Ale na druhou stranu faktem je, že ta situace je vážná nyní, a je otázkou, jak čekat s těmi opatřeními, přestože třeba úplně není soulad s budoucí vládní koalicí. Protože tady skutečně v těch následujících týdnech může dojít ke zhoršení a vláda vládne teď, a pokud tedy se rozhodneme pro nějaká tvrdší opatření, tak asi není úplně možné s tím čekat několik týdnů. Ale já to nechci předjímat, skutečně ta debata se ještě povede.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já určitě svolám Radu pro zdravotní rizika na čtvrtek ráno, abychom to probrali, nicméně jsou tam experti z AntiCovid týmu. My jsme čekali do soboty večera na vyjádření AntiCovid týmu, který nám nic neřekl. Vyjadřuje se jenom k těm našim opatřením. My rozhodně nebudeme dělat žádné politické opatření, my musíme udělat opatření takové, které ochrání maximálně životy našich lidí.

Takže i bez ohledu na to, co řekne AntiCovid tým, my to musíme udělat. Je to naše zodpovědnost. Nebudeme vlastně… Ale to záleží na panu ministrovi, jakým způsobem to odkonzultuje. Ale ti experti se překrývají, ani mezi nimi není shoda, i tam jsou dva pro rakouský model, dva pro nějaký jiný model, to není ani ten bavorský.

Takže musíme to rozhodnout my a určitě to nebude žádné politické rozhodnutí. Musí to být rozhodnutí, abychom zamezili přeplnění našich nemocnic, protože si nemůžeme dovolit znovu opakovat to, co se stalo minulý rok na podzim a na jaře.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Televize Prima.

Jan Socha, CNN Prima NEWS: Já bych se možná zeptal, jestli nemáte pocit, že to jednání s AntiCovid týmem bylo tak trošku zbytečné, protože vlastně minulý týden se očekávalo, že ta opatření, nějaká další zpřísňující, oznámíte v pátek. V pátek se tedy řeklo: Počká se na AntiCovid tým, vyhlásíte to v úterý a teď zase říkáte, že budete o tom jednat ještě ve čtvrtek. Tak nebylo to vlastně zbytečné s nimi jednat, když vlastně vaši experti mají ty názory jiné a i vy sám se, pane ministře, přikláníte k tomu rakouskému modelu?

Andrej Babiš, předseda vlády: Prosím vás, nebylo to zbytečné. Byla to naše první zkušenost. A poprvé jsme dostali od AntiCovid týmu jejich jedenáct bodů, které víceméně doporučovaly nedoporučování. A ještě v bodě 11 je tam napsáno, že se nevyjadřují ke covidu, ale že se vyjadřují k těm opatřením Ministerstva zdravotnictví.

Takže my jsme očekávali, že oni přijdou s nějakými návrhy opatření. To se nestalo, takže na základě této zkušenosti my teď musíme rozhodnout. Ale určitě pan ministr bude mluvit s AntiCovid týmem, ale uvidíme, možná se neshodneme. Ale teď už není čas zase čekat na nějaké vyjádření, které vlastně nepřineslo vůbec nic.

Jan Socha, CNN Prima NEWS: Platí tedy to že ve čtvrtek byste každopádně, i bez ohledu na AntiCovid tým, měli rozhodnout?

Andrej Babiš, předseda vlády: My je určitě budeme informovat. V Radě vlády jsou pan Chlíbek, pan Hajdúch, pan Smejkal, ale my musíme rozhodnout. Dnes ke shodě nedošlo. Ministerstvo zdravotnictví musí zanalyzovat hlavně různé právní aspekty a samozřejmě i nějaké konkrétní dopady, ale musíme ve čtvrtek rozhodnout.

Původně jsme chtěli rozhodnout dnes, ale k dohodě nedošlo, a víceméně jsou tam tři ty alternativy – rakouský, bavorský model a ještě O-PCR-N model. Takže tyhle tři a musíme se ve čtvrtek na jednom z těch modelů shodnout.

Jan Socha, CNN Prima NEWS: Ještě, pardon, možná poslední dotaz za mě: Řešili se na dnešní vládě i nějaké kompenzace pro podnikatele, pokud by takovéto opatření bylo zavedeno?

Andrej Babiš, předseda vlády: Neřešili. Neřešili, ale toto jsou opatření, která mají přesvědčit naše spoluobčany, a pokud si pamatuju to číslo od paní Svrčinové, tak to bylo asi 1,5 milionu lidí, kteří nejsou naočkovaní

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Ve věku 19 až 65 let. Nebereme děti.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, samozřejmě, dospělá populace. Takže to jsou ti, které musíme přesvědčit. My samozřejmě děláme maximum, aby praktici pomohli, aby přesvědčovali jednotlivé ty lidi, kteří nejsou naočkovaní, a to je jediná cesta. Ale samozřejmě tato opatření i nepřímo je mohou, řekněme, motivovat k tomu, aby se naočkovali.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Ještě Česká televize.  

Ondřej Pražák, Česká televize: Ještě bych se zeptal. Zmiňovali jste, že musí ministerstvo analyzovat právní stránku té věci, tak je důvodem to, že jste dnes k ničemu nedošli i to, že jste zjistili, že pandemický zákon na ten rakouský model třeba nestačí a byl by nutný nouzový stav?

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, to je asi taky nějaký názor legislativců a je otázka, v jaké formě a jaký zákon se na to použije. Ale to samozřejmě dostali za úkol legislativci, aby to vyřešili do čtvrtka.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Seznam, další.

Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy: Řešila vláda dnes to, že by třeba armáda pomáhala ještě na více místech než dosud v nemocnicích, které tu pomoc oceňují? Tak řešili jste navýšení případně armády i na jiných místech, než jsou třeba nemocnice, nebo ne? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: To jsme neřešili, to funguje na krizovém štábu. Tam ty požadavky probíhají mezi jednotlivými rezorty.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkujeme, ještě iDNES.

Josef Kopecký, iDNES.cz: Dobrý večer, já jsem se chtěl zeptat, do jaké míry vlastně v tom, že zvažujete tvrdší modely, než tak jak to vypadalo před vládou, že prostě odkývete to, co vám navrhoval AntiCovid tým, opozice, sehrává to, že neustále vám různí lidé z opozice říkají, že vy až do té chvíle, než tu vládu opravdu předáte, nesete plnou odpovědnost a že na jednu stranu vám doporučí nějaké měkčí řešení a na druhou stranu vás kritizují, že nejste schopni rozhodnout, protože vy nesete odpovědnost. Kvůli tomu jste taky se rozhodli, že možná přistoupíte k tomu, jak je to v Rakousku nebo v Bavorsku?

Andrej Babiš, předseda vlády: Pane Kopecký, prosím vás, AntiCovid tým nám nic nenavrhnul. AntiCovid tým se vyjádřil, jak dlouho to trvalo, relativně dlouho, k těm našim opatřením. A ještě to tam napsali, že si kvazi vyhrazují právo, že se nevyjadřují ke covidu, ale těm návrhům našich opatření.

Takže my jsme dali návrh, který AntiCovid tým podpořil v té kombinaci O, PCR, N, a nesouhlasí s kombinací rakouský model nebo bavorský model. Nicméně členové vlády se domnívají, že bychom se měli zabývat i těmito modely, a tím se budeme zabývat.

Takže my máme tu zodpovědnost, my se k tomu hlásíme a není to žádné politické rozhodování. My jsme čekali, že teda, když jsme byli kritizováni od AntiCovid týmu celou pandemii, že přijdou s nějakým řešením. Nic nenavrhli. Jenom se vyjádřili k našim návrhům a plus těch deset zbytečných bodů, které víme a které děláme, samozřejmě.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Je to tak. My jsme v ten pátek vedli s nimi debatu právě o tom modelu uznávání O-N, řekněme. Očkování a prodělání nemoci. To byl ten náš iniciační návrh v té debatě a tento návrh byl odmítnut ze strany kolegů z AntiCovid týmu a následně to bylo takto potvrzeno v tom písemném stanovisku.

Takže není to tak, že by to byl návrh AntiCovid týmu, co máme dělat, ale my jsme jim dali na stůl vlastně náš návrh, samozřejmě v nějaké alternativě s tou metodou PCR testování, a oni vlastně ten náš návrh odmítli a preferují tu PCR metodu, respektive O-T-N s PCR. Takže takto to bylo. Oni se vyjádřili k těm našim návrhům.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak ještě úplně poslední dotaz, Česká televize.

Ondřej Pražák, Česká televize: Tak ještě naposled, prosím, říkali jste, že také je nutné předejít tomu, aby se zaplňovaly nemocnice. Nicméně ty už dnes začínají vyčerpávat tu kapacitu, žádají o pomoc armády. Tak i kdybyste přijali jakýkoliv ten model, tak to je spíše dlouhodobé řešení. Na přelomu listopadu a prosince začne platit, s nějakým odstupem to někoho přinutí se naočkovat. Není na místě zvažovat i nějaké opatření, které bude mít rychlejší reakci, rychleji zabrání tomu, aby se ty nemocnice zaplňovaly? Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: Jaké, pane redaktore, zkuste nám říct jaké.

Ondřej Pražák, Česká televize: Já o tom nerozhoduji.

Andrej Babiš, předseda vlády: No vidíte, tak my ta opatření děláme, děláme je průběžně. I teď na minulé vládě jsme dělali opatření a obsazenost nemocnic je podstatně nižší než bohužel během těch minulých vln. A armáda pomáhá, protože samozřejmě je problém s personálem. Takže ta obsazenost je… Zatím to není nějaké ohrožení, ale my jsme jasně řekli, že nechceme lockdown, a zkrátka tady většina populace se naočkovala a je potřeba, aby se naočkoval i zbytek.

A je to hlavně o tom, že to očkování chrání jejich životy. To znamená, že naočkovaný člověk, který i skončí v nemocnici, většinou, jak jsme se o tom i ráno bavili, se vrací po čtyřech dnech. A ti nenaočkovaní vlastně z většího procenta končí na JIP, kde bohužel bojují i o život. Takže to je ten rozdíl. Já teda nemám informace, že by byl teď v nemocnicích nějaký zásadní problém.

My jsme udělali všechna opatření, která jsou možná v rámci toho, že jsme řekli, že lockdown už nepomůže. Lockdown nepomůže. V Rakousku je lockdown nenaočkovaných. Dokonce v Rakousku je lockdown nenaočkovaných, že nemají žádný pohyb. To znamená, chodí jenom si nakoupit potraviny, chodí do lékárny, k doktorovi a do práce.

V Bavorsku mají pohyb, mají stejné možnosti, ale mají i pohyb, to jsou ty dva rozdíly a u nás byla debata, jestli ještě umožnit testování PCR. Dost velký počet členů vlády se přiklání buď, nebo řekněme, k těm prvním dvěma modelům. A v této debatě chceme diskutovat, když dostaneme od Ministerstva zdravotnictví i ty informace v kontextu legislativy a právního prostředí, jestli to tak můžu říct.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Jinak ta situace v nemocnicích, samozřejmě, ono dnes je v rámci regionů velký rozdíl. Jasné je, že poměrně vážnější situace je Moravskoslezský kraj, Jihomoravský kraj. A pak třeba Karlovarský kraj, tam ta zátěž je malá. Takže není to úplně všude stejné.

Faktem je, že zatím ta čísla nedosahují těch hodnot, které jsme tady viděli v té vlně, která byla před rokem. Ale je jasné, že my musíme také, samozřejmě a to děláme, posílit, já jsem dal i příkaz našim nemocnicím, posílit aplikaci monoklonálních protilátek. Dal jsem příkaz přímo řízeným nemocnicím, že musí mít kapacitu 40 aplikací za den. Ne všechny nemocnice měly tuto kapacitu. Takže tento příkaz ode mne dostaly.

Takže i tady je trošku jiná, nebo výrazně jiná situace, že jsme schopni celé řadě hospitalizací předejít tím, že jsou aplikovány monoklonální protilátky, byť stále je to řešení následku. To řešení té příčiny, ta prevence, je právě v očkování. Takže aby zase někdo to nevnímal tak, že vlastně se může neočkovat a pak jsou mu aplikovány monoklonální protilátky. Také ne vždy bohužel je tato léčba účinná. Takže určitě každému doporučujeme primárně se očkovat. Ale je jasné, že tady máme i tuto možnost, abychom předešli nárůstu počtu hospitalizací na jednotkách intenzivní péče.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkujeme, z dnešní tiskové konference je to vše, hezký večer.

Andrej Babiš, předseda vlády: Na shledanou.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X