Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

16. 3. 2020 22:10

Tisková konference po jednání vlády, 16. března 2020

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý večer, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. O úvodní slovo poprosím pana premiéra Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý večer. My jsme se radili, jestli přijdeme na tiskovou konferenci s rouškou, nebo bez. My určitě samozřejmě jsme dnes vyzvali všechny, aby do té doby, než přijdou roušky, které jsme objednali, a udělali jsme také usnesení vlády, aby zatím nějakým způsobem vypomohli. K tomu se ještě dostanu.

Já bych nejdříve chtěl poděkovat všem našim občanů za trpělivost, za to, že společně bojujeme proti koronaviru, že se snažíme ho porazit. Všem těm, kteří šli do práce, všem našim zdravotníkům, řidičům, zaměstnancům, zkrátka všem, kteří i dodržují karanténu, kteří jsou odpovědní, ukáznění a kteří zachovávají klid. My skutečně od rána do večera řešíme tu situaci.

Dnes ráno vyletělo letadlo, naše vojenské letadlo, směr Novosibirsk, směr Čína. Dnes ráno v osm jsem jednal s velvyslancem Čínské lidové republiky v České republice Čang Ťien-minem. A skutečně jsem ocenil efektivní práci Číny v prevenci a kontrole epidemie COVID-19. Protože Čína to zkrátka zvládla. Zvládla to a má obrovské zkušenosti a my jsme s nimi v kontaktu a úzce s nimi spolupracujeme. Nejen s Čínou, ale i s Koreou, ale ta Čína je samozřejmě prioritní, protože dnes tím, že došlo de facto k ukončení epidemie nebo končí ta epidemie, tak Čína je znovu největším výrobcem zdravotního materiálu v případě epidemií. Celý svět tam chodí nakupovat.

Já jsem ocenil, že pan velvyslanec mě následně ve 12 hodin informoval, že jsme dostali povolení protože to naše letadlo, protože my jsme to povolení neměli, protože tam zkrátka celá planeta nakupuje a je to velice složité. V tomhle směru jsem s ním jednal 45 minut a myslím si, že to bylo velice efektivní pro spolupráci v boji proti koronaviru, protože se máme skutečně co v Číně učit.

Následně jsme měli jednání – a pro mě je to absolutně priorita – že chceme zřídit dvě speciální nemocnice pro případy COVID-19. Absolutní priorita. Mají to být nemocnice Na Homolce a sv. Anna. Myslím si, že to musíme udělat urgentně. To znamená, že tyhle dvě nemocnice by mohly mít kapacitu až tři sta lůžek.

A samozřejmě potřebujeme mít ventilátory, protože když dnes již vidíme ta úmrtí v Itálii nebo v Evropě, tak tam je přímý vztah v disponibilitě ventilace a onemocnění. Proto jsem také dnes s firmou Cheirón, kde máme objednaných sto padesát ventilátorů. A firma to objednala v Číně. Ubezpečili mě tedy, že zkrátka ty ventilátory dodají. Takže to je absolutní priorita. Absolutní priorita, abychom připravili hlavně naše nemocnice, pokud by došlo k velké epidemii a zkrátka k tomu, že bychom měli hospitalizovaný větší počet pacientů.

My samozřejmě – a pan ministr o tom určitě bude mluvit, že je potřeba, aby se nemocnicím odlehčilo, aby se odložily zdravotní výkony, které nejsou akutní. Pan ministr to určitě udělal. Je potřeba se specializovat na případy koronaviru. Bohužel to nejhorší je, co se stalo v Itálii, že ta epidemie přišla do nemocnic. Tomu my chceme určitě maximálně zabránit.

To letadlo, které jako první letí do Číny, naloží sto padesát tisíc rychlotesterů, protože samozřejmě dnes je pro nás nejdůležitější, abychom realizovali rychlé odběry, abychom měli skutečně update, aby lidé nečekali na odběry, aby byl identifikován rozdíl mezi těmi, kteří to skutečně potřebují a jsou nemocní, a těmi, kteří to dělají preventivně.

Připravujeme de facto sedm letadel, které by měly odletět v úterý a ve středu do Číny. Jednak je tam ten dar od skupiny PPF – 1,7 milionu respirátorů a testerů, a potom jsou tam dodávky 5 milionů roušek a 1,1 milionu respirátorů, takže samozřejmě i na tato letadla je potřeba mít povolení. A to je dnes absolutní priorita.

Děláme samozřejmě maximum, abychom zabezpečili ten zdravotní materiál, a identifikovali jsme, že je velký zájem o materiál pro výrobu látkových roušek. Měli jsme na call centru tisíce telefonátů. Proto vláda dnes rozhodla a nařídila, že ten zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb se nevztahuje na prodej textilního materiálu a textilní galanterie, a také na servis výpočetní a telekomunikační techniky, audio a video přijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti.

Dále máme největší starost o naše seniory, tak vláda doporučuje osobám starším 70 let nevycházet po dobu trvání nouzového stavu mimo svá obydlí s výjimkou návštěvy zdravotnického zařízení za účelem zajištění neodkladné zdravotní péče. A také jsme požádali starosty obcí zajistit osobám, našim seniorům, pomoc při zvládání základních životních potřeb včetně nákupu potravin a léků.

Dále vláda přijala usnesení, kde nařizujeme osobám, de facto v rámci domovů seniorů, zákaz vycházet mimo objekt nebo mimo areál. A také jsme nařídili poskytovatelům sociálních služeb, aby byli od 18. března 2020 po trvání nouzového stavu, aby byla pozastavena činnost služeb, jako jsou centra denních služeb, týdenní stacionáře, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež.

Dále jsme řešili otázku ubytování. Vláda nařídila zákaz prodeje ubytovacích služeb. Vlastně je to ten systém AirBnB. A z toho zákazu prodeje ubytovacích služeb jsme udělali výjimku na prodej a poskytnutí ubytovacích služeb cizincům do doby opuštění území České republiky a cizincům s pracovním povolením na území České republiky. Na cizince takto pobývajícího na území České republiky se vztahují stejná omezení pohybu a další krizová opatření jako na občany České republiky.

Dále vláda schválila tak zvanou Záruku COVID. To je navýšení, souhlasí s navýšením kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu, o tom bude mluvit pan místopředseda, o jednu miliardu korun na realizaci podpory podnikatelů a živnostníků.

Odsouhlasili jsme na základě žádosti ministra vnitra otevření nového přechodu Rumburk.

Takže dnes ty priority samozřejmě pro nás jsou: Mít robustní zdravotní systém připraven na další navýšení počtu nákaz, protože je jasné, že to bude stále stoupat. My s tím počítáme, my to vyhodnocujeme a samozřejmě reagujeme podle toho vývoje.

Z hlediska vlády jako takové budu mluvit jen o dvou věcech, a to je ošetřovné – nám je jasné, že ta lhůta končí ve čtvrtek, takže je jasné, že my chceme pomoci zaměstnancům s ošetřovným a taky živnostníkům. Vláda tento bod přerušila do zítřejšího rána. Budeme pokračovat jako vláda v deset hodin. A to jenom z toho důvodu, že v rámci vlády je jeden návrh formou zákona a druhý návrh je formou nařízení vlády a jinou technikou dodání peněz.

Také jsme dlouho diskutovali o pomoci pro firmy, o pomoci pro živnostníky. Určitě bude mluvit dlouho pan místopředseda Havlíček. Co se týká pomoci firem, my zítra ráno máme předsednictví tripartity.

Mimochodem tedy vláda dnes zasedla jako video vláda, takže jsme nebyli spolu. Byli jsme propojeni přes speciální kamerový systém a my v tom budeme pokračovat. Je důležité, abychom nejdřív vyřešili to ošetřovné, vyřešili okamžitou pomoc živnostníkům a dobře promysleli, v jakém rozsahu – a samozřejmě ty dopady můžou být obrovské – pomůžeme našim firmám.

My teď nevíme, jak se to bude vyvíjet, protože ta situace v Evropě se vyvíjí velice dynamicky. Můžete sledovat, že vlastně jednotlivé státy následující naše kroky, nebo dnes Evropská unie.

Zítra večer v 17 hodin je znovu videokonference všech premiérů a prezidentů, abychom si vyměnili nějaké zkušenosti, protože Evropa nepostupuje jednotně. Nicméně určitě budeme chtít, aby nám Evropská unie umožnila větší flexibilitu při čerpání evropských peněz, aby pomohla leteckým společnostem.

Já jsem dneska jednal s ČSA a s Travel Servicem. Všechny společnosti na světě mají obrovské ekonomické problémy, protože samozřejmě nelítají. Pro nás ČSA a Travel Service mají obrovský význam, protože jednak včera večer díky nim se nám vrátilo asi sto patnáct našich občanů z Egypta v karanténě a těch dalších šest nebo sedm letadel je z Travel Service a ČSA.

To znamená, že my chceme tak, jak jednotlivé členské státy pomáhají svým leteckým společnostem, tak žádat od Evropské unie nějakou půjčku pro tyto společnosti, protože vlastně stát nemá v majetku žádnou leteckou společnost. A je to klíčové.

Paní Dostálová bude mít jednání, teda bude mít video kontakt s komisařem Hahnem ohledně flexibility ve fondech.

Já se samozřejmě připravuji na to jednání s premiéry, abychom řekli jasně, že Evropa by měla teď zapomenout na Green Deal a měla by se soustředit skutečně na koronavir. Dnes je Evropa největší centrum epidemie koronaviru na světě. Bohužel. Taková je situace. Když vidíte vývoj u jiných států, je skutečně dramatický – Itálie, Španělsko a další. Maximálně se připravujeme na to, abychom to zvládli. A já znovu děkuji všem za trpělivost a jsem přesvědčen, že společně to zvládneme.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy pan Havlíček. 

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Dovolte, abych zmínil stav zejména dnes z toho úhlu podnikatelského sektoru. Změny, které jsme nastavili v těch posledních dnech, jsou skutečně velmi náročné pro podnikatele. Dovolte, abych i touto cestou jim poděkoval za trpělivost, abych jim poděkoval za přístup, a to jak těch podnikatelů velkých, tak i podnikatelů malých. Hovořím o tom, že jenom na Ministerstvu průmyslu a obchodu máme v call centru okolo 40 lidí, kteří vyřizují přibližně 300 telefonátů za hodinu. Točí se ve třech směnách. Dalších 40 lidí máme na Ministerstvu dopravy, kde to dělají z úhlu pohledu dopravců a případně pasažérů, kteří třeba někde uvízli.

Já jsem se byl dnes na tom call centru podívat, skutečně se netrhly od páté hodiny ráno telefony. Byly tam lidé, kteří tam čekali ve frontách, myslím tím v telefonním frontách, podnikatelé, kteří pochopitelně byli vyděšení, kteří nevěděli, co mohou očekávat. Musím říct, že se chovali velmi korektně, velmi slušně. A jsem tímto rád, že jim můžeme alespoň pomoci nasměřovat je, protože, co je důležité, je to, že se nám podaří a podařilo dávat dohromady první programy podpory.

Minulý týden v extrémně rychlé době se nám podařilo během víkendu připravit program, který se jmenuje COVID Českomoravské záruční a rozvojové banky s dotací 600 milionů korun. A to s dotací na úvěry s ročním odkladem splatnosti, bezúročné úvěry s následujícími dvěma lety splácení.

My jsme řekli, že ten úvěr bude moci být čerpán nejdříve 15. dubna, později jsme to stáhli na 1. dubna, a protože celý týden se natvrdo pracovalo, tak se nám ho podařilo spustit dnes., to znamená ještě se čtrnáctidenním předstihem. Proč to říkám? Mám první informace, staré asi 20 minut, takže můžeme zkonstatovat, že jenom za dnešek bylo přijato 437 žádostí v celkové výši 800 milionů korun. Samozřejmě některé z nich nedopadnou, protože třeba tam budou chyby atd. Ale v zásadě můžeme říci, že program je vyčerpán, nebo možná během následujících hodin bude.

Znamená to, že jsem zamířili správně. A i to bylo důvodem, že jsme dnes přijali další navýšení tohoto programu přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banky, a to o jednu miliardu korun. Navíc ho rozšiřujeme. Rozšíříme ho tentokrát i na živnostníky, osoby samostatně výdělečně činné, protože ten program byl koncipován tak, že se jednalo o bezúročné úvěry ve výši minimálně 500 000 korun, maximálně 15 milionů korun, což samozřejmě pro některé podnikatele byla částka příliš vysoká. Takže to budeme snižovat.

A myslím si, že je dobrá zpráva, že můžeme zkonstatovat to, že budeme připravovat v následujících dnech další a další výzvy. A pokud to bude málo, opět budeme přidávat další zdroje. Pracujeme na tom, že budeme přesměrovávat zdroje z ostatních operačních programů, protože toto je zatím z národních peněz, ale z ostatních operačních programů Evropské unie, z evropských strukturálních fondů, které budeme dávat z programů, které byly původně určeny třeba na zelenou ekonomiku nebo na chytrou ekonomiku. A budeme je dávat právě pro podporu těchto podnikatelů.

Paralelně s tím ale jedeme celou řadu podpůrných nástrojů pro malé firmy i větší firmy. Tým paní ministryně Schillerové připravuje celou řadu odkladů, posečkání tak, aby se posunuly jednotlivé daně a odvody o několik měsíců. Současně apelujeme a jednáme s energetickými společnostmi, s telekomunikačními společnostmi, aby podobně jako stát, který odkládá platby, tak aby se zachovaly i ony. Jednáme s bankami, aby prodloužily úvěry, aby odložily splatnosti úvěrů. A v tuto chvíli nejednáme, ale alespoň apelujeme, byť ta jednání také probíhají, s majiteli obchodních center, aby i oni zohlednili to, že firmy, které tam jsou v nájmech, budou mít pozdější platby.

Současně jednáme s týmem paní ministryně Maláčové a připravují se další opatření toho sociálního charakteru, mzdového charakteru atd. To jednání bude pokračovat zítra, ještě za aktérů členů tripartity – zaměstnavatelských svazů a sociálních partnerů a odborů. Poté to budeme projednávat na další mimořádné vládě.

Takže to je za sektor podpory podnikání a těch hlavních aktivit, které se teď realizují v těchto hodinách. Nicméně, i když vše je kolem koronaviru, tak myslím, že je dobré sdělit i to, že jsme po několikaměsíční přípravě a velmi náročných diskusích dnes přijali změnu energetického zákona.

Dlouho očekávaná změna, která míří proti energetickým šmejdům. Toto se projednávalo skutečně velmi dlouho, dlouho to bylo projednáváno i na Legislativní radě vlády. Snažili jsme se odchytat všechno podstatné. A co je, podstatné je to, že v tuto chvíli se zásadním způsobem posiluje role spotřebitelů vůči těm, kteří byli zprostředkovateli zejména, a těm, kterým se někdy přezdívá energetičtí šmejdi, kteří skutečně drancovali v posledních měsících zcela neomaleným způsobem zejména rizikovou skupinu obyvatel, ať už to byli důchodci, sociálně slabší atd., a z těch tzv. klasických šmejdů se právě přešlo do té oblasti energetických šmejdů.

Takže přijali jsme úplně nový režim, který vytváří nový druh podnikání a to je zprostředkovatelská činnost v energetice. Zjednodušeně řečeno, každý z těch zprostředkovatelů bude v přísně řízením režimu pod Energetickým regulačním úřadem a kdo nebude respektovat pravidla, bude z něj vyškrtnut a nebude moci zprostředkovávat služby v oblasti energetiky. Říkám to zjednodušeně.

Ta novela současně zásadním způsobem posiluje ochranu spotřebitele prakticky ve všech rovinách. To znamená: Budou se moci vypovídat závazky ze smlouvy ve lhůtě do 15. dne od zahájení dodávek například elektřiny nebo plynu. Bude se moct velmi jednoduše ukončit smlouva, která bude na dobu určitou. Smlouva o dodávkách elektřiny a plynu, které budou přesahovat 36 měsíců, se po uplynutí této doby bude považovat za smlouvu na dobu neurčitou.

A současně se upravují tolik diskutovaná časová omezení tzv. plných mocí, což bylo nejenom nepřehledné, ale velmi se toho zneužívalo. Nyní to bude pouze na šest měsíců. Zákon reaguje na nekalé praktiky a v každém případě zmocněné osoby, které budou získávat zmocnění, nebudou moci dále toto zmocnění zneužívat. Nebudou ho moci používat vícerokrát bez vědomí zákazníka a i po několika letech od vydání zmocnění tak, jako to je třeba doposud.

Podle našeho názoru je to zásadní krok, který do určité míry shrnuje celou řadu návrhů ze sněmovny, které přicházely. A nemyslíme si v tuto chvíli, že přicházely úplně špatně. Nicméně byly pouze parciální. Vždycky každý z poslanců dal nějaký návrh, který principiálně nebyl úplně špatný.My jsme s nimi jednali, já jsem měl možnost se se všemi, i opozičními politiky potkat, je to asi měsíc. Vyjasnili jsme si celou řadu věcí. Shodli jsme se na tom, že náš zákon shrnuje úplně vše. To znamená, že my jsme i respektovali jejich názory, které v tom měli, snažili jsme se všechno zakomponovat, protože toto skutečně není politická záležitost, není to ideologická věc. Je to věc, kdy se jednou provždy vypořádáváme s energetickými šmejdy.

Takže to jsem považoval za vhodné ještě sdělit, byť řešíme dnes jiné priority.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Ministr zdravotnictví pan Adam Vojtěch.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Dobrý večer, dámy a pánové i ode mne. Je pravdou, jak řekl pan premiér, že skutečně ta epidemiologická situace v České republice se vyvíjí. Vyvíjí se v Evropě. Dnes Světová zdravotnická organizace označila Evropu za epicentrum nákazy COVID-19, takže i to musíme brát do úvahy. Sledujeme data v okolních zemích a samozřejmě i data v České republice.

Já dostávám různé zprávy. Teď aktuálně mi jeden novinář psal, že určitě zemřel už ten pacient ve Fakultní nemocnici Na Bulovce. Já jsem toto několikrát ověřoval a není to pravda. Psalo mi to několik novinářů, tak prosím, aby novináři v tomto směru nešířili – nebo nevím, kdo to šíří – tyto dezinformace, které se dostávají opakovaně, že zcela jistě pacient zemřel, jestli to můžeme potvrdit. Není to tak. Pacient na Bulovce je ve stabilním stavu. Sice ventilovaný, ale je stabilizovaný. Pacient ve Všeobecné fakultní nemocnici je rovněž stabilizovaný, byť ten stav tam byl velmi kritický, tak se ho podařilo lékařům stabilizovat.

Nyní mám čerstvou zprávu, že máme třetího pacienta, který je ventilovaný. Je to tedy pacientka, ročník 1943, v Ústřední vojenské nemocnici, která je ale také v tuto chvíli stabilizovaná. Je to polymorbidní pacientka, ročník 43, u které se projevil syndrom akutní dechové tísně, takzvaně RDS, což je ten klasický průběh. Takže to jsou vlastně tři pacienti, kteří jsou na plicní ventilaci, ale lékaři se o ně starají.

A já bych chtěl poděkovat všem zdravotníkům, kteří skutečně v tuto chvíli se starají o pacienty na infekčním klinikách, ale i jinde, o ty závažně nemocné za jejich práci, za jejich obětavost, protože to je pro nás naprosto zásadní.

Jak říkal pan premiér, rozhodli jsme o tom, že budeme vydělovat dvě konkrétní nemocnice, kam bychom chtěli v těch následujících deseti dnech směřovat ty závažné pacienty. Já jsem již dnes hovořil s oběma řediteli těchto nemocnic, takže oni už spustili svoje týmy a připravují se na to. Zítra proběhne schůzka k tomuto na Ministerstvu zdravotnictví.

Jinak já jsem dnes také vydal opatření obecné povahy, které se týká toho, že poskytovatelé akutní lůžkové péče, to znamená nemocnice, mají omezit plánované výkony, plánované operace, které snesou odkladu, tak, aby maximum kapacit – jak prostorových, tak personálních – měli vyčleněno právě na péči o pacienty s nemocí COVID-19. To znamená toto opatření obecné povahy, na kterém jsme se dohodli na vládě, to je jeden z těch bodů opatření ve zdravotnictví. Je podepsáno, je vydáno, a platí tedy pro všechny poskytovatele akutní lůžkové péče.

Velmi intenzivně pracujeme na objednávkách materiálů, které mají chránit zdravotníky a další personál. V tuto chvíli čekáme na dodávku šestnácti kamionů, které obsahují 1,4 milionu respirátorů a 2,2 milionu ústenek. Kamiony by měly dorazit do České republiky ve čtvrtek, maximálně v pátek. Dnes jsme to ověřovali u distributora, takže věřím, že tomu tak bude.

O ventilátorech hovořil pan premiér. A samozřejmě nakupujeme dále. Aktuálně máme objednáno tři a půl milionu respirátorů, téměř tři miliony šest set tisíc respirátorů, a dvanáct milionů ústenek. A samozřejmě jsou tam ještě ty dodávky z Číny, jak o tom hovořili kolegové, takže snažíme se skutečně maximálně zajistit tyto ochranné prostředky tak, aby byly co nejdříve v České republice.

Stejně tak jako rychlotesty, které jsou na cestě a měly by být doručeny do České republiky zítra a následně je budeme distribuovat, což nám velmi ulehčí situaci, zrychlí to testování, zvýší protestovanost populace. Byť se díváte na ta data, která publikujeme na stránkách Ministerstva zdravotnictví, tak tato data ukazují, že poměrně výrazně roste počet testovaných pacientů. Za včerejšek to bylo asi zhruba tisíc vzorků, které jsme otestovali. Takže myslím si, že i na tomto pracujeme.

Máme aktuálně sedmnáct odběrových míst v České republice. Jsou samozřejmě pak i odběrová místa v rámci infekčních klinik, ambulantních pracovišť, ten počet se také navyšuje. Jednotlivé kraje plánují otevírat nová odběrová místa, takže pro nás to testování je jednou z priorit.

Ještě jsem zapomněl na jednu věc. Zaznamenali jsme, že někteří lékaři poukazují, že mají nedostatek ochranných rukavic, proto jsme dnes objednali jeden a půl milionu rukavic, které dojdou zítra do České republiky do skladů Správy státních hmotných rezerv, takže i tento ochranný prostředek, který je velmi důležitý, dojde.

Snažíme se opravdu reagovat na tu poptávku, která je ze zdravotnictví, co chybí, a tyto různé ochranné prostředky a podobně objednávat. Takže ode mě asi v tuto chvíli všechno a jsem připraven na dotazy.

Možná bych přece jen jedno téma ještě zmínil, pardon. Funguje linka 1212. Já vím, že byly různé debaty o tom, že je přetížená. Aktuálně je tam sto padesát operátorů, kteří pracují na této lince a chceme je navýšit až na počet dvě stě padesát. Máme to již domluveno s těmi našimi partnery, takže mělo by tam být skutečně dvě stě padesát operátorů, kteří budou pracovat. A tato linka by měla být tou základní, kde se lidé dozvědí základní informace o této nemoci, aktuální informace. A samozřejmě bude tam pomoc pro ty, kteří se potřebují otestovat a tak dále. S tím, že samozřejmě nadále funguji stránky koronavirus.mzcr.cz, které také poskytují veškeré informace. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Náměstek ministra zdravotnictví pan Roman Prymula. 

Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví: Děkuji za slovo, dobrý večer. My jsme včera řešili řadu klíčových věcí a v ranních hodinách se některé z nich realizovaly, aniž to bylo predikováno. My jsme asi o půl druhé ráno řešili situaci v Olomouckém kraji, kdy mě volal pan hejtman a popsal situaci a opatření, které hygienici připravili. Dohodli jsme se na tom, že ta opatření skutečně vyhlásíme, byť je to věc raritní a my opravdu nechceme sahat k nějakým karanténím opatřením plošného rázu.

Tady to však na místě bylo, protože tady bylo 25 nemocných v poměrně malé komunitě a bylo tam přes tisíc kontaktů. To znamená, proto bylo sáhnuto k tomuto opatření, a jak jsem předeslal, určitě taková opatření nebudou na úrovni větších městských aglomerací.

My jsme ještě následně řešili dnes situaci těch závodů, které zůstaly v tom uzavřeném území. Podařilo se to snad vyřešit k 16. hodině. To znamená, že je tam koridor, kterým mohou najíždět zaměstnanci do těch prostor, kde mohou pracovat vlastně mimo tuto karanténu, a nemělo by dojít ke kontaktu s těmi, kteří tam jsou v té lokalitě.

Ráno jsme řešili s hejtmany vlastně to, co je nejvíc zajímalo. Byla telekonference se všemi hejtmany, kdy se diskutovala harmonizace těch jednotlivých kroků tak, abychom postupovali stejně. Jednou z otázek byla právě odběrová místa. My jsme říkali, že potřebujeme, aby ta místa byla dostupná i z hlediska automobilu, abychom mohli odebírat vzorky osobám, které přijíždí v tom automobilu.

Dohodli jsme se také na tom, že uděláme jednotná pravidla, jakým způsobem používat ty rychlotesty. Je zřejmé, že to jsou testy, které zachytí opravdu výsledky u člověka, který je pozitivní. To znamená, že tam, kde je člověk, který přichází s negativním klinickým nálezem, tak se muže stát, že pozitivita zachycena je. V případě, že je to nosič nebo u něj probíhá to onemocnění bez klinických příznaků. Ale to nevíme. To znamená, pokud je ten výsledek negativní, ještě to neznamená, že o tom člověku můžeme říci: Nic se nemůže stát, ta pozitivita tam nebude. Naopak, pokud ten výsledek je pozitivní, tak je téměř s jistotou řečeno, že ten člověk opravdu prodělává toto onemocnění, protože je to test, který ukazuje už tu akutní fázi a následně fázi chronickou.

Co se týká dalších skutečností, tak jsme diskutovali ten zásobovací systém, který funguje přes zásobovací místa v jednotlivých krajích, byť ty úvodní dodávky jsou poměrně malé, co se týká respirátorů a roušek. Nicméně na konci týdne teď by ta zavážka měla být podstatně větší. My jsme priority stanovili, jak jste byly informováni, pro zdravotnická zařízení, krajské hygienické stanice a záchrannou službu, to znamená segmenty, které se podílejí na testování, jak mobilním, tak samozřejmě stacionárním v těchto stanicích.

Následně dnes proběhla diskuse na prvním zasedání Ústředního krizového štábu, kde jsme řešili několik klíčových okamžiků, které nás v podstatě čekají v tomto týdnu. Potřebovali jsme spolupráci mezi jednotlivými rezorty a ta klíčová záležitost se týká a byla ve vazbě i na hejtmany, kde jsme se tázali jaký optimální model vidí v distribuci roušek našim občanům.

Dozvěděli jsme se, že by to mělo být přes obce s rozšířenou působností, a toto v podstatě akceptovala i naše porada na Ústředním krizovém štábu. To znamená, že my v tuto chvíli připravíme distribuční model, který by využíval těchto obcí s rozšířenou působností, abychom dostali roušku skutečně ke každému občanovi s tím, že ta priorita v první fázi bude na práceschopné obyvatelstvo, to znamená osoby, které opouštějí obydlí. Následně v tom příštím týdnu by měly být zavezeny i ostatní.

Co se týká dalšího, tak prioritním úkolem je ochrana osob, které jsou v té první linii a dostávají se do kontaktu s řadou osob a tvoří vlastně tu kritickou infrastrukturu obecně. Tady výrazně potřebujeme spolupráci, která byla přislíbena z ministerstva práce, z Ministerstva průmyslu a obchodu a dále spolupráce z Ministerstva dopravy, protože potřebujeme vědět počty osob v jednotlivých krajích, jak u přepravců, to znamená různí strojvůdci, osoby, které jsou řidiči, a další, které chceme vybavit těmito rouškami. Pak je to otázka pokladních v supermarketech a dalších obchodech. Toto všechno budeme mapovat během zítřka, abychom byli schopni rozvozem tyto osoby vybavit rouškami, aby nebyly v nějakém problému.

Samozřejmě, diskutovali jsme i další záležitosti s policií, chceme centralizovat evidenci pracovních neschopností, těch e-neschopenek, které jsou vydávány s doložkou karanténa, a samozřejmě i těch klasických karantén, které vydávají krajské hygienické stanice, abychom měli přehled opravdu detailní a mohli zkontrolovat, do jaké míry ty karantény jsou dodržovány.

Policie České republiky také nabídla svůj sklad, který má u Pardubic, který se v tom logistickém řetězci jeví velmi schůdný v tom slova smyslu, že jsme schopni vlastně distribuovat z tohoto skladu do zbytku republiky, nemusíme používat jen ten velký sklad, který máme u Správy státních hmotných rezerv.

Další spolupráce, která tady je s integrovaným záchranným systémem, je neocenitelná. Já si myslím, že jim patří velká slova díků, podobně jako armádě, která nám zabezpečuje ty logistické řetězce, kdy jsme schopni během noci distribuovat jednotlivé dodávky na ta konečná místa, případně na místa redistribuce.

Co se týká té aktuální situace, tak my bychom měli po půlnoci z úterka na středu získat testery, které tady byly zmiňovány opakovaně, a my je chceme ještě během noci rozvést na jednotlivá distribuční místa, abychom nad ránem vybavili jednotlivá centra, zejména odběrová, nemocnice a případně další instituce, kde tyto testery budou potřebné. To je z mé strany zhruba vše, děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. První dotaz Česká televize, prosím.

Izabela Niepřejová, Česká televize: Já bych se zeptala ministra Vojtěcha: Vy jste avizoval na svém twitteru, že zítra má být dodávka 100 000 roušek. Pak tedy ta velká dodávka ve čtvrtek nebo v pátek a do té doby nic? To znamená, vy jste dnes dopoledne jednali také se šéfy velkých nemocnic. Tak jestli třeba víte, jestli ty jsou saturované, případně kdy se třeba dostanou, dostane tento materiál i k praktickým lékařům, protože ti si stěžují, že je ho zkrátka stále nedostatek. Pak možná ještě dotaz na pana ministra dopravy a průmyslu: Odbory vyzvaly k tomu, aby se na dva týdny zavřela Škoda Auto, stejně jako další automobilka možná. Jestli jste o tom s nimi jednal a jaký na to máte názor?  Případně jestli jste dnes také řešili omezení pro řidiče hromadné dopravy, protože jste říkal, že by se mohly zpřísnit. A poslední dotaz: Když vyzýváte lidi, aby si zakrývali obličej a nosili roušky, tak třeba proč je nenosí členové vlády? Děkuji.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Pokud jde o ty ochranné prostředky, tak my dnes aktuálně to provádíme. Ve spolupráci s armádou rozvážíme zhruba 50 000 respirátorů, které jsme odbrželi od dvou českých firem Moldex a REFIL. Já bych jim chtěl moc poděkovat, protože jsme jednali o víkendu a ony vlastně zaktivizovaly svou výrobu tak, aby nám v pondělí dodaly ty respirátory, které jsou tedy již vyexpedovány do těch jednotlivých nemocnic a zdravotnických záchranných služeb a samozřejmě do krajů. Takže to by mělo postačovat pro překlenutí toho období, kdy očekáváme masivní dodávku respirátorů.

Stejně tak je tomu v případě roušek, a tím pádem, pokud skutečně toto překleneme, těch pár dní, tak pak očekáváme i ve spolupráci s těmi dodávkami z Číny, že bychom mohli saturovat, měli saturovat a chceme to všechny zdravotníky včetně praktických lékařů a samozřejmě lékařů v nemocnicích a dalších.

Takže myslím si, že se ta situace stabilizuje velmi brzy, a pracujeme na tom skutečně velmi intenzivně.

Andrej Babiš, předseda vlády: K těm rouškám… My je samozřejmě nosíme na veřejnosti, ale my jsme vlastně zavedli, dnes byla první videovláda, takže my jsme nebyli společně na vládě. My jsme vás viděli v televizi, že je máte, tak protože je máte vy, my je nepotřebujeme. A také jsme v bezpečné vzdálenosti. A samozřejmě já jsem zrušil veškerá jednání. I zítra předsednictvo tripartity proběhne přes video, přes skype. Stejně je i domluvené, a to nevím, jestli bude, s opozicí mělo být zítra setkání ve 14.30. Já jsem o tom komunikoval s panem Bartošem a s panem Vondráčkem, takže my určitě s nimi chceme komunikovat, ale ne osobně.

Takže ano, my jsme tu udělali bezpečnostní opatření i vůči médiím, to bylo kritizováno, ale tady myslím si, že budou dotazy přes to spojení, takže to je ten důvod, proč jsme přišli na tiskovou konferenci bez roušek.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Co se týká těch podnikatelů, tak my tady jedeme v komunikační linii jak s těmi menšími a středními, kteří tedy využívají toho informačního servisu. Jak jsem říkal, jsou to skutečně tisíce podnikatelů, kterým se snažíme odpovídat vše, co je. Já bych tímto chtěl i poděkovat těm, kteří na těch callcentrech a infocentrech jsou. Oni skutečně jedou velmi, velmi zodpovědně a někteří tam dokonce i přespávají. Snaží se vycházet všem maximálně vstříc a skutečně z toho psychologického hlediska to považujeme za velmi důležité, protože je třeba ty podnikatele uklidňovat.

Co se týká těch velkých, ti pochopitelně potřebují jiný informační servis. My jsme včera i s panem premiérem, s paní ministryní financí a s panem místopředsedou Hamáčkem měli videokonferenci s těmi asi tak deseti dvanácti největšími firmami v zemi, jejich šéfy, jejich řediteli. Tam jsme si řekli taková ta pravidla pro další komunikaci a co asi od nás mohou očekávat.

Dnes jsem v kontaktu od rána i se Škoda Auto, večer si opět budeme telefonovat. Pochopitelně, i ty velké firmy vnímají jednu věc: Že nebude jednoduché v těch následujících týdnech zabezpečovat dodávky. Prostě a jednoduše trh se zastavuje v Evropě, záleží pochopitelně na tom, co ty firmy vyrábějí, ale je pravdou, že to spotřební zboží se v tuto chvíli omezuje, a oni si pochopitelně nemohou dovolit vyrábět na sklad.

Navíc prostě není jednoduchá věc s pendlery, protože celá řada těchto společností, mimo jiné i Škoda, ale to třeba i OKD, využívala nebo využívají pendlerů z Polska. Toto všechno se dnes zpomaluje. My se tedy snažíme zabezpečovat dopravní infrastrukturu. Ta funguje výborně, dokonce my to měříme i třeba přes mýto a přes tyto ukazatele, tak se naštěstí neredukuje. To znamená, že je zcela patrné, že ten dodavatelský servis, logistika, je na dobré úrovni, Nicméně ve finále to vždy začíná a končí u toho odbytu zboží a u toho, jestli zákazníci kupují, či nekupují.

S odbory jednáme, jak s těmi průmyslovými, tak s těmi dopravními. S panem Středulou jsem v podstatě každý den na telefonu, velmi aktivní je ale i pan šéf odborů dopravních, ono jich je tedy více těch dopravních odborů. Musím říci, že oni nás hodně tlačí k tomu, abychom byli daleko tvrdší vůči zaměstnavatelům, kteří zaměstnávají šoféry autobusů například. Zejména v těch městských aglomeracích, kde nejsou odděleni nějakou pevnou příčkou.

Někteří to řeší tím, že tam dají igelit, někteří to nechávají volně. Samozřejmě, to se váže ještě na to, že když to něčím oddělí, tak oni nebudou mít ti zákazníci, jakým způsobem platit. Takže s panem Pomajbíkem z dopravních odborů jsem to dnes řešil několikrát. Je to do určité míry i na krajích a na městech. Oni jsou ti, kteří si je najímají. To znamená, že tam se musí určit určitá pravidla hry.

My se snažíme, abychom je saturovali dezinfekcí, kterou jsme jim zaprvé pořídili, a za bé dokonce i zaplatili, pokud si ji pořídí někde jinde. Ale skutečně apelujeme v tomto jak na města, tak na kraje, tak pochopitelně i na zaměstnavatele, na jejich odpovědnost, aby toho využívali, a chceme skutečně, aby ti šoféři měli dostatek dezinfekce, protože u toho to začíná.

U těch podniků, které jsou pod státním vlive, jako jsou třeba České dráhy nebo správa železnic, je to jednodušší, protože tam si to kontrolujeme napřímo a můžeme to, zjednodušeně řečeno, natvrdo nařídit. Takže v Českých drahách to v tomto funguje výborně. My jsme včera udělali ten úzus, že průvodčí nebudou kontrolovat, respektive prodávat, abych byl úplně přesný, jízdenky těm, kteří si je nepořídí na nádražích, takže tím se ten vztah do určité míry částečně odizoloval.

Stejně tak kontrolujeme velmi přísně, aby byl dostatek dezinfekce pro dezinfekci vagónů, pro ionizaci vagónů, a hlavně aby byl dostatek dezinfekce na všech nádražích. To se nám zatím daří i díky tomu, že jsme zalokovali pod Ministerstvo průmyslu a obchodu 961 000 litrů, snad to říkám správně, které začínáme míchat tento týden. Doposud tedy jedeme z koupených zásob a přibližně od středy čtvrtka už pojedeme i z těch namíchaných zásob.

Ale to není podstatné. Podstatné je to, že budeme saturovat jak zdravotnictví, tak energetiku, na tu nezapomínejme, protože ta je nesmírně důležitá. V tomto musíme udržet prostě nezávislost, a hlavně celou energetickou infrastrukturu, tak pochopitelně i tu dopravu, ať už tedy železniční nebo autobusovou.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já bych k té Škodě Auto ještě… Prosím vás, Škoda Auto je klíčový podnik naší ekonomiky. Já se divím, že jsou takové návrhy, protože to by samozřejmě mělo obrovský dopad na celou naši ekonomiku. Škoda Auto tvoří největší podíl na HDP.

Takže my naopak, my jsme mluvuli se zaměstnavateli a každá firma má krizový štáb, každá firma si je vědoma, že v případě nákazy koronavirem svých zaměstnanců hrozí nebezpečí. Takže naopak, my máme zájem, aby ty firmy fungovaly, aby lidi chodili do práce, aby chodili jenom do práce a domů, to je samozřejmě ideální situace, občas i nakoupit…

Ale já s tím nesouhlasím, aby zkrátka tady cíleně došlo k uzavírání firem, protože samozřejmě my připravujeme tu pomoc našim firmám, ale v případě zastavení výroby těch největších firem ty dopady budou obrovské. Takže nemyslím si, že je to dobrý nápad vyzývat takovouto firmu, největší firmu v České republice, aby přestala vyrábět.

Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví: Možná si dovolím ještě komentář k těm rouškám. My je určitě nepodceňujeme, protože tady jsme trochu v odlišném prostředí, ale dnes, když probíhal krizový štáb vlastně ve specializovaném prostoru Hasičské záchranné služby, tak tam určitě nebyl zájem, aby došlo ke kontaminaci toho specializovaného pracoviště, takže hasiči na to byli připraveni velmi dobře. Už u vchodu byla termokamera, následně bylo opakované měření teploty ještě jednou. Všichni byli vybaveni rouškami, a protože ten prostor je samozřejmě výrazně menší, tak bylo zabráněno, abychom tam tu kontaminaci nezanesli.

To znamená, podceňováno to není a můžete se zeptat kohokoli z těch třiceti lidí. Byli tam náměstci ze všech rezortů, policie, Hasičská záchranná služba, armáda a další složky. Takže nesnažíme se to podceňovat.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Televize Nova.

Anežka Vrbicová, TV Nova: Děkuji. Otázka na pana Vojtěcha: Vy jste zmiňoval, že dnes byly distribuovány respirátory. Podle jakého klíče vlastně byly distribuovány? Dále potom vláda vyzývá k tomu, aby lidé nosili roušky. Těch je ale nedostatek, tak kde je tedy mají vlastně vzít? A potom třetí otázka: Chystáte se tedy aktivovat speciální armádní nemocnici v Těchoníně?

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Pokud jde o ten klíč pro rozdělování respirátorů, my na tom pracujeme s panem náměstkem Prymulou a díváme se na data. Díváme se na data o počtu nakažených v jednotlivých regionech, samozřejmě jsme informováni o jejich zásobách. Takže v tomto směru se snažíme ty respirátory směřovat tam, kde jsou nejvíce potřeba.

Samozřejmě, kvůli tomu, že zatím jich nemáme úplně nadbytek, tak to rozdělování je trošku složitější, ale jak jsem říkal, vzhledem k tomu, že očekáváme poměrně masivní dodávku v následujících dnech, tak pak by to mělo už být jednodušší a skutečně by se mělo dostat na všechny. Takže nyní ty desítky tisíc respirátorů dáváme do klíčových nemocnic. Je to 14 nemocnic, které jsou určitou páteřní sítí, jsou to jak státní nemocnice, tak nemocnice krajské, jako jsou třeba nemocnice České Budějovice, Liberec a další, které jsou skutečně klíčové pro ten region a jsou tam i infekční pracoviště, která musí mít danou ochranu, nebo pracovníci, kteří zde pracují. Jsou to samozřejmě zdravotnické záchranné služby, které jsou také klíčové a v první linii s potenciálně infekčním pacientem, a pak zbývá skrz ty nemocnice i určitý poměr pro kraje.

Takže takto na tom pracujeme a chceme, abychom to do budoucna nebo v té krátké budoucnosti automatizovali. Pracujeme na určitém algoritmu, který by právě měl vycházet zejména z počtu nakažených, ze zasažení toho daného regionu touto nákazou a takto to bude probíhat.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já bych to doplnil. My samozřejmě tu distribuci děláme podle výskytu. A když jsme začínali, tak největší počet byl Praha, druhý byl Ústí – tam se chválabohu dnes už tři pacienti uzdravili a vrátili domů – a potom Středočeský kraj. Teď máme, naposledy vlastně Praha měla 110 a skočila nám Olomouc na druhé místo. Tam došlo k nákaze. Takže operativně podle potřeby, podle výskytu nákazy a samozřejmě podle celkové situace ten dispečink se dělá.

Co se týče Těchonína, tak ano. To je vlastně vojenská nemocnice, která může být aktivována do dvanácti hodin, a pokud vím, je tam kapacita dvacet a potom může být až sto. Takže kapacita Homolka a sv. Anna, to by mohlo být 400, a ještě sto. Takže určitě Těchonín, s tím taky počítáme, ale ne v této chvíli.

Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví: Já možná k tomu Těchonínu. Zaktivovat Těchonín je poměrně jednoduché. Do dvanácti hodin je tato monoprofilová specializovaná nemocnice připravena, protože je to otázka personálu, který tam musí najet. Zatímco u těch ostatních nemocnic, ty v tuto chvíli fungují jako klasické nemocnice fakultního typu nebo jako nemocnice třetího typu minimálně. Takže tady je nutné provést poměrně zásadní zásahy do organizace těchto nemocnic, převybavení prostor, zavezení nových ventilátorů atd.

Proto to je prioritou v tuto chvíli a musíme to připravit s delším časovým předstihem než aktivaci Těchonína.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak ještě Nova.

Anežka Vrbicová, TV Nova: Ještě tam byla jedna otázka právě na pana ministra, co se týče těch roušek. Vy vlastně vyzýváte lidi, aby je nosili, ale kde je mají vzít, když je jich nedostatek?

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Tak pravdou je, že teď je ta situace komplikovanější, byť někteří, jak jsem viděl, ty roušky mají. Možná z minulosti, kdy si je pořídili. A jinak pro tuto chvíli my dáváme určité rady, že do té doby, než bude nějaký zásadní dostatek roušek, což by mělo být velmi brzy, je dobře mít aspoň něco před obličejem. To znamená nějaký šátek, v něm třeba papírový kapesník, aby to fungovalo jako určitý filtr. I to víme, že výrazně zabraňuje šíření nákazy. Takže prosím všechny, kteří budou třeba vstupovat do metra nebo do městské hromadné dopravy, tak aby takto do té doby, do té krátké doby, než budou roušky k dispozici, měli zakrytý noc a ústa tak, aby se ta infekce nemohla šířit.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ale je potřeba říci, že Ministerstvo zdravotnictví mělo smlouvu na pět milionů roušek, na dnešek na dodávku. Ale bohužel to nedopadlo a samozřejmě my jsme i vyhověli poptávce a pan ministr průmyslu vlastně navrhl vládě de facto otevřít prodejny s textilem, galanterií, protože zkrátka lidé – a my jsme za to vděční a děkujeme, že tu dobu, než přijdou ty roušky z Číny, tak samozřejmě přistoupili k tomu, že to sami řeší.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy:  Tak bylo to zajímavé, protože je pravda, že se to projevilo na těch informačních centrech. My když jsme včela udělali ty restrikce a do určité míry trošku výjimky, co tady necháme fungovat, jako například pohřební služby nebo nechali jsme tam ty stavebniny, které podle našeho názoru dávaly smysl pro ty živnostníky potom i v těch hobbymarketech, tak jsme dnes na základě skutečně docela silného zájmu, a kupodivu ani ne tolik podnikatelů, ale hlavně spotřebitelů, kteří nám volali, že by skutečně chtěli si třeba ušít tu roušku, a mimo jiné třeba i proto bylo hodně, třeba dámy volaly nebo maminky nebo prostě, že jsou doma a že prostě si myslí, že se nic nestane, pokud si udělají jednu dvě roušky.

Měly na to návod, pokud mám správnou informaci, já jsem ho tedy ještě neviděl, tak i Ministerstvo zdravotnictví vydalo nějaký videoklip na to, jak to šít, tak ale říkaly, že nemají z čeho to dělat. Tak jsme v rychlosti tedy dali na vládě návrh na to, aby se otevřely prodejny s galanterií a bez problému se to dá udělat. A já se během zítřka chci alespoň ve formě videokonferencingu nebo nějakého skype potkat virtuálně s manažery významných českých textilek a trochu se s nimi i pobavit, co by se pro to dalo ještě udělat zejména ve smyslu toho, že by se daly prostě ty látky ve prospěch malých živnostníků. Protože dnes se nám ozývají už i živnostníci nebo prostě různá drobná družstva, která se sama nabízejí, že by prostě do toho šla a začala to, sice ne v nějaké manufaktuře, ale v menším množství vyrábět a třeba by to i rozdávala.

My to rádi zaplatíme a rádi to podpoříme, a navíc je ještě chceme spojit s těmi, co dělají nanovlákna, která by to prostě… Prostě dali s další nanovlákno vrstvou, která by vlastně zabezpečila ještě lepší vlastnosti.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak Český rozhlas, prosím.

Žaneta Roubková, Český rozhlas: Já bych se chtěla zeptat k těm dvěma vybraným nemocnicím, Homolce a u sv. Anny v Brně. Na základě čeho jste vybrali zrovna tyto dvě, podle čeho jste se rozhodovali? A druhý dotaz se týká dezinfekcí. Protože mluvíte o tom, že se sem přiveze spousta ochranných prostředků, tak znamená to, že dezinfekce je v Česku dost? Já chápu, že se to někde míchá, že se to potom bude distribuovat, ale jsou třeba lidé, kteří chodí do lékáren a chtějí si nechat namíchat nějakou dezinfekci, a podle informací, které mám od lékárníků, tak prakticky u distributorů už není co nakupovat za suroviny. Prostě chybí tam suroviny, ze kterých by to mohli pro ty lidi umíchat. Tak jestli se počítá i s tím, že prostě to, co se namíchá v tom velkém objemu, jestli se bude distribuovat i do lékáren, aby si to mohli lidé kupovat.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já bych chtěl zdůraznit, že všechna rozhodnutí, která dělá vláda, dělá na základě názoru a doporučení odborníků. To znamená, že všechno, co jsme udělali, vždycky byl na začátku buď pan náměstek ministra zdravotnictví Prymula jako epidemiolog, nebo ředitelé nemocnic. A dnes jsme měli ráno jednání.

A proč jsme vybrali, tedy my ne, ale to je samozřejmě doporučení ředitelů? No protože vedle Homolky je Motol, který převezme ty pacienty, kteří mají jiné problémy, a z Homolky se udělá čistě koronavirová nemocnice. A druhé spojení je Fakultní nemocnice Brno, která převezme veškeré případy ze sv. Anny a ze sv. Anny se udělá zase koronavirová nemocnice.

Takže to bylo samozřejmě doporučení ředitelů nemocnic, kteří mají nejlepší přehled, co a jak je potřeba.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Pardon, ještě můžu doplnit pana premiéra, a souvisí to právě s tím opatřením obecné povahy, které jsem vydal, kdy tedy omezujeme tu elektivní péči, takže jsme tím pádem schopni toto zvládnout, jsme schopni vlastně realokovat ty kapacity, tak jak o tom hovořil pan premiér, kdy nějaké plánované operace, které snesou odkladu, se odloží a budou se nemocnice věnovat prostě té urgentní, akutní péči.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy:  Co se týká té dezinfekce, tam jsme museli zvolit úplně jiný model. Protože kdybychom pouze čekali na to, co nám kdo dodá, tak tady během několik dnů dezinfekce dojde absolutně. A my si nemůžeme dovolit, aby došla třeba ve zdravotnictví, v energetice atd. takže jen pro vaši informaci, my teď týdně nakupujeme hotovou dezinfekci, to znamená už zabalenou od různých distributorů, firem, výrobců atd. Zjednodušeně řečeno, třeba v tomto týdnu je to okolo 30 000 litrů.

Jenomže pouze státní instituce požadují po nás, myslím tím zdravotnictví, myslím tím policii třeba, čili instituce pod vnitrem, a doprava plus další, požadují po nás řádově 250 000, čili několikanásobek. Takže my jsme museli přejít na úplně jiný režim.

Celý víkend jsme opravdu velmi intenzivně pracovali na tom, abychom zabezpečili dostatek čistého lihu. Ten čistý líh nakupujeme, ten čistý líh dáváme licencovaným subjektům, které jsme odlicencovali během několika hodin v tomto režimu, dnes byli poslední „certifikovaní“, licencovaní, jak bych to řekl. A oni to začínají míchat. Ve středu už to budeme mít a tady jsme zabezpečili 900 000 litrů, o něco více – 930 000 litrů – na tento týden jenom a na další týden už máme 1,1 milionu litrů.

Já to říkám proto, že se v tomto týdnu zasaturuje ten veřejný sektor, tak, aby měli dopravci, zdravotníci, energetici atd. A rádi ho poskytneme dalším, ale musíme to skutečně brát podle priorit, protože už nám buší na dveře prostě firmy ve výrobě potravin, zemědělci atd., kteří to nutně potřebují pro to, aby byli schopni vyrábět dál.

Rozumíme těm lékárnám. Dnes jsme to rovněž řešili. To znamená, že je to v tom, nechci říci, druhém sledu, ale poté, co zabezpečíme tu nezbytně nutnou veřejnou infrastrukturu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak. Z důvodu omezení počtu osob tady v sále… Tak ještě ČTK, Pardon.

Soňa Remešová, ČTK: Já jsem se chtěla zeptat ještě na nemocnice, jak dlouho to stěhování by mohlo tak trvat? A už se s tím začalo? Jak dlouho budou ty přípravy trvat? To znamená, že třeba by od neděle, od víkendu mohly být připraveny?

Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví: Situace je taková, že my zítra budeme detailně diskutovat s oběma řediteli a dalšími poradci v této oblasti celou tu situaci. A ten vlastní proces změny by mohl nastat v horizontu týdne až 14 dnů. To znamená, že spíše to bude těch 14 dnů. Protože to zase není úplně prostá záležitost.

Pokud vezmeme lůžková oddělení, tak tam není problém. Otázka jednotek intenzivní péče už je trochu horší, protože je samozřejmě musíme adekvátním způsobem dovybavit a zvýšit kapacitu jipových lůžek, využít centrálních rozvodů kyslíku a podobně. To znamená, tady jakási restrukturalizace bude nutná i ve vztahu k tomu, aby tam organizačně bylo možné poskytovat péči tak, jak se má, to znamená stratifikace podle tíže postižení.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak, a teď už dotazy prostřednictvím videohovorů.

Radek Doležal, ČTK: Já bych se chtěl zeptat, zda se bude nějakým způsobem upravovat nastavení té karantény? Máme například informace o tom, že jak se rozšířila vlastně možnost nakupovat, respektive nechávat si opravovat auto v autoservisech, tak lidé využívají ty STK, které jsou tam k dispozici. A jestli právě STK je podle věc, která je podle vás teď potřebná k využívání, nebo jestli řeknete, že je to zakázáno.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Tak já k těm STK. STK tam jsou, to znamená, oni mají tu výjimku. Mají výjimku, že nejsou pod živnostenským zákonem. Zjednodušeně řečeno je to jakási veřejná služba, která je v jiném režimu. To znamená, my jsme ji tam přímo nedefinovali, ale nechali jsme to tam.

Jinak když jsme vybírali všechny ty oblasti, které tam jsou, tak my jsme to celý víkend na miskách lékárenských řešili, co tam necháme, co tam nenecháme. A skutečně nechali jsme to, co je nezbytně nutné pro tu elementární infrastrukturu a plus samozřejmě pro nezbytně nutné služby, které musíme zvládnout. A to, že jsme tam dali třeba, napadá mě třeba zahrádkářství, tak se domníváme, že… Ano, může někdo zpochybnit, že to není základ infrastruktury, ani průmyslové, ani energetické, ani živnostenské, ale vycházeli jsme zase prakticky z toho, že když ti lidí budou doma a necháme otevřené to malé zahradní centrum, malé podotýkám, ne ty velké markety na krajích měst, tak že se asi nic zásadního nestane a ti lidé prostě budou moci být na té zahrádce. Takže snažili jsme se to balancovat i s ohledem na, nechci říct koníčky, ale na nějakou prostě činnost, která by byla pro ty dotyčné, kteří jsou doma, zejména pro ty starší lidi, trošku zajímavá.

Jakub Veinlich, Blesk: Dobrý večer, díky moc aspoň za tuto příležitost zeptat se. Pane ministře zdravotnictví, zajímalo by mě v případě, až dorazí roušky, jakým způsobem se pak budou opravdu distribuovat, jestli budou nějaká výdejní místa? Možná ta informace zazněla a špatně jsem ji slyšel. A pana premiéra bych se rád zeptal, když se řeší to ošetřovné i pro OSVČ, zdali by se to týkalo i osob samostatně výdělečně činných, které by za normálních okolností na to neměli nárok? To znamená ti, kteří nějakým způsobem by třeba nedostali nárok na neschopenku atd.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, týká se to i těch, které jste naposledy jmenoval. A co se týká toho prvního dotazu, tak to pan Prymula…

Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví: Já zopakuji tu distribuci. Co se týká profesní expozice, to znamená, to jsou osoby v ranku Ministerstva dopravy, řidiči zejména, vlakový personál. Otázka dalších osob, které jsou v ranku Ministerstva průmyslu a obchodu, tedy osoby na pokladnách, ti kteří jsou prostě v každodenní expozici, tak my dostaneme zítra seznamy těchto osob a přes distribuční místa v krajích budeme distribuovat pro ně dostatečnou zásobu roušek, aby byli schopni vykonávat tu činnost, kterou vykonávají.

Druhá záležitost je, že co se týká běžných občanů, tak tady bude připraven distribuční řetězec přes obce s rozšířenou působností, jak jsem říkal, a bude připraven adekvátní počet, který bude distribuován ve dvou etapách. Jednak pro práceschopné obyvatelstvo, což bude ta první záležitost z těch pěti milionů roušek, a následně pro zbytek populace, aby každý měl minimálně jednu roušku.

Andrej Babiš, předseda vlády: Co se týče OSVČ, já jsem odpověděl. Týká se to OSVČ, určitě ano, i když za stávající situace na to nemají nárok.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy:  Ptá se mě tady jeden tazatel velmi pragmaticky a správně, proč jsme ode dneška zrušili prodejny servisu s výpočetní technikou, když jsou třeba děti doma a chtějí si něco vytisknout, potřebují podklady do školy atd. Ano, je to pravda, taky proto jsme to dnes zavedli, to znamená, že my jsme od dneška servisy s výpočetní technikou, telekomunikační technikou opětovně zavedli do toho režimu. Neuvědomili jsme si, že i toto tam může být a okamžitě jsme to změnili.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X