Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

2. 5. 2013 13:47

Tisková konference po jednání vlády, 2. května 2013

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, já vás vítám na tiskovém brífinku po skončení jednání vlády. Dovolte mi, abych přivítal pana premiéra a také ministryni práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou a ministra zemědělství Petra Bendla a pana premiéra poprosím, aby se ujal úvodního slova.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, dobrý den. Vláda ČR dnes projednala poměrně velké množství legislativních, ale i nelegislativních návrhů, já bych zmínil v úvodu dva z nich. Za prvé, vláda se opakovaně vrátila k problematice sKaret novelou zákona o úřadech práce České republiky. Původně předložený návrh zákona, který předložilo ministerstvo práce a sociálních věcí, vláda neschválila, pro hlasovali pouze čtyři členové vlády. Vláda přijala usnesení, ve kterém doporučila paní ministryni práce a sociálních věcí zahájit intenzivní jednání a legislativní kroky k ukončení projektu sKaret. Bližší podrobnosti k tomu řekne paní ministryně práce a sociálních věcí.

A zabývali jsme se také návrhem novely, kterým se mění zákon o potravinách a tabákových výrobcích. Vláda tento návrh schválila v modifikované podobě. Proti té, která byla původně předložena, v podstatě byla vyňata z této změny hygienická služba, tady řeknu velmi otevřeně, že zvítězil resortismus a zájmy části státních úředníků. Ne každý ministr dokáže zvládnout názorově ministerstvo, někdy se bohužel stane i opačný krok, tzn., že spíše úředníci zvládnou ministra. Nicméně je to realita, nemělo význam jít do nějakého většího koaličního konfliktu. My jsme pouze doplnili tento záměr o záměr sjednotit Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a Státní veterinární správu do jedné dozorové instituce. Dochází ke zjednodušení celého řetězce kontroly kvality potravin, což je krok, kterým chce ministerstvo zemědělství jít v rámci svých politických priorit. Bližší k tomu řekne pan ministr zemědělství, kterému bych tímto dal slovo.

Petr Bendl, ministr zemědělství: Hezký dobrý den, dámy a pánové, jak předeslal pan premiér, vláda dneska schválila upravený návrh zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Základním cílem předložené úpravy je posílení ochrany zdraví spotřebitelů a zajištění informovanosti konečného spotřebitele. Zákon obsahuje změny technického charakteru, ty nebudu komentovat, ale obsahuje adaptaci požadavků na označování vyplývající z evropských předpisů a tam spotřebitelé a zákazníci, pokud bude tento návrh zákona schválen a bude platný k 1. 1. příštího roku, bude zvětšována velikost písma na minimálně 1,2 mm, včetně zajištění požadavku na odlišení kontrastu tisku a pozadí. Budou označovány a uváděny alergenní látky, informace o přítomnosti alergenů musí být na obale jasně odlišeny od ostatních údajů. Výživové údaje uvádějící údaje o energetických hodnotách, obsahu tuku, cukru, soli na všech potravinách, zároveň bude muset zde být uvedena země původu, nově uvádění země původu u masa – vepřového, drůbežího, skopového, hovězího. Provádění analýz pro uvádění země původu u dalších druhů potravin. Dochází ke zpřesnění a úpravě kompetencí dozorových orgánů, to je to, co tady říkal pan premiér, my jsme se nakonec dohodli s ministerstvem zdravotnictví, že vyspecifikujeme v těch změnách především jedině tu oblast zvěřiny, která je v tom zákoně, tak jak jej schválila vláda, uvedena. Výkon kontroly zvěřiny Státní veterinární správou ve stravovacích službách, což je pro nás logické uzavření kontrolního řetězce v oblasti zvěřiny. Kontrola inspektory s příslušným vzděláním, zvýšení efektivity dozoru a odstranění předávání kontrolního zjištění mezi dozorovými orgány, je tam čistě a jedině ta zvěřina. Dochází k zpřesnění a úpravě kompetencí dozorových orgánů Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy, přičemž ministr zemědělství dostal vládou uloženo, aby připravil i novelu zákona, která by sloučila Státní veterinární správu a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci v jeden dozorový orgán. My už v tomto zákoně odstraňujeme některé významné duplicity, které byly v systému fungování dozorových orgánů a zjednodušujeme tak fungování dozoru, nikoliv že bychom jej oslabovali, ale děláme tam některá opatření, která odstraňují duplicitu a odstraňují nejenom tu časovou zátěž pro kontrolované osoby, ale i finanční. Je to poměrně významné pro řadu podnikatelských subjektů na českém území v oblasti potravin, takže kontrolováni budou, ale ne několika institucemi v rámci jedné záležitosti. Dále dochází k návrhu na zpřísnění sankcí. Výše minimální sankce ze sazby do 3 milionů jde na sazbu do 10 milionů korun v případě nedodržení požadavků na jakost, hygienu, podmínky uchovávání, označování a jiné požadavky vyplývající z předpisů Evropské unie a podobně. Pokud sněmovna tento zákon schválí, měl by být platný od 1. ledna příštího roku.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Děkuji, takže teď poprosím paní ministryni práce a sociálních věcí, prosím, paní ministryně.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Děkuji, dobrý den i ode mě. Dovolte mi pár slov, abych se vrátila k projednávanému bodu o úpravě zákona o úřadech práce a souvisejících, které řeší používání sKaret. Já jsem předložila dnes na vládu opakovaně tento legislativní návrh, který vede k zpřesnění podmínek používání sKaret, který vyhovuje Úřadu pro ochranu osobních údajů, který také některé podmínky pro klienty a uživatele sociálních karet zlepšuje. Vyhověla jsem také některým požadavkům Legislativní rady vlády, které byly na předminulém jednání vlády vzneseny, a tak jak už tady pan premiér říkal, vláda dnes tento návrh neschválila. Naopak přijala doporučení, které říká, že ministryně práce a sociálních věcí má zahájit jednání a připravit takové legislativní návrhy, které vedou ke zrušení sKarty. Samozřejmě já toto doporučení vlády beru jednoznačně na vědomí a musím říci, že nyní se dá předpokládat, tak jak je v usnesení vlády, série jednání, a to jak s Českou spořitelnou a také uvnitř resortu práce a sociálních věcí, pokud bychom měli nejprve vyčíslit případné kompenzace, co bude Česká spořitelna případně uplatňovat. A budeme také muset připravit nějaká přechodná ustanovení, protože víte, že dneska má k dispozici sKartu asi 275 000 lidí, a budeme dělat vše pro to, aby se výplaty dávek jakýmkoliv způsobem nezpozdily. Tzn., předpokládám tam i nějaké přechodné období, které by pro to přehodnocení procesu i agendových systémů pro výplatu dávek bylo uvedeno. Jak dlouhé, to v tuto chvíli ještě nejsem schopna říci, protože tu situaci budeme analyzovat a spolupracovat také s Českou spořitelnou, protože i ta má své softwarové vybavení, pochopitelně to musíme akceptovat. Rovněž tak, jak jsem říkala, konkrétní finanční dopady, zdaleka nechtějte po mně čísla, protože víte ze sdělení České spořitelny, že ta zatím nechtěla hovořit o konkrétních nákladech, dokud nebude znám do jisté míry ten legislativní proces. Samozřejmě opomenout nelze klienty. Ti s tím nemohou mít žádné komplikace a musím říci, že pro ně určitě nebude milá zpráva, alespoň pro ty, kteří dnes mají zřízen účet u České spořitelny, že vlastně jejich účet po skončení eventuelního přechodného období by nebyl chráněn před exekucí a také že za zřízení jiných účtů budou muset platit poplatky, jak tomu je i v jiných bankách. Čili jaké konkrétní opatření a kdy ho předložím vládě, bude to samozřejmě záviset na tom jednání s Českou spořitelnou, bude to záležet i na tom, jak rychle budeme schopni reagovat na všechny záležitosti související s sKartami, ale každopádně chci, aby byl člověk na prvním místě, aby sKarta nebyla jakýmkoliv předmětem politických dohadů, ale aby skutečně byla zachována priorita, která jednoznačně povede k tomu, že se dávky musí dostat včas ke klientům.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Děkuji. Dámy a pánové, jsem připraven zodpovídat vaše dotazy.

Televize Barrandov: Dobrý den. Paní ministryně, vy jste říkala, neptejte se mě na konkrétní částky, přesto se zeptám vás i pana premiéra, bavili jste se vůbec o těch kompenzacích, o těch sankcích, jak by to vůbec vypadalo, to placení České spořitelně, kdo by to vlastně platil? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říci, že v tuto chvíli opravdu nemá význam rozvíjet spekulace na téma, zda vůbec, jakým způsobem a v jaké částce, to je naprosto předčasné a bylo by to čistě spekulativní, nemá to žádný význam. Čili ta otázka nemá jinou odpověď než tu, kterou jsem dal.

TV Nova: Dobrý den, já bych se chtěla zeptat paní ministryně a potažmo i pana premiéra, týká se to opět zpožděných plateb dávek, nám se opět ozvali diváci, kteří nedostali zaplaceno ještě za březen, což je poměrně dlouhá doba. Opět se tedy ptám paní ministryně, co s tím budete dělat, protože těchto případů je stále více, stále se neřeší ten problém, jestli byste byla schopna říct, jak to budete řešit, potažmo pana premiéra bych se chtěla zeptat, jestli je tím nějak podmíněna například i demise paní ministryně? Děkuji.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Jestli mohu nějak reagovat. Já samozřejmě nevím o žádném hromadném zpožďování dávek. Víte, že měsíčně vyplácíme téměř 1,9 milionu dávek a že to není skutečně malé číslo, v objemu větším než je 6 miliard korun. A jestli vždy je všechno v pořádku na straně klientů, kteří dávky musí dokládat, zejména dávky hmotné nouze, kde je potřeba dodávat příjmy a podobně, tak to bych o tom také mohla vést debatu. Znovu opakuji, v tuto chvíli nemám informace, že by se k někomu dávky dostávaly opožděně a už vůbec ne kvůli systémům, které se snažíme v poslední době velmi intenzivně vylepšovat. A také jak jsem o tom mluvila před časem s panem premiérem, jsem připravena dodat tuto informaci ohledně dalšího postupu ve věci informačních systémů a jednotlivých aplikací, tuto informaci podám na vládu.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já bych jenom chtěl doplnit, že paní ministryně nenese zodpovědnost za to, jaké počítačové systémy byly zvoleny k výplatě sociálních dávek, ona tento systém zdědila, jednoznačně se ukazuje, že ten postup tehdy byl velmi diskutabilní, nicméně je potřeba tuto situaci řešit. Lidé mají právo dostat včas dávky, na které ze zákona mají nárok, mají právo je dostat v termínech, na které jsou zvyklí, prostě proto, že mají například navedené platby. To nikdo nechce zpochybňovat a nyní je úkolem ministerstva práce a sociálních věcí udělat všechno pro to, aby tyto věci co nejrychleji byly v pořádku. Samozřejmě je tam nutná i spolupráce s těmi klienty, protože i moje zkušenost bývalého ministra práce a sociálních věcí je taková, že ne vždy byla chyba na straně úřadu práce, někdy skutečně pozdní dodání některých dokladů způsobilo zpoždění této výplaty, ale nedokážu teď posoudit tyto konkrétní případy, nicméně povinností ministerstva je udělat vše pro to, aby tyto negativní záležitosti co nejrychleji skončily a byly vyřešeny.

Česká televize, Veronika Marková: Já bych se ráda zeptala, jak se vláda postavila k návrhu Karolíny Peake a Stanislava Polčáka k rozšiřování pravomocí NKÚ a jestli náhodou tento návrh není trochu bezzubý, když neumožňuje kontrolovat účelnost a hospodárnost obecních postupů?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říct, že vláda zaujala neutrální stanovisko k tomuto poslaneckému návrhu mimo jiné i proto, že se ukazuje, že ty výhrady, které byly a které měly umožnit přijetí tohoto zákona, protože ten potřebuje ústavní většinu v obou komorách, nebyly tady ještě uspokojivě vyřešeny tak, aby byl splněn ten předpoklad, že především námitky Senátu budou vzaty plně v potaz.

Český rozhlas, Martina Spěváčková: Dobrý den, já bych měla tři otázky. První na paní ministryni, jestli už můžete aspoň odhadnout, kdy byste sem na vládu mohla přinést ty potřebné zákony ke zrušení sKaret? Druhý je na vás, pane premiére, jak vnímáte ten spor o autorství novoroční amnestie, jestli zpětně třeba nelitujete toho, že jste podepsal něco, když nevíte vlastně, kdo byl autorem? A poslední je na vás, pane ministře, jestli můžete konkretizovat, jak se zlepší ta kontrola zvěřiny? Děkuji.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Já budu odpovídat velmi stručně, příští týden vláda nejedná, ráda bych, abychom jednání s Českou spořitelnou i u nás na ministerstvu realizovali co nejdříve. Samozřejmě není to jenom záležitost ministerstva práce a sociálních věcí, jsou tady i věci týkající se Úřadu pro ochranu osobních údajů, se kterými musíme řadu věcí doladit. Ráda bych samozřejmě předložila návrh do vlády co nejdříve, aby se neprodlužovala nejistota mezi lidmi, ale na druhou stranu dneska opravdu neumím říci, jestli to bude za těch čtrnáct dnů.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já bych chtěl pouze dodat, že tady žádný spor o autorství amnestie není, nemůže být. Pan prezident Klaus jednoznačně prohlásil, že on je tím, kdo je autorem tohoto návrhu, prohlásil to několikrát, prohlásil to veřejně. To že teď nějaký pan Hasenkopf říká něco jiného je pro mě spíše otázkou na to, abych řekl, abyste položili dotazy psychologům nebo možná lépe psychiatrům. V této souvislosti mohu jenom poblahopřát panu vedoucímu kanceláře prezidenta republiky, panu Mynářovi k rozhodnutí úředníka, který trpí bájnou lhavostí, okamžitě propustit.

Petr Bendl, ministr zemědělství: Dnes byla v podstatě kontrolována zvěřina dvěma dozorovými orgány ve dvou různých resortech, na ministerstvu zemědělství to dělala Státní veterinární správa a v oblasti zdravotnictví a stravování to dělali hygienici, to znamená, že docházelo ke komplikovanému předávání si informací mezi dozorovými orgány. To co uvádí naši veterináři je jejich zkušenost s touto oblastí, kdy zjednodušeně řečeno může se v restauraci stát, že někdo prodá mnohem více porcí zvěřiny, než kolik jich má oficiálně schváleno veterinářem a prošly veterinární kontrolou. Tato novela vede k tomu, abychom takovým věcem zamezili nebo minimálně odhalili fakt, že tam dochází k disproporci mezi množstvím prodané zvěřiny a množstvím zvěřiny, která prošla rukou veterináře.

Česká televize, Tereza Stárková: Já mám jen dvě rychlé otázky, jenom co se týče zrušení těch poplatků za pobyt v nemocnici pro děti do osmnácti let, jestli jste se na to dostali, případně, jak se vy stavíte k této myšlence, bez ohledu na to, odkud ten návrh pochází. A potom, co čekáte od dnešního jednání o finanční ústavě a jestli věříte v nějakou dohodu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: K poplatkům, k tomuto poslaneckému návrhu vláda zaujala jednoznačně negativní stanovisko, je to starý lidovecký návrh, který já pamatuju ještě z okruhu tehdejší paní poslankyně Šojdrové z minulého volebního období. Já jsem osobně přesvědčen, že poplatky splnily svůj účel, já si dovedu představit některé výjimky v sociálně citlivých případech, nebo obecně v eticky citlivých případech, nicméně k plošnému zrušení poplatků nevidím důvod v jakékoliv kategorii. Co se týče finanční ústavy, já pevně doufám, že všichni chceme mít stabilizované veřejné rozpočty, pevně doufám v to, že především ti, kteří veřejně vyhlašují velmi silně, že jsou proevropští, že si uvědomí, že zavádění tzv. protidluhové brzdy nebo to čemu u nás říkáme finanční ústava je dnes součástí hlavního proudu evropské politiky, přestože ještě před třemi lety to byla pouze ODS, která říkala, že máme mít finanční ústavu. Jsme rádi, že ostatní demokratičtí partneři na české politické scéně změnili svůj názor a jsou připraveni o této věci jednat a chce-li být někdo skutečně proevropský tak v tomto případě by měl usilovat o kompromis a já osobně jsem k tomu připraven a pevně věřím, že toho kompromisu dosáhneme.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Děkuji. Dámy a pánové, čas tiskové konference se naplnil. Mějte se hezky a příjemný zbytek dne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X