Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

2. 11. 2011 23:39

Tisková konference po jednání vlády, 2. listopadu 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, přeji vám pěkný večer. Vítám vás na tiskovém brífingu po dnešním jednání vlády, dnes mimořádně v prostorách poslanecké sněmovny. Vítám zde také předsedu vlády Petra Nečase a prosím ho o úvodní vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Dnes ve večerních hodinách zasedla Vláda ČR. Měla svůj standardní program a schválili jsme několik bodů včetně návrhů novel zákonů. Já bych si dovolil zmínit tři záležitosti. Za prvé, schválili jsme návrh zákona, kterým se mění zákon o poštovních službách, což je cílem implementace směrnice Evropské unie, a také je cílem zvýšení konkurenčního prostředí a právní jistoty na trhu poštovních služeb. Dalším návrhem, který jsme schválili, je novela zákona, kterým se mění zákon o ozbrojených silách. Změna tohoto zákona má dva důvody. První – má se zjednodušit právní úprava poskytování humanitární pomoci, to znamená zjednodušení rozhodovacího mechanismu tak, aby každé poslání letadla s humanitární pomocí nemusela schvalovat Vláda ČR, a také umožnit armádě ČR používat při výcviku, ale i při operacích zařízení k rušení provozu elektronických komunikací, což je bezpečnostní opatření především pro naše vojáky v zahraničních misích. Třetím bodem, který bych chtěl zmínit, je, že jsme se zabývali také aktuálním stavem programu registrů a my jsme schválili to, že bychom uložili Radě vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost zřídit jako svůj analytický a koncepční orgán v oblasti základních registrů meziresortní pracovní skupinu pro oblast základních registrů. Tolik zhruba ke třem bodům ze zhruba desítky, kterými jsme se dnes zabývali v části s rozpravou a samozřejmě v části bez rozpravy.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji za úvodní vyjádření. Dámy a pánové, nyní je prostor pro vaše otázky.

Radiožurnál, Václava Vařeková: Chtěla jsem se zeptat, jestli byste nám mohl říci, proč jste ... dále nesrozumitelné.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ano, ještě se tam musí doladit některé záležitosti, které se týkají používání daňového a správního řádu při vymáhání pohledávek například ze strany ministerstva financí, finančních úřadů a České správy sociálního zabezpečení. Tam se to ještě musí doladit, aby to nestálo například Českou správu sociálního zabezpečení dalších 300 milionů korun navíc. Čili mělo by to být dojednáno příští týden.

Česká televize, Petr Vašek: Já jsem se chtěl zeptat na dnešní jednání sněmovny ohledně vládních reforem. Jak velká je vůle dotáhnout ty vládní reformy až do konce i přes obstrukce opozice. Druhá otázka, dnes předsedové vládních poslaneckých klubů naznačili, že by kvůli obstrukcím nemuseli zvládnout od 1. 1. 2012 zdanit hazard. Ptám se vás, jestli se toho také neobáváte, což je druhá otázka, která se vlastně týká klíčových vládních priorit.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tak já musím říci, že ta vůle je stoprocentní a nepochybujeme, že to prohlasujeme tak, aby ty reformy vstoupily v platnost. Není způsob jednání jak je zastavit, to se třeba kolegové z ČSSD mohou stavět na hlavu, což nedokážou mimochodem. Co se týče zdanění hazardu. My jsme od počátku poukazovali na to, že za určitých okolností se může stát, že ten návrh nebude účinný v té části, která se týká zdanění hazardu, k 1. lednu. Na druhou stranu je tady velká novela zákona tzv. Lex Farsky, který vlastně upravuje velmi výrazným způsobem regulaci od 1. ledna příštího roku v každém případě. Takže já bych to neviděl jako žádnou katastrofu, ale není důvod zatím rezignovat na to, abychom se pokusili to stihnout k 1. lednu. Jinak tam nelze pod časovým tlakem z úbytku těch daných záležitostí, protože tam se stejně předpokládá další legislativní akce.

Mediafax, Jan Kálal: Mě by zajímal, pane premiére, bod čtyři ke změně zákona o bankách. Pokud se nepletu, tak by se mělo změnit i to, že zpravodajské služby budou moci nahlížet do bankovních účtů.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já chci zdůraznit ano, ale pouze u bankovních subjektů ze třetích zemí, mimo EU. To znamená z teritorií, která potencionálně mohou být riziková, pokud si tady zřídí bankovní pobočku. Čili by se to týkalo pouze těchto bank ze třetích zemí.

Mediafax, Jan Kálal: Druhá otázka k tomu maratonu sněmovních jednání, jak to vlastně zvládáte?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: No tak zvládám, já mám teď stejně tak od minulého týdne dvakrát přehozené časové pásmo během čtyřiceti hodin, takže mi to ani nepřijde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 3. listopadu 2011

Související zprávy